Osallistu tutkimukseen vanhemmuudesta ja päihteidenkäytöstä

Hei vanhempi!

Oletko kiinnostunut kirjoittamaan omasta elämästäsi ja vanhemmuudestasi päihteidenkäytön aikana?

Olemme Helsingin yliopiston sosiaalityön opiskelijoita ja kirjoitamme gradua aiheesta vanhemmuus ja päihteet. Olisimme kiinnostuneita keräämään kirjallisia kertomuksia päihteidenkäytön vaikutuksista vanhemmuuteen ja perheeseen. Kirjoituksesi voisi olla vapaamuotoinen, mutta tiettyjä teemoja käsittelevä, kuten taustatiedot (lyhyesti lapsuudesta, päihdeongelman alkamisesta, perhetilanne), oma vanhemmuus (minkälaisena näet oman vanhemmuutesi?), ja päihteiden vaikutus siihen sekä perheeseen.

Voit lähettää kertomuksesi meille joko sähköpostiin (rina.sallstrom@helsinki.fi) tai linkin https://fi.surveymonkey.com/r/FLFSHNY kautta. Kaikki kertomukset ovat anonyymejä, eikä niitä kokonaisuudessa julkaista lopullisessa raportissa. Lähetetty kertomus toimii myös suostumuksena tutkimukseen osallistumisesta, mutta voit myös perua osallistumisesi lähettämällä sähköpostia. Vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin. Toivomme vastauksia 28.2.2018 mennessä.

Toivoisimme juuri sinun jakavan kokemuksesi aiheesta!

Terkuin,

Anni & Rina

Ilmoituksemme Me lopettajat -keskustelupalstalla on herättänyt pohdintaa ja kysymyksiä, joihin yritämme parhaamme mukaan vastata ja selventää tutkimuksen tarkoitusta myös täällä Saunan puolella.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää vanhempien omaa näkemystä vanhemmuudestaan ja haasteistaan päihteiden kanssa sekä miten osa-alueet nivoutuvat yhteen. Haluamme siis selvittää miten vanhemmat näkevät oman vanhemmuutensa, päihteidenkäyttönsä vaikutukset perheeseen sekä päihteidenkäytön vaikutuksen vanhemmuusidentiteettiinsä. Mielestämme vanhempien oma näkemys on todella tärkeä ja kokemusasiantuntijuutta tulisi hyödyntää, jotta oikeanlaista tukea ja apua voidaan tarjota sekä vanhemmuuden että päihteiden kanssa kamppailevien tueksi.

Olemme olleet yhteydessä A-klinikkasäätiöön. Tutkimuslupa myönnettiin 8.1.18. Tutkimus on täysin virallinen ja ilmoituksista keskustelupalstoilla on sovittu etukäteen. Tutkimus on täysin virallinen ja ilmoituksista keskustelupalstoilla on sovittu etukäteen.

Haluisimme antaa eri mahdollisuuksia tutkimuksen osallistumiseen, jotta osallistuminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Kertomuksen voi siis lähettää Word tiedostona sähköpostiin, mutta mikäli se ei tunnu hyvältä, niin suosittelen annetun linkin käyttämistä. Linkin takaa löytyy suuntaa antavia kysymyksiä ja tekstikenttiä, johon voi kirjoittaa vastaukset. Sähköpostiin voi myös ilmoittaa, mikäli haluaa keskeyttää osallistumisensa tai mahdollisia kysymyksiä varten.

Tutkimukseen osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Osallistujalla on oikeus kieltäytyä tai keskeyttää osallistumisensa ilman erillisiä perusteluita. Tutkimusaineistoa ei käytetä muihin tutkimuksiin ja analyysin jälkeen aineisto tuhotaan. Tutkimushankkeen päätyttyä valmis gradu liitetään tutkimustietokantaan, Tietopuu (https://keskuststo.a-klinikka.fi/tietopuu/).

^ No mutta sehän on pirun surullista, että kerätty aineisto tuhotaan! Entä jos anonymisoisitte aineistoa riittävästi niin, että sen voisi luovuttaa arkistoon mahdollista jatkokäyttöä varten? Ei joka jannun tartteisi tehdä näitä kyselyitä aina uudestaan, ja saataisiin lisäksi vertailukelpoisia aineistoja aikojen saatossa jos sama kysely toteutettaisiin toiste (plus harva jaksaa yhtään mitään aineistoja arkistoista kaivella noin vain uteliaisuuttaan, lisäksi arkistot harvoin niitä uteliaisuussyihin nojaaville luovuttavat katsottavaksi). Arveluttaa myös, miten tutkimustanne voi mitenkään arvioida ja jatkohyödyntää jos ja kun käyttämäänne aineistoon ei pääse kukaan tutustumaan. Pitää melko paljon luottaa graduntekijöiden tulkintakykyihin ja silloinkin paljon jää myös hämärän peittoon. Entä jos joku näppärä tutkijan alku osaisi kysyä aineistoltanne ihan uudenlaisia kysymyksiä joskus myöhemmin ja tekisi jonkin mielenkiintoisen löydön?

No niin. Tämä nyt oli tällaista jorinaa, ei minulla mitään perhettä ole. Ymmärrän kyllä, että haluatte aiheen arkaluontoisuuden vuoksi luvata vastaajille, että heidän vastauksensa tuhotaan. Olisin silti suonut, että olisitte keksineet tavan taata vastaajien anonyymius ilman aineiston tuhoamista.

Hei!

Voisin kirjoittaa kunnon esseen aiheesta, koska lähiössä nämä jutut ovat arkipäivää ja on tietynlaisia omiakin kokemuksia. En haluaisi kuulostaa ilkeitä tai itsekkäitä, mutta mitä tästä kirjoittaja hyötyy muuta kuin joku etenee opinnoissa. Hyvä asiahan se on ja kaikesta ei aina tarvitse hyötyä mitään, tietenkään, mutta se setti ja tieto minkä jakaisin vaatii paljon se on niin undergroundia, että jonkinlainen palkkio siitä pitäisi saada. Pahoittelut, mutta kaikkea ei voi antaa kuin hyväntekeväisyyteen. Minulle ei riitä pelkkä tutkimukseen " osallistuminen".

Ehkä joku jotain teille julkaisee hope so.

Hei!

Kiitos tutkimukseen osallistujille. Emme valitettavasti saaneet tarpeeksi vastauksia, jotta voisimme hyödyntää niitä tutkimuksessamme ja päädyimme tarkastelemaan aihetta toisenlaisen materiaalin pohjalta. Olemme kuitenkin iloisia, että ilmoituksemme herätti keskustelua. Tämä oli opettavainen kokemus.

Hyvää kevään jatkoa!