onnellisuus?

http://www.hs.fi/ulkomaat/Tutkimus+Seksi+ja+alkoholi+tekevät+ihmisen+onnelliseksi/a1305675123434?jako=c0cf6da5fc23eae0c0170152b33ba90f

Tuollainen tutkimus.

Tästäkin asiasta voitaneen olla usempaa mieltä, ja useaa mieltä ollen voidaan olla jopa oikeassa.

Paljon riippuu tutkijasta, tutkijan asenteesta, vastaajien valikoitumisesta/valinnasta ja kulttuurista jonka sisällä tutkimus tehdään. Varmaa on vain se, etä tuokin tutkija on tilinsä nostanut ja joku senkin maksaa. Luulen, että jonkun mutkan kautta ihan ne tuottavaa työtä tekevät ihmiset, joille muutenkin tahtoo viisaiden ylläpito osaksi tulla.

Oletteko, muuten arvoisat plinkkiläiset, tulleet ajatelleeksi miten paljon meitä meitä kuljetetaan tutkimuksilla ja "tiedon omistajien " voimilla?

Itse olen huomannut semmoisen muutoksen muutaman kymmenen vuoden ajanjaksolla, että esimerkiksi ihan paikallisista, tavallisen ihmisen elämään vaikuttavista asioista päätettäessä, niissä asioissa joissa jollain kunnallisilla elimillä on päätösvaltaa, eli omaistamiseen liittymättömisssä asioissa, niissäkin yhä enemmän valtaa on siirtynyt tavallisten ihmisten edustajikseen valitsemilta luottmuahenkilöiltä virkamiehille, juuri asioiden esittelyvallan ja tiedon helpomman saamisen ansiosta. Eli pois meiltä. Ja sen teknisen siirtymisen lisäksi me tietysti helposti uskomme että kun kerran oikein tutkija on tutkinut niin täytyyhän sen olla enemmän totta kuin yksinkertaisen kansakoulun käyneen omin silmin näkemä…

Erilaisista tutkimuksista luettaessa ja tutkimustietoja pohtiessa on ihan hyvä muistaa sellainen asia kuin lähdekriittisyys. :smiley: Vaikkapa se, missä tutkimuksesta kerrotaan, ja aivan totta: missä ja miten tutkimus on tehty.

Kuka tutki? Millä tavalla tutki? Otanta, eli keitä olivat tutkittava ryhmä ja etenkin paljonko heitä oli? Mitä heiltä kysyttiin? Oliko tutkimus kvantitatiivinen vai kvalitatiivinen?
Tutkimuksen virhemarginaali? Tutkimustuloksen kriittinen tarkastelu ym. ym.

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ovat yleensä tutkimuksia, ja niitä on kiva joskus lueskella huvikseenkin Theseus-tietokannasta. www.theseus.fi

Mutta jotta voitaisiin tutkia, mikä tekee ihmiset onnelliseksi, pitäisi ensin määritellä mitä se onnellisuus on. :bulb:

Koska mainitussa tutkimuksessa onnellisuuden määrite on jätetty varmaankin jokaisen vastaajan subjektiivisen kokemuksen määriteltäväksi, voivat vastaukset olla arvatenkin monenkirjavia.
Jos Suomi voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden, ja voittoiltana kyseltäisiin satunnaiselta joukolta suomalasia mikä heidät tekee onnelliseksi, voitaisiin varmaan saada tutkimustulos: jääkiekko tekee suomalaiset onnelliseksi. :slight_smile:

Hesarin “tiedeuutinen” auktorisoi otsikon väitteen etuosalla “Tutkimus:”. Liittyy vahvasti tiedon kulttuuriin, jota MM analysoi. Oikeasti kysymyksessä näyttää olevan kysely. Itse tutkittavaa asiaa on lähestytty kvantitatiivisellä otteella, mikä harvoin antaa varsinaista tietoa siitä, mistä sinänsä kovin kvalitatiivisesti käsitettävässä aihepiirissä on kyse. Uutisessa taas puhutaan sekä onnellisuudesta että onnellisuuden tunteesta.

Sen verran huomioita korkeakoulututkimuksiin, että sisällöllisesti ja menetelmällisesti ottaen amk-tutkielmat ovat ensisijaisesti opinnäytteitä niin kuin ovat muuten gradutkin. Vasta lisureissa ja väitöksissä alkaa olla tutkimuksia, jotka tuottavat ihan uuttakin tietoa tai vähintään tuoreemmista kulmista. Silloinkin on huomioitava, missä laajemmissa tutkimusprojekteissa tutkimukset on tehty. Tästä sitten ammattitutkijat jatkavat varsinaisen tutkimuksen maailmaan, jossa raha ei kyllä tosiasiallisesti ole niin löysässä, että elatusavun turvin voisi tehtailla höpölehdille kohumegaseksivau-kyselyitä. Maailmalla toki näitä yksityisrahoitteisia yliopistoja on enemmän ja tieto ikään kuin tilatumpaa, mutta niinpä tuo alkaa olla pian Suomessakin ainakin kaupallisilla ja teknisillä aloilla, joilla tehdään paljon hankkeistettuja oppareita.

Vaikka peruskorkeakouluopinnoissa tehtävät tutkielmat oäedustavatkin järeän tutkimustiedon kannalta useammin

(tsiisus, kosketusnäyttö…rrrrrrr!!) … kevyempää osastoa, ne ovat laadullisesti tosi luotettavia. Tänä päivänä jo amk-töiltä vaaditaan aika kovaa lähdekritiikkiä eikä seula juuri vuoda.

Todella hämmentävä tutkimus. Samoin hämmentävät ne lukemattomat tutkimukset, joissa alkoholilla on hirmuisesti ja vain hyviä terveysvaikutuksia, ja samalla suljetaan silmät addiktoivalle vaikutukselle, vaikka tiedetään, että osa porukasta kuitenkin kuuluu siihen helposti addiktoituvaan kansanosaan. Mutta toisaalta, onhan sienien aiheuttama trippi todettu kokijoidensa arvioimana yhdeksi elämän suurimmista positiivisista kokemuksista. Samaa palkkiojärjestelmäähän siellä aivoissa kolkutellaan. Jotenkin ajattelisin, että onnellisuus olisi suurempaa kuin hetken nousuhumalan humaus, jota aina seuraa laskuhumala. Lisäksi se, että alkoholiin tottuu, ja myönteisen fiiliksen saamiseen tarvitaan yhä isompi annos, joka vähän niinkuin ajaa jossain vaiheessa sinne kaltevalle pinnalle. Eikös tuo ole aika masentavaa tälläiselle ex-juopolle? Onneksi jää seksi, joka sekään ei ole tietenkään mitään ilman alkoholia :frowning:.

No tota tota… :laughing: Mitä minä seksistä muistan, niin aika onnetonta sotkemista se kyllä humalaspäissään on. Nyt, muuten, kun alkaa kesä, alkavat taas iltapäivälehtien jokaviikkoiset “suuret suomalaiset seksitutkimukset”. Rankkaa siinä on se, että mediavallan tiedon omistajuus otetaan monessakin savussa aika totisella mielellä - sen on pakko olla niin, koska noilla “tutkimuksillaan” roskalehdet tekevät juuri kesäaikaan aika merkittävää tiliä.