Onko Todellakin niin???

:open_mouth: Että alkoholisti onkin jotenkin kuin eri laji ihmistä?? :open_mouth: :open_mouth: :open_mouth: :open_mouth: :open_mouth: Sellaisen kuvan sain eräässä AA-palaverissa!! näin siellä selitettiin jossain luetussa tekstissä… että alkoholistit ovat poikkeavia yksilöitä psyykkisesti ja fyysisesti verrattuna johonkin toiseen tyypiin? :astonished: :open_mouth:

Ei kai meissä muuta erilaista ole kun tää sairaus mikä aiheuttaa erilaisia ongelmia. En mäkään ihan perille päässyt kaikkiin juttuihin siellä.

Heippa Herr Jörg Buttgreif,

Onpa kerrassaan hieno kysymys!

Eiköhän asia noin ole. Toki jokainen alkoholistikin on varmasti erilainen ja eiköhän muidenkin kohdalla jotka eivät alkoholin kanssa karhunpainia käy löydy samankaltaisuuksia.

Ehkäpä asiaa voisi pohdiskella hakemalla vertailukohtaa itsestään ennenkuin ja niiltä ajoilta jolloin alkoholi ei vielä kruunuaan kantanut. Mutustella tunteitaan ja ajatuksiaan silloin, verrata nykyiseen minään ja mahdollisesti muihin.

Veikko Lavi aikanaan muotoili tämän ihan lauluksi asti jonka ajattelin tässä pistää jakoon -
meitä on kuin muurahaisia

Kai päihderiippuvat ovat jollain tavalla ajatellen poikkeavia sellaisista jotka eivät ole millään tasolla
riippuvia. Tai puhun mieluummin addikteista, mistä hyvänsä vahingollisesti riippuvaisista.
ON tutkittu olevan geneettistä poikkeavuuttaakin(ainakin noin olen kuullut sanottavan) jolloin fyysisiäkin
eroja olisi.
Tuossa on kuitenkin helposti ansa, eli voi alkaa pitää itseään jotenkin täysin erilaisena kuin muut ihmisryhmät ja
tuolloin oma ajattelu supistuu aika pieneksi mahdollisesti.
Tiettyyn rajaan asti tuolalinen erilaisuus-ajattelu voi olla hyödyksikin ainakin joillekkin, jos se auttaa
samaistumaan ja saamaan samanlaisiksi kokemilta ihmisiltä ns. vertaistukea.

Asia tekstiä!

Geenit+epigenetiikka ja sosiaalinenympäristö vaikuttaa eniten (erityisesti lapsuudessa mutta myös tässä hetkessä). Myös ihmisten aivot ja (mahan vaikutusta+ravinto ei vielä tunneta kovinkaan paljoa) eivät ole identtisiä meillä ihmis otuksilla.

Kaikki me ihmiset ollaan aivan erilaisia ollaan sitten raivoraittiita tai rapajuoppoja.

Mutta kumma kyllä alkoholismiin sairastuminen ja sen aiheuttamat kuviot ja seuraukset alkavatkin sitten näillä erilaisilla ihmisillä lopulta vaikuttaa aika samanlaisilta. - Polttavin oire, joka ilman muuta on kaikille yhteinen, on jatkuva tarve saada alkoholia sisälmyksiinsä. Lopulta vaikka ei edes haluaisi missään nimessä juoda, on sitä alkoholia kuitenkin saatava jostain keinolla millä hyvänsä, pahassa tapauksessa korvikekkin käy.

Sairailla alkoholisteilla on paljon yhteneväisiä oireita ja kuvioita elämässään.

Vertaistuen tarkoituksena AA:ssa on kertoa millaisia olimme, mitä tapahtui ja millaisia olemme nyt raittiina päivä kerrallaan. Ja jo raitistuneiden kokoontumisen tarkoituksena on auttaa vielä alkoholismin kurimuksessa pyörivää raitistumaan kertomalla omaa kokemustaan. Tämä on samalla jo raitistuneen henkilön keino ylläpitää omaa raittiuttaan.

Tarkoitus ei ole tulla samanlaisiksi raittiinakaan, vaan löytää oma itsensä ja tervehtyä elämään omalle itselle parhaalla mahdollisella tavalla.

Ihmiset ovat erilaisia ja niin on myös heistä koostuneet ryhmätkin. Mikäli ei pääse hommasta kärryille, kannattaa vaihtaa ryhmää tai valita itselleen ryhmästä pitkään raittiina ollut uhri, jota alkaa kärventämään mieltä askarruttavilla kysymyksillä.

Hei, kyllä me alkoholistit poikkeamme enemmistöstä siinä, että elimistössämme oleva alkoholi hallitsee meitä emmekä me suinkaan alkoholia.
Jos mahdollista, lue mainitsemasi kohta huolellisesti ja jos on epäselvää, soita asiasta tietävälle.

Tänään et ole yksin

ME olemme tällaisia ja MUUT ovat tuollaisia.

Niin se sitten on, jos siihen uskoo, ja valitsee seuransa sen mukaan että hakeutuu MEIDÄN omaan joukkoon, etsii pönkitystä uskolleen ja varoo ettei koskaan ote herpaannu niin paljon että uskaltautuisi ihan puhtaalta pöydältä, omankin porukan erikoisuutta epäillen, miettimään että eiköhän ne MUUT ole kuitenkin ihan samaa porukkaa. Kaikki toki keskenäänkin erilaisia ja jakaantuvat miljoonaan “alalajiin” joilla jokaisella on -kenellä erivärinen nahka, kenellä erivärinen jääkiekkojoukkueen pipo tai kenellä leveämmät hartiat tai mihin nyt sitten oma mielenkiinto eniten kohdistuukin.

Omassa elämässäni olen näin iän kertyessä huomannut että nekin, jotka nuorempana näyttivät ihan eri porukalta, ovatkin joskus ihan samanlaista väkeä kuin minä.

Tästä pääsemme jälleen aiheeseen ihmisen perimä.

Olen lukemastani päässyt siihen käsitykseen, että on olemassa kaksi alkoholistien pääryhmää:

  1. Sellaiset alkoholistit, joiden perintötekijöistä johtuen, sairastuminen alkoholismiin on hyvin todennäköistä, mikäli alkaa kyseistä litkua nauttimaan.

  2. Sellaiset alkoholistit, jotka ajautuvat käyttämään alkoholia runsaasti jonkun elämää rassaavan tekijän vuoksi tai elämäntapansa vuoksi.

Sitten on näiden kahden tyypin erilaisia yhdistelmiä rajattomasti.

Näistä ykkösryhmän on vaikeampi päästä raittiuteen kiinni ja säilyttää raittius kuin tuon kakkosryhmän.

Jokainenhan sitä kuuluu johonkin vähemmistöön.

Onko niin että me vasenkätiset olemme erilaisia?
Onko niin että me diabeetikot olemme erilaisia?
Onko niin että me homoseksuaalit olemme erilaisia?
Onko niin että me alkoholistit olemme erilaisia?
Onko niin että me punatukkaiset olemme erilaisia?
Onko niin että me ruotsinkieliset olemme erilaisia?
Onko niin että me ylipainoiset olemme erilaisia?

No niin, toki tavallaan. Kaikki yhtä erilaisia, kuitenkin kaikki jollain tapaa samanlaisia. Ei, en toki itse kuulu kaikkiin mainittuihin ryhmiin, vaan halusin vain havainnollistaa millainen suuri kirjo ns. vähemmistöjä on. :slight_smile: Jokainen kuuluu johonkin.

Totta, Vadelmamunkki.

Eikä, etsittäessä jaotteluja Me vastaan Muut tarvitse kuulua edes mihinkään vähemmistöön. Voipa olla enemmistössäkin, jossain suhteessa, ja korostaa Meidän erikoisuuttamme juuri sillä enemmistöasemalla.

Tai yhtä hyvin voi olla jonkun mielestä suunnilleen yhtä paljon “meitä” ja “muita” ja kuitenkin pitää tiukasti kiinni siitä että just se jako on elämän merkittävin asia.

Miehet ja naiset ovat pikkuisen erilaisia. So what? Onko aiheellista tehdä siitä paineita aiheuttava ja joka asiaan vedettävä ongelma?
Ehkäpä se ei olekaan ongelma vaan evoluution hitaassa miljoonien sukupolvien sovittelussa aivan sopivaksi ja ihmiskunnalle edulliseksi osoittautunut tosiasia jolle ei kannata kovin tunteenomaisia purkauksia päästellä. Kun kuitenkin on mahdollista että niistä eroavaisuuksista huolimatta sitä samankaltaisuutta on niin monin kerroin enemmän .

Tuolla toisessa ketjussa Vadelmamunkki nosti esiin “pyhä” -sanan merkityksen.
Sanoilla on merkityksensä, symboliarvonsa, ja ne tosiaan muuttuvat.
Alkoholisti- sana on yksi epämääräisitä sanoista johon liittyy niin paljon kaikenlaisia tunnelatauksia ja piilomerkityksiä ettei voi kaskaan olla varma siitä mitä tarkkaan ottaen puhuja tarkoittaa sanoessaan esimerkiksi jonkun olevan alkoholisti. Vielä vähemmän voi olla varma siitä mitä kuulija ymmärtää käytettäessä tuota sanaa.

Tarkempi kysymys voisi olla vaikka ovatko hallitsemattoman paljon alkoholia käyttävät ihmiset ihmisinä jotenkin olennaisesti erilaisia kuin kaikki muut mahdolliset ihmistyypit toisena joukkona, siis kaikki rodut, kulttuuriset ryhmät ja terveydentilaltaan, älykkyydeltään tai fyysiseltä suorituskyvyltään kovastikin toisistaan poikkeavilta näyttävät ihmisryhmät?

En todellakaan ole asiaa mitenkään tutkinut -kaikenlaisia kirjoituksia ja puheita olen kuullut, mutte kovin kesdkenään ristiriitaisia ovat- mutta ohan oman elämänkokemukseni ja havaintoni voinen kertoa.

Kyllä ne ihan samoja ihmisiä tuntuvat olevan. Poikkeavat sekä muista että tpoisistaan ihan samoin kuin muutkin. Jos sitten juovat enemmän ja holtittomammin niin ei se heistä omaa lajia tee. Samoja ihmisiä ollaan.