Päihderiippuvuudesta toipumiseen liittyy isoja elämänmuutoksia. Toipumisella voi käsittää raitistumisen, tai päihteenkäytön kohtuullistamisen niin ettei se aiheuta enää ongelmia. Yleensä täysraittiutta pidetään parempana vaihtoehtona. koska se on tavoitteellisesti yksinkertainen. Kuitenkin myös vähentämiseen tai kohtuullistamiseen liittyy samanlaisia muutoksia kuin raitistumiseen.
Vähentäminen ei ole millään muotoa helpompi tie, tai yksinkertaisempi tie, vaan sen kompastuskiveksi osoittautuu usein juuri se, että vähentäjä ei tiedosta että on muututtava, ja muutettava monia tapojaan. Ei voi jatkaa entiseen malliin, jos aikoo sekä syödä että säästää kakun.
Yhtä kaikki, toipumiseksi voi kutsua sekä raitistumista että kohtuukäytön, tai ainakin kohtuullisemman käytön, oppimista, jossa ihminen voimaantuu (empowerment), ja elämänhallinta paranee.
On selvää että toipumiseen ja voimaantumiseen liittyy muitakin elämänmuutoksia, kuin vain päihteenkäytön lopettaminen. (tai “korkin kiinni kiertäminen”).
Jos Jeppe on istunut 10 vuotta keittiön pöydän ääressä juomassa Koskista, on selvää että pitäisi keksiä jotain muutakin muutosta kuin että jatkaa istumista siinä keittiön pöydän ääressä juoden kraanavettä.
Elämänmuutokset, ja voimaantumisen tunne, ovat nykytietämyksen mukaan jopa tärkeämmällä sijalla kuin pelkkä päihteestä pidättäytyminen. Päihdehoitohan, etenkin korjaava päihdehoito, tähtää pitkälle juuri vain päihteettömyyteen, jonka saavutettua muut asiat oletettavasti lutviutuvat. Hetkellinen tipattomuus laitoksessa ei kuitenkaan paranna paljon asiaa, jos ajattelutapa ja elämänasenne pysyvät edelleen ongelmakäyttöön orientoituneena.
“Nykyaikaisena” pidetty sairauskäsitys usein vain ruokkii tätä ongelmaan juuttumista. Jäädään “sairastamaan”, koska “sairaus” antaa identiteetin jonka mukana voi joko sinnitellä kuivilla tai jatkaa päihteenkäyttöä, ilman että tarvitsee oikeasti alkaa muuttumaan.
Ihmisessä kuitenkin piilee paljon piilossakin olevia voimavaroja, jotka tulevat joskus esille kun muuttumista todella tarvitaan. Ihmiset toipuvat usein spontaanisti hoito-ohjelmien ulkopuolella, ja ilman tietoa hoito-ohjelmista.
Elämänmuutoksia tapahtuu aina toipuessa. Haluaisin kysyä, mitä elämänmuutoksia sinulla on tapahtunut toipuessa, tai mitä tapahtuu parhaillaan?
Itselleni tärkeitä ovat olleet mm. opiskelu, terveydestä huolehtiminen, elämän tapojen ja -arvojen muuttaminen päihdekeskeisyydestä kohtuus-keskeisyyteen, rauhoittuminen, tietynlainen aikuistuminen hyvällä tavalla.