Miten tulisi suhtautua?

Olen uusi täällä ja olen lukenut sivustoa ja uskaltauduin kirjoittamaan itsekkin. Painin tilanteen kanssa, missä varmasti moni muukin on tai on ollut. Mieheni on alkoholisti. Elämä tuntuu välillä todella vaikealta, varsinkin juomisputkien aikana. Tuntuu kamalalta katsoa vierestä, kun toinen juo eikä pysty lopettamaan. Olen huolissani miehen terveydestä ja minua pelottaa, että kroppa ei jaksa noin isoja määriä. Olemme jonkin verran puhuneet tilanteesta ja mies itsekkin ymmärtää ongelman. Hän haluaa ainakin vähentää, mutta suunnitelmat eivät pitkään pidä ja olen oppinut, että sanoo yhtä ja tekee toista. Lupaukset ovat tyhjiä. Ei siis lupaa vain minulle, myöskin itselleen. Krapulat ovat kamalia, ei pysty nukkumaan, syömään. Yrittää tehdä kotitöistä oman osansa, mutta huomaan kyllä, että ei se helppoa ole. Krapulat kestävät päiviä ja näihinkin tarvitsee tasoittelua. Kamalinta on, kun herään aamulla ja mies etsii jääkaapista ryyppyä, että pärjää siihen asti, kun kauppa aukeaa.

Rakastan miestäni ja yritän ymmärtää, että hän on sairas. En usko, että hän loppujen lopuksi nauttii olostaan, mutta tuntuu, että hän ei voi nauttia elämästään ilman tätä rakasta alkoholiaan. Tuntuu, että viina on aina numero 1. Haluaisin auttaa, mutta tiedän, että minä en voi tehdä mitään. Hänen täytyisi itse haluta tehdä asialle jotain. Joskus olen aika kärkäs ja tiedän pahentavani tilannetta nalkuttamalla. Miten päin tässä tulisi itse olla? En halua ajaa miestäni juomaan olemalla ärsyttävä ja nalkuttava vaimo, mutta vierestä katsominen on rankkaa ja vie voimiani. Haluan uskoa hyvään ja että kaikki vielä joskus muuttuu hyväksi, mutta en tiedä tuleeko sitä päivää oikeasti koskaan. Viikot opiskelen ja aina yhtä jännittyneenä ja ahdistuneena aukaisen kotioven ja mietin mitä on vastassa ja missä kunnossa mies on. Halauaisin kannustaa ja auttaa häntä, mutta en osaa. Hoitoihin hän ei halua lähteä vaan haluaa selvitä tästä ongelmasta itse.

Miten tässä tulisi elää ja suhtautua, ettei itsellä olisi aina niin ahdistunut ja pahamieli?

Myrskytuulessa, tervetuloa joukkoomme :slight_smile:

Tilanteesi on minulle kovinkin tuttu, mies juo jatkuvasti ja paljon, terveys on alkanut oireilla, mutta mikään ei saa häntä pysähtymään. Ehkä oletkin lukenut ketjuani Tästä tulee selviytymistarina. Ei nyt siitä sen enempää, mutta haluan vain sanoa sinulle, että tärkeintä on pitää huolta itsestäsi. Tiedän nuo tunteet, epätoivon, surun, kimpaantumisenkin siihen, että toinen ei “ymmärrä omaa parastaan”. Jossain vaiheessa läheistä vaivaa syyllisyyskin: pitäisikö jotain tehdä toisin.

Alkoholisti kuitenkin juo toisten toiminnasta riippumatta niin kauan, kunnes kohtaa jollain tavalla pohjansa tai löytää OMAN riittävän motivaation muuttaa elämäänsä. Tai valitettavasti sekin on mahdollista, että alkoholisti ei löydä motivaatiota tai ei pysty enää pysähtymään, vaan juo itsensä hengiltä tai rullatuoliin tms. Sitä näyttäisi minun mieheni olevan tekemässä :frowning:

Meidän läheisten on tärkeää huolehtia itsestämme. Ulkopuolinen ei voi sanoa, mikä kenenkin kohdalla on lopullinen ratkaisu, mutta voimavarat pitää kohdistaa itseen. Jos päättää jäädä toisen rinnalle, silloinkin auttaa parhaiten ollessaan itse kunnossa, eläessään omaa elämäänsä. Jos päättää lähteä, siihenkin tarvitaan voimia. Minua on auttanut tänne kirjoittelu ja kohtalotoverien tarinoiden lukeminen. Ulkopuolinen apu, keskustelu tai muu, on monesti myös tarpeen. Itselleni parasta on ollut luonnossa kulkeminen. Pääasia, että irrottautuu alkoholismista, ei anna sen viedä itseään pohjaan toisen mukana. Yksi minua auttanut huomio on ollut, kun olen tajunnut, että mies ei juo loukatakseen minua. Moni alkoholistihan latelee erilaisia syitä juomiseensa, nehän voivat olla ihan ristiriitaisiakin: kyttäävä akka vs. muija ei yhtään välitä :laughing:

Muistelisin, että taisi olla Cricket, joka lanseerasi tänne ajatelman: Lentokoneessakin voidakseen auttaa toisia, pitää ensin laittaa itselle happinaamari. Pitäkäämme siis huolta itsestämme.

Ei nyt tällä kertaa enempää, enkä minä ole mikään neuvonantaja, koska olen itsekin juuttunut tähän tilanteeseen, alkoholistin rinnalle, kymmeniksi vuosiksi. Mutta tiedän sen tunteen, kun läheinen ihminen vajoaa syvemmälle ja syvemmälle suohon. Mutta jos lähtee pelastamaan häntä suosta, vajoaa itsekin… Myrskytuulessa, me läheiset olemme arvokkaita ihmisiä, emme alkoholistin jatkeita, vaan arvokkaita omana itsenämme. Pitäkäämme siis kiinni omasta elämästämme!

Hei,

Minäkään en neuvoa osaa kuinka sinun pitäisi suhtautua. Jokainen suhde ja tarina on erilainen. Mutta jotain samankaltaisuutta näissä tarinoissa ja kohtaloissa on. On päihdeongelma, josta läheinen kärsii. Yrittää auttaa, on hämmentynyt, ei tiedä pitäiskö huutaa vai itkeä, antaa mennä vai yrittää vahtia ja rajoittaa.

Näitä meidän ketjuja kun luet näet mikä muilla on auttanut ja mikä ei. Niinkuin Rinalda sanoi, valitettavasti se läheisen tukiyritykset, rakkaus tai voimakas tahtotila ei auta jos päihderiippuvainen ei itse halua jättää sitä kaikkein rakkaintaan. Itse tuon olen oppinut kahta kautta: olen itse raitistunut alkoholisti (nainen), ja ainoastaan oma herääminen ja oma voimakas tahto muuttaa elämää sai minut irti viinasta. Nyt, usean vuoden raittiuden jälkeen on tuossa suhteessa helppo hengittää. Vaikka elämä kolhii, ei alkoholi ole minulle mahdollinen lievityslääke, sitä ei kaipaa eikä siihen halua koskea. SEn sijaan kokemukseni päihderiippuvaisen läheisenä ovat surullisempia. Pitkästä raittiudesta retkahtanut mies ei millään toivu, retkahtelee tihenevällä tahdilla kaikesta ystävien ja rakkaiden tuesta riippumatta. Hänelle jouduin sanomaan hyvästi ja toivomaan sitä pohjan löytymistä ja voimakasta omaa tahtoa raittiista elämästä. Niinkuin Rinalda jo siteerasikin ketjujen viisaita, happinaamari omille kasvoille ensin. HUolehdi itsestäsi. Lue päideriippuvuudesta, tiedät paremmin millaisen sairauden vaikutuspiiriin olet joutunut. Lähellä sairastuu helposti itsekin: läheisriippuvuuteen, masennukseen ja moniin muihin sairauksiin jotka pääsevät päälle henkisesti rasittavan elämäntilanteen rassatessa kehoa. Toista et voi pelastaa, oman elämäsi kulkuun voit vaikuttaa. Voimia :slight_smile:

Tämän sivuston lukeminen on ainakin helpottanut omaa oloani ja ajatuksiani. Mies oli taas ryyppyreissullaan riidan päätteeksi. Aluksi olin vihainen ja kiehuin oikein kiukusta, mutta huomasin ensinmäistä kertaa, kun ehdin rauhoittua, että minulla ja lapsilla on oikeastaa mukavaa olla. Luin teidän muiden kirjoituksia ja lopulta minulle tuli tunne, että ihan sama. En juurikaan luonut ajatustakaan missä on tai missä kunnossa.

Kerrankin osasin olla huolehtimatta. Aikuinen ihminen kyllä saa luvan huolehtia itse itsestään. Onko tämä uusi askel minulle? Ehkäpä jatkossa osaan olla stressaamatta. Tämä oli vähän kuin voitto minulle. Tein sellaisia asioita mistä itse pidän ja mistä lapset pitää ja meillä oli oikein hauska päivä. Normaalisti päivä olisi tuntunut viikolta.

En ole heittämässä kirvestä kaivoon, mutta itseäni tuntien en tule jaksamaan koko lopunikääni tämmöistä. Kun mies selviää niin otan puheeksi ongelmansa uudelleen. Humalaisen kanssa en rupea keskusteemaan. Saa sitten nähdä mihin keskustelu johtaa. Mutta kerrankin uskalsin elää ihan sitä omaa elämääni kantamatta vastuuta sellaisesta mistä minun ei tarvitse. Tämä välinpitämätön olo ryyppyreissuja kohtaan tuntui hyvältä, ehkä tähän voisi jopa tottua.

Ihana viesti tuo viimeinen, kaunista suorastaan. Kiitos tästä ketjusta, näitä on voimaannuttavaa lukea kun kamppailee irroittautumisen kanssa itsekin ja kokee samoja tunteita.

Niin tuttua,valitettavasti.Itsellekin nämä sivut tärkeät.Auttavat jäsentämään missä mennään.Suurkuluttajia on siellä sun täällä,elämää eletään.Mutta,pitää miettiä itse tässä että millaista elämää haluaa itse,lasten kanssa viettää.Ettei sitten vanhana kaduta elämätön elämä suurkuluttajan rinnalla,pitkäaikaissairaana itsekin.Kun ei muka ollut aikaa itselle elämän ruuhkavuosina suurkuluttajan kanssa…minulla alkaa fysiikka pettää kun en ole liikuntarytmiä saanut kuntoon miehen kanssa.Ekan lapsen jälkeen oli liikuntaillat sovittuns viikottain ei enää toisen jälkeen ole onnistunut.No,nyt on kiloja tullut 20 kg kahden lapsen laiskalle äidille,lohtusyöpölle.