Miten hyväksyä itselle että tulee pienellä rahalla toimeen?

Mulla (kuten varmaan jokaisella meillä) on jatkuva rahastressi. Se ajaa pelaamaan. Miten hyväksyä itselle että pärjää vähävaraisena? Esim. tulot toimeentulotuen luokkaa. Mulla on jatkuva olo että oon köyhä. Päässä pyörii ajatukset että en voi tehdä mitään kivaa, en voi ostaa itselleni koskaan mitään uutta, ravintolaillallinen kavereiden kanssa kaataa koko kuukauden talouden ymym… Pelihirmu mun päässä saa tästä uutta potkua. “Jos pari sataa ees voittaisin niin pystyisin tekemään jotain kivaa”. Tää on mun normaali kuvio, mikä saa pelaamisen pyörimään kokoaika mielessä. Mulla on toki ulosotossa n.13 000e, mutta kun pelaan niin en tavoittele että voittaisin rahat uo:velkoihin, vaan toivon että saisin edes muutaman satasen. Saan sosiaalitoimen välitystililtä n. 50e viikko kaikkien laskujen ja ruoan jälkeen. Mun on vaan niin vaikea hyväksyä että pitää tulla tällä toimeen.

Kopioin tähän vielä toiselta palstalta kirjoittamani jutun, niin ymmärrätte miksi en voi tehdä töitä ym että saisin vähän lisätuloja.

“Ulosottovelallinen ja kuntoutustuki. Mulla on siis tilanne että olen kuntoutustuella. Sairastuin n.6 vuotta sitten maniaan ja sain sotkettua raha-asiani. Ulosotossa n.13000euroa. maksan tätä n. 200euroa kuussa. Jään juuri siihen rajoille että ei ole toimeentulotukioikeutta. Mulla on velkoja joita maksan tämän lisäksi joka kuukausi ja näitä ei lasketa toimeentulotuessa menoiksi. Olen miettinyt osa-aika työtä mutta sitten asumistukeni laskee koska eläkkeensaajan asumistuki pitää tarkastaa kun bruttotulot nousevat yli 70euroa. No tietenkin ulosotto ottaa sitten vielä palkkarahoista oman siivunsa, joten jään vaan miinukselle. Velkajärjestelyyn en pääse koska täytyy olla vakiintuneet tulot, esim. Vakituinen kokopäivätyö, lopullinen eläke tai pitkäaikaistyöttömyys. Psyykkinen vointi on sen verran heikko että en usko kykeneväni enää täyspäiväiseen työhön. Osa-aikaeläke on todennäköisempi ratkaisu. No sitäkään ei lasketa tarpeeksi vakaaksi tuloksi velkajärjestelyn kannalta. Olen siis täysin väliinputoaja velkojeni hoidon sekä pienten ekstra tulojen kannalta. Kuntoutuskin on niin kannustavaa että saan ensin odottaa 30 omavastuu päivää ja sen jälkeen saan huikeat 50e eläkkeensaajan kuntoutuskorotusta, verotus siinä on 40%?!? No kattaahan se juuri tuon bussikortin että pääsen kuntoutukseen. Vaikka minulla olisi mielenkiintoa lähteä tekemään osa-aikatöitä niin olen todella harkinnut hakevani pysyvää työkyvyttömyyseläkettä. Pääsisin velkajärjestelyyn, hoitaisin velat pois, maksuhäiriömerkinnät katoisivat ja voisin jatkaa elämää. Perustaa perheen, tehdä muutamaa työtuntia viikossa ilman että minua sakotetaan siitä. Minä en ole valinnut sitä että olen sairastunut psyykkisesti, joten miksi joudun kärsimään kymmeniä vuosia muutaman kuukauden sairaus jaksosta jolloin tein nuo velat. Tottakai elämä on ollu sen jälkeen helvettiä mutta uskon että psyykkinen vointinikin helpottaisi kun saisin taloudelliset asiat kuntoon. Sanokaa että teillä on joku ratkaisu mitä en ole ottanut huomioon. Nuo euromäärät on noin määriä, en jaksanut eurolleen selailla kelan sivuja. Mä vaan koen vääryyttä että sairastumisen takia multa viedään näin paljon.”

Ymmärrän sinua täysin ja tottakai raha on pieni millä tulet toimeen. Oletko hakenut leipäjonosta leipää tai ruokaa jolla säästäisi vähän ruokakustannuksissa? Valitettavasti ei taida olla oikotietä onneen ja on vain hyväksyttävä että nyt on tälläinen hetki elämässä ja taloudessa ja joskus sitten on toisenlainen hetki. Se on vain hyväksyttävä oma sen hetkinen elintaso ja toivoa että ystävätkin ymmärtävät tämän asian. Velat on jotenkin kuitattava pois ja jollei muuten niin velkojen vanhenemisella sitten. Ymmärrän mitä ajat takaa että jos tulot lisääntyvät niin ne ovat aina pois jostakin tuesta sitten kun rajat paukkuvat. Samoin ulosotto vie tietysti niistä lisä-ansioistakin osansa joten se on vähän sellaista + ja - varsinkin jos on esim. kuntoutustuella. Tietysti velathan siinä lyhenee nopeammin jos sinne ulosottoonkin saa vähän enemmän menemään rahaa. Olethan saanut ulosotossa vapaakuukaudet? Niistä kuukausista voisi laittaa vähän rahaa jemmaan vuoden varrelle vaikka sukan varteen.
Muistan nuoruudesta että ei auttanut kuin säästää jos halusi jotakin. Eli sellainen menneiden aikojen säästäminen olisi kai meille kaikille hyvästä, eli ei ’ kaikki tänne mulle heti’ vaan kärsivällisesti laittaa edes muutama euro jemmaan joka kuukausi. Sekin on vaikeaa ja pienistä tuloista on vaikea karsia ja säästää mutta laittamalla sen pienenkin rahan säästöön voi sitten vaikka vuoden kuluttua hankkia jotakin mukavaa itselleen. Nythän sitä odottaa että pelaaminen ja epätodennäköinen voittaminen antaa ne rahat tunnissa tilille.

Jotenkin olisi pyrittävä vähentämään sen rahan merkitystä elämässä ja hakea mielihyvää sellaista asioista joihin ei rahaa mene. Kuten vaikka luonnossa liikkumisesta tai jostakin harrastuksesta johon ei mene rahaa. Se ei ole helppoa valitettavasti.
Syksyisin voi lisätulona kerätä vaikka marjoja ja sieniä jotka ovat ilmeisesti verovapaata tuloa.
Valitettavasti ei ole parempia neuvoja antaa mutta ymmärrän sinua erittäin hyvin ja toivon sinulle kaikkea hyvää ja tsemppiä! Pahoittelut että kirjoitan aika ‘jäykästi’ ja asiallisesti mutta ei ole tarkoitus vaikuttaa etäiseltä tai kylmältä vaan tämä on vain oma tyylini kirjoittaa.

Vähän vielä editoin tähän että voisit ottaa yhteyttä myös seurakunnan diakoniatoimistoon että saisitko sieltä jotakin pientä avustusta vaikka jonkun laskun maksuun tms. Päätökset mukaan enkä lupaa mitään, mutta siellä voi luottamuksella keskustella asioista ja mahdollisesti auttavat sitten jossakin maksu- tai muussa asiassa. Myös Pelastusarmeijaan voisit ottaa yhteyttä ja käydä sielläkin päätösten kanssa juttelemassa. Nämä ovat tahoja joihin voi ottaa yhteyttä ilman hengellisiä merkityksiä. Tosin joillekin nekin tietysti ovat tärkeitä asioita, mutta tarkoitan ettei tarvitse olla uskossa tai kuulua kirkkoon että noihin tahoihin voi ottaa yhteyttä. Muistathan myös nämä muut avustusjärjestöt esim. joulun alla kun jakavat lahjakortteja jne.

Yritä löytää pienimuotoisesti pimeitä hommia esim. siivoustyötä pienissä toimistoissa/yrityksissä. En näe tilanteessasi mitenkään moraalisesti vääränä tehdä vähän verottomasti, koska olet selvästi väliinputoaja tässä järjestelmässä. Lisäksi, vaikka et maksa veroja pimeästä työstä, niin rahat menevät 100% kulutukseen, joten ne palautuvat yhteiskuntaan takaisin.

Mulla on ihan superhyviä uutisia! Sain kuulla että mun tilanteessa olevia ihmisiä on päässyt velkajärjestelyyn. No soitin sitten eilen velkaneuvojalle, turistiin siinä hetki mun tilanteesta. Hän sanoi että ei näe mitään esteitä etteikö voitais lähteä kokeilemaan myönnetäänkö mulle takuusätiön takaus lainaan tai velkajärjestely. Viikon päästä tulee postiin esitietolomakkeet ja sitten vaan asiaa eteenpäin!

Pelkään vähän miten ne suhtautuu tähän peliongelmaan, saan kyllä mun a-klinikan terapeutilta varmasti lausunnon että olen sitoutunut hoitoon ja olen saanut pelaamista paljon parempaan suuntaan. Mulla on lisäksi sosiaalitoimen välitystili, jonka kautta rahaliikenne kulkee joten se on varaan myös puoltava peruste.

Viime vuoden puolella olin viisi kertaa yhteydessä velkaneuvojalle ja aina vaan käännytettiin pois. Sain tästä nyt kovin tsemppiä raha-asioiden hoitoon, ja päätin että tiliotteissa ei tästä päivästä lähtien näy euroakaan menevän nettikasinolle. Velkajärjestelyyn pääsy on mulle niin iso juttu että taistelen että pääsen sinne!

Asioilla on tapana järjestyä. Tavalla tai toisella. Hienoa että sait tukea ja neuvoa velkaneuvonnasta ja haette järjestelyä tai takausta. Ja kiva että se saa sinut tsemppaamaan pelaamattomuuden suhteen. Tsemppiä ja toivottavasti asiat vielä lutviutuu hyväksi!

MALLARD minulla oli kokonaan mennyt ohi tuo sinun pitkä kirjoitus. Juurikin tuota haen että pitäisi opetella vaan hyväksymään rahan merkitys elämässä. Haluaisin juuri opetella nauttimaan asioista mihin sitä rahaa ei tarvitse. Olen saanut apua diakoniasta ja ruokajakeluista, ja olen tästä todella kiitollinen että on tälläisiin mahdollisuus.

Masentuneena sitä ei huomaa mutta mulla on todella monia mahdollisuuksia saada tekemistä ilmaiseksi.

Saan mennä kaupungin kuuntosaleille ilmaiseksi, sen jälkeen saunomaan. Myös muutamia ryhmäliikuntoja kuten jooga sisältyy tuohon pakettiin. Mielenterveysseuralla on mielenkiintoisia ryhmiä ja vertaistukiryhmiä mihin voi osallistua, viikottain myös esim keilausta. Mulla on koira joka varmasti nauttisi kun veisin sitä pidemmille lenkeille. A-klinikalla on myös mahdollisuus erilaisiin vertaistukiryhmiin ym. Mulla on myös hyvä tukiverkosto, viikottain nään ystäviä.

Hienoa että olet saanut apua diakonialta ja harrastusmahdollisuuksiakin on jonkin verran :slight_smile: ! Suosittelen itse luonnossa liikkumista jos se vain on mahdollista. Sieltä saa paljon hyvää mieltä ja jotenkin luonnossa elämän palaset vaan asettuu uomiinsa kun seuraa vaikka lintujen elämää. Niillä on tärkeää että saa päivän ravinnon hankittua ja jälkeläiset kasvatettua. Ei näitä maallisia murheita kuten meillä ihmisillä. Tsemppiä ja mukavaa kevään odotusta toivon sinulle :slight_smile: !