miten alkoholi vaikuttaa

Vuodelta 2012, suhteellisen uutta tutkimustietoa. Tai no joo, suuri osa tiedosta tietysti vanhempaa, mutta 2015 julkaistu vielä ajantasaisena tietona.

Ymmärtääkseni asia on tässä selitetty ilman oikaisevia popularisointeja, eli jättämättä joitakin asioita sivuun siksi että ne ovat monimutkaisempia kuin toiset. Silti ymmärrettävää tekstiä ns. tavalliselle kansalaisellekin.

https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/alkoholi_humauttaa_aivot_pilviin

Huomauttamattakin tiedän, että tässä on kokonaan jätetty huomioimatta korkeamman voiman tms vaikutus alkoholin ja ihmiselimistön kemiallisessa yhteistoiminnassa. Kaikkien kannalta siis ei hyväksyttävää tietoa. Olkoon nyt sitten vaikka esimerkkinä siitä että noinkin voi asian nähdä olevan ja näkökanta perustuu asialliseen tutkimukseen.

^ Hyvää informaatiota!

[i]"Vaikka alkoholi ei sitoudu suoraan solukalvon reseptoreihin, se muuttaa niiden läpäisevyyttä. Suuri muutos tapahtuu gamma-aminovoihapon eli gaban ja glutamaatin reseptoreissa. Gaba on aivojen tärkeimpiä estäviä välittäjäaineita, glutamaatti puolestaan antaa hermoimpulssille kyytiä.

Etanoli tekee molemmille tepposet: se voimistaa gaban jarrutuskykyä ja ottaa glutamaatilta vauhdin pois. Tämän seurauksena hermosolut lamaantuvat entisestään, ja normaali viestiliikenne pätkii"[/i]

Tässä kannattaa myös muistaa, että krooninen alkoholin väärinkäyttö monelta ihmiseltä laittaa lopullisesti gaba/glutamaattijärjestelmän aivoissa vinoon ja se ei palaudu enään millään. Vauriot ovat siis pysyviä.

Hieman hassu tosin oli lausunto–> “Ainoa tunnettu ja tieteellisesti todettu lääke krapulaan on alkoholi: krapularyyppy palauttaa alkoholissa marinoituneet hermosolut juomisen aikaiseen tilaan. Korjaussarja siirtää krapulaoireet tuonnemmaksi ja saattaa jopa lieventää niitä.”
Tämähän ei pidä paikkaansa koska on olemassa diatsepaami ja muut bentsot (myös barbituraatit joita ei enään juurikaan käytetä) joita käytetään ihan suoraan lääketieteessä niihin vieroitusoireisiin varsinkin jos ne uhkaa henkeä tai meinaa johtaa deliriumiin. Sellainen 200-300mg pamia ja unilääkkeet kylkeen niin kyllä siinä pahempikin tärinä laantuu.

Ja monet ovat saaneet tästä syystä pysyvän paniikkihäiriön. Että ei vain krapulassa jänskätä.

Alkoholi lamauttaa hermosoluja tehostamalla GABA-välittäjäaineen vaikutusta GABA-A-reseptoreiden toimintaan ja samalla vähentämällä sen vastavaikuttajan glutamaatti-välittäjäaineen vaikutusta NMDA-reseptoreissa (GABA jarruttaa hermosolujen toimintaa ja glutamaatti kiihottaa). Pitkäaikainen alkoholinkäyttö aiheuttaa toleranssin kehittymiseen alkoholin lamauttaville vaikutuksille, joka ilmenee GABA-A-reseptoreiden määrän vähentymisenä ja samanaikaisena NMDA-reseptoreiden herkkyyden lisääntymisenä. Alkoholinkäytön äkillinen lopettaminen aiheuttaa tällöin kiihottavien välittäjäaineiden ylijäämän hermostoon eli “yliaktiivisuustilan”, jonka kliinisinä merkkeinä ovat vieroitusoireet ja kouristelut. Toistuvat vieroitusoireet johtavat lisääntyneeseen alttiuteen sairausjaksoille, minkä seurauksena juomishimo ja vieroitusoireet vaikeutuvat ja alttius kouristuksille sekä delirium tremensille lisääntyvät