Mitä tehdä?

Hei! Ajattelin tulla tänne vähän avaamaan tilannetta jos teiltä löytyisi joltain järkeviä ehdotuksia tähän tilanteeseen. Eli siis eräs läheiseni (vanhempi ihmiminen +50) on pitkään, vajaa 10 vuotta syönyt lääkärin määrämiä keskushermosto lääkkeitä, opiaatteja, hermokipulääkkeitä ja unilääkkeitä ainakin. Siinä sivussa hän on myös käyttänyt “oikeita huumeita” jopa suonensisäisesti. Hän on oikeastaan tällainen sekakäyttäjä. Nyt hiljattain hän hakeutui yksityiselle lääkärille tavoitteenaan saada enemmän lääkkeitä toisin sanoen ajatteli että yksityisellä lääkärillä ei ole tietoa hänen julkiselta puolelta saamista lääkkeistä. Totta kai hän näki tietokoneelta tilanteen, otti yhteyttä julkisen puolen hoitavaan lääkäriin ja tämä julkisen puolen lääkäri lopetti kaikki lääkkeet seinään. Tämä ihminen on nyt siis ollut parisen viikkoa ilman lääkkeitä, varmaan satunnaisesti saanut ostettua jostain ainakin kannabista ja mahdollisesti jotain kovempia aineita. Mutta hän on siis nyt selkeästi masentunut, sosiaalisten tilanteiden pelko on kova, ei poistu asunnostaan ym. Hänelle ei ole varattu mitään aikaa lääkärille tai muuallekkaan eli on tavallaan tyhjän päällä. Hänen vanhempansa ovat tähän asti huolehtineet hänestä. Saakohan nämä vanhemmat tk: sta tietoon hoitavan lääkärin yhteystiedot, jotta voisivat pyytää häntä vaikka mahdollisesti soittamaan ja keskustelemaan tilanteesta sekä ohjaamaan hänet tavittavan palvelun piiriin? Koska kyseinen henkilö on tällä hetkellä siinä mielentilassa että ei kykene omia asioitaan hoitamaan. Vai pitäisikö tässä ottaa yhteys mielenterveys toimistoon? Tai päihdeklinikalle? En siis tiedä kyllä edes onko tämä ihminen halukas hoitoon, luultavasti ei. Mutta me läheiset olemme todella huolissaan hänen tilanteesta.

Toivon todella että saisin teiltä jotain järkeviä mielipiteitä tähän tilanteeseen!

Hei Huolestunut

Läheisten huoli on ymmärrettävästi suuri, kun läheinen on masentunut ja jää neljän seinän sisälle. Jotta vanhemmat voisivat hoitaa aikuisen lapsensa terveydenhuoltoon liittyviä asioita, tulisi heillä olla valtakirja. Olisiko teidän mahdollista keskustella henkilön itsensä kanssa siitä, että hänen tilanteensa huolestuttaa teitä ja että hänen hyvinvointinsa on teille tärkeää. Asian puheeksi ottaminen kertoisi siitä, että henkilön tilanne on huomattu ja joku välittää ja on valmis auttamaan.

Henkilön olisi varmasti hyvä käydä lääkärin vastaanotolla keskustelemassa masennuksestaan ja päihdeongelmasta. Voitte kysyä, haluaisiko henkilö, että joku läheinen tulisi lääkärin tapaamiseen mukaan varmistamaan, että häntä kohdellaan asiallisesti ja ettei hän jää ilman tarvitsemaansa apua.

Voitte yhdessä tehdä sosiaalihuoltoon ilmoituksen henkilön tuen tarpeesta ja/tai varata yhdessä ajan terveyskeskukseen. Jos henkilö on ilmeisen kykenemätön vastaamaan omasta huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan, voi ilmoituksen sosiaalihuoltoon tehdä myös ilman kyseisen henkilön suostumusta. Jotta henkilön kanssa voidaan aloittaa työskentely joko sosiaalitoimesta, päihde- tai mielenterveyspalveluista, tulee henkilön olla itse halukas työskentelyyn ja valmis ottamaan apua vastaan. Tämän vuoksi olisikin hyvä, että asiasta olisi keskusteltu henkilön kanssa jo etukäteen.

Jos henkilö ei suostu hakeutumaan tällä hetkellä avun piiriin, voitte antaa hänelle tiedoksi esimerkiksi Irti Huumeista Ry:n päivystävän puhelimen, valtakunnallisen kriisipuhelimen puhelinnumeron ja yhteystiedot paikalliseen mielenterveystoimistoon/ päihdehuoltoon.

Voimia keskusteluun vaikeista aiheista! Muistakaa huolehtia myös omasta jaksamisestanne.

Ystävällisin terveisin,
Ohjaaja Varpu