Minkälaiseen hoitoon alkoholistit tulisi ohjata.

Minkälaiseen hoitoon alkoholistit tulisi ohjata.

 • Ohjata kaikki asiakkaat hoitoon, jonka ensimmäisenä tavoitteena on lievittää päihteiden käytöstä aiheutuvia haittoja.
 • Ohjata kaikki asiakkaat hoitoon, jonka tavoitteena on täysin päihteetön elämäntapa.
 • Ohjata kaikki asiakkaat hoitoon, jonka järjestäjä ei tavoittele taloudellista hyötyä.
 • Ohjata asiakkaat siihen hoitomuotoon, joka täyttää sosiaali- ja terveysministeriön vaatimukset ja tulee hoidon maksajalle halvimmaksi.
 • Ohjata asiakas siihen hoitomuotoon, joka tulee hoidon maksajalle edullisimmaksi huomioiden hoitokustannukset ja asiakaskohtaisesti odotettavissa olevat hoitotulokset.
 • Kertoa asiakkaille kahdesta erilaisesta hoitovaihtoehdosta ja antaa asiakkaan vapaasti valita itselleen sopiva.

0 voters

Kun palstalla käydään keskustelua alkoholismin hoitotavoitteista, niin teenpä minäkin gallupin. Lähes kaikki alkoholistien hoito ja kuntoutus maksetaan kunnan antamalla maskusitoumuksella. Maksusitoumuksen antaja siis käytännössä määrittää hoitomuodon valinnan. Millä perusteella tuo valinta tulisi tehdä?

kakkosvaihtoehto…

Kakkosvaihtoehto. Miksi? Koska alkoholistille ainoa todellinen vaihtoehto on täysin päihteetön elämä. Muut eivät ole toimivia vaihtoehtoja.

Vaihtoehto kaksi.

Ainoa oikea ja kestävä ratkaisu alkoholistille on täysin päihteetön elämä, tarkoittaen sitä, että vaikka raittiuden alkuvaiheen tukemisessa käytettäisiinkin kainalosauvoina erilaisialääkkeitä niin ne tulisi ajaa lääkärin valvonnassa sitten alas pikku hiljaa kun raittius on saanut vakaamman ja kestävämmän pohjan.

Kakkoskohta. Se on alkoholistin ja yhteiskunnan kannalta ainoa oikea vaihtoehto.

Riippuu asiakkaasta tai tarkalleen asiakkaan tilanteesta. Jos asiakas on esim. tipahtanut parvekkeelta jurripäissään ja sillä on luita poikki, se pitänee ekaksi ohjata (ellei peräti kyyditä) hoitoon jossa korjaillaan alkoholinkäytön aiheuttamia haittoja. :slight_smile:

Sama juttu jos asiakkaalla sattuu olemaan vaikkapa akuutti haimatulehdus, maksatulehdus, maksakirroosi, alkoholi myopatia/ataksia, delirium tremenes, alkoholidementia, alkoholi-epileptinen kohtaus, aivoinfarkti (vrt. tapaus Paasilinna), jokin muu sisäelinten vaurio… tms. tms.

Novamob puolestaan kertoi toisessa ketjussa, että joutui “kaivelemaan kuvetta” hoitoon päästäkseen.
Että mikähän tässä mahtaa olla totuus sitten? Tää asia on mullekin aika hämärän peitossa edelleen, kun tästä asiasta kuulee monenlaisia juttuja jopa samassa hoitolassa olleilta. :confused:
Siinä hoitolassa jossa mä oon ollut [size=50]töissä[/size], laskut meni suoraan asiakkaiden edunvalvojille tai sitten sossuun, mutta en tiiä sen tarkemmin. Laskutuksen hoitaminen oli paikan johtajan hommia.

Mä itse oon kyllä aina maksanut itse sen vähäisen hoitoni, joka mulla on ollut. Ai niin paitsi työterveyslääkärin tietty tarjoaa työnantaja. : )

Vaikeasta asiasta et pääse noin kapea-alaisella kyssäsarjalla. Vastaukset voi tulkita miten vain.

Alkoholisti tulee ohjata siihen hoitoon jonka vaikutuksen kuviteltaisiin olevan alkoholistin kannalta paras mahdollinen.
Siis terveydentilan, iän, älyllisen kapasiteetin huomioon ottavaan hoitoon.

Kärjistäen sanoen : Olisko ideaa pitkälle dementoituneen kaveri katkaisussa, vai olisko pullo gebbadaa hoitona riittävä. Perustelen ! :stuck_out_tongue: ! Vuoskymmeniä juoneen kaverin aivot on jo niin alkoholikylläiset ja oppineet tulemaan toimeen promilleissa . Siis koko koneisto toimii alkoholilla. Viiskymppinen rollaattori alkoholistin elämänlaatu säilyy parempana pikku kaasussa. Ei sieltä viisauksia enää irtoa mut humalassa eletyn elämän muuttaminen sekottaa aivokemiat joita on pakko lääkitä joillain kovilla aineilla.

Viel ! Julkisen puolen sairaaloihin tunkee ukkoa ku pipua, silimät kirkkaina vaatimaan hoitoa deliriumeissaan.
Nämä juoppohullut terrorisoi monessa sairaalassa , vaikka puhutaan kilteistä juopoista.
Ne muutaman päivän makoilee siel pammeilla tainnutettuina jonka jälkeen lyhyt konsultointi ja kotiin !
Sairaala antaa ohjeet jotka vaihtuu viinaan ensitilassa. Tuo on todellisuus.

S%S&S : Aletaan porukalla vaatimaan Suomeen JuoppoSairaalaa : Siis sellasta pään selevittävää mestaa, lopetetaan paapominen ja hyväksytään ruumiit . Portille kyltti KEN TÄSTÄ SAA KAIKEN TOIVON !

Jos alkoholistille antaa kaksi vaihtoehtoa, mieli voi tehdä sellaiset tepposet, että viinantuskat ajavat juomaan ja homma perustellaan sillä, että on sattunut valitsemaan juuri sen “väärän” vaihtoehdon. Muutenkin juovat ja raitistumaan pyrkivät alkoholistit ovat kovin ehdottomia ja vaativia hoitosuunnitelmiensa suhteen.“Minulle ei sovi se ja se hoito…”. Kun se “oma” vaihtoehto on huonoksi todettu, valitetaan että “kaikkeni olen tehnyt, mutta tämä sairaus on niin paha, ettei minua auta mikään”.

Tietysti alkoholistille tulisi esitellä useita vaihtoehtoja, mutta samaan syssyyn neuvoa ottamaan kaikki apu vastaan. Usein tämä merkitsee käyntejä A-klinikalla, hoitojaksoa laitoksessa sekä AA-palavereja. Jos ongelma on paha, mielestäni nooiden väliltä ei voi ruveta valitsemaan, vaan kaikki tuo apu on otettava käyttöön.

Tuo kakkosvaihtoehdottomuus toimis varmaankin taloudellisessa mieleessä hyvin.
Säästyis rahaa julumasti jos alkoholismin hoitoon laitettaisiin ehdoton juomattomuus kriteeri.

Mulle sopis tuo jos yhteiskunta hyväksyis myös seuraukset.
Jos asia olis noin yksoikonen olis se muuten jo toteutunut et unohdan tuon ja avarran mieleni muiden hoitojen pohdintaan !

Minkäslaiseen hoitoon kivuista kärsivä raitis alkoholisti pitäisi ohjata.
Normaali-ihmisille tarkoitetut kuntoutusjuottolat ei ainakaan sovi mulle.

Kele ja Tana

Tollasellehan olis oikeesti tarvetta, ainakin kun aattelee mm. sitä viime talvena tullutta dokumenttia “Viina vie järjen”.
Siinähän oli näitä keski-ikäsiä, viisi-kuusikymppisiä miehiä (tais olla joku nainenkin) jotka oli ryypänneet aivonsa ja hermostonsa niin pilalle, että niillä oli dementiaa ja osittaisia halvaantumisia jo keski-iässä.

Eli se ikiwanhan reclaamin luonnehdinta wiinan ciroista: “wanhuus ennen wanhuuden iciä”.
Sitten niitä hoidetaan tuolla jossain psykogeriatrisilla osastoilla, jotka on tarkoitettu vanhuksille ja pelkän korkean iän aiheittamia vaivoja poteville ; siis joillekin yli 75 -vuotiaille about.

No joo siis; kyllähän tollaset loppuiäkseen laitoshoitoon joutuneetkin on tavallaan joutuneet pakon edessä viimein päihteettömään elämään. Tuskin joku A.Paasilinnakaan jossain hoivakodissa enää paljon tuoppeja kumoaa, vaikka eläisi vielä kuinka kauan.

Niille jotka ehtii hoitoon vielä kun terveyttä ja toimintakykyä on jonkinverran jäljellä, on kyllä tarjolla useampia kuin kaksi vaihtoehtoa.
Tässä muutamia jotka löysin yhestä vanhasta ryttyisestä monisteestani :slight_smile::

 • Katkaisuhoito
 • Kognitiivinen käyttäytymisterapia
 • Ryhmäterapia
 • Perhe- ja verkostoterapia
 • Minnesota-malli
 • Vertaistuki
 • Henkilökohtaiset keskustelut (esim. A-klinikalla tai lääkärissä)

PS. Siinä paha missä mainitaan; äsken tuli tuossa kaupasta tullessa vastaan yksi AA:ssa joskus näkemäni herrasmies niin kehnossa kunnossa, ettei meinannut kävelytien leveys riittää askelilleen.
Jäin hetkeksi seuraamaan hänen kulkuaan kun pelkäsin miesparan tuiskahtavan turvalleen tien pintareelle tai asfaltille. Mihinköhän minun olisi pitänyt hänet ohjata… :open_mouth:

Eilen kuulin että eräs alkoholisti oli jopa saanut kunnan maksusitoumuksen siihen yksityiseen hoitopaikkaan, missä minä käyn ja se oli ensimmäinen. Ja tietenkin työnantajat makselevat työntekijöidensä hoitoja. Mutta muuten ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kaivaa kuvetta, koska maksusitoumuksia ei juuri jaeta kuntien ahdingossa. Jos ei ole rahaa, eikä maksusitoumusta, vaihtoehtoja ovat mielestäni vain a-klinikka ja AA. A-klinikka saa tukea mm. kunnilta, mutta eiköhän senkin tilanne ala vähitellen heikentyä. Kohta rahattomat alkoholistit kävelevät lääkepussi kourassa kadulla, ellei AA kiinnosta.

^ A-klinikkasäätiöhän saa tukea etupäässä RAY:ltä, kutan saa Myllyhoitoyhdistyskin.

Käsittäkseeni kunnat puolestaan tukevat molempia ostamalla niiltä ostopalveluita. Tämän kunnan tuen loppumisen uhkahan oli takana viime vuotisessa Kalliolan Kiskon- ja Nurmijärven klinikoiden lakkauttamisuhassa.
Sulkemispeikko onneks luojan kiitos sitten kaikkosi, kun kaupunki päätti jatkaa tukeaan niillekin.
Tai ainakin jokseenkin noin Hesarissa luki.

Novamob, ootko sä tsekannut paljonko sun hoitopaikkasi saa RAY:ltä ja kunnalta tukea? Ensinmainitut saa selville yhdistyksen nettisivuilta, kuntien tuki voi olla vähän monimutkasempi selvittää.

Uutisia viime vuoden lopulta:
Helsingin huumehoitorahoihin tuntuva lisäys 2010

PS. Lääkepussit?! :astonished:

Kunnasta en tiedä, mutta RAY:ltä ei ole saanut tukea. Tosin ei ole moni muukaan, joten turha sen varaan on laskea. Mutta se on hienoa, että joku lääkäri ja kunta on avannut pään maksusitoumuksen suhteen. Firmat ovat sitten yksi tulonlähde, joka toivottavasti tulee kasvamaan niin, että ne maksavat hyvien työntekijöidensä hoidon hoitolaitoksissa.

Toivotaan että kaikki Suomen alkoholisteille hoitoa tarjoavat yksiköt pärjäävät tässä tukalassa tilanteessa. Me ansaitsemme hyvää hoitoa siinä kuin muutkin sairaat :slight_smile:

Oikein hyvää raikasta kesäsunnuntaiaamua. : )

Kyllä, ja käsittääkseni nimenomaan työnantajapuoli on käyttänyt palkansaajien hoitoon näitä Myllyhoitoyhistyksen paikkoja; kuten etenkin Kalliolaa.

Eräs ay-työtä tekevä hyvä kaverinihan oli just hiljattain SAK:n tehtävissä tutustumiskäynnillä Kalliolan klinikalla; kartoittamassa palkansaajille saatavilla olevia kuntoutuspalveluja.
Että tämäkin viittais myös työnantajien olevan merkittävässä maksumiehen roolissa näissä hoidoissa. Ja varmaankin on, jos Kalliolaa on tosiaan käyttäneet työntekijöilleen sellasetkin putiikit kuin Finnair, VR ja peräti Eduskunta, niinkuin oon kuullut.

Kyllä!

Mä puhun samaan hengenvetoon kaikesta päihdekuntoutuksesta, sillä älkää toki rakkaat alkoholistit myöskään unohtako nistejä ja niitä huumeongelmaisia, joille alkoholi ei merkitse mitään. Sellasiakin on enenevissä määrin nuorten keskuudessa.

Mitä meille tulee mieleen, kun puhumme huumeiden käyttäjien (hyvästä) kuntoutuksesta? Kisko? Niin ja sitten Kisko? Ja Kisko? Onko muita edes?
Joo, tietääkseni esim. Diakonialaitokselle kuuluva Pellaksen huumeyksikkö on hyvä. On se ainakin vanha ja perinteikäs.

Ja sitten on tiety buprenorfiini-korvaushoito, jonka osaa hyvin kunnatkin. Subutexin jakaminen luukulta ei vaadi kovin erityistä hoito-osaamista, eikä myöskään nistiltä kovin haasteellista toipumismotivaatiota.

Kyllähän tämä kysymys on oikeasti ihan hankala. Lähtökohtaisestihan Suomessa alkoholistilla on perustuslaillinen oikeus juoda viinaa tai olla juomatta. Tällöin alkoholitin tulisi saada itse päättää lopettaako, vaiko jatkaako. Ja näinhän se toki meneekin, paitsi että usein se on pullo ja kaveripiiri, joka päättää.

Aika paljon tämäkin keskustelu kiertää sen asian ympärillä, että ne jotka haluavat lopettaa, kaipaavat erilaista hoitoa, kuin ne, jotka päättävät jatkaa. Kaikille olisi eduksi, jos jokainen lopettamista haluava olisi yhteiskunnan erityisessä suojeluksessa. Tästä syystä laitoin oman ääneni tähän kahden vaihtoehtoisen hoidon sarakkeeseen - että hoitohenkilökuntakin saisi keskittyä oleelliseen.

Eihän se mitenkään kamalaa ajatus ole, että juovalle alkoholistille on tarjolla vuosilomapaikkoja. Neljä viikkoa täydellä ylöspidolla ja terveyttä kohentavalla toiminnalla.

Ehkä siitä varsinaisesta juomisestakin voisi tehdä hieman duunimaisemman jutun. Ilmaista viinaa valvotuissa olosuhteissa. Ovella pois puukot ja puntarit. Ympäristö vähän “lastetarhamaiseksi”, ettei muutenkaan tule tarpeettomia kolhuja. Välillä pitäisi syödä myös oikeaa ruokaa, että tarjoilu jatkuu. Ehkäpä joku kellokortin ja viinakortin yhdistelmä ohjaisi, jopa kohtuukäyttöön. Alkoholisti voisi vaikka joka aamu itse päättää, montako annosta hänelle tänään tarjoillaan.

No ainakin A-koti kuntouttaa myös nistejä l. addikteja, kuten NA:ssa sanotaan. Eritoten Joukasen jatkokuntoutusyhteisö kankaanpäässä soveltuu yksin kuntoutuville addikteille, mutta myös perheyhteisössä kuntoutuu addikteja lastensa kanssa.
Käsittääkseni kuntoutuslaitokset muutenkin ovat PÄIHDEkuntoutuslaitoksia, eli oli päihde mikä hyvänsä, niin kuntoutustoimintaa löytyy. Kunhan vaan maksaja löytyy.

Joo, täytyyhän juovalle holistillekin tarjota inhimmillisen elämän puitteet. Ovat maksaneet ehkä joskus verojakin. Eikös nämä märät asuntolat ole vähän sitä luokkaa. Niissä on vain yksi mutta…se juominen kielletään sisätiloissa. Holistit joutuvat päiväksi lähipuistoon “duuniin” ja saavat palata vasta illan tullen kotiin nukkumaan. Eikös tuo ole vähän tekopyhää…? Sallisivat juomisen siellä sisätiloissa ja valvoisivat järjestystä. Nyt alueen järjestyksenvalvonta on vartijoiden ja poliisin harteilla. Mitäs ideaa siinä on?

Kiitos tiedosta tuosta A-kodista. Niin no kyllä jonkin verran on hyvä olla myös erikoisosaamista tai perehtyneisyyttä tiettyihin päihteisiin eri hoitolaitoksilla, joten siksi on hyvä olla myös paikkoja jotka on erityisesti huumeidenkäyttäjille, tai jopa tietynlaisten huumeiden käyttäjille, esim. opiaattiriippuvaisille.

Ja siksi just hyvä olla olemassa Kiskon, Pellaksen ja legendaarisen Kurvin kaltasia klinikoita jotka on vain huumeaddikteille.
On myös ymmärrettävää, että jotkut hoitolat valikoi asiakkaikseen vain sellasia, joiden ensisijainen päihde on alkoholi, vaikkapa siksi ettei henkilökunnalla ole tarpeeksi tietämystä huumeriippuvuudesta, ja huumeidenkäyttäjien oireet ja etenkin alakulttuuri voi olla erilaisia kuin normi-juopoilla a.ka. alkoholiriippuvaisilla.

Jonkun verran niissä märissä vastaanottokodeissa joutuu henkilökunta valvomaan järjestystä sisätiloissa (taatusti ihanaa hommaa! kokeilkaa vaikka) , mutta ei siellä märkäpuolella kovin hirveän siistiä meininkiä ymmärrettävästikään pysty pitämään. Karu meininki.

Jotkut alkeellisimmat yömajat toimii käsittääkseni ihan vapaaehtoistyövoimalla, joten sinne voi mennä tsekkaamaan meininkiä vapaaehtois-valvojan tehtävissä. Siinähän on muuten oiva palvelutehtävä raittiille alkoholisteille; yhä kärsivien kohtalotoverien parissa.
Niinhän se 10. käsky… ei kun siis 10. askel kehottaa tekemään. : )

Eräs hyvin pitkään raittiina ollut viisas plinkkiläinen, jota ei ikävä kyllä nykysin enää näy täällä, tietääkseni harrastaa tällaista vapaaehtoistyötä.
Yks mun koulukaveri harrastaa kans.

[

,

No, toki erityisosaaminen on aina erityisosaamista, mutta riippuvuussairaus on riippuvuussairaus kohteesta riippumatta. Ensialkuun päihteen lopettamisen jälkeen oireet kyllä vaihtelevat päihteestä riippuen, mutta riipuvuuden hoito ylipäänsä ei paljonkaan toisistaan eroa.
Ja nykypäivänä on suuri joukko sekakäyttäjiä, jotka eivät puhtaasti kuulu kumpaankaan porukkaan( versus NA tahi AA )

Pitää ottaa kans huomioon sitä ryhmän sisäistä dynamiikkaa tai siis henkilökemiaa. Joillain huumeporukalla voi olla melko erilainen ajatusmaailma ja maailmankuva kuin tavallisilla lähiökuppilan kaljaveikoilla saati jollain hienoja konjakkeja lipittävillä kabinetti-juopoilla. Myös toipumisprosessi voi olla erilainen sosiaalisista seikoista johtuen; koska huumeaddikteilla voi olla rikollistaustaa yms. sosiaalisia ongelmia enemmän kuin tavallisilla alkkiksilla.

Ja jos potilaiden yhteishenki ja yhteenkuuluvuuden tunne on heikko ja ilmapiiri kireä, se ei lupaa hyvää kenenkään hoidon onnistumiselle.

Jossain Tervalammella menee siksikin varmaan hoidot päin persettä joskus, että siellä on niiin valtavan iso porukka ihan erilaisia potilaita: kaljasiepoista sekakäyttäjiin ja huumeidenkäyttäjiin.
Onhan se kuitenkin hienoa aatella, että on Pohjoismaiden suurin päihdekuntoutuslaitos; vissiin 140 asiakaspaikkaa vai mitä siellä on. :unamused:
Liikaa, liikaa joka tapauksessa.