Millainen on nykyinen alkoholisti?

Palstalla on taitettu peistä ja sanaa käsitteestä “entinen alkoholisti”?

Harvemmin olen nähnyt keskustelua siitä millainen on nykyinen alkoholisti?

Kuka on alkoholisti ja kuka ei? Alkoholisti juo aina (tai on juonut) aina alkoholia, se lienee ainakin varmaa. Ilman alkoholin juomista ei voi tulla alkoholistiksi. Juotu alkoholin määrä ei ole taas lainkaan selvä kriteeri. Toki alkoholistit juovat suuria määriä alkoholia pääsääntöisesti. Mutta melko vähäisillä käyttömäärilläkin voivat haitat olla niin suuria että alkoholismi on oikea nimi. Toisaalta suuretkaan käyttämäärät eivät välttämättä sellaisenaan tee hnkilöstä alkoholistia.

Mutta mitä muuta vaaditaan alkoholsimiin? Muistinmenetyksiä, krapulryyppyjä, useamman päivän juomaputkia?

Voiko työnsä ja taloutensa sekä perheensä hoitava olla alkoholisti? Voiko kokoomusta äänestävä, Audilla tai BMW:llä ajava olla alkoholisti? Onko akateemisen loppututkinnon suorittaneissa lainkaan alkoholisteja?

Onko alkoholismi sairaus vai moraalinen heikkous?

Voiko olla entinen alkoholisti jos ei koskaan ole ollut nykyinen alkoholisti?

Maailman terveysjärjestön mukaan alkoholismi on sairaus. Kopsasin tähän John Hopkins yliopiston testin kyselyt. Auttavat sinua määrittelemään oman tilasi ja suhteesi alkoholiin.

EHDOTETUT TESTIKYSYMYKSET

 1. Tarvitsetko ryypyn seuraavana aamuna?
 2. Otatko mielelläsi viinaa yksin?
 3. Menetätkö työaikaa juomisen vuoksi?
 4. Vahingoittaako juomisesi perhettäsi jollakin tavoin?
 5. Haluatko ryypyn tiettyyn aikaan joka päivä?
 6. Tunnetko sisäistä levottomuutta, ellet jatka juomista?
 7. Onko juominen tehnyt sinut ärtyneeksi?
 8. Onko juominen tehnyt sinut välinpitämättömämmäksi perheesi hyvinvoinnista?
 9. Oletko vahingoittanut puolisoasi sen jälkeen kun olet alkanut juoda?
 10. Onko juominen muuttanut persoonallisuuttasi?
 11. Aiheuttaako juominen sinulle fyysisiä vaivoja?
 12. Tekeekö juominen sinut levottomaksi?
 13. Onko juominen aiheuttanut sinulle nukahtamisvaikeuksia?
 14. Onko juominen tehnyt käytöksesi arvaamattomaksi?
 15. Onko itsekontrollisi vähentynyt sen jälkeen kun olet alkanut juoda?
 16. Onko aloitekykysi vähentynyt sen jälkeen kun olet alkanut juoda?
 17. Onko kunnianhimosi vähentynyt sen jälkeen kun olet alkanut juoda?
 18. Onko sitkeytesi ponnistella tietyn tavoitteen saavuttamiseksi vähentynyt sen jälkeen kun aloit juoda?
 19. Juotko rentoutuaksesi sosiaalisissa tilanteissa? (Häpeä, jännittäminen, itsetietoisia ihmisiä paikalla.)
 20. Juotko rohkaistaksesi itseäsi?
 21. Juotko saadaksesi helpotusta havaitsemaasi riittämättömyyden tunteeseen?
 22. Onko sukupuolinen kykysi kärsinyt juomisestasi?
 23. Osoitatko selvää vastenmielisyyttä ja vihaa juotuasi?
 24. Onko mustasukkaisuutesi yleisesti lisääntynyt sen jälkeen kun aloit juoda?
 25. Osoitatko selvää pahantuulisuutta juomisen seurauksena?
 26. Onko tehokkuutesi huonontunut sen jälkeen kun aloit juoda?
 27. Onko juomisesi tehnyt sinut enemmän tunneperäisesti käyttäytyväksi?
 28. Onko sinun vaikeampi suoriutua tehtävistäsi sen jälkeen kun aloit juoda?
 29. Oletko siirtynyt alempaan sosiaaliryhmään alettuasi juoda?
 30. Vahingoittaako juominen terveyttäsi?
 31. Vaikuttaako juominen mielenrauhaasi?
 32. Onko juominen tehnyt kotielämäsi onnettomaksi?
 33. Vahingoittaako juominen liiketoimintaasi?
 34. Varjostaako juominen mainettasi?
 35. Häiritseekö juominen elämäsi tasapainoa?
 36. Jos vastasit KYLLÄ mihin tahansa kysymykseen on olemassa perusteltu syy olettaa, että saatat olla alkoholisti. Jos vastasit KYLLÄ kahteen kysymykseen, on mahdollista, että olet alkoholisti.
 37. Jos vastasit KYLLÄ kolmeen kysymykseen, olet varmasti alkoholisti.

Onko joskus filmi mennyt poikki?

Päivä kerrallaan

“36. Jos vastasit KYLLÄ mihin tahansa kysymykseen on olemassa perusteltu syy olettaa, että saatat olla alkoholisti. Jos vastasit KYLLÄ kahteen kysymykseen, on mahdollista, että olet alkoholisti.
37. Jos vastasit KYLLÄ kolmeen kysymykseen, olet varmasti alkoholisti.”

Nythän tuokin selvisi. Kaikki, jotka ovat joskus alkoholia käyttäneet lienevät tuon kattavan kyselyn perusteella alkoholisteja.
Näin yksinkertaista. Kysymyssarjan laatijalle Nobelin palkinto :smiley:

Huomasin saman.
Jossain toisessa vastaavassa gallupinmallisessa kaikenkattavassa listassa sentään kysyttiin onko viimeisen kolmen vuoden aikana jne… se oli vähän realistisempi.

Huomasin nyt sitten että isäukkoni, jota pidin aivan raittiina ja alkoholismiin mitenkään sortumattomana, olikin sitten alkoholisti.
Minun tietojeni mukaan hän otti viinaa alle kymmenen kertaa koko elämänsä aikana. usein ei muuta kuin vähän, niistäkään kerroista, mutta hyvin muistan miten hän naapurin valutalkoissa -joissa piti mennä vain aamupäivä, ja sitten töihin… hän innostuikin kippaamaan pirtua ihan kunnolla. Tuli laulellen kotiin, eli persoonallisuus oli muuttunut aivan täysin. Työaikaakin sitten paloi sen juopottelun takia, ei siitä iltapäiväksi mihinkään arpeettiin menty. Ja kun vielä jokunen muukin listan kriteereitä täytti, niin selvä asiahan tuo. Alkoholisti mikä alkoholisti.

Mutta hyvin äijä koko elämänsä sen alkoholisminsa kanssa pärjäsi, ja ennen tätä testiä ei taatusti kenellekään tullut mieleenkään epäillä että hän olisi sellainen ollut.

Hupsista vaan. Niin ne maailman asiat muuttuvat kun tulee “uutta tietoa”.

Kai tuo on aika vaikea kysymys eikä sitä tuskin vielä oikein kukaan osaa tällä pallolla selvästi sanoa että missä se raja menee. Työssäkäyviähän minun käsitykseni mukaan on kuitenkin suurin osa esimerkiksi Suomen alkoholisteista ja addikteista ylipäätänsä.

Nykyinen alkoholisti voi siis ulkoisesti olla ihan millainen tahansa. Otettakoon esimerkiksi vaikka superrikas Herlinin suku jossa alkoholi ainakin juttujen mukaan hallitsi useammankin ihmisen elämää.

Jos taas kysytään että millainen nykyinen alkoholisti on sisäisesti, niin silloin kysymyksestä tulee mielenkiintoinen.

Juopot juopottelevat, alkoholistit istuvat kokouksissa. :bulb:

Tuossa kirjassa jota parhaillani luen, kirjoittaja kertoo collegekaveristaan, naisesta, joka hänessä herättää vieläkin tuon perustavaa laatua olevan kysymyksen, miksi joku alkoholisoituu ja joku toinen taas ei?

Kirjoittajalla ja tällä naisella molemmilla on ollut hyvä lapsuus sekä menestyksellinen elämä. Tämä nainen oli collegessa varsinainen bilehile, jonka pääasia oli pitää hauskaa. Alkoholia nuori nainen käytteli runsaasti ja terästeli vaikutusta vielä hasiksella, marihuanalla, kokaiinilla ja välillä trippasi LSD:llä. Sitten hän törmäsi elämänsä mieheen ja alkoi odottamaan lasta lopettaen kaikkien myrkkyjen käytön kuin seinään, eikä kärsinyt minkäänlaisista vieroitusoireista eikä halusta juoda. Seuraavan parinkymmenen vuoden aikana elettettiin perhe-elämää neljän lapsen kasvatuksen kanssa ja käytettiin alkoholia sosiaalisissa tilaisuuksissa muutaman drinkin verran. Nyt ovat lapset aikuisia ja lentäneet pesästä. Nainen pystyy elelemään jälleen vapaammin, mutta ei käyttele kuitenkaan alkoholia yhtään sen enempää vaikka bilettääkin.

Kirjoittajalla on useita akateemisia tutkintoja ja mielenkiinto tieteeseen jatkuu edelleen, hänellä on rakastava perhe, terveyttä ja vaurautta ja kaikkea kivaa, mainetta ja kunniaa. Siitä huolimatta siinä sivussa hän alkoholisoitui perusteellisesti, mutta ei kerennyt tuhoamaan elämäänsä millään tavalla.

Tämä on se perusprobleemi siinä varsinaisessa alkoholismissa?

Nykyinen alkoholisti on varmaan sellainen joka juo siitä huolimatta vaikka hän tietää sen kielteisistä seurauksista omalla kohdallaan ja joista viitteitäkin on elämässä jo ilmennyt koskivat ne sitten mitä hyvänsä elämänaluetta: terveyttä, ihmissuhteita, perhettä, työtä, harrastuksia ym. seikkoja ja hän itse on jo herännyt huomaamaan, että jotain on pahasti vialla.

Noinko koville se taas otti tuokin aivan asiallinen postaus? Heti piti alkaa “väärinymmärtämään” ja näsäilemään? Minä säälin sinua, hyvä mies. Tuollaisella asenteella elämän täytyy olla raskasta vaikka aivan muutahan sinä yrität todistella.

Jep. Ja sellainenkin, joka ei ole välttämättä niitä haittoja tiedostanut. Juo uskossa, että homma hanskassa juomiskertojen ja -määärien hiljalleen lisääntyessä.

Onhan tuo ‘lomapuiston’ listaus niin kattava, että kaikki taidetaan olla alkoholisteja. Kolme kyllä-vastausta löytyy kaikilta, ketkä joskus ovat juoneet alkoholia. Kaikki varmaan nuorina ainakin.
Liekö ‘lomapuisto’ ihan tosissaan ko. kysymyslitaniaa edes laittanut.

Huumoria pitää olla ja useimmat sitä ymmärtävätkin. Useimmat ymmärtävät jopa oikein.

Mistähän tässä maailmassa ihan varma voisi olla? Lähes aina on pienenpieni mahdollisuus että asia onkin joltain osin pikkuisen toisin kuin luulisi.
Silti, luulen että edesmennyt äitimuorini olisi läpäissyt tuon kysymyslistan ilman alkoholistiksi määrittelevää kyllä -vastausta.
Eikä hän myöskään ollut absoluuttisen raitis. Ehdin näkemään parikin kertaa miten hän nieli pienen lasillisen samppanjankaltaista alkoholipitoista ainetta. Mutta kun se oli niin kovin satunnaista, eikä juopumistarkoitusta edes ollut, niin ei niistä sitten seurannut krapulaa, työajan menetystä, pahastisanovia tai katsovia lähimmäisiä, taloudellista vahinkoa eikä alempaan sosiaaliryhmään joutumista (huikauhistussentään) eikä muutakaan noista alkoholin aivan todellisista seurauksista.

Mutta, kyllä alkoholisteja sitten maailmassa riittää, jos tuo on se määritelmä. Ja mikseiu se olisikin, yhtä pätevä kuin monet muutkin. Eipä ole väestä sitten puutetta kun aletaan alkoholisteja laskemaan.

En minäkään kauheasti digannut tuosta listauksesta. Kuten tuossa yllä sanottua, niin tuollaisen listauksen mukaan lähes jokainen alkoholia joskus nauttinut ihminen voitaisiin luokitella alkoholistiksi. Minusta on todella typerää väittää että kolme “Kyllä” vastausta tuollaiseen 35 kohdan litaniaan riittää tarkoittamaan että ihminen on varmuudella alkoholisti.

Tulee noita Sarasvuon monologeja kuunneltua aika paljon ja hän antoi minusta tässä uusimmassaan aika hyvin määritelmän yleensäkin addiktioista. Sanoi että addiktio on sitä että mielihyvän saaminen menee oman moraalin edelle. Eli sä juot vaikka tiedät että se ei tee sulle hyvää ja sun ei pitäisi. Tiedät sen että juomattomuus olisi joka tavalla parempi valinta, mutta et silti pysty olemaan juomatta, koska se himo menee vallan saatuaan kaiken muun edelle. Sama pätee toki sitten moniin muihinkin addiktoiviin asioihin ja aineisiin, eikä pelkästään alkoholiin.

Tuo on minun addiktiotaustallani aika hyvillä jäljillä oleva määritelmä.

Tässä ehkä parempi testi: Ja tässä ei kolmen kysymyksen jälkeen vielä määritellä alkoholistiksi vaan kehotetaan hakemaan apua.

ncphp.org/johns-hopkins-questionnaire/

Himon määritelmä taitaa olla juuri ettei himon kohdetta voi oikein omalla tahdonvoimalla vastustaa. Kyllä tuo määritelmäsi on aika hyvä. Itsekin tietää tuhoavansa ainoakertaista elämäänsä mutta kun ei ole voimia yksin muutokseen.

Vinetto, entinen spurgu, nykyinen alkoholisti keskinkertaisella huumorintajulla varustettuna :slight_smile:

Tuo tuntuu aika yleispätevältä määritelmältä.
Jos aletaan hiuksia halkomaan niin kai sitten löytyy vielä tuostakin poikkeuksia.
Kuitenkin, on se niin suurella paikkansapitävyydellä noin, että eiköhän vaan kelpaa.

Duodecimin Terveyskirjaston melkoisen kattavaan selvitykseen alkoholiriippuvuudesta (alkoholismista) pääsee tästä.
terveyskirjasto.fi/terveysk … i=dlk00196

Artikkelissa käsitellään myös sitä perinnöllisyyden osuutta, josta puhuttu hiljattain.
“Perinnölliset tekijät näyttelevät tärkeätä osaa erityisesti nuoruudessa alkavassa alkoholismissa. Hyvä alkoholin sietokyky tai vaikeus tunnistaa humaltumisensa astetta tai kummatkin ovat rakenteellisia riskitekijöitä, jotka altistavat alkoholiriippuvuuden kehittymiselle.”

Joo, …

Näinhän se menee. Ennen olin kova jätkä ryyppäämään. Sitten menin AA:han ja minusta tuli alkoholisti. Kyllä se siitä alkoholistiksi ryhtymisestä minunkin raittiuteni alkoi kuten niin monella muullakin. Alkoholistina aion jatkaa, kunnes tulee minun vuoroni olla muistotilaisuudessa juhlakalun paikalla. Voi toki käydä niinkin, että sorrun ennen sitä viinamäelle ja minusta tulee entinen alkoholisti, nykyinen juoppo.

Kiitos, Vadelmamunkki. Varmaankin olen tuon lukenut aikaisemminkin, mutta hyvä sitä on uudelleenkin vilkaista. Asiaahan siinä on (lainaukset kursivoituna)

"Psykologisella tasolla pakonomaisen tai addiktiivisen päihteiden käytön taustalla on henkilön taustaan ja elämäntilanteeseen liittyvä ja mielelle sietämätön avuttomuuden tunne. Biologisella tasolla taustalla on päihteiden jatkuvan käytön ja pitkäaikaisen stressin aiheuttama keskushermoston toiminnan muutos. Tämän vuoksi addiktiivisesti päihteitä käyttävä ei yleensä pysty katkaisemaan alkoholin tai päihteen käyttöään ilman ammatillista apua tai katkaisuhoitoa sairaalassa tai katkaisuhoitoyksikössä. Riippuvuutta eli addiktiota ylläpitävä keskushermoston toimintatavan muutos korjautuu hitaasti ja edellyttää 3–6 kuukauden pituista raitista jaksoa.[b] Raitistuminen tai addiktiivisen päihteen käytön lopettaminen edellyttää myös, että henkilö luopuu päihteen käytöstä keinona vapautua mielelle sietämättömistä tunnetiloista.[/b] "
Pari olennaista kohtaa lihavoin , varmasti usein totta, mutta en muista tuollaista mielelle sietämätöntä avuttomuuden tunnetta… ehkei sekään ole sitten aina ihan niin voimakas että se olisi mieleen jäävä? Ehkä sekään ei aivan kaikilla sitten ole noin?

Keskushermoston toimintatavat varmasti ovat hitaita korjaantumaan, voipa olla että useissa tapauksissa ei riitä edes mainittu 3-6 kuukauden selvänäolo? Enpä tiedä, mutta minusta tuntui että muutoksia parempaan tapahtui vielä puolen vuoden jälkeenkin, eikä siinä puolessa vuodessa kenties ihan riittävästi edes vielä ollut tapahtunut. Yksilöllistä, olettaisin.

" Noin 10–15 % miehistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa alkoholiriippuvuudesta"
Kun noin on laskettu olevan, niin ei sitäkään ole mitään syytä epäillä.

"Alkoholin jatkuva käyttö aiheuttaa alkoholismiin perinnöllisesti alttiilla henkilöillä aivojen toiminnassa muutoksia, jotka monien kohdalla tekevät alkoholin hallitun tai pienimuotoisen käytön hyvin vaikeaksi, joillakin lähes mahdottomaksi. Tällöin ainoa keino katkaista alkoholin ongelmakäyttö on täysraittius vähintään usean viikon ajan, usein ainakin 3–6 kuukauden ajan, ja monien kohdalla myös pysyvästi."

Noin se näkyy olevan. Useinkaan ei sen paremmin käytön vähentäminen haitattomaksi sen paremmin kuin kokonaan lopettaminenkaan ole lainkaan helppoa. Tiedän, ei se helppoa ollut minullakaan, joten enpä ainakaan vastan väitä.

“[i]Stressitilanteet ja pitkäaikainen jatkuva stressi lisäävät alttiutta käyttää alkoholia keinona vähentää stressiin liittyvää ärtymystä ja unettomuutta. Tämän vuoksi kaikki stressiä vähentävät toimenpiteet ja muut itsehoidolliset keinot auttavat hallitsemaan alkoholin käyttöä”
Tottahan tuokin, en siis väitä mitenkään vastaan, mutta minua kiinnostaa myös se, onko ihmisen myös mahdollista kehittää stressinsietokykyään (maailmassa kun ei kaikkea stressiä pakoon pääse, tällainen tavallinen ihminen . Minä kun uskon että stressinsietokykyni on parantunut. Vai onko se sitten jotain oman tulkinnan harhaa?

[/i]"Jos alkoholin käyttö on johtanut jatkuvaan humalahakuiseen alkoholin käyttöön, on useimmille lähes mahdotonta siirtyä alkoholin hallittuun käyttöön ilman vähintään 3–6 kuukauden pituista täysraittiutta."

Tuo 3-6 kuukautta esiintyy tekstissä aika usein. Onko sillä jotain yhteyttä siihen että tuonpituisia hoitojaksoja suositellaan vai miten se on mitattu juuri tuolle aikavälille? Asia sinänsä silti lienee totuudenmukainen, kyllä siinä se aika kannattaa ottaa selvänäoloon totutteluun. Epäilen kyllä että monen kohdalla ei puoli vuotta vielä riitä…

[i]“Osallistuminen AA-liikkeen toimintaan tai A-kiltoihin voi auttaa raittiuden saavuttamisessa tai ongelmakäytön hallinnassa.
…Osa alkoholiongelmaisista ei kykene sitoutumaan AA-ryhmiin tai A-kiltoihin…”

[/i]

Ei tuossakaan tietysti mitään paikkansapitämätöntä ole. Jonkinlaista asenteellisuutta kyllä on siinä että että osallistumattomat julistetaan “kykenemättömiksi” Todellisuudessa asia voi kyllä olla niinkin, ettei kysymys ole kykenemättömyydestä vaan haluttomuudesta.
Olenhan minäkin sentään noihin kumpaankin osallistunut, hyvin olen kyennyt mukaan menemään. Mutta, kun nähnyt ja lukenut olen, niin haluja sitten jatkuvampaan osaliistumiseen ei ole. Ei siis ole kyvyistä kysymys.

Mutta, ihan asiallinen kirjoitus tuo on.

Oman alkoholiriippuvuuden tasoa voi tutkistella täällä:
https://paihdelinkki.fi/fi/testit-ja-laskurit/alkoholi/alkoholiriippuvuustesti-sadd

Vai 3-6 kuukautta? Hyvä! Kippis vaan. Lähdenkin tässä toteuttamaan omaa 12 askeleen ohjelmaani. Kyllä vaan. 6 askelta baarikaapille ja 6 takaisin sohvalle - sekin katkokävelyllä! :laughing: