Miksi Tipaton tammikuu on pahasta

Jotenkin jännästi pompannut taas esille monella kaverilla mielipidettä, että tipaton tammikuu on vain sellaisille, joilla on ongelma ja kuinka naurettavaa sen pitäminen on. Ihmetten sitä vihamielistä suhtautumista tuohon. Vaikka saattaisin muutenkin olla kuukauden ottamatta niin pidän tipattoman nytkin. Viime vuonnahan sinne tuli punaisia päiviä, mutta jotenkin havahduttikin.
Mitä siis ihmettelen, että miksi jotkut ihmiset suhtautuvat tipattomaan tammikuuhun suorastaan vihamielisesti. Keneltäkään se ei ole pois jos joku on ottamatta kuukauden. Jos ei ole ongelmaa niin silloinhan periaatteessa on ihan helppo olla ottamatta. Tai vaikkei olisikaan niin mitä silloin puristaa, että joku pitää tipattoman. Olen vain kuunnellut muutaman palopuheen, enkä tajua mikä tuossa aiheessa liikuttaa niin kovasti.

Pullo pois ja kieli poskeen ?
Presidentinvaalit tulossa. Taivas varjele jos tämä kansakunta selviäisi ja näkisi mitä porukkaa on ehdolle pyrkimässä ! Voisi tulla kapina ja vallanvaihto…

Toinen salaliittoteoriaa; hirveä veromenetys muutenkin taantuman ruhjomaan kansantalouteen. Huom. myös seurannaisvaikutukset; pizzan ja kebabin, lohtusuklaan, katumuskukkapuskien, taksimatkojen ja päänsärkylääkkeiden myynnin romahdus.

VAI, oliskiko sittenkin antiholhousvalistusta. Suomalaiset eivät pidä tipatonta jos niin kehoitetaan terveyssyistä, mutta jos se mitätöidään, tipatonta pidetäänkin ihan uholla…?

Tuo 3. saattaisi jopa toteutua :smiley:

Ei kai tipaton tammikuu kaikille ole pahasta, vaan joillain se voi olla jopa hyvaksi. Pahaksi se on jos kituuttaa kuivana vakisin tammikuun ja ottaa “vahingon takaisin” heti helmikuussa juomalla itsensa kuoliaaksi, mutta hyvaksi se on jos se auttaa opettelemaan raitista elamantapaa ja nauttimaan terveesta olosta.

En tiedä, että liittyykö juuri aiheeseen, mutta lehdessä oli juttu, jossa korostettiin sitä, että yksi kuukausi vuodessa 1/12 vuotta ei pelasta paljoa, jos juo muulloin lähes joka päivä. Sisäelimet kuten aivot, maksa, haima ja munuaiset ovat todella kovilla. Joka viikko pitäisi olla raittiita päiviä ja mielellään jopa joka toinen päivä, jotta sisäelimet saavat levätä välillä ja eivät mene pilalle. Kyllä varmaan yhdessä kuukaudessa palautumista tapahtuu, mutta jos juominen on siis lähes päivittäistä, niin sillä vuosittaisella tipattomalla tammikuulla ei kaikkea pelasteta.

Joka toinen päivä juomatta on kuusinkertaisesti terveellisempää kuin tipaton tammikuu. Jos pitää aina kaksi raitista päivää, niin se on jo about kymmenkertaisesti terveellisempää, kuin pelkkä tipaton tammikuu. Tipaton tammikuu voi olla pahasta, jos sen ottaa jonkinlaisena rippinä, jonka jälkeen on taas lupa. Matemaattisesti se ei ole alkoholistille mikään suuri apu, koska keho on koneisto, jossa kaiken vaikutus on kumuloituvaa, eiikä keho tykkää rajuista muutoksista suuntaan eikä toiseen. Ihmiskehoa on hyvä kohdella kuten suurta valtamerilaivaa, hitaita liikkeitä, pitkiä kaaria. Kaikki nykivä tempoilu on pahasta mihin suuntaan tahansa kokonaisuutena. Joka toinen päivä raittiina on siis siksikin paljon parempi, että se muodostaa keholle tasaisen rytmin, mihin sopeutua. Vaikeus lopettaa juominen lienee myös osaltaan sitä, että fysiiikka estää henkisen puolen kautta suuren, äkkinäisen muutoksen. Jos pää yrittää toteuttaa liian suurta muutosta kerralla, niin fysiikka yrittää estää tämän, koska äkkinäisyys on aina pahasta. Tämä lienee kehon logiikka “riippuvuuden” taustalla. Keho ei tykkää idealisteista, se toimii omalla logiikallaan.

Siis joka toinen paiva jurrissa ja joka toinen paiva darrassa. Kuulostaa todella terveelliselta. :smiley:

Oli muutenkin suorastaan hammentavaa paihdelaaketiedetta ja terveystietoa edella.

Moikka Ketox
Eiköhän tuossa kumminkin ole kyseessä myös määrät mitä kittaa. On päivänselvää että noi Jurrit ja Darrat ole kuin vain pahasta.
Tv. Tuppi

No jos määrät ei ole jurri-darra tahdissa niin silti voisin suositella tipatonta. Tuo kalenteri viime vuonna ainakin näytti suoraan et juon liian monena päivänä.
Ihmiset ei vaan halua nähdä totuutta kun se ei näytä hyvältä jos merkitsee totuudenmukaisesti kalenteriin.

Välipäiviä kohtuukäytön rajoissa oli se lehtijutun pointti. Jos joka päivä kohtuudella, niin maksapox kuten monilla ranskalaisilla ja muilla hyville Keski-Eurooppalaisille juomatavoille tottuneilla voi mennä. Eli kohtuu tai lievästi suurkuluttajilla välipäivät ovat parempi kuin tipaton kuukausi.

Hard usereille se tipaton varmasti on paikallaan ja mielellään monta kertaa vuodessa tipaton kuukausi.

En tajua, miksi tipaton tammikuu ja “joka toinen päivä selvin päin” olisivat jotenkin vaihtoehtoisia toimintamalleja? En usko, että Suomesa on ainuttakaan ihmistä, joka pitää tipattoman ja juo sitten koko loppuvuoden joka päivä.

Kun itse olen viime aikoina miettinyt, miten sitä alkoholia kannattaisi ottaa jos ylipäätään ottaa, olen päätynyt helposti muistettavaan kaavaan: joka toinen viikko selvin päin. Tämän lisäksi viikon annosmäärä saisi mielestäni olla maks 10-12 luokkaa (miehelle). Jos joskus ottaa kahtena peräkkäisenä viikkona niin ei hätää: sitten kaksi viikkoa selvin päin jne. Puolen vuoden tai vuoden päästä voi sitten laskea viikot ja kattoa, miten meni.

Jos tässä mallissa pysyy, niin tuskin haittaa vaikka muutaman kerran vuodessa täräyttää pikkuisen reippaamminkin. Tosin harjoittelun puutteen takia tällainen olisi syytä (jos nyt ylipäätään on pakko) toteuttaa seurassa ja turvallisessa ympäristössä tapaturmien ym. tupeksintojen välttämiseksi.

Itse en aio vielä vähään aikaan ottaa lainkaan, mutta tollaista mallia olen mielessäni pyöritellyt.

Täällähän on kuin ampiaispesä :wink: Kyllä moni juo joka päivä, yksi olut päivässä menee monella, voipi mennä kaksikin. Maksa laskee sen. “juo joka päivä” ei tarkoita sitä, että juo paljon. Tuppi on ainoa joka luki viestini oikein. Tuossa Hesarilla on porukkaa, joka juo vähintään kossun joka päivä. Peace! :mrgreen:

Muttei taatusti pidä tipatonta :mrgreen:

Niin no, tuonhan nyt luulisi olevan itsestäänselvää, että välipäivät tekevät hyvää niille yhden kaljan juojillekin. Monta tällaista on ilmoittautunut: “juon kyllä aika usein, mutta en paljoa blaa blaa”. Itse en ole tavannut…

Mutta, oletko siis boheemi sitä mieltä (vaikka ei nää mielipidekysymyksiä ole), että olisi terveellisempää juoda esim. 6 olutta kolmesti viikossa kuin 1 olut joka päivä?

Eika luultavasti ela kovin vanhaksi. :mrgreen:
Sielta on minunkin tuttuja delannut muutamia ns. parhaassa iassaan.

Alkoholi on tyoikaisten suurin tappaja Suomessa, ja siihen kuolee jo ennen keski-ikaa hyvin monentyylisia juojia ja juoppoja. Joku juo joka paiva, joku juo joka toinen paiva, joku pari kertaa viikossa kunnon perseet… etc. etc.

Mutta ihmisen keho on kylla siita ihmeellinen laitteisto, etta se alkaa korjata itse itseaan heti kun ihminen sita lakkaa tahallaan vahingoittamasta erilaisilla myrkyilla. Maksakin toipuu yllattavan nopeesti, ellei se ole ehtinyt vaurioitua kovin pitkalle.
Juomisen voi lopettaa kertaheitolla ja terveys vain kiittaa siita, ellei kaytto ole ollut niin rankkaa, etta krapulasta kehittyy vaarallinen alkoholin vierotusoireyhtyma. Ja jos kehittyy, sitten pitaa jo menna lopettamaan katkasuhoitoon.

Oikea kohtuukayttaja sen sijaan tuskin tarvitsee erityisesti tipatonta tammikuuta, kuten ei erityisesti tipallistakaan, koska alkoholi ei ole hanelle niin kovin merkittava asia elamassa.

Taalla vinku-intiassakaan ei vieteta tipatonta. Paitsi ma, mutta ma vietankin joka kuukaus. :sunglasses:

Mutta eihän kohtuukäyttäjä voi olla sellainen, jolla tulee vain pari raitista päivää viikkoon. Eikä kyllä ole nykysuositusten mukaisia "kohtuu"käyttö rajoja vetävätkään. Nekin ovat järjettömät.