mikä seuraava hummauksen rahoittaja

Pikavippiyhtiöt joutuvat tiukentamaan toimiaan. Se voi olla niiden omakin etu. Kun meidänkin porukassamme omien loputtua hankittiin jatkoaikaa vauhdikkaalle elämälle pikavipit auttoivat.

Selviytymiskeinot löytyy aina!

Parhaiten nypänneet kaksi kaveriani ehtivät kumpikin tekemään melkein viiteenkymmeneen eri paikkaan velkaa muutamassa vuodessa. Saldoa kummallakin yli kaksistaatuhatta euroa.

Pilanpäiten jo tehdessä puhuttiin että kyllä ne maakunta maksaa. Ja maksoi.
Molemmat nyt velkasaneerauksessa, muutaman vuoden päästä kaikki kuitattu -maksamatta takaisin juuri mitään.

Puhdasta tuloa n. 50.000 euroa vuodessa kummallakin! Ravintolaelämän ja ulkomaanmatkojen lisäksi jotain jäi piiloonkin :laughing: :laughing: :laughing:

Kaduttaa etten itse uskonut velkojen kuittaantuvan. Olisin ollut tarpeessa minäkin, mutta kun luulin että ne sitten perässä seuraavat lopun ikää ne maksamattomat velat.

Jos nyt vippiyhtiöt tiukentavat pankit tiukentavat osamaksukauppiaat tiukentavat niin ei kannata uskoa ettei joku selviämiskeino sittenkin löydy niille jotka haluavat ylläpitää vauhtiaan. Ja maakunta maksaa. Uskokaa pois.

Onko vinkkejä miten seuraavaksi pidetään taskussa rahaa?

Mielenkiintoinen aihe! :slight_smile: Varsinkin nyt kun sosiaalihuollonkin uudistuksia ollaan värkkäämässä, kukkaroiden nyörejä kiristämässä etenkin kunnissa ja kohta varmaan myös valtiolla.

Ihan ekana taklataan sosiaalituilla eläviä maahanmuuttajia, joilla ei ole pakolais-statuksen suojaa. Duuniin tai opiskelemaan tai rahhaa ei enää tipu. Ei ainakaan sossusta.

Maakunnat eivät siis luultavasti maksa piakkoin myöskään kantasuomalaisten törsäämisestä johtuneita rahavaikeuksia ja vuokrarästejä, vaan sekä sossut että Kela tullevat vääntämään hanojaan pienemmälle.

Suomessa on niiin valtava määrä erilaisia tukia ja etuuksia sekä kunnalta että valtiolta saavia ihmisiä, että rahaa ei yksinkertaisesti enää voi riittää. Varsinkin kun ne vuokratkin ovat aivan älyvapaita pk-seudulla.
Ja varsinkin kohta, kun suuret ikäluokat rysähtävät eläkkeelle.

Joka tapauksessa ylivelkaantuneen ja pienituloisen elämiskustannukset joutuu sossu maksamaan siinä vaiheessa, kun velat menneet ulosottoon, maksuhäiriömerkintä on tullut ja käteen ei enää jää rahaa elämiseen.

Uusi trendi on sellaiset pikavippifirmat, jotka myöntävät lainoja myös sellaisille asiakkaille joilla on maksuhäiriömerkintä, mikäli katsovat että asiakkaalla on maksukykyä eli säännölliset tulot. Mutta eivät nekään voi loputtomiin toimia, mikäli vipattuja rahoja ei kuulukaan koskaan takaisin.

Vielä alle 10 vuotta sitten pankit ja muutkin firmat työnsivät ihmisille väkisin Mastercardeja, joiden luottorajat olivat itse säädettävissä useisiin tonneihin asti.
Tämä työllistää ulosottomiestä tänä päivänäkin, ja varmaan vielä pitkälle tulevaisuuteenkin.

Lisäksi on sellaisia vuokranantajia kuten Forenom, jotka vuokraavat kalliita asuntoja luottotietonsa menettäneille ja syrjäytyneille joiden vuokrat sitten sossut ja Kela joutuvat maksamaan. Paitsi että kohta eivät enää maksa.
Ihmisellä pitää toki olla katto pään päälle, ja asunto kuuluu ihmisen perusoikeuksiin. Mutta mitä yhteiskunnassa tapahtuu sitten jos yhä useampi ihminen joutuu velkaantumisen takia asunnottomaksi.? Vai jääkö massia enemmän oikeasti apua tarvitseville kotimaan kansalaisille ja oikeille pakolaisille, jos sosiaaliturvan väärinkäyttö ja “sosiaaliturvapakolaisuus” itänaapurista ja etelä-naapurista saadaan kuriin?

Elämme kovia aikoja, sanoi puhuva kissa. Ainakin kohta. :sunglasses:

Niinpä. Hyvä tarkoitus kääntyy joskus itseään vastaan.
Vielä 90-luvun alun laman jalkoihin sotketut jäivät mahtavien velkojensa kanssa ilman tukea. Pikkuyrittäjät siivottiin pois tieltä, pankit ja sijoittajat olivat valtion erityisessä suojeluksessa, heille ei kuinkaan käynyt.

Työnhaluisia ja yrittäviä ihmisiä joutui sellaiseen kuseen, ettei tulevaisuudelta voinut odottaa mitään. Osa heistä istuu kaljabaareissa yhä, ihmetellen miten tää elämä näin persiilleen menikään.

Sitemmin huomattiin, että jotenkin tarttis niitäkin päästää pois pälkähästä (muinainen ansa, se päläs…) ja kehiteltiin velkasaneeraukset ja muut konstit. Suomi on hyvin harvinainen valtion, meillä ei ole elinikäistä velkaa, vaan kaikki vanhenee.

No, tästä kyllä hyötyivät enemmän ihan muut. Osa porukkaa kun huomasi että hip hurraa, nyt laitetaan haisemaan! Kun kerran veloista kuitenkin maksamatta pääsee, niin kaikki irti vaan. Ja sitten, ostettiin tavaraa, matkustettiin kuka minnekin, koulut nyt on ennenkin velaksi käyty, eikä siinä mitään pahaa ole jos aikomus on sitten maksaa jotain myöhemmin pankeille ja hiukan yhteiskunnallekin joka kouluttaa tappiolla vaikka mihin, diplomikosmetologeista erityismetsänomistusneuvojiin asti… ja luottokortteja hankittiin, niputtain, että kaikilla ehti velkaa tekemään ennenkuin tilit sulkeutuivat. Tavaraa tilattiin, tarpeetontakin, niin paljon kuin hyväuskoiset kauppiaat (tai hyväuskoisina esiintyvät?) lähettivät.

Tavaraa ostettiin paljon jopa kirpputorilla heti oalle ostohinnan myytäväksi. Vaatteitam kodinkoneita, mitä tahansa osasivat viisaimmat tilata aina kun joku kaveri tarvitsi, siitä vaan vaikka puoleen hintaan… mitäpä se näissä veloissa…

Ja saman tien parhaat kirjansalukeneet toki osasivat verokirjallisen työn kiertää kaukaa ja nyppiä kaikkia mahdollisia lisätuloja, asumistuesta leipäkassiin, täysihoitolakuntoutukseen, milloin katkaisu- milloin venytyshoitoon ja kirkon diakoniatukeen asti… mitä irti mistäkin sai.

Ja sittenkin, maakunta maksoi… ja nyt sitten, sosiaaliturvan heikentäjien on helppo vedota näihin aivan todellisiin keplotteluihin, vaatia vastuuta omasta toimeentulosta niiltäkin joilta sitä ei minkään inhimillisyyden nimissä voisi vaatia. Syyllisiksi leimataan hummanneiden ja ketkuilleiden lisäksi ne 90% jotka ovat toimeentuloa hakeneet joko tilapäisesti, lähteäkseen taas heti tilaisuuden tullen töihin tai ne jotka ovat jatkuvan tuen tarpeessa sairauden tai vanhuuden, jollain paikkakunnilla vallitsevan totaalisen työttömyyden tai muun aivan todellisen syyn takia.

Ja kusessa ovat nimenomaan ne heikompoiosaiset, joilla ei ole edes laskentamerkonomin tai sosionomin koulutusta joka ehdottomasti tarvittaisiin byrokratian konkeloisia kaavakkeita täyttäessä ja avustuksen reunaehtoja luettaessa.

Ja hyvin ymmärrän että joskus yksinkertaisempaa huonosti lukevien kirjoihinkin laskettavaa epäilyttää oikeudenmukaisuus, kun töihin päästyä ei sossusta saa edes linja-autolippua ja haalarien hintaa, ja samalla naapurin viisaampi ikiteekkari joka on lauleskellen lasketellut elämäänsä kolmikymppiseksi hauskassa opiskelijaelämässä, käykin tilaamassa itselleen samasta sossusta tuhansien eurojen sisäoppilaitoskurssin jonka jälkeen hänen pitäisi sitten osata olla juomattakin… ja maksusitoumus luiskahtaa taskuun vaikkei mitään takeita noinkaan yksinkertaisen asian oppimisesta kyseisessä hoitolassa anneta… korkeemmas kärees…sanovat.

Ja taas saa joku aiheen laskeskella miten kalliita me ihmiset oikein yhteiskunnalle olemme, ja vaatia kaiken sosiaaliturvan minimointia.

Kuten yleensäkin, olen joistain asioista Metsänreunan kanssa samaa mieltä ja joistain asioista eri mieltä. Ja ihan ekaksi: mitään tuhansien eurojen sisäoppilaitosmaksuja sossu ei maksa. Ei maksaisi, vaikka Suomessa olisikin sisäoppilaitoksia. Satojen eurojen bussikuski-koulutuskin tekee vähän tiukkaa.

Toimeentulotukilomakkeiden täyttäminen ja työttömyysetuuksien hakeminen ei vaadi sosionomin kaltaista korkeakoulututkintoa. Sosionomi voi sen sijaan myöntää sitä ensinmainittua harkintansa mukaan, tai olla myöntämättä.
Hakeminen onnistuu kyllä niin Abdulilta, Alekseilta kuin Muhammediltakin pelkillä suomen kielen alkeilla, se kaavake on nimittäin hyvin simppeli. Jopa se ensimmäinen, puhumattkaan jatkohakemuksesta. Ja jos ei itse osaa täyttää, niin sossussa kyllä autetaan täyttämään.

Mutta kouluttautuminen kannattaa, ja Suomessa on aivan loistava aikuiskoulutusjärjestelmä, jolla voi hankkia itselleen ammatteja aikuisenakin, ja vieläpä ihan ilmaiseksi tai vähällä rahalla!
Jos veronmaksajat kustantavatkin koulut, niin ammattitaitoinen ja työllistyvä ja veronmaksajiin liittyvä ihminen kyllä maksaa itsensä yhteiskunnalle takaisin.

Jotkut koulutukset tosin ovat kalliita: esim. bussikuskin ja taksikuskin kurssit, jotka kiinnostavat maahanmuuttaja-miehiä. Toisinaan sossu ottaa riskin ja maksaa koulutuksen, aina ei.

Mutta kouluttamattomien kantasuomalaisten narina kouluttamattomuudestaan on huvittavaa, kun samalla tietää aikuislukioissakin istuvan jopa pirteitä eläkeläisiä ihan harrastuksen vuoksi yleissivistystä nauttimassa.

Ja hei, kouluttamattomat! Suomessa tarvitaan kohta kipeästi aikamoinen liuta hoitoalan henkilöstöä vanhuksia hoitamaan! Niin että kipin kapin nyt vaikka aikuisopistoon lähihoitajaksi opiskelemaan! :smiley:
Ei tartte olla ihan tohtori-ainesta edes, kunhan nyt on jokseenkin normaalijärkinen, sydän paikallaan, eikä kärsi oireilevasta päihdeongelmasta (entinen päihdeongelma saa olla jos se on entinen).

Ihan oikeesti: tulevaisuudessa sellaisten työpaikkojen määrä, joihin pääsee ilman mitään ammatillista koulutusta, tulee vähenemään entisestään. En tiedä pääseekö edes siivoojaksi kohta enää pelkällä peruskoulupohjalla. Mäkkäriin voi päästä, mutta pitää olla nuori ja nätti, heh. : )
Hyvä jos pääsee, mutta muistetaan kuitenkin se, että opiskelu kannattaa aina. :bulb:

Mä käsitin et Metsänreunan miehen tuhansien eurojen sisäoppilaitokset tarkoitti näitä tietynlaisia “sisäoppilaitoksia” :question:

Ai niiku mitä “sisäoppilaitoksia” ?

Ai nyt tajusin! Kyse oli päihdekuntoutuslaitoksista? No niille ei kannata pitkään katkera enää olla eikä ihmisten hoidoista mieltään pahoittaa, sillä hoitolaitoksia suljetaan kiireen vilkkaa. Siirrytään nääs avohoitoon, ja sitten jossain vaiheessa lopetetaan sekin.
Parhaat ja parasta tulosta tekevät on jo lopetettu, paskimmat lopetetaan varmaan viimesenä.

Mutta on outo ajatus, että päihdehoitolaitosten asiakkaat olisivat jotain “iloista opiskelijaelämää” viettäneitä, kun kyseessä on suurelta osin se väestöryhmä jonka viimeisimmät oikeat opiskelut ovat ajoittuneet jonnekin peruskoulun yläasteelle, tai kesken jätettyyn ammattikouluun.

Eli juuri sitä samaa porukkaa, jolle sitten voisi haaveilla sossusta antavansa joskus sen bussilipun ja haalarit työssäkäymista varten, täysipäiväisen keppanan kiskomisen ja kaman vetämisen sijaan.

Laitosmuotoinen päihdehoito on tietysti julmetun kallista, mutta toisaalta yhdelle ihmiselle ei hoitoja anneta monia niihin kalliimpiin paikkoihin. Yhteiskunnalle edullisempiin kyllä; esim. kunnallisiin (muttei aina kunnollisiin) hoitoloihin.

Ja paljonko yhteiskunnalle maksaa päihdeongelmien hoitamatta jättäminen? Nythän jo esimerkiksi päihdehoidon alasajo näkyy kohonneina lastensuojelutapauksina ja huostaanottoina, mutta kenen mielestä se sitten haittaa mitään?

Joillekin ne sosiaalilainsäädännön kiemurat ovat itsestäänselviä, kaikki kunnia heidän ymmärryskyvylleen.

Itse olin tässä taannoin kokonaisen viikon yhden vammaisjärjestön kurssilla opettelemassa pelkästään vammaisille tarkoitettujen sosiaalietuuksien ymmärtämistä. Siinäkin hommassa se viikko tuntui lyhyeltä ajalta oppimiseen, paljon jäi vielä epäselväksi ja sille harmaalle alueelle josta ei oikein osaa sanoa onka asia niin vai näin.

Noita velkasaneeraus- ja talousongelmajuttuja kävin myös olisko ollut vuosi sitten…saamassa kurssitusta, ja aika sekametelisoppaa on sekin.

Kavereinani on tosiaan myös joku Ketostixin mainitsema Abdulkin, tämä Abdul ei ole saanut koulutusta senkään vertaa että osaisi edes omalla kielellään lukea ja kirjoittaa, ja kovin on kaukainen ajatus että hän osaisi ihan itsenäisesti nuo paperinivaskat suomen kielellä täyttää.

Avunannosta virastoissa… että siellä sitten auttavat meitä? Tältä kylältä lopettivat Kelan toimistonkin. Sanoivat oikein sanomalehdessä että helpotetaan sitten vastaavasti mahdollisuuksia asioida netissä. Kävin viimeisinä aukiolopäivinä kysymässä miten sen helpotuksen sitten tekevät… kun siinä oli vanhuksia joilla 1. ei ole tietokonetta 2. eivät osaisi sellaista edes käyttää jos jostain saisivatkin … niin miten he sitten olivat ajatelleet opettaa ne käyttöön tai miten sitten helpottavatkaan… vastaus oli , että ei aavistustakaan. Se maininta helpottamisesta ei kuulemma ollut virkailijoiden keksimää eivätkä he tietenkään olleet sitten missään vastuussa -mistään.

Tottakai, ongelma poistuu aikanaan. Muutaman vuosikymmenen kuluttua kaikki netinkäyttöä osaamatomat ovat kuolleet vanhuuttaan, ja asiat ovat taas järjestyksessä. Mutta tämä siirtyminen olisi voitu hoitaa hiukan pehmeäämmin, eikä siirtää tällä vauhdilla kaikkea, kelasta pankkiasioihin, netin puolelle.

Sosiaalituet sitten, kyllähän ne kalliiksi tulevat kun niitä kovin suurina jaetaan, ja aina on niitä jotka osaavat ottaa -sokkeloisesta järjestelmästä- isojakin määriä.
Mutta, ne pahimmassa kurimuksessa olleet, nälkäkuoleman partaalla roikkuneet kerjuukeppiinsä nojanneet lienevät kyllä osansa saaneet… joskin luultavasti ovat taas lisää tarvinneet sen vuoden 2011 jälkeen, jolta peräisin olevaa listaa eniten köyhänapua tarvinneista löysin:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288451023750.html

Taisin jotain sanoa tulostakuuta antamattomista sisäoppilaitoksista, mutta joudun perumaan puheitani. Bisneksenä ne eivät ole vielä mitään. Nyt löysin mainoksen jossa kehutaan miten ihmisistä opetetaan raittiita iltakursseina.
Opintokerho kokoontuu kolmena arki-iltana viikossa, kuuden viikon ajan.
Hinta on jokaiselta kurssilaislta 3000 euroa .
Aikuiskoulutuskeskuksen rekistereistä ei paremmin hinnoiteltua opetusta löytyne, jos vaikka kymmenenkin ihmisen ryhmiä on opiskelemassa niin opettaja tosiaan saa voinkin leipänsä päälle -ja minähän nostan lakkiani onnistuneelle liikeidealle :smiley: :smiley: :smiley: -noin sitä pitää!

Milläs tavalla Abdul sitten elää ja toimeentulonsa ansaitsee? Onko suunnitelmissa mahdollisesti joskus opetella kirjottamaan ja lukemaan edes jollain kielellä?
Maahanmuuttajille on kyllä suomen kielen opetusta ja kursseja, joista suurin osa halpoja tai jopa ilmaisia.

Peruskouluunkin voi Suomessa mennä aikuisenakin jos tarvitsee. Ja maahanmuuttajille on jos jonkinlaista omaa kurssia, koulutusta, tukiryhmää, asukastaloa ja toimintaa.

En sano että on helppoa olla vieraassa kulttuurissa kylmässä maassa, jonka kieltä ei kunnolla osaa ja tavatkin vähän oudot.
Mutta yllättävän moni maahanmuuttaja on täällä kuitenkin pystynyt pärjäämään ja jopa ajan mittaan hankkimaan elannon itse itselleen.

KELA jakaa kyllä asiakkaittensa mielipiteitä. Me opiskelijat olemme pääosin hyvin tyytyväisiä Kelan palveluihin: opintuet ja -lainat on helppo hakea ja ne myönnetään nopsaan.
Sairaus- ja vammaistukien hakeminen onkin kuulemma paljon vaikeampaa.

Mutta sosiaalitoimistossa kyllä autetaan hakemusten täyttämisessä ihan kädestä pitäen, jos ei itse osaa. Niin Abdulia kuin Arskaakin.

Abdul opettelee just suomen kieltä, aakkosiakin. Ja menee töihin, heti kun mahdollista on.

Seuraava kysymys?

^ Sehän on hyvä. Toivottavasti Abdul tietää että työllistyäkseen kannattaa myös opiskella ahkerasti ja hakea töitä aktiivisesti.
Apua saa kyllä kun viitsii yrittää ja osoittaa halua toimeentulemiseen. Monet saa nimittäin vaikkei edes yritä. Valitettavasti.

Tapasin juuri eilen pohjois-Afrikasta lähtöisin olevan mainion miekkosen, joka haluaa kovasti bussikuskiksi ja haluaisi elättää itsensä omalla tyällään Suomessa. Sossu on tukenut bussikuskiopintojaan jo 1000 eurolla, ja vielä pitäisi pari hunttia saada kun kaikki ajokokeet eivät ole menneet läpi. :frowning:
No saa nähdä, irtoaako vielä se pari hunttia vihoviimeiseen bussikokeeseen, jonka jälkeen mainittu herra vihdoin pääsisi bussin ohjaimiin. JOS se koe menee läpi. Motivaatiotahan miehellä kyllä on. :slight_smile:

Mutta jumasviidu, jos joku koulutus on kallista, niin kaikki mikä liittyy johonkin ajoneuvoilla ajamiseen!

Ei minulla mitään erityistä kysyttävää muuten… mutta nyt kun kysyit sitä kysyttävää, niiin voisin kysyä tuosta raittiiksi oppimisen iltakurssista. Siis tuosta joka maksaa 3000 euroa. Että siis missä on ja kuka järjestää ym?
Saadaan siitä sitten aasinsilta foorumin aiheeseenkin taas. Minähän sanoin että avohoito on päivän sana.

Tuohon viimeiseen jätän kyllä vastaamatta. Hoitavat itse tiedotustaan ja mainontaansa, enpä ala siinä auttamaan ja brändejä tunnetuksi tekemään.

Eikä minulla ole mitään tuotakaan bisnestä vastaan, jos jokainen asiasta innostunut ostaisi tuota koulutusta ihan omilla rahoillaan, harkintansa jälkeen, ja tietäen että sihen varaa on vuokran, kumisaappaiden ja maksalaatikon jälkeen. Reilu kauppa on aina ostajan ja myyjän välinen asia, minulla sivullisena ei ole siihen mitään sanomista.

Se joskus vähän jurppii, kun muutenkin persaukisista kunnista (joita me , minä mukaanluettuna, yritämme pystyssä pitää ) yrittävät saada ostajia tuotteilleen - ja ne takuut tuloksesta taitavat olla kuin entisaikojen autokauppiailla -niin pitkälle kuin perävalot näkyvät.

Itsekin olen harkinnut kans koulutus- ja parannusalalle , liikeidea on valmiina.
Olen seurannut keskustelua pakkoruotsiksi nimetyn aineen opetuksesta.

Suunnitelmissani on purkupaketti, joka ruotsin oppimista katuville tarjoaa muutaman kuukauden intensiivihoidon, seurauksena -toivottavasti- on kaiken opitun ruotsin kielen sanaston ja grammatiikan täydellinen unohtaminen.

Koulutus perustuu kokemusasiantuntijan (MINÄ!) käyttöön, ryhmätyöskentelyyn, vertaistukeen ja yksilöllisesti räätälöityyyn poisoppimisprosessiin.
Oma kouluaikainen ruotsini on jo melkein kokonaan unohtunut, joten asiantuntija olen.

Olen harkinnut lähtöä opintomatkalle johonkin niistä amerikan osavaltioista joissa todistetusti vain hyvin pieni prosentti väestöstä ymmärtää ruotsia. Saattaisi sieltä jonkun diplominkin joltain saada.

Ja olen vain iloinen siitä, jos joku innostuu kanssani samalle alalle, meitä pakkoruotsista poisoppimisen kokemusasiantuntijoita tarvitaan aina.

Eli eikö tätä ole oikeasti siis olemassa, vai?