Maksuhäiriömerkinnän kestoaika lyhenee + muut muutokset

Hyviä uutisia :smiley: Mielestäni suomessa on tällä hetkellä täysin kohtuuton luottotietojärjestelmä käytössä.
Vaikka maksaisi velan, niin merkintä voi olla vielä 2-vuotta siitä eteenpäin tiedoissa.

iltalehti.fi/raha-nyt/a/13a … c112236acc

Positiivinen luottorekisteri 2023

Sanna Marinin (sd) hallitus on luvannut puuttua suomalaisten ylivelkaantumiseen useilla keinoilla.

Hallitus ryhtyy valmistelemaan julkisen sektorin ylläpitämää positiivista luottotietorekisteriä, joka on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023. Rekisterin käyttöönoton yhteydessä hallitus aikoo lyhentää maksuhäiriömerkintöjen kestoaikaa.

Positiivisesta luottorekisteristä luotonantajat voisivat nähdä lainanhakijan lainat ja tulotiedot eli saada nykyistä kattavammin tietoa hakijan luottokelpoisuudesta. Tällä hetkellä luotonantaja saa tiedot vain negatiivisista tapahtumista eli mahdollisista maksuhäiriöistä.

Tutkija Majamaa arvioi, että positiivinen luottorekisteri rajoittaisi joltain osin uusien lainojen myöntämistä henkilöille, joilla on jo selviä vaikeuksia aikaisemmin otettujen lainojen takaisinmaksussa.

Lisäksi hallitus käynnistää selvityksen ulosoton suojaosuuden korottamisesta ja muista keinoista pienituloisten ulosottovelallisten aseman parantamiseksi. Velallisen ja hänen perheensä toimeentuloa varten ulosmittaamatta jätetään aina suojaosuus, ja hallituksen tavoitteena on korottaa ulosoton suojaosaa vähintään takuueläkkeen tasolle.