Voit varautus ainakin siihen, että nuo oireet todella tulet kokemaan. Jos olet huolissasi fyysisistä vieroitusoireista, kannattaa oikeasti hakeutua lääkärin puheille ja kysyä hänen mielipidettään asiasta. Näin maallikkona mä kuitenkin itse lopettaisin kerrasta etenkin siksi, että juominen saa juomaan - voi olla vaikea jättää siihen yhteen, kun on kuusi tottunut juomaan. Ja jos lopetat kerralla, et lykkää noita negatiivisia oireita vaan hoidat ne kerralla pois.
Jos/kun lopetat, varaudu ensimmäisen kahden-kolmen päivän (viikonkin) ajan siihen, että fyysinen olo on paskamainen. Päässä kohisee, sydän hakkaa, voi olla kevyttä rytmihäiriötä, hikoilet kuin sika, et saa nukuttua kunnolla, saattaa olla ahdistuksesta johtuvia fyysisiä oireita kuten vatsakipua, levottomuutta, päänsärkyoireita sekä sellaista yleistä “vanne pakottaa päätä ja kylmä koura pitelee rintakehää” -oloa. Voi myös olla, että alkoholinkäyttö on nostanut verenpainetta - sen oireena saattaa olla esim. huminaa korvissa.
Käsittääkseni oireissa on ainakin isolta osalta kyse ihan siitä, että sulla on krapula, jota et lääkitse viinalla. Vaikka olisit iso ihminen ja vaikka olisit juonut vain sixpäkin illassa, sulla on kuitenkin säännöllisesti ollut viinaa koneessa ja vain harvoin mahdollisuus todella antaa elimistön palautua siitä - yksi päivä viikossa ei vielä palauta. Nämä fyysiset krapulaoireet kestävät ainakin kaksi-kolme päivää (pidempäänkin!); sitten olo alkaa tasaantua vähitellen. Unen kohdalla voi mennä pitkäänkin ennenkuin se normalisoituu, se on tyypillistä kun lopettaa juomisen. Univaikeudet johtuvat osin fyysisistä, osin psyykkisistä syistä. Mutta aikanaan sekin palaa uomiinsa.
Fyysisten oireiden hiipuessa alkavat sitten psyykkiset oireet. Juomisen lopettamisen jälkeen tulee usein masennuspaikka, jossa ei jaksa aloittaa mitään, mikään ei huvita, mikään ei tunnu miltään. Tämä johtuu käsittääkseni sekaisin olevasta aivokemiasta: juotu alkoholi on sekoittanut kemian, ja kun viina jätetään pois, ihminen joutuu kohtaamaan maailman vähän pielessä olevalla mielellä. Juomattomuus on kuitenkin tähän se paras lääke ehdottomasti. Jokainen juotu drinkki kun tekee hetkeksi hyvän olon mutta aina myös passivoi, masentaa ja eristää ihmistä muista. Kannattaa varautua siihen, että ekan viikon ajan on todella ahdistunut, masentunut, levoton, painostava, turta olo. Sitten alkaa vähitellen helpottaa. Mutta jos paikkaat tuota oloa juomalla, saat aloittaa alusta noiden ahdistusoireiden kanssa - ne johtuvat siitä, että pää vieroittuu alkoholista. Otat vain päivän kerrallaan ja muistutat itseäsi siitä, että tämä kuuluu asiaan, tämä menee ohi.
Juomisen lopettamiseen liittyy ns. “PAW” -oireita (PAW = post-acute withdrawal syndrome eli siis akuutteja vieroitusoireita seuraavat oireet, tai juomattomuuden aiheuttamat oireet). Näitä ovat:
- kyvyttömyys ajatella selkeästi: keskittymisvaikeudet, kyvyttömyys hahmottaa abstrakteja asioita, pakkoajatukset (sama asia kiertää kehää päässä kunnes on tulla hulluksi)
- muistiongelmat (unohtelee helppojakin asioita; joku kertoo sulle mitä hakea kaupasta, kun pääset kauppaan et muista ensimmäistäkään asiaa mitä piti ostaa)
- tunnepuolella ylireaktiot (esim. flippiraivarit mitättömistä) tai turtuneisuutta (mikään ei tunnu yhtään miltään)
- unihäiriöt
- koordinaatio-ongelmat (tavarat tuntuvat koko ajan tippuvan käsistä)
- stressiherkkyys
Näistä tuo viimeinen on mun mielestäni ehdottomasti vaarallisin. Jos stressaantuu, nuo muut oireet voimistuvat (esim. työhaastattelustressi - nukkuu vielä huonommin - miettii koko ajan että on pakko onnistua - stressaantuu). Toki ns. normaalitkin ihmiset kärsivät samanlaisista oireista, mutta alkoholistilla ne tulevat hyvin voimakkaina pintaan tässä vaiheessa. Stressiä kannattaa välttää kaikin mahdollisin keinoin. Ensimmäisten viikkojen (kuukausienkin!) aikana kannattaa varoa sopimasta sellaista, mitä ei ole pakko tehdä. Esim. tuttujen auttamisessa kannattaa sitoutua vain sellaiseen, mikä on melko suorittavaa eikä vaadi sulta suurta organisoimista tai vastuunkantoa. Samoin muita rajuja elämänmuutoksia kannattaa välttää: uudet intensiiviset harrastukset, laihduttamisen, röökaamisen ja aktiivisen liikunnan ehtii halutessaan aloittaa myöhemminkin. Kannattaa ajatella, että toipuu sairaudesta ja tarvitsee paljon lepoa, kunnon ravintoa ja mielenvirikkeitä. Siis niinkuin kuukauden-kaksi toipuisi pahasta flunssasta. Töissä kannattaa myös ottaa iisisti ja tehdä se oma panos mutta välttää innokasta vapaaehtoisuutta tai esim. rajuja ylityöperiodeita. Jos tarkkailee itseään huomaa, että stressitason kasvaessa halu dokata kasvaa aivan samassa suhteessa - dokaaminen kun on pakotie stressaantuneesta olotilasta.
Noita PAW-oireita voi vähentää esim.:
Stabiloi tilanne eli ota oireet haltuun: puhu tai kirjoita olostasi niin epämääräinen olotila saa selkeämmän muodon; valita ja ruikuta olostasi; tee ns. reality check, esim. kysymällä joltain läheiseltä käyttäydytkö hänen mielestään normaalisti; pohdi ongelmiasi, aseta konkreettisia välitavoitteita, tee listoja; pohdi aikasempia vastaavia tilanteita, miltä niissä tuntui, mikä auttoi (tässä kirjoitetusta tekstistä on tosi paljon hyötyä).
Kouluta itseäsi: etsi kaikki mahdollinen tähän sairauteen liittyvä materiaali ja lue se. Puhu muiden kanssa. Jaa ajatuksesi. Mitä enemmän tiedät, sitä vähemmän yllätyksiä tulee.
Suojele itseäsi: vältä stressiä ja sellaisia tilanteita, joissa kiusaus juoda tulee. Hanki itsellesi hyvää seuraa, älä jää yksin. Tee kaikkea sellaista, mistä erityisesti nautit ja mistä saat henkistä tyydytystä. Huolehdi syömisistä, harrasta kevyttä liikuntaa (vaikka sitten vesipullon kanssa pyöräilyä tai mato-ongintaa). Muista rentoutua ja hengittää syvään, se auttaa etenkin jos on ahdistunut ja stressaantunut olo.