Lääkkeet iskiakseen

Mulla on ollut pari vuotta vasemmalla ala selässä särkyä joka säteilee koko vasemman jalan takaosaan. Mitkään ilman reseptiä saatavat särkylääkket ei ole helpottanut kipua yhtään joten ajattelin nyt vihdoin ja viimein mennä lääkäriin ensi viikolla. Mitkä särkylääkkeet yleensä lekuri määrää tämän tyyppisiin vaivoihin? Tai antaako ne jotain jumppa ohjeita kotiin?

^ Riippuu lääkäristä. Voi jatkaa ihan tulehduskipulääkelinjalla sellaisilla tulehduskipulääkkeillä, joihin tarvitaan resepti tai sitten määrätä sellaiset mömmöt, ettei paljoa iskiaskipu kiinnosta, vaikkei niistä sinänsä mitään apua olisikaan :mrgreen: . Sirdaludia tahi vastaavaa relaksanttia voi myös määrätä joko pelkiltään tai jonkin toisen lääkkeen kylkiäisiksi. Jos on fiksu lekuri, antaa ensiavuksi pahimpaan hätään jotakin kipulääkettä ja kirjoittaa lähetteen fysioterapeutille. Fysioterapiahan se on, joka oikeasti auttaa tuollaisiin vaivoihin, lääkkeet vain lievittävät oireita.

Mulla ei ole ollut koskaan iskiasvaivaa, mutta toistakymmentä vuotta sitten oli todella pirullinen piriformis-oireyhtymä(Hyvin samankaltaisia vaivojahan nuo käsittääkseni ovat ja voivat mennä lääkäreilläkin sekaisin) ja siihen auttoi se, että lekuri iski kankkuuni kunnon satsin kortisonia hitonmoisella keihäällä :open_mouth: . Sillä lähti ko. vaiva kertalaakista, eikä ole sen koommin kiusannut, ainakaan niin pahassa mittakaavassa. Ei se kortisonipistoskaan toki noin hyvin ja lopullisesti kaikilla tehoa, jos vaiva on pahemminkin kroonistunutta sorttia, eikä jatkossa tee fysioterapeutin neuvomia venytyksiä ymv. jumppaliikkeitä ihan vaikka vain ennaltaehkäisevässä mielessä.

Kannattaahan se syy sieltä hoitaa pois. Kipulääkkeitä akuutisti jos on vaikea olla. Yleensä nuo vaivat hoituu jumpalla ja hieronnalla jne. Kolmiokipulääkkeistä saa hyvän koukun ja vaiva saattaa vain pahentua.

^ Jep, PKV-kipulääkkeet saattavat tosiaan vain pahentaa vaivaa jatkuvasti käytettyinä. Ne kun voivat passivoida ja laiskotuttaa(Riippuu toki ihmisestä ja vähän lääkkeestäkin). Jos elo menee ihan köllöttelyksi, niin se ei ole koskaan auttanut yhtään mitään iskiakseen, eikä pidemmän päälle mihinkään muuhunkaan tuki- ja liikuntaelinvaivaan. Akuuttien tilanteiden varalta on toki hyvä olla jotakin tehokasta kiputroppia kaapissa, jos kipukohtaus on niin paha, ettei edes vessaan pääse tai nukkumaan pysty.

Jos kipu on kovaa tai hermopuristuksen seurauksena syntyy alaraajojen lihasheikkoutta ja tunnottomuutta, on syytä mennä lääkäriin.

Suuri välilevypullistuma voi aiheuttaa kovaa kipua heijastuen yleensä pakaraan ja alaraajaan. Hermon puristuksen vuoksi alaraajassa voi ilmetä lihasheikkoutta ja tunnottomuutta.

Kroonisessa iskiaksessa kipu voi olla neuropaattista- eli hermovauriokipua, jolloin kipua välittävä hermo tai osa hermojärjestelmää voi vaurioitua siten, että se itse synnyttää kipua.

Nimi. merkki : kaksi kertaa leikattu välilevynpullistuma , toinen akuutti luontoisesti Töölön Tapaturma asemalla. OIi halvaantumis riski niin pahasti ärsytti selkärangan hermojuurta.

Ei aina. Älä viitsi yleistää, sulla ei ole minkäänlaista omakohtaista kokemusta kyseisestä vaivasta.

Mielisairaaloista tunnut taas tietävän paljon.

Välilevynpullistumassa ei esiinny “kipukohtauksia” yleensä kipu on kroonista koska välilevy prolapsi painaa jatkuvasti hermojuurta. Jos prolapsi on suurikokoinen mangneetikuvan peusteella, ja kipu säteilee ristiselästä, pakaraan ja jalkaan, niin leikkaushoito on varteenotteva vaihtoehto etenkin jos vaiva on kestänyt yli kuusi kuukautta, ja prolapsi ei ole kuihtunut itsestään pois levon avulla.

Hieronalla ei ole mitään vaikutusta. Ja mitä väliä jos leikkausjonossa oleva potilas saa lievän kolmiolääkekoukun? Se on pienempi vaiva hoitaa verrattuna kävelykykyä uhkavaa välilevyn tyrää.

Leikkaus nyt on viimeinen vaihtoehto jos konservatiiviset hoidot ja kuntoutus ei auta. Kyllähän nyt pillereitäkin voi määrätä mutta kuten ahdistuksen jne hoidossa se syy pitää hoitaa. Jos mielenterveysongelmat /kipu on invalidisoivia niin toki voi lääkitä. Olkapää ja polvileikksuksia tehdään nykyään lumehoitona ja auttaa. Mun lievä alaselän prolapsi on hoitunut kyllä, jumpalla ja liikunnalla sekä muilla harjoitteilla. Keskiselän voimanostossa pullahtanut välilevy oireili monta vuotta mutta parjaamasi manuaalinen terapeutti “naksauttaja” ja harjoitteet jne on saanut sen kuntoon. Yhdessä vaiheessa vedin siihen Tramaleita jne mutta meni niin sekaisin pää ja lääkekoukku ja työkyky että en ekana alkais niitä tyrkyttämään kun ei ne sitä vaivaa paranna. Muutenkin tuo pillereiden popsiminen joka vaivaan on arveluttavaa touhua.

Leikkaus on viimeinen vaihtoehto. Mutta kahden leikkauksen jälkeen ristiselkäni on mainiossa kunnossa. Ei kipuja, mutta raskasta nostelua yritän välttää. Monilla kuten sinulla on semmoinen harhakäsitys että leikkauksen
jälkeen selkä on finito ja sairaseläke kutsuu.

Viheliäs tuikkiminen on neuropaattista kipua, joka on yleensä krooninen vaiva. Tuohon käytetään epilepsialääkettä Lyricaa, pienellä annoksella triptyliä (10-50mg) tai vastaavasti Efexoria tai Cymbaltaa normiannoksilla. Jos nämä ei tuota tulosta voidaan lisätä tramadoli tai Norspan depotlaastari. Viimesijainen vaihtoehto on kipupoli.

Kannattaa hakeutua neurologin tai fysiatrin vastaanotolle. He tuntevat asian.

Hieno ja faktaperäinen viesti. Neurokirurgi on paras lekuri näissä vaivoissa. Fysiatrit tuntevat myöskin hyvin vaivan mutta heillä ei ole valitettavasti PKV-lääke oikeuksia.

Neurokirurgi ja fysiatri paras mahdollinen hoitotiimi.

Se on tarkkaa puuhaa kun leikellään hermo-osastoa.

Nuori nais-fysiatri työnsi sormen mun peräsuoleen ja pyysi kiristämään lihaksen hänen sormen ympärille… tod. näköisesti hän halusi varmistaa etten kärsi kauda oireista. Se on jännä tunne kun rasvattu sormi työntyy peräsuoleen.

Tämä tapahtui Kirurgisessa Sairaalassa Helsingissä. Myöhemmin soitin hänelle ja pyysin kontti reseptiä, mutta hän sanoi että fysiatreilla ei ole oikeutta määrätä respoja.

Peniksen virtsaputken kautta tapahtuva katetrointi ei ollut kiva kokemus. Hoitaja sanoi että jos pissa ei tule ulos tällä menetelmällä niin alavatsaan tehdään pieni viilto ja imuri työnnetään sisään sitä kautta jos sun virtsaputki on tukossa hyytelöidyn veren takia.