Lääkärit, vaitiolovelvollisuus yms

Terve!

Kyselisin neuvoja ja kokemuksia läheisen ystäväni puolesta. Hän on aiemmin käyttänyt huumeita suonensisäisesti, sitten ollut useamman vuoden kuivilla. Nyt valitettavasti on alkanut vaikean elämäntilanteen myötä taas lipsua ja piikittänyt joitakin kertoja subutexia. Piikityksen jälkeen hänelle on tullut voimakkaita sydänoireita, lopulta niin voimakkaita että hän on onneksi lopettanut sen touhun ainakin toistaiseksi. Sydänoireet eivät kuitenkaan ole täysin hellittäneet, vaikka edellisestä piikityksestä on tietääkseni ainakin kolme viikkoa. Hän on kertonut oireista lääkärissä, mutta ei siitä, että arvelee että kyseessä saattaisi olla piikittämisen yhteydessä elimistöön päätynyt bakteeri tms. Hän ei ole uskaltanut tästä kertoa, koska pelkää että huumeidenkäytön paljastuminen vaikuttaisi hänen hoitoonsa, mikä vaikuttaa aivan aiheelliselta pelolta. Lääkäri on arvellut kyseessä olevan vain stressin aiheuttamia oireita, ja asiaa on lähinnä käsketty seurata.

Tiivistetysti kysymykseni on, voiko esimerkiksi yksityiselle lääkärille mennä ja kertoa totuuden asiasta ilman, että tieto päätyy muiden terveydenhuollon toimijoiden tietoon? Asuinkaupungissaan on huumeidenkäyttäjien avohoidon yksikkö jossa on hoitaja paikalla, mutta avohoidon yksikön hoitajalla vierailusta jää merkintä terveydenhuollon rekistereihin, joten sinne hän ei uskalla mennä.

^ Moi. Yksityislääkäri ei näe julkisen puolen tietoja potilaasta ja päinvastoin, mikäli potilas itse kieltää tietojensa luovutuksen. Tämän kiellon saa helposti päälle OmaKannan asetuksista. Sieltä voi kieltää kaikkien tietojensa luovutuksen tai tiedot vaikka vain yhden käynnin osalta, ihan mikä itselle parhaiten sopii. Tuo kielto pitää sitten käsittääkseni päivittää jokaisen käynnin jälkeen erikseen. Kaikki yksityislääkärit eivät edes käytä Kantaa, mm. oma psykiatrini, koska katsovat sen loukkaavan potilaan yksityisyyttä. Eihän tuo ihan perätöntä olekaan. Meinaan, että vaikkei potilaalla sinänsä olisi yhtään mitään salattavaa, niin onhan näitä tapahtunut, että Kantaan on ilmestynyt täysin väärän potilaan tietoja jonkun muun potilaan nimiin ja tuollainen voi pahimmillaan aiheuttaa jopa hengenvaarallisen tilanteen.

Reseptikeskuksen osalta toki kaikkien lääkäreiden on nykyään käytettävä Kantaa, mikäli aikovat yhtään mitään lääkkeitä määrätä ja PKV-lääkkeitä koskevia lääkemääräyksiä ei saa salattua, mutta tuskin tässä(kään) tilanteessa reseptit se päällimmäinen ongelma ovat.

Yksityislääkäri ei tietenkään automaattisesti ole mikään avain autuuteen, eli kyllä niihinkin mahtuu monenlaista tyyppiä, eivätkä kaikki suinkaan suhtaudu päihdeongelmaisiin mitenkään järin ymmärtäväisesti, mutta siis vastaus tuohon potilastietojen näkymiseen tuli tuossa ylempänä.