Kysymys proviisorille: Lääkecombosta vahingot elimistölle?

Päihdelinkin toimitus välittää Dosetin teemaviikolla 2019 proviisorille tulleen kysymyksen:

[size=110]Ketipinor 100-120 mg + lyrica 40 mg + oxamin 7,5 mg + 6 mg melatoniini. Vuodesta 2013 lääkärin määräyksetä. Alussa tarpeen, mutta ei enää pitkään aikaan. Takana 2,5 v pahoinpitelyt, fyys.,psyyk. ja seksuaal. Kesti kauan, että pystyin myöntämään, koska kannoin tekijän häpeää teoista. työkyvyn menetys ja 3 v terapiaa, enkä missään vaiheessa pyynnöstäni huolimatta saanut vähentämisohjetta. 2018 erosin hoitotahosta ja sain itse vähennettyä lyrican ja oxaminin. Ketipinorin sain vähennettyä 75 mg, ja melatoniinin 4,5 mg. Tämän jälkeen pahat haittaoireet kun pudotin 50 mg. Kouristuskohtauksia (öisiä) ja loputon janon tunne. Vähensin ketipinorin 25 mg ja nyt en nuku kun alkuyöstä. Olen pyytänyt terveyskeskuslääkäriltä imovanea 7,5 mg että saisin unirytmin palautettua, näyttänyt varpaitani, joiden kynsissä värimuutos. Kertonut oireistani, pelkään, että lääkkeen varjossa kehittynyt diabetes. Apua en saa terveyskeskuksesta enkä psyk.polilta. psyykkisesti voin aina vain paremmin, mitä vähenmän lääkkeitä syön. Fyysisesti en voi hyvin joko esiin tulleiden haittaoireiden tai esiin tulleen diabeteksen vuoksi. Voiko tilanne korjautua kun ketiponor ja melatoniini poistunut elimistöstä.[/size]


Voit jättää oman kysymyksesi 18.10.2019 klo 16 asti tällä lomakkeella. Tämän jälkeen voit lähettää kysymyksesi keskustelualueella vielä 20.10.2019 klo 15 asti.

Hei!

Kiitos pitkästä viestistäsi. Näin internetin välityksellä kun en tiedä tarkemmin taustoistasi, joudun väkisinkin tekemään olettamuksia ja vastaamaan yleisemmällä tasolla.

Ensinnäkin: hienoa että olet kyennyt omatoimisesti vähentämään lääkitystäsi. Todella ikävää, ettei sinulle ole koskaan annettu vähentämisohjeita! Voin uskoa, että vieroitusoireet ovat olleet välillä tuskaisat. Usein lääkitystä vähennettäessä tehdään liian isoja muutoksia kerralla tai pieniä aivan liian nopealla aikataululla. Maltti on valttia.

Jos ymmärsin oikein, niin käytössäsi on tällä hetkellä Ketipinor 25mg ja melatoniini 4,5mg? Kuinka kauan sinulla on ollut tämä nimenomainen yhdistelmä käytössä tällä annoksella? Unettomuus on nimittäin yksi lopettamisoireista. Ketipinorin valmisteyhteenveto suosittelee vähintään 1-2 viikon aikana tapahtuvaa asteittaista lopettamista, mutta siitäkin huolimatta oireita voi ilmaantua (yksilöllinen vaihtelu). Jos oireet jatkuvat kuukausikaupalla, niin sitten pitäisi harkita aiempaan annokseen palaamista ja yrittää uudestaan myöhemmin vaikkapa hieman pienemmällä muutoksella kerrallaan.

Näkisin, että tällä hetkellä tärkeintä olisi saada lääkitys vakautettua ainakin hetkellisesti. Unirytmi tulisi saada palautettua ilman esimerkiksi Imovanen apua (johtaa helposti lääkityskierteeseen ja kokonaistilanteen hankaloitumiseen). Ethän nuku aamulla pitkään tai ota päiväunia?

Lääkityksesi, myös nykyinen ketipinor, voi aiheuttaa diabetestä. Haittana se on kuitenkin melko harvinainen. Jos epäilet diabetestä, niin kannattaa ehdottomasti käydä sokeritesteissä. Omalta terveysasemalta voit kysyä aikaa. Jos mieluummin toimit omatoimisesti, niin lähimmästä apteekista saanee 30-40 eurolla verensokerimittaripaketin, jossa on kaikki tarpeellinen 10 mittausta varten. Tulosten perusteella sitten jatkohoitoon tarvittaessa.

Kynsien värimuutos voi johtua monestakin syystä (sieni, ikääntyminen), ei pelkästään lääkityksestä. Vaatisi tarkempia tutkimuksia, että sopivaa hoitoa voisi siihen suositella.

Kokonaisuutena en pitäisi käyttämääsi melatoniinia ongelmana. Melatoniinia on elimistössämme luontaisestikin eikä tuo 4,5 milligramman annos ole mitenkään mahdottoman suuri. Otathan huomioon, että esimerkiksi tupakointi ja alkoholin käyttö heikentää melatoniinin vaikutusta.

Kirjoitit, että voit psyykkisesti sitä paremmin, mitä vähemmän lääkkeitä syöt. Otathan huomioon, että lääkityksen (ketipinor) kokonaan lopettaminen voi tuoda esille vielä taustalle jääneitä mielialaongelmia/traumoja. Mainitsemasi vastoinkäymiset ovat varmasti olleet raskaat. Onkin tärkeää, että saisit käsiteltyä menneisyyden tapahtuneet kunnolla loppuun asti. Ilmeisesti kuitenkin olet edistynyt asiassa jo hyvin? Kuinka on työkyvyn kanssa? Onko sinulla mahdollisuuksia keskustella tilanteestasi esimerkiksi hyvän ystävän kanssa?

Yhteydenotosta psykiatrian poliklinikkaan voisi olla vielä sinulle apua. Kenties joku toinen hoitaja tai lääkäri, jos koet ettet ole saanut aiemmin sieltä riittävää apua? Lääkityksen lopettaminen kokonaan ei siis ole välttämättä se paras ratkaisu tilanteessasi vaan sopivan tasapainon löytäminen. Maltti on valttia, toistan uudestaan.

En juo, en polta ja keipinoria ei voi minulle vakauttaa 25-50 mg:aan, koska haittaoireet ovat silloin kaikkein suurimmat.

Mm takaraivo päänsärky, hikoilu, yleinen heikkous, kouristukset, huono olo, hillitön jano yms., kun annos on 25 mg, jolloin nukkuu vain muutaman tunnin yössä.

75 mg:sta 0 laskin lääkepakkauksen suosituksen rajoissa. Eli 1-2 viikon kuluessa. Nyt kolmas puhdas päivä. Kolme yötä valvottu.

Bentsodiatsepaamien vieroitusoireet on peace of cake, verrattuna näihin. Olen kuullut että ketiponorin pitkässä käytössä uni/valvekeskus voi vaurioitua. Onko se totta?

Kysymykseni kuului voiko tilanne korjaantua ja jos niin kuinka kauan siihen menee?

Lääkkeeseen palaaminen sen takia, että vieroitusoire (en voi nukkua lainkaan) saataisiin pois on ihan sama kun alkoholistille sanottaisiin: jaa,jos et voi nukkua kun lopetit, ryhdy juomaan niin kuin ennen teit.

Minulla ei ole käsittelemättömiä asioita.

Lopettaminen ja viekkarit sinänsä ei pelota.
Mutta ihmisen saa varmimmin sekaisin se, ettei nuku lainkaan.

Pahoinpitelyihini kuului aiemmin mm yöllä herättäminen ja kimppuun käyminen, jolloin uni rytmi tietysti häiriintyi. Eroon pääsin tyypistä vasta sairaalajaksolla. Mutta se on jo mennyttä aikaa, kerroin vain miksi, unirytmi alunperin sekoittui

Esitin kysymykseni täällä siksi, että saisin siihen asiallisen vastauksen.

Odotan sitä yhä.

Kun en ole kolmeen yöhön nukkunut niin aamupäivät lähinnä nuokun. Siksi onkin tärkeää että saa nukuttua. Ja unirytmin kuntoon.

Kuinka kauan uni/valvekeskus on sekaisin 6 vuoden ketipinorin käytön jälkeen?

Kuinka kauan ihminen voi olla nukkumatta?

Minulle kokeiltiin useita valmisteita ennen kuin löytyi tämä, jossa haittaoireet pienenivät kun annosta nostettiin. Muista sain niin suuria haittaoireita, etten voinut niitä käyttää lainkaan.

Mikä neuvoksi?

Kiitos jatkoviestistäsi ja tarkennuksista tilanteestasi.

Ketipinorit ovat siis jo neljättä päivää poissa. Miten meni yö? Onko melatoniini käytössä edelleen?

Ketipinorin valmisteyhteenvedon mukaan lääkehoidon päättymiseen liittyviä lopettamisoireita ovat mm. unettomuus, pahoinvointi, päänsärky, ripuli, oksentelu, heitehuimaus ja ärtyvyys. Näiden oireiden esiintyminen vähentyy merkittävästi, kun lopettamisesta on kulunut yli viikko. Voisi siis olettaa, että unirytmi alkaa tasaantua hiljalleen, mutta vielä menee aikaa ennen kuin ne loppuvat.

Uni/valvekeskuksen vaurioitumisesta yritin etsiä tietoa, mutta en löytänyt selvää vastausta - valitan. Tiedetään, että niin kutsuilla psykoosilääkkeillä saattaa olla yhteyttä aivoverenkiertohäiriöihin joten ainakin jonkinlaisia mekanismeja olisi olemassa. Toisaalta käyttämäsi annostukset ovat maltilliset, sillä ne voisivat olla maksimissaan jopa 800 mg/vuorokausi (= suurempi annos, suurempi riski). Näillä uudemman sukupolven psykoosilääkkeillä joihin ketiapiinikin kuuluu ei ole vielä tehty tutkimuksia pitkäaikaisvaikutuksia.

Ketiapiini on sinällään yleisesti hyödynnetty lääke nukahtamiseen (ja moneen muuhunkin vaivaan). Jos sen tiedettäisiin vaurioittavan suurella todennäköisyydellä uni/valvekeskusta, en uskoisi että sitä käytettäisiin kovinkaan yleisesti. Lopettamiseen liittyvät lopettamisoireet kuitenkin ovat tiedossa, kuten yllä mainitsin. Jos on 6 vuotta käyttänyt lääkettä, niin ei liene ihme jos menee useita päiviä tai jopa viikkoja, että tilanne normalisoituu. En kuitenkaan tekstisi perusteella näe syytä, etteikö tilanne aikaan normalisoituisi.

Eräs lääkäri totesi aikoinaan, että minkä tahansa lääkkeen vieroituksessa voisi olla hyvä nyrkkisääntö: varaa siihen niin monta kuukautta, kuin on vuosina lääkettä käyttänyt. Punainen lanka oli se, että tarvitaan aikaa. Valmisteyhteenvedon suositus 1-2 viikosta voi olla yltiöpositiivinen lähestymistapa.

Jos yöt menevät valvoessa, toki kannattaa pienimuotoisesti yrittää levätä ja nukkua aamupäivällä. Kunnollisia 8 tunnin unia en suosittele, koska se kostautunee seuraavana yönä. Lepää, muista syödä ja juoda riittävästi, rauhoita ilta-aika hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa.

6 puhdas päivä. 6 yöstä 1 yö nukuttu 6 tunttia. Jolloin olo oli vallan mahtava. Yö ei ikävä kyllä ollut se viime yö.

Kuuden vuoden zombeilun jälkeen tuntuu hyvältä olla tunteva ihminen. Tällä lääkkeellä kestää mitä vaan, mutta se ei liene elämän koko tarkoitus.

Vahva on silloin kuin uskaltaa myöntää tarvitsevuutensa ja ymmärtää, että saa olla heikko.

Edelleen mietin kuinka kauan ihminen kestää ilman unta?

Ja nukummeko jossain vaiheessa sitä tiedostamatta?

Melatoniini väsytti lääkecombossa, mutta nyt tuntuu, että se enemmänkin piristää, tunne vai kemiaa?

Ensinnäkin kyse ei ole “lopetusoireista” vaan ihan kaunistelematta vieroitusoireista. Lisäksi Suomen eri mielisairaaloissa käytetään huomattavasti isompiakin annoksia Ketipinoria kuin 800mg/pv.

Hienoa että edes yhtenä yönä olet saanut nukuttua jokseenkin hyvin ja olet kokenut olosi mahtavaksi. Toivotaan että seuraava yö olisi samanlainen. Onko jotain, minkä olet havainnut auttavan nukahtamisessa tai muuten olotilan parantamisessa? Miikä ei ole auttanut tai on jopa pahentanut oloa? Kirjoittelehan tänne kokemuksistasi!

Pari-kolme päivää kokonaan ilman unta lienee maksimi ennen kuin alkaa hetkellisesti torkahtelemaan muutamiksi sekunneiksi. Olo on hieman sekava herätessään. Maailmanluokan ennätys valvomisessa taitaa olla noin puolitoista viikkoa; pitäisi tarkistaa Googlesta.

Melatoniini on siitä mielenkiintoinen, että esimerkiksi ikäihmisillä se voi väsyttämisen sijaan jopa virkistää ja aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia jo tavanomaisilla annoksilla. Sinun kohdallasi voi siis olla kyseessä kemiaa ja/tai tunnetta. Vaikea sanoa varmuudella.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Valmisteyhteenveto puhui lopettamisoireista ja omasta mielestäni se on parempi termi kuin vieroitusoireet. “Vieroitusoireet” antavat negatiivisen säväyksen lääkkeestä sekä erilaisen vivahde-eron; olipa kyseessä mikä tahansa lääke.

Sairaalaympäristössä on sairaalaympäristön vahvuudet käytössä. Sama asia vaikkapa metadonissa (kts. Pharmaca Fennica vs. valmisteyhteenvedot vs. mitä vahvuuksia on markkinoilla vs. mitä oikeasti annetaan osastolla). Valmius hoitaa yliannostuksia/haittavaikutuksia hieman eri kaliiberia kuin kotioloissa/lähiapteekissa.