Kysymys lääkärille: kannabiksen vaikutus astmakohtauksiin

Hei parahin ylilääkäri Kaarlo Simojoki!

Sinulla on varmaankin faktaa valaisemaan mielenkiintoista ilmiötä, johon kannabiksen parissa olen törmännyt. Eräs ystäväni kärsi lapsena sekä myöhemmälle aikuisikään asti astmakohtauksista ja joutui kantamaan astmapiippua mukana. Kohtauksia tuli harvakseltaan ja arvaamattomissa paikoissa. Jossainkohtaa huomasimme kuitenkin, että astmakohtaukset loppuivat yllättäen samaan aikaan kun alkoi kannabiksen käyttö harvakseltaan pössytellen vaporisaattorilla. Ystäväni ei enää edes omista astmapiippua ja kohtauksista ei ole ollut tietoakaan.

Voisiko olla, että kannabis vei astmakohtaukset pois?

Entäpä voisitko valaista mitä hyötyjä hengitysteille saattaisi olla kannabiksen käytöstä muilla tavoin kuin polttamalla?

Tervehdys,

kiitoksia mielenkiintoisesta kysymyksestä.

Aiheesta on olemassa tutkimuksia, joissa osassa on tutkittu lyhytaikaisen kannabis altistuksen ja toisissa pitkäaikaisen altistuksen vaikutuksia hengityselimistöön. Tutkimusnäyttö ei kuitenkaan ole vielä erityisen vahvaa.

Tulosten mukaan lyhytaikainen/ epäsäännöllinen kannabisaltistus näyttäisi vaikuttavan laajentavasti keuhkoputkiin rentouttamalla lihaksistoa. Sen sijaan säännöllinen/ pitkäaikainen/toistuva käyttö johtaisi mm. yskimisen, limaisuuden lisääntymisen ja hengityksen vinkumiseen. Muutoinkin kannabiksessa on paljon erilaisia ainesosia, joiden myötä hengityselimistön syöpien riski kohoaa.

Saaduista tutkimustuloksista huolimatta kannabista ei suositella astman lääkkeeksi, sillä siltä puuttuu mm. limakalvon tulehdusta hoitava vaikutus. Omaa lääkitystään ei siis kannatta lopettaa sopimatta siitä hoitavan lääkärin kanssa.