Kyllä se onnistui, sittenkin

Ihan ensimmäiseksi haluaisin kiittää kaikkia jotka ovat tänne oman tarinansa kirjoittaneet, läheiset ja raitistuneet! Niistä on ollut paljon apua ja suurelta osin myös sitä kautta ymmärsin oman tilanteeni: olen alkoholistin läheinen. Yhdessäoloa takana muutama vuosi, jolle päätin muutama viikko sitten laittaa pisteen.

Oma tarinani onkin loppujen lopuksi aika tavallinen. Olimme yhdessä siis muutaman vuoden ja alkoholi oli mukana aikalailla alusta asti. Alkuun kuitenkin omasta mielestäni ihan normaalissa määrin, kävimme yhdessäkin ulkona, mutta koska itse käytän alkoholia satunnaisesti, en välttämättä edes viikottain, niin aloin kiinnittää huomioita kasvavaan “yksien” määrään. Pikku hiljaa kerrat viikossa alkoi kasvaa ja aina oli jotain töihin liittyvää juhlaa tai muuta tapahtumaa johon se ns. kuului osaksi. Kysyessäni missä hän oli ollut ja kenen kanssa, aloin saamaan entistä epämääräisempiä vastauksia ja saamaan myös kiinni valheista. Työnsä hän hoiti aina moitteettomasti ja en edes muista hänen koskaan olleen pois töistä mistään syystä. Omien asioiden hoitaminen oli sitten vähän toista ja perustuksia pidinkin itse pystyssä.

Mitä enemmän aikaa kului, sitä hankalammaksi keskustelut meni. Toisin sanoen itse puhuin, toinen oli hiljaa. Joistan yksittäisistä kommenteista kuitenkin selvisi, että hän käy myös yksin baareissa eli aina ei ollut kyse mistään kavereiden kanssa ulkoilusta. Missään kaatokännissä hän harvemmin kotiin tuli, niillä kerroilla jätti yleensä tulematta kotiin, joko ilmoittamatta tai lyhyellä tekstiviestillä. Aloin siis tosissani miettimään, että missä mahtaakaan mennä se alkoholismin raja. En ole alkoholistiperheestä ja muutenkaan en alkoholistien kanssa ole ollut -tietoisesti- tekemisissä ja mielsin alkoholistin suttuiseksi spurguksi, joka laahustaa muovikassiensa kanssa seuraavaa ryyppyä etsiessä.

Jonkin aikaa hän pitikin sitten taukoa, muutaman kuukauden ja elämäntavat muuttuivat täysin. Reipasta urheilua useamman kerran viikossa, terveellistä ruokaa ja kunnon lepoa. Muutaman kuukauden jälkeen vastoinkäymisen jälkeen kaikki romahti: putki alkoi uudestaan. Nyt entistä rajummin ja heti työpäivän jälkeen “parille” joka päivä. Hänen persoonansa alkoi muuttua, syyllinen kaikkeen aloin olla minä. Sanoin tai tein mitä vaan, onnistuin aina antamaan jonkun syyn. Tempperamenttisenä ihmisenä uskoinkin jonkun aikaa, että sain todellakin toisella verenpaineen nousemaan ja päätin, että katsotaan mitä tapahtuu jos olenkin ihan rauhallinen enkä sen kummemmin puutu mihinkään. Niin kuin varmaan arvaatte, olin edelleen syyllinen. Myös tuon tauon aikana ihmettelin kireää pinnaa, että missä nyt mahtaa olla syy kun kaikesta kuulemma haastoin riitaa. Vasta luettuani raitistuneiden kirjoituksia ymmärsin, että eipä sitä juomista tuosta vaan lopetetakaan ja unohdeta alkoholia, että asia pyörii mielessä jatkuvasti.

Koska olimme jo kerran aikaisemmin eronneet ja palanneet yhteen, muistutin hänelle, että jos juominen alkaa uudestaan, en halua enää jatkaa suhdetta. Syyksi kerroin suoraan, että mielestäni alkoholi vaikuttaa negatiivisesti sekä häneen että minuun, mutta myös moneen muuhun asiaan. Mitään ei voi suunnitella, koska mieli on ailahteleva, koko talous on minun harteillani kun omat rahat käytetään mielummin ulkoiluun ja tässä kärsii sekä ruumis että sielu. Näihin tietysti käytin niitä perinteisiä “anele, uhkaile, hyvällä ja pahalla”-keinoja, mutta mitään hyötyä niistä ei ollut.

Huomasin äskettäin myös itse ruenneeni valehtelemaan. Sain itseni kiinni valehtemasta ystävilleni ja vanhemmilleni hänen menoistaan ja tekemisistään. Tajusin myös kaikkien asioiden liittyvän hänen alkoholinkäyttöön, tavalla tai toisella. Yritin kontrolloida juomista siinä onnistumatta. Mitään piilopulloja tai vastaavia ei tarvinnut etsiä, koska juominen tapahtui aina jossain muualla. Aloin etsimään netistä jotain punaista lankaa ymmärtääkseni mitä tässä oikein tapahtuu ja päädyin tänne lukemaan teidän kirjoituksianne. Silloin kirkastui: avopuolisoni ON alkoholisti. Ei siis tarvitse olla se rapajuoppo ollakseen alkoholisti, vaan ihan työssäkäyväkin voi kärsiä sairaudesta. Ymmärsin myös, etten pysty tekemään asialle mitään, koska hän ei itse myönnä mitään ongelmaa olevan. Kun otin asian puheeksi, hän vastasi ettei mitään apua tarvitse, hän pärjää ihan hyvin muutenkin. Silloin päätin, että ennen kuin vuosia kuluu, itse murenen pieniksi palasiksi ja elämä on pelkkää kulissien ylläpitoa, revin itseni irti suhteesta. Niin myös tein ja kaikille jotka vielä mietitte lähteäkö vai ei, lähtekää.

Nyt kun ymmärtää mistä on kyse ja kuinka voimaton taudin kanssa on, on helpottavaa nähdä, että elämähän voi olla mukavaa ja sitä voi elää ilman jokapäiväistä pohtimista missä se menee, mitä se tekee, onko humalassa, tuleeko kotiin, puhuuko se totta, mitä tällä kertaa olen tehnyt tai sanonut. Ensin tietysti oli päällä huoli - kaikesta huolimatta - toisen pärjäämisestä, mutta jos hän ei itse välitä, miksi minun pitäisi niin tehdä ja saada syyt niskoille holhoamisesta ja aikuisen ihmisen tekemisten kontrolloimisesta? Mielessä kävi myös kaikki ne hyvät hetket ja se ihana ihminen joka siellä jossain on, mutta sen paluuta odotellessa oma elämä kuitenkin kulkee koko ajan eteenpäin ja onko sen ihan ihmisen paluun odottelu todellakin odottamisen arvoista? Mielestäni ei. Toivonkin siis teille kaikille edelleen alkoholistin kanssa eläville voimia ja jaksamista ja ennen kaikkea uskallusta tehdä se irtiotto parempaan elämään. Helppoa se ei ole, mutta palkitsevaa :slight_smile:

Juuri näin!!! :mrgreen:
Taidanpa joku päivä kopioida tekstisi ja laittaa exälle.
Nyt on kuulemma tipaton alkanut, ja kestää ainakin sen 100 päivää ja sen jälkeenkin.

Raittiuden odotteluun ei kannata aikaa laittaa. Meillä mies sai jo monta mahdollisuutta. Sanoin, että juna meni jo.

Allekirjoitan tekstisi täysin.
Hyvää talvea, mukavia asioita varmasti tulossa!

Kiitos Himmu viestistä!

Suhtaudun itsekin hieman skeptisesti näihin lakkoihin ja 100 päivää juomatta juttuihin. Mitä sitten kun se lakko tai 100 päivää on ohi? Paluu entiseen? Lueskelin tosiaan tuolta Me lopettajat puoleltakin kirjoituksia ja moni siellä juuri tuossa 3kk paikkeilla totesi, että raitistumisen viehätys oli alkanut laantua ja tuli se hetki, että mitäs nyt, tässäkö tämä nyt oli. Ja siellä jokainen tuntuu käyvän taistelua lähes päivittäin, että juodako vai ei, varsinkin kun niitä vastoinkäymisiä tulee joissa ennen se juoma korjasi kaikki maailman murheet. Sitä vain on itse vaikea ymmärtää millaista se päivittäinen taistelu todella on, kun ei tuota ongelmaa ole.

Tyhjältähän se elämä alkuun tuntui, kun ei ollut sitä alkoholin mukanaan tuomaa jatkuvaa “ohjelmaa”. Mutta kun saa nukkua yönsä rauhassa pohtimatta mitä kaikkea voisikaan tapahtua ja herätä aamulla hyvin nukkuneena, muistaa, että ei toisen ongelmaa voi surra ja yrittää korjata jatkuvasti siinä epäonnistuen, jos ei se toinen edes myönnä mitään ongelmaa olevan.

Mukavia aurinkoisia pakkaspäiviä sinullekin! Ja tsemppiä kaikille muille, muistakaa ajatella ennen kaikkea itseänne ja omaa jaksamistanne ja hyvinvointianne!

Luulen, että tipaton tammikuu tai sata päivää toimii ihan hyvin niillä, jotka eivät ole alkoholisteja, mutta juovat kuitenkin viikottain useita alkoholiannoksia. Eli heillä nämä “kampanjat” antavat heille “sosiaalisesti hyväksytyn” syyn olla juomatta ja samalla pystyvät parantamaan terveyttään. Juon itse ehkä kerran kuussa pari lasia viiniä ja luulen ettei “tipaton” vaikuttaisi kohdallani mihinkään. Alkoholisteilla tipaton varmaan lähinnä aiheuttaa ärsyyntymistä sen keston ajan ja sisäisen “luvan” juoda sen loppumisen jälkeen. :mrgreen:

Olen aivan samaa mieltä kanssasi huolestuttaa, allekirjoitan täysin kommenttisi!

En enää arvaile onko joku alkoholisti vai ei. Se mitä jonkun juominen merkitsee minulle, on painavampaa. Jos kaljan sihahtaessa menee sisuskalut veteläksi, tapahtuipa se sitten tammikuussa tai keskellä pikkujouluja sosiaalisesti hyväksytysti, niin vika on minussa ja se korjaantuu sillä että ottaa jalat alleen. Olipa joku alkoholisti virallisesti, tai vain kohtuukäyttäjä, itse ratkaisen mitä olen valmis katselemaan ja missä seurassa haluan olla. Sen verran kokemusta näistä on kertynyt, että tunnen sen raskaan tunteen kehossani ja siitä tiedän, että diagnoosia ei tarvitse jäädä odottelemaan. Joku toinen voi juoda itsensä vaikka katuojaan, se ei minulla tunnu, mutta oma läheinen jos antaa niitä merkkejä niin mulla on siihen melko vahvat anturit kehittynyt. enkä usko että se tunne on vain omassa päässä, se tunne on todellinen ja on joka kerta pitänyt paikkansa. Eli että minun on parempi muualla. tai että jokin on vialla. Kun sen tunteen löytää itsestään, niin voi puhua itsestään minä muodossa , eikä tarvitse kertoa kenellekään toiselle, mitä hänen juomisensa on tai ei ole.