Kieltolaki, alkoholin kulutus ja muuta...

:sunglasses:

Saatavuudesta ja HINNOISTA

 • kieltolaki ei koskettanut eliittiä; Helsingissä oli kieltolain aikana yksi Alko, josta sai lääkärin reseptiä vastaan alkoholia (Alkon yrityshistoriikin mukaan)
 • saatavuuden rajoittaminen vaikuttaa eri tavalla maan eri puolilla; etelässä tuodaan Virosta sitä enemmän mitä hankalampi saatavuus on ja trokareiden asema vahvistuu jos saatavuutta tiukennetaan (säälittävimmässä asemassa olevien pankkikortit ovat trokareiden hallussa)
 • hinnan korotukset lisäävät niin ikään trokareiden markkinoita, Viron tuontia, KORVIKKEIDEN käyttöä, katukauppaa (Kampin metroasemalta saa klo 05:00 itäviinaa) ja kiljun tekemistä mutta tilastoitua kulutusta se alentaa; nuorisoon saattaa hinnan korottaminen kuitenkin purra kun pussikaljoittelu tulee kalliiksi
 • maassamme on Norjan jälkeen maailman kallein alkoholi ja tuloihin suhteutettuna EU:n kallein
 • poliitikot ja johtavat virkamiehet tietävät tasan tarkkaan alkoholin hintajouston (kysytyn määrän muutoksen suhteessa hinnan muutokseen)
 • korkeat hinnat ovat johtaneet huonolaatuisten alkoholijuomien kysynnän kasvuun (esim. suomalainen perusolut on halvalla ohratärkkelyksen ja kevyen humaloinnin avulla valmistettua ja alan miesten suosikit kuten Valdemar eivät menisi missään vientimarkkinoilla kaupaksi)
 • viinakorteilla ja merkittävillä hinnan korotuksilla saataisiin alkoholin käyttö kuriin ei-syrjäytyneiden syrjäseuduilla/kaukana pk-seudulta asuvien kohdalla - ei muilta osin

Asennekasvatuksesta keskiluokalle ja keski-ikäisille

 • sisuskalujen hajoaminen on vuosien/vuosikymmenten prosessi eikä sitä tule kaikille; sitä vähätellään ja siksi olisikin järjestettävä shokkiohjelmia alkoholin vaikutuksesta aivoihin (aivotuhot koskevat jokaista) tyyliin Arto Melleri tuhosi (kirjansa mukaan 80% aivoistaan), alle viisikymppiset rollaattorilla kulkevat (näitäkin on nähty) Valdemar-miehet voisivat kertoa kokemuksistaan, voitaisiin näyttää kaikelle kansalle ihmisten aivojen magneettikuvia (pikkuaivot voivat olla sököt vaikka sitä ei itse huomaa)
 • alkoholin vaikutuksesta diabetekseen voitaisiin myös näyttää shokkiohjelmia tyyliin amputoidut ylipainoiset keskioluen litkijät
 • voitaisiin esittää käyriä alkoholin aivosoluja tuhoavasta vaikutuksesta (jokainen kunnon känni tuhoaa miljoonia aivosoluja ja solukato alkaa kasvamaan eksponentiaalisesti kolmen annoksen jälkeen)
 • voitaisiin esittää havainneotoksia Helsingin kaduilta työikäisten ihmisten katkokävelystä krapulassa
 • voitaisiin esittää sellaisten raitistuneiden ihmisten haastatteluja, jotka ovat raitistumisen seurauksena sairastuneet masennukseen
 • voitaisiin esittää havainneotoksia hammasproteeseista, jotka on saatu juopumuksen seurauksena (kaatuminen, tappelu)
 • voitaisiin esittää alkoholin estävä vaikutus urakehitykselle selkeästi ja suoraan ja henkilöt nimeltä mainiten

Kun tuli aikanaan Walesin herätys…suuri joukko tuli uskoon…kapakoita jouduttiin sulkemaan. Suomessa kun ja jos alkaa herätyksen palo ja ihmisiä tulee uskoon…alkaa kapakit tyhjetä!

Näiden kanssa ollaan jo myöhässä, koska kukaan ei usko, että juuri minulle voisi käydä noin. Asennekasvatus pitäisi aloittaa nuorista, vaikuttaa siihen mikä on ‘cool’. Lisää Ville Valoja raittiusmannekiineiksi!

Vihreän liikkeen idealismi on Koujärvi-liikkeen kautta muuttanut yhteiskuntaa, vaikka tänään vihreys monelle tarkoittaakin lähinnä kotona kasvattetua kannabista. Aivan samalla tavalla olisi tarvetta raittius-radikalismille. Radikalismin luonteeseen kuuluu, että otteet ampuvat yli, mutta niillä on ihan Hegelin periaatteita seuraten taipumusta muutta kehityksen kulkua. Aivan hyvin voidaan sanoa, että Pohjoismainen hyvinvointikäsitys on seurausta marxilaisuudesta. Vaikka sosialismi onkin jo menneen talven lumia, hyvinvointiyhteiskunta elää. :smiley:

Vähän tuohon suuntaan toimii Kännikapina. Myynnissä on puoliprovosoivia tuotteita, kuten ‘selvästi parempaa piparia’, ‘selvin päin pesään’ ja ‘en usko humalaan’ t-paitoja ja pikkuhousuja :slight_smile: Kännikapinan motto on se, ettei kukaan joutuisi selittämään juomattomuuttaan. Saitti: kannikapina.fi/

Tavallaan tuollaiset kännikapinat on hieman tuulimyllyjä vastaan huitelua, koska valistus ei kosketa 80 - 90 % kansasta. :slight_smile:
Ei sikäli; moinen ei lainkaan haittaa minua vaan nostan peukun pystyyn, “kännikapina”-kondomeja yöpöydän laatikossain. (arvatkaa mistä sain :blush: )

Raitistumisessa, tai riippuvuuksista eroon pääsemisessä on kuitenkin se juju, että jos et voi muuttaa ympäristöään tipattomaksi/savuttomaksi, niin parasta on muuttaa kuitenkin itsensä. :slight_smile:
Sitä on oikea riippuvuuksista vapautuminen.
“Juokoon toiset omiaan”. : )

Ympäristo ei kuitenkaan muutu.

Äänestämme vaan kaikista äkäisimmät Helluntailais-ukot 65+ ikä… hallitukseksi ja lisäksi pari AA-fanaatikkoa! Sen jälkeen suomessa ei enää tupakoida,eikä juoda…naiset eivät pidä enää housuja vaan nilkkoihin asti ulottuvaa hametta! Lisäksi seksiä ennen avioliittoa ei enää harrasteta!

^ En tod tuu käyttämään nilkkoihin ulottuvaa hametta, mutta muutaman raitistuneen ex-päihdeongelmaisen tiedän kaupunginvaltuustossa. :smiley:
Liekö AA:laisiakin jopa.

Jokin merkki AAlaisuudesta on käyttää tuollaista hametta :open_mouth:

Ketään meistä tuo viina ja tupakkakielto ei varmaankaan haittaisi, kun kerran emme tarvitse noita enää, vai mitä.
Seksi taas on asia joka on puhuttanut meitä ihmisiä kautta aikain ja varmasti kaikkea kielloista, silpomisista vapautumiseen on kokeiltu, mutta kun sitä tarvitaan oikeasti, jotta voisimme olla olemassa, niin eiköhän siihen valistus ole paras tae ettei se muutu ongelmaksi.

Näinhän se menee. Jos asenne on, ettei mitään voi muuttaa, mitään kehitystä mihinkään suuntaan ei olisi tapahtunut koskaan.Verovaroillahan nuo alkoholihaitat kuitenkin kustannetaan, joten meille jää iso lasku. :wink:

Silti vaikka mitä tekisimme, niin yhteiskunnan henkinen perinne on tänään vain raha ja ahneus. Sitäkautta viinanjuonti ja yhteiskuntakin pyörii sen ahneuden mukaan hyvistäkin radikalismeista piittaamatta.
On kuin yhteiskunta ja me kaikki ihmiset olisimme humalassa etsien rahalla ja sillä ahneudella tietä iloon, onneen ja vapauteen.
Miettikää vaikka sellaista asiaa, kun täällä ahneuksissamme ostamme halvalla tuotettua kamaa jostain, niin pidämme sen ahneuden kierteen voimissaan. Pitääkö maailmassa olla kurjuutta, alkoholismia, sotia,… vaikka meillä olisi mahdollisuus päästä niistä, on ollut jo vuosituhansia, mutta ei noista vain päästä.

En tiedä kuuluuko tämä asia tänne, mutta itseäni ainakin suretti aivam järjettömästi se mitä keskieuroopassa tapahtui, kun Serbia ja ne muut maat sotivat keskenään ja alunperin vain ahneuden takia. Luulin että eurooppa olisi ollut jo vapaa sodista, mutta ei se ollut ja ei varmaan ole vieläkään.

Itseäni harmittaa eniten se, että meidän raittiiden tulisi elää juoppojen ehdoilla. Olin keväällä Turkissa golf-lomalla ja osa porukasta maisteli fiinisti punaviiniä. Joukossa oli myös yksi varsinainen punaviinasiantuntija, joka alkuillasta nuuhki viinin tuoksua ja pyöritteli sitä lasiassa. Kolmen pullon jälkeen rupesi minulta utelemaan, että eikö hyvä viini kuitenkin ole jotain erinomaista. Otti kovasti nokkiinsa, kun lopulta sanoin, että samaa pilaantunutta marjamehua kaikki viinit ovat. Hiivasieni on syönyt maukkaan hedelmäsokerin ja kussut etanolia, sekä piereskellyt kasvihuonekaasua. Aamulla ennen golf-kierrosta kehuskeli uima-altaan reunalla, kuinka olut aamutuimaan rauhoittaa vatsaa. Totesin aika tylysti, että siinä vaiheessa, kun aamulla täytyy loiventaa, pitäisi alkoholinkäyttö lopettaa kokonaan.

Pääosa joukosta oli ihan asiallista porukkaa. Joku kysyi, miksi juon pelkkää appelsiinimehua. Totesin, ettei alkoholi sovi minulle. Asia oli tältä osin loppuunkäsitelty, eikä sitä sen kummemmin tyrkyttäneet, paitsi tietenkin tuo porukan juoppo.

Vittu nyt riitti!!

Minkä vitun raittiiden ja mikä vitun ME?
Puhu itsestäs ja itelles, missä sul on kotona peili?

Ps.Löysin sut kirjasta sivulta 3. Hugleikur Dagssson,naura pervo naura…

Sitä voi joutua yhteiskunnassame harmittelemaan lopun elämänsä, ellei mieluummin muutu itse. :smiley:

^^Siistii :mrgreen:

Totta. Monet pikkujoulut ja muutkin juhlat on järjestetty juoville ihmisille. Jos et juo, niin saatat huomata että olet aut. En kylläkään kaipaa olla in. Muistan esim. pari kk sitten järjestetyn koulutustilaisuudenkin olleen vain juoville ihmisille. Oli typerä koulutus jossa ei ollut mitään itua, mutta sen jälkeen pääsi leikkimään eräillä peleillä ja lopuksi saunomaan, syömään ja juomaan. Koulutukseen käytetty aika ja raha oli murto-osa siitä mitä tuo viimeinen juttu maksoi firmalle, mutta sillä koulutusjutulla sitä vain myytiin osanottajille, vaikka kaikki osallistujat tiesi mihin oikeastaan lähtivät.

Olen ollut paljon punk-keikoilla, joissa käy myös paljon straight edge -ihmisiä. Straight edge tarkoittaa pidättäytymistä kaikista päihteista ja tupakasta. Monet ovat myös kasvissyöjiä.
Silti he sopeutuvat kontekstiin mielellään, eli tulevat nauttimaan elävästä musiikista vaikkapa baariin jossa anniskellaan alkoholia ja suuri osa ihmisistä (ja esiintyjistä, hah) on humalassa.

Vegetaristi ei voi lopettaa karjantaloutta, eikä absolutisti alkoholinkäyttöä yhteiskunnassamme.
On parasta todellakin muuttaa mieluiten itsensä. Free your mind.

 • reps*

Ilmiselvästi MÄ avoryhmän palaverissa!! :laughing: :laughing: