Kielteisten tunteiden käsittely henkisen joogan avulla.

*** Mental Yoga oli Big Issue 2000 -luvun alussa San Franciscon Castrossa (seksuaalivähemmistöjen asuinalue). Castron alue on korkeiden vuokrien ja kovan pienyritysten välisen kilpailun aluetta, joten huuhaalla ei siellä voi pärjätä (tai ei ainakaan kovin kauan) eli Mental Yogassa on varmasti ideaa koska on läpäissyt markkinatestin. Tässä nyt poimin ja käänsin selostuksen henkisestä joogasta Huffington Postista. Puute artikkelissa on se, ettei konkretiaa oikein ole tuotu esille.

Henkinen jooga: Miksi Psykologisella joustavuudella on väliä
Organic Spa Magazine
Lähetetty: 05.17.2011 08:47 EDT Päivitetty: 07.17.2011 05:12 EDT

Jeremy McCarthy
Organic Spa Magazine, touko-kesäkuu 2011

Terrorismin ja taloustaantuman aikakaudella, materialismi on menettämässä hohdokkuuttaan lännen kulttuurisena ajattelutapana, ja “onnellisuus” tuntuu olevan uusi trendikäs menestyksen mittari. Kirjahyllyissämme on teoksia kuten “Aito onnellisuus”, “Onnellisuusprojekti” tai “Onnellisuuden kuinka”, ja toivomme löytävämme niiden sivuilta sellaisia avainharjoituksia, jotka tuottavat meille enemmän iloa ja täyttymystä. Sen sijaan löydämmekin sellaisen uuden standardin autuutta, joka tuntuu mahdottomalta saavuttaa, ja meille jää pettynyt ja turhautunut tunne.

Yli 2000 vuotta sitten Siddhartha Gautaman (nykyisin tunnetaan nimellä Buddha) sanotaan löytäneen valaistumisen meditoidessaan Bodhi puun alla. Ennen tuonpuoleisuuden hetkeään hän oli yrittänyt elää ylellistä ja hemmoteltua elämää keräten nautintoja ja kaikenlaisia myönteisiä kokemuksia. Hän oli kokeillut myös puhtaan askeettista elämää kieltäen ruuan ja jopa alkeellisimmat mukavuudet, saadakseen selville, onko kärsimyksentäyteinen elämä polku valaistumiseen.

Lopulta, Buddha löysi valaistumisen aistillisen hemmottelun ja karun masokismin ääripäiden väliltä olevalta ”keskitieltä”. Hän tunnisti inhimillisen kärsimyksen syyksi meillä kaikilla olevan kaipuun johonkin parempaan. Hän opetti, ettei pelastus tule positiivisten kokemusten saavuttamisen kautta vaan luopumalla pyrkimyksistä kokonaan ja hyväksymällä todellisuuden (myös kärsimykset) väistämättömänä tosiasiana. Tämä “tietoisen läsnäolon” lähestymistapa, joka hyväksyy asiat sellaisina kuin ne ovat, positiiviset tai negatiiviset, on edelleen tämän päivän modernien buddhalaisten ja muita “uuden ajan” harjoittajien omaksuma.

Tänään, tiede näyttää vihdoinkin saavuttavan nämä ajatukset psykologien tehdessä nyt tutkimusta uudesta henkisen hyvinvoinnin käsitteestä, joka tunnetaan “psykologisena joustavuutena.” Ajatuksena ei ole pyrkiä tavoittelemaan sokeasti enemmän kaikkea sellaista, mikä käsitetään “hyväksi” tai “positiiviseksi”, vaan käyttää käytössämme olevien tunteiden (negatiivisten ja positiivisten) koko sateenkaarta, ja siirtää meidät kohti asioita, joita arvostamme eniten. Tässä on järkeä, koska kielteisiä tunteita ei voida poistaa kokonaan (olemme vain ihmisiä), ja kielteiset tunteet voivat palvella meitä, auttaa meitä oppimaan ja kasvamaan ja suojella meitä vaaroilta. Psykologinen joustavuus on kyky käyttää oikein tunneperäisiä voimavaroja oikeaan aikaan, jotta voimme luoda sellaisen elämän kuin haluamme.

Joten miltä “henkinen jooga” näyttää? Toisin sanoen, millaisia harjoituksia voit käyttä kehittääksesi psykologista joustavuutta? Tässä on kolme sellaista ideaa, joita tutkijat tutkivat, joiden avulla voit venyttää tunneperäisiä lihaksia:

Hyväksyminen. Kipu, suru, viha, valitettavasti ovat kaikki osa elämää. Negatiivisia tunteiden ja kokemusten hyväksyminen, eikä yritys hallita tai poistaa niitä, on terveellisempi tapa lähestyä monimutkaisia elämäntilanteita ja luoda hyvä pohja, jonka avulla voit tehdä parempia päätöksiä. Hyväksyminen rikkoo noidankehän ahdistua siitä, että sinulla on ahdistusta.

Uteliaisuus.Utelias mielentila antaa sinulle mahdollisuuden tarkkailla negatiivisia reaktioitasi ilman tuomitsemista ja katsoa mitä voit negatiivisista reaktioistasi oppia. Uteliaisuus tarttuu logiikan tunteeseesi ja estää tunnepitoisia “suolistus” reaktioita, jolloin voit oppia näistä tilanteista ja tunnistaa ne seuraavat älylliset askeleet, jotka johtavat kohti tavoitteitasi.

Sitoutuminen. Kun mielesi on vapautunut siitä uuvuttavasta taistelusta, joka johtuu omien tunnetilojesi vastustamisesta tai jännittämisestä, on helpompi sitoutua niihin oikeisiin toimenpiteisiin tai käyttäytymismalleihin, jotka johdattavat kohti eniten arvostamiasi asioita.

Jos olet jo harjoittanut fyysistä joogaa, tiedät, että joskus sinun täytyy kärsiä epämukavuutta saadaksesi harjoituksesta eniten irti. Itse asiassa, joskus se johtuu siitä, että haastat itsesi kestämään hieman epämukavuutta, jotta voit edetä seuraavalle tasolle. Joogaopettajasi voi käskeä sinua tulee tarkkailemaan kehosi tuntemuksia, mutta ei tekemään arvioita siitä. Näiden epämukavuuden ja uudelleensitoutumisen hetkien hyväksyminen joogaharjoituksissa saa sinut voimaan paremmin ajan myötä.

Henkinen jooga ei ole eroa fyysisestä joogasta. Jos koet negatiivisia ajatuksia ja tunteita, ne ovat merkki mahdollisuuksista tunnepitoiseen venyttelyyn, oppimiseen (viisaus), ja kasvamiseen (maturiteetti). Noudata niitä, mutta älä tuomitse itseäsi negatiivisten ajatusten ja tunteiden omaamisesta. Kysy itseltäsi, miten ne palvelevat sinua vai voisivatko muut ajatukset tai tunteet palvella sinua paremmin. Sinulla on useita henkistä tai tunnetiloja käytettävissäsi, ja uusi psykologisesti joustava minäsi hyötyy niistä kaikista.

Kirjoittaja Jeremy McCarthy on Starwood Hotelsin kylpyläliiketoiminnan johtaja ja hallituksessa kansainvälisen kylpyläyhdistyksen hallituksen jäsen. Tutustu lisää hänen mietteisiinsä osoitteessa psychologyofwellbeing.com.

Melkoista kapulakieltä toi kopsattu juttu, mutta selkeemmin näin.

Tutustuin joogaan aikanaan Naantalin kylpylässä ja henkiseen joogaan lueskellessani blogspotin betaversioita (Suomessa ei ollut silloin blogspotissa yhtään bloggaajaa), jossa bloggaja oli San Franciscosta (mutta käsitteli kyllä koko Bay Arean tapahtumia mm. tätä Cacophony Societyä) niin Castro Yoga -niminen firma oli silloin suosittu.

Toi konkretian puute johtuu siitä, että niitä rautalankamalleja väännetään sitten vaikka kylpylöissä suljetuissa ympyröissä maksua vastaan (artikkelin kirjoittaja kylpyläpäällikkö) ja siitä, että jos USA:ssa antaa liian konkreettisia ohjeita suurelle yleisölle esim. Valium on paras keino lentopelon hallintaan niin voi joutua oikeudessa rahastetuksi.

Kupletin juoni on siis tämä:

  1. Kielteisiä on tunteita on aina (esim. Win Capitassa ja Nigerian kirjeissä monet ovat menettäneet säästönsä, Eli Lillyn Zyprexa on lihottanut käyttäjiä niin, että aikanaan oli projekti nostaa ryhmäkanne). Kysymys on siitä, pystyykö niitä hyödyntämään omaksi edukseen vai onko parempi yrittää pitää ne taka-alalla - vain ryhmä voi yleensä voittaa. Esim. seksuaalisten häirinnän vuoksi erotettu professori Päivärinta joutui tällaisen ryhmätoiminnan vuoksi väistymään, koska oli lyhellä aikavälillä ahdistellut useita.

  2. Pudokkailta tai eläkkeelle lähteviltä saa Antti Eskolankin mukaan vasta oikeaa tietoa. Södermanin mukaan aloitteet menevät valiokuntien roskakoriin, Soininvaara kertoi radiossa ettei saanut eduskunnassa mitään aikaan ja Autio että jos Kepussa ei halunnut äänestää ryhmäpäätöksen mukaan piti mennä “vessaan”. Melkein kaikkea saa tehdä, mutta pilliinpuhaltajia rangaistaan heti: SKOP:n pääjohtaja Wegelius ei saanut mitään töitä paljastuskirjansa jälkeen vaan ryhtyi yksityisyrittäjäksi. Eppu Normaalin kappaleen “rääväsuita ei haluta Suomeen” mukaisesti tulee pitää mölinät mahassaan ellei sitten voi muuttaa negatiivisuuttaan rahaksi. Selkäänpuukottaja saa gloriaa ja selkäänpuukotettu on aina luuseri.

  3. “Suolistusreaktioita” pitää välttää ja varsinkin niitä tyyppejä, jotka antavat halun “suolistaa”. Tossa asianajaja Laari kertoi, että kun eräs “suolisti” periaatteella “rupes riehumaan niin piti vähän rauhoitella” niin rauhoittui lopullisesti ja “suolistaja” sai 10 vuotta taposta.

  4. Suolistamatta jättäminen voi myös johtaa katastrofeihin, jolloin “suolistusreaktioita” aiheuttavia tyyppejä tulee viimeiseen asti karttaa vrt. Uuno Turhapuro -elokuvien vuoristoneuvos Tuuran välitön verenpaineen nousu Uuno Turhapuron nähdessään. Esimerkkinä kiekumiskateus. Esim. serkku aina kiekumalla naismaisessa pallifalsetissa täysin järjetöntä duubaa - joko vittuilua tai valehtelua “hyvien” neuvojen muodossa ja joukkopostittamalla asioita, joiden tietää vastaanottajia suunnattomasti vituttavan saa kaikista henkisen yliotteen, siksikin ettei tiedä mikä on totta ja mikä ei mistä minulle on seurannut kiekumiskateus. Tossa kännissä jouduin aikanaan sairaalaan kun hyppäsin kiekaisemalla Nuppulinnassa paikallisjunasta ja sirraan eli ambulanssin kyytiin kun pidin kännissä kiekumisharjoituksia kaupungintalon katolla kun sitä tosissaan koetti testata, antaako kiekuminen yliluonnolliset kyvyt - tässä mielessä Veijo Meren teoksessa Manillaköysi esitetty tapaus sairaalan katolle kiipeämisestä “maapallon sisällä on tarapapatapaa” on täysin realistinen asia.

  5. Rakentava asia on jalkapallotermeillä oma peli. Oma peli merkitsee sitä, ettei yksityisasioistaan kerro - muuten on riski se, että muut kaatavat omat paskansa sinun niskaasi ja sillä tavoin nostavat omaa itsetuntoaan taikka sitten joudut muistiomurhien kohteeksi etkä koskaan saa virkaa taikka ylennystä ym.

  6. Alkoholista pitävän tulee julkisilla paikoilla noudattaa itsekuria. Esim. entinen opettajani (mukava tyyppi, Kokoomuksen valtuutettu) savustettiin ulos valtuustosta kun Romanian reissulla tissutteli Heinekenia milloin missäkin.