Isovanhempi tulee hotamaan lasta humalassa

Hei!
Törmäsin eilen vaikeaan tilanteeseen. Pyysin mieheni isää tulemaan vahtimaan reilu 2-vuotiasta lastani. Hän on hoitanut lastani usein ja lapseni tykkää kovasti ukistaan. Jo puhelimessa ukki kuulosti vähän turhan “riehakkaalta” ja epäilykset alkoholin käytöstä heräsivät. Ukki tuli paikalle sovittuna aikana pyörällä ja mielestäni hänestä heti haisi viina. Käytös oli kuitenkin suhteellisen normaalia, tosin hän kysyi samoja kysmyksiä useaan otteeseen ja puhe oli tavallista kovempaa. Kysyin sitten suoraan, että onko hän ottanut alkoholia, mutta ukki kielsi sen jyrkästi ja loukkaantui kysymyksestäni. En uskaltanut jättää kuitenkaan lastani yksin ukin kanssa, vaikka tarkoitukseni oli käydä asioilla. Miten tästä eteenpäin? Voinko luottaa jatkossa? Ukki ei yleensä käytä alkoholia, mutta tiedän, että pari kertaa vuodessa saattaa juoda itsensä humalaan. MIelestäni alkoholin käyttö on ihan sallittua, mutta lastenhoidosta pitäisi kieltäytyä jos on pisaraakaan juotu.Pahinta minusta on, että ukki ei myöntänyt juoneensa, vaikka mielestäni näin oli. Asia ahdistaa minua kovasti, koska en viitsi siitä puhua miehelleni, joka varmasti nostaisin asiasta ison kohun ja riitaantuisi vanhempiensa kanssa. Varsinkin kun minulla ei ole täyttä faktaa asiasta.

Äitini on hoitanut lastani kännissä. Mieheni suostutteli minut antamaan äidilleni uuden mahdollisuuden. Uusia mahdollisuuksia annoin parikin, luulin ihan oikeasti että äitini ottaisi onkeensa hillittömästä suuttumuksestani ja vannotin häntä että vaikka soittaa meille jos viinanhimo käy niin sietämättömäksi että on juotava, niin tiedämme palata kotiin (kyse ei ollut mistään huvittelureissuista vaan pakollisista menoista eikä muuta hoitajaa lapsellemme kerta kaikkiaan ollut). No eipä soittanut ja kyllä tasan kännäsi vaikka oli meille taas niin lupaillut että ei tosiaankaan juo. Hohhoijaa. Enää ikinä hän ei lapsiani yksin hoidakaan, joku pitää aina sitten olla vahtimassa äitiäkin jos hän lasteni seurassa on. Raivostuttavaa. Pahin oli kun olimme 1-2 km päässä mieheni kanssa hoitamassa erästä pakollista asiaa ja äitini soitti kännisen itkupuhelun jossa sanoi menneensä pihalle tupakalle ja jättäneensä avaimen sisään, vauva oli jäänyt taloon yksin.

Alkkis on alkkis ja osaa puhua ummet ja lammet ja kusettaa itseäänkin juomisensa suhteen. Alkoholistiin ei kuitenkaan voi luottaa. Vaikka alkoholisti sanoisi ettei juo, ei se välttämättä pidä paikkaansa.

Niinpä…
Ei kannata riitaantua kenenkään kanssa tai laittaa sotaa pystyyn. Sanoo vain että olet silminnähden nauttinut alkoholia ja pyytää poistumaan paikalta ja tulemaan kun on selvä. Jos hän päättää suuttua, se on häne asiansa.
Asiaa ei tarvitse ottaa esille muutoin. Mikäli henkilö on selvinpäin, voi suhtautua asiallisesti ja elää itse normaalia elämää. Ei kannata ottaa asennetta “nyt on kummia tekeilä”
Tunnistaa ne oikut alkoholismiksi, muttei ota henkilökohtaisesti vaan ennenkaikkea suojelee itseään ja lapsiaan asialta. Ketään ei tarvitse usuttaa olemaan samaa mieltä, tai huomaamaan sama asia.
Pitää tiukan linjan että olet ottanut, katsotaan ensikerralla. Ja ei ole pakko kutsua. Ja jättää vastuun hänen teoistaan hänelle, jos aikuista ihmistä pitää vahtia niin ei kannata suostua sellaisiin järjestelyihin vaan puhua suoraan, että valitettavasti olet ollut ottaneena lasten kanssa niin en voi nyt enää pyytää sua hoitamaan. Jossain vaiheessa voi ehdottaa, että kun et silminnähden kyennyt olemaaan nauttimatta alkoholia sinä päivänä jona jäit lasta vahtimaan, niin voi olla että on ongelma ja tässä hoitopaikan numero jos haluat apua.
Ja vasta sitten katsoa lapsia kun on konkreettista näyttöä siitä, että on tehnyt jotain raittiuden eteen.

Miten olisi Mannerheimin Lastensuojeluliiton tai vastaavien lastenvahdit? Jos käyttää näitä palveluja, ei voi tulla tilannetta, jossa olisi pakko ottaa päihteitä käyttävä sukulainen lapsenvahdiksi. Kyllähän muutaman euron on jokainen äiti/isä valmis maksamaan siitä, että omat lapset ovat VARMASTI turvassa!!!