Hyvää kieltolainpäättymispäivää kaikille!

Muistan baarikurssin ajoilta, että kieltolaki päättyi ja Alko aukesi 5.4.32 klo 10. Mitäs mieltä olette? Oliko kieltolaista hyötyä?

Itse olen siinä käsityksessä, että jonkin asian kieltäminen tekee sen vain kaksinverroin houkuttelevammaksi. Toki tuolloin ajan henki oli vielä se, että auktoriteettejä toteltiin.

Olisiko Suomi raittiimpi maa ilman kieltolakia?

Seuraava syvällisempi pohdinta olisi se, miksi alkoholinkäyttöä ja humalahakuista juomista ihannoidaan Suomessa? Tai miksi se on “vallitseva normi”.

Huomenta. Saattoi kieltolaista olla jotain hyötyjäkin, mutta hyötyjä pyrittiin saamaan myös kumoamalla kieltolaki ja avaamalla valtion monopoli Alko, jolla valtio voi kerätä verotuloja alkoholista.
Vastoin vanhaa uskomusta suomalaiset eivät tietääkseni suinkaan ryypänneet “enemmän kuin koskaan” kieltolain aikana, mutta totta kai lakia kierrettiin monin keinoin. Oli salakapakoita ja laillisiakin ravintoloita, joissa myytiin tiskin alta ns. “kovaa teetä” jne.
Kieltolaki aikaan sai myös omanlaisensa rikollisuuden muodon niin Suomessa kuin Amerikassahan. Tätä gangsterien ja salakuljettajien aikaahan myös kovasti romantisoidaan jännitysviihteessä. :sunglasses:

Mutta en minä nyt tiedä, että ihannoidaanko humalahakuista juomista enää nykyajan Suomessa. Joku Irwin Goodmanien aika on kuitenkin kaukana menneisyydessä, ja vanhan polven alkoholisoituneet suomirokkaritkin on joko raitistuneet tai kuolleet. Onhan meillä toki hieman nuorempi rap-sukupolvi jonka biisien sisältö voi olla hyvinkin läträämissävytteistä, mutta se tuntuu niin kieli poskessa tehdyltä, että kyseessä lienee enemmän ns. läppä. “Taidanpa tirpasta kovan kännin vaik ois paskat bileet ja rumii ämmii”, räppää melko puhtoisena pidetty Elastinen biisissä Loppuviikko.
Nuorempi ikäpolvi pitää kuitenkin kännissä heilumista lähinnä nolona, vaikka mopo toki karkaileekin käsistä nuorisolaistenkin bileissä. Raittiiden nuorten määrä on kuitenkin lisääntynyt, eikä päihteettömyys nykyaikana ole enää niin kummasteltava asia kuin se ehkä joskus muinoin oli.