Foorumin hengestä

Mulle on alkanut tulla täällä pistäytymisistä melko kurja olo ja kun palstalle ilmaantunut uusi kirjoittaja ihmetteli, eikö kukaan halua keskustella alkoholinkäytösta ja sen haitoista, vaan käynnissä on yhteiskunnallinen väittely, aloin miettiä samaa. Alkuperäinen tarkoitushan ilmeisesti on vertaistuki ja apu alkoholinkäytön lopettamista yrittäville ihmisille. Tämä todellakin on muuttunut poliittisen debatin harjoittelukentäksi. Hetken näyttikin, että ilmapiiri alkaa muuttua rakentavammaksi ja asiallisemmaksi, mutta sama meno taitaa taas jatkua.

Miten kukaan hengenhädässä apua etsivä lopulta edes viitsii avata ketjua, jos lukee näitä aktiivisimpia ketjuja? Minusta varsinkin ilkeäsävyistä ja syyllistävää poliittista ja yhteiskunnallista keskustelua voisi käydä kokonaan muualla; täällä voi olla kyse pahimmillaan ihmishengistä tai retkahduksista. Hyväntahtoinen ja toisten näkökantoja ja elämäntilannetta ymmärtävät keskustelut muistakin aiheista on mukavia. Keskustelut raitistuneiden elämästä ja puuhista avaa näkemään, että elämä voi raitistumisen myötä muuttua. Joskus aiemmin täällä oli myös useita aika aktiivisia uusien lopettajien ketjuja ja niissä keskinäistä kannustamista ja kokemusten vertailua.

Oma elämäntilanteeni on vähintäänkin tilpäisesti erittäin kiikkerä ja jaksaminen suht heikkoa. Suoraan sanottuna tuntuu todella pahalta saada joka ketjussa samaa jankutusta ja jopa haukkumista kuinka mahdollisuuksia on, jos vaan itse viitsii niitä käyttää. Kukin meistä on tämän päivän tilanteeseensa päätynyt pitkien mutkien kautta ja yhdistävien asioiden etsiminen varmaankin loisi parempaa ilmapiiriä. Vilkaisin saunan puoltakin ja ilmeisesti myös siellä on ollut jotain loanheittoa ja keskustelu hiljentynyt. Onko keskustelun täällä pakko olla omien mielipiteidensä junttaamista ja muiden kokemusten ja mielipiteiden polkemista? Oman erinomaisuutensa korostamista ja muiden valintojen nälvimistä? Eikö tänne millään mahdu hyvässä hengessä erilaiset ihmiset, erilaisista taustoista ja eri elämäntilanteissa? Kaipa jokainen on elämäänsä elänyt parhaan taitonsa ja ymmärryksensä mukaan. Kai tännekin voisi yrittää luoda suvaitsevaa ja kaikenlaisesta syrjinnästä vapaata vyöhykettä, jossa keskusteleminen enemmän tuo toivoa tulevaisuuden suhteen kuin potkii nilkkoihin.

Erittäin hyvä avaus.

Moderointi voisi ottaa asiaan kantaa ja perustaa vaikka uuden foorumin poliittiselle sekä yhteiskunnalliselle keskustelulle.
Itsellä on mieli aika herkällä ja myönnän että tätä palstaa seuratessa on käynyt niinkin, että olen ärsyyntynyt tuosta poliittisesta väännöstä kun siinä varsin taitavat kirjoittajat ovat hieman eri puolella oman näkemykseni kanssa, on se saanut aikaan inhon koko plinkin vertaistukea kohtaan. Uskon, että en ole ainoa. Mikä on taas johtanut raitisteluyritykseni siirtymiseen…
Ja vaikka joku olisi mielipiteiltään yksi yhteen kanssani, en vain jaksa. Kun poliittiselle väittelylle löytyy kyllä paikkoja netissä niille, jotka ovat riittävän toipuneita sitä jaksaakseen.

Politiikkaa tulee muutenkin joka tuutista, olisi kiva jos juuri täällä keskityttäisiin oleelliseen, eli alkoholismista tai hallitsemattomasta juomisesta kärsivien auttamiseen. Tämä on kuitenkin se matalimman kynnyksen paikka etsiä apua ja tukea.

Moni hiljainen palstan seuraaja saattaa ajatella samoin?

Kyllä. Puoluepolitiikka jonnekin muualle. Yhteiskunnan osia ollaan joten ei sen käsittelyä voi kieltää eikä pidä.
Yhtä kuvottavaa kuin jonkun puolueen esiinnosto on parin kirjoittajan jatkuva evankeliointi hengellisten aatteiden puolesta.
Korkeampaa voimaa ja rukoilemista esitellään ja kehutaan päivästä toiseen ja tarjotaan parannuskeinona päihdeongelmaan.

Jos se pysyisi edes omassa ketjussa uskonto ja politiikka niin hyvä mutta kun kaikkiin asioihin samaa paatosta ja fanaattisuutta!

hengellisille asioille on omia sivustoja.

Kiitos, sateinen päivä ja lutunen.
Politiikka, yhteiskunnalliset asiat, uskonto ja jotkin muut aiheet herättää voimakkaita mielipiteitä. Ja foorumeilla sitä kautta turhia jakolinjoja. Niistä keskustelu ei likikään aina suju hyvässä hengessä. Kaikki ihmiset ei koe niin, että jostain asiasta voi olla eri mieltä ja seuraavasta samaa, vaan saattaa käydä että mielessä tapahtuu jako meihin ja toisiin, jolloin erimielisen mikään mielipide ei ole enää hyvä.
Ihan perustellusti siis monissa vertaistukijutuissa vältetään em aiheista keskustelua. Mielipiteitään niistä voi ilmaista twitterissä, blogeissa, vaikka suomi24-palstan niille nimetyis osioissa, lehdissä jne.
Tämähän on päihdelinkki ja luulisin, että olisi hedelmällisempää, jos keskustelu edes löyhästi liittyisi aiheeseen, kirjoittajien arkeen, iloihin ja suruihin, päihdeongelman syihin ja vaikutuksiin elämään ja selviämiskeinoihin. Elämän hankaluudet (köyhyys, työttömyys, liika työ, parisuhdeongelmat, mielenterveysobgelmat, yksinäisyys) lisää usein juomista tai altistaa retkahtamaan, niin niiden jakaminen saattaa helpottaa ja muiden kirjoituksia lukiessa löytää samaistumispintaa, ettei olekaan ainoa, joka tuntee näin.
Ilotkin ja hyvin sujumaan alkanut elämä rohkaisee, että jonain päivänä omakin tilanne on ehkä helpompi.
Minäkin toivon, että moderaattorit ottaa jonkun kannan tuohon baaripöytäajanvietteen tasolle vajonneeseen politiikka ym keskusteluun. Jos se lopetetaan, voidaan aloittaa jotenkin puhtaalta pöydältä ja itse ainakin haluan sitten sitoutua rakentavampaan keskusteluun.
Herkällä mielellä olen minäkin nyt kun tilanteeni on vähän vaikea. Raittiuttaa aloittavilla on varmaan vielä enemmän henkistä taakkaa ja ahdistusta niskassaan, vaikka omakin ahdistus nyt on aika jäätävä. Parhaimmillaan tämä foorumi on todellinen apu ja henkireikäkin, nyt oikein ei.
Edit. Mulle periaatteessa AA-jutut jossain määrin on ok, koska moni on raitistunut sen avulla, mutta sen ohjelmasta väittely on vähän raskasta. Kaipa sen voi apukeinona mainita.

AA:n siis saa mainita, kunhan ei liian usein? :question: Mutta mistä senkin tietää, mikä kenelle on liian usein? Veikkaan että senkään liiallisuuden tai riittävyyden suhteen eivät kaikkien mieltymykset kohtaa.

Muuten tuohon kyllä tarvittaisiin jo ihan tarkat ohjeet sille, mistä saa ja mistä ei saa kirjoittaa. Kiellettyjen ja sallittujen aiheiden listoja siis.

Nykyiset säännöt sanovat:

Kiellettyä on:
Nimittely, haukkuminen ja uhkailu. Rotuun, sukupuoleen, uskontoon ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä loukkaava kommentointi.

Tämäkö siis ei riitä ohjeeksi?
No, off-topic aiheista sanotaan säännöissä: Off topic -aiheisten keskusteluiden kohdalla tulee pitäytyä niille varatuissa ketjuissa.
Niin niiden suhteen on lähinnä kai tehtykin, muutamia ohimeneviä lipsahduksia lukuunottamatta.

Yleinen keskustelunaihe aikoinaan oli keskustelusta keskusteleminen, joka nyt teki paluun. Joskus vuosia sitten “foorumin ilmapiiri” nimisiä ketjuja aloitettiin harva se päivä. Silti aina jonkun mielestä joku keskustelee väärin vääristä asioista. On liikaa AA:sta, on liikaa hengellisyyttä, liikaa politiikkaa, liikaa urheilua, liikaa musiikkia. Joskus oli jopa liikaa ateismia.

Minä olen sentään tainnut mainita käymäni katkaisuhoidot aika monessa viestissä viime päivinä. Hoitopaikoista ei oikeasti ole koskaan ollut liikaa keskustelua, 10 vuoden takaisten Minnesota-tännesota-vääntöjen jälkeen. :bulb: :slight_smile:

Tässä nyt ainakin minä yritin nätisti antaa ymmärtää myös sinun suuntasi Vadelmamunkki, että ei jaksa. Näillä hetkillä kun kamppailee elämästään.
Voin olla monesta asiasta politiikassa samaa mieltä kanssasi, mutta nyt on väärä paikka parantaa maailmaa täällä “juoppojen” joukossa. Nimittely ja rasismi on kielletty, kuten kirjoitit. Itse syyllistyt siihen nimittelemällä politiikassa eri tavalla ajattelevia, sekä myös parin suurvallan presidenttiä. Varmasti syystäkin, mutta josko se ei kuulu tänne. Joku persunatsikin voi olla päihdeongemissa. Ja hänkin mielestäni ansaitsee saada tuntea olonsa turvalliseksi täällä. Sairautensa takia. Ei poliittisen asenteensa. Ymmärtäthän, fiksu kun olet? Eikä herran tähden kinaamista nyt tähänkin ketjuun.

Minusta olisi olennaisen tärkeää ymmärtää ja tunnustaa se tosiasia että tällä keskustelijat ovat alkoholisminsa (tai sitä lievemmän päihdeasioiden kanssa pähkäilyn) suhteen kovin eri vaiheessa.

Kun tilanne on akuutti, ja päihderiippuvuus on niin paha että se aiheuttaa suuria hankaluuksia elämän eri alueilla, ja kun ollaan vasta irtaantumasta ongelmasta tai jopa vasta kerätään voimia irtaantumisen aloittamiseksi, ajatukset liikkuvat aikalailla eri alueilla kuin sitten kun “jo seilataan selvillä vesillä”, ja hyvin onnistuttua projektissa päihdeongelmaa ei enää ole omalla kohdalla millään tasolla.

Olen ollut siinä käsityksessä, että sivusto on suunniteltu näiden molempien ryhmien ihmisille, ja ehkä sen lisäksi myös niille joille ei ole vielä päihteiden suhteen ehtinyt ongelmaa kehittymäänkään. Ennaltaehkäisy kun on sekä tehokkainta että halvinta hoitoa päihdeongelmiin.

Ja mitä aikaisemmassa vaiheessa päihdeongelmaan puututaan, sen paremmat ovat mahdollisuudet päästä ongelmasta eroon.

Keskustelunaiheena siis on itse asiassa koko elämä. Päihdeongelma ei juuri koskaan ole elämästä ja tästä maailmasta irrallaan oleva asia, jota voisi tutkia vaikka mikroskoopilla tautipesäkkeestä irtileikatusta näytepalasta, eikä myöskään teologian menetelmin nimeämällä sen korkeampien voimien (sekä hyvien että pahojen) temmellyskentäksi johon sitten vaikutetaan loitsuilla (rukouksilla) tai uhraamalla jotain kyseisille hengille. Sellaista yritetään, ja kun loitsuista ja järjellisen tavoitteenasettelun puutteesta huolimatta aina joku pääsee irti ongelmastaan, saadaan näennäistodistelulla selitettyä että kyllä ne henkivoimat vaan auttoivat, minuakin ja montaa muuta…

Eri tilanteissa olevien keskustelut eivät aina suoraan kohtaa. Se ei silti minusta ole minkäänlainen ongelma. Olen itse seurannut täällä monenlaisia keskusteluja, ja usein olen saanut aivan eri tilanteissa olevien ihmisten mielipiteistä ja näkemyksistä sekä mietittävää että uusia näkökulmia asioihin.

Puoluepolitiikan ja hengelliset opit toki jättäisin minäkin ainakin rajatuksi ihan omiin ketjuihinsa. Varsinkin silloin kun ne tuodaan esiin tarkoituksena käännyttää muita. ns sanomansaattamisella.

Omasta tilanteestani johtuen katselen maailmaa enemmän juuri alkoholisminjälkeisen elämän näkökulmasta, ja tietysti toivon että se joskus antaa jollekin vielä alkoholismin kynsissä olevalle edes pienen välähdyksen siitä että jonain päivänä se voi hyvinkin olla itselläkin menneisyyttä.

Se, että eri tilanteissa olemme, ei mielestäni anna mitään aihetta kilpailuun keskustelujen “paremmasta oikeutuksesta” tai ainakaan keskinäiselle kiukuttelulle. Elämä vaan menee näin.

Metsänreunan mies. Eri vaiheissa ollaan. Sepä se. Siksi olisikin hyvä pohtia, olisiko aihetta pyhittää “me lopettajat” niille, joilla lopetus akuutti. Jo ongelman selättäneille voisi olla joku ihan oma jutustelupaikka. Vaikka: “maailman menoa”, tai “sitä sun tätä”. Tämä nykytila ei ole niinkään kirjoittajien vika, vaan päihdelinkkiä ylläpitävien huomaamattomuutta. Ehkä saamme muutoksen, kun kissa nostettiin pöydälle. Eikä kenenkään tarvitse poistua, tai muuttaa kirjoittamistaan. Kunhan kaikelle on sopiva foorumi.

Ei kinaamista, vaan asiallinen vastaus. Kuten varmaan ymmärrät, että jos puhuttelet minua, minulla on oikeus vastata siihen perustelujen kanssa. Ensinnäkin:

  • Suurvaltojen presidentit eivät nauti ihan samanlaista suojaa nimittelemättömyydeltä kuin tavalliset matti- ja maijameikäläiset. He tekevät myös päätöksiä, jotka vaikuttavat miljoonien ihmisten elämään ja kuolemaan. Valitettavasti myös viimeksi mainittuun. Suomessakin kunnianloukkauspykäliä noudatetaan vähemmän tiukasti poliitikkojen ja julkisuuden henkilöiden kohdalla, kuin muiden kansalaisten kohdalla. Muuten meidän pitäsi kieltää kaikki poliittinen satiirikin, joka alkaisi olla jo tappioksi demokratialle. Venäjällä on esim. kielletty Putinia esittelevät humoristiset meemit.

  • Ideologioita saa kritisoida, kuten uskontojakin. Se on eri asia, kuin henkilöön käyminen ja synnynnäisten ominaisuuksien tai heikkouksien nälviminen. Natsismi ja rasismi ei ole tällaisia synnynnäisiä vikoja tai inhimillisiä heikkouksia, joita ei saisi kritisoida.
    Alkoholismi sen sijaan on, eikä täällä ihan varmastikaan ole ketään alkoholisminsa kanssa kamppailevaa ole nimitelty natsiksi. Tai jos olisikin, niin se olisi tapahtunut jo ihan eri asiayhteydessä kuin alkoholismista tai siitä toipumisesta keskustellessa.

  • En minäkään ole pitänyt siitä, että täällä on joskus aikoinaan puhuttu alentuvasti mm. seksuaalivähemmistöistä ja sukupuolivähemmistöistä. Heidän joukossaan niitä päihde- ja masennusongelmaisia muuten onkin, sattuneista syistä!

Tämä kirjoitus ei ollut toivoakseni kinaamista, vaan niin asiallisesti perusteltu vastaus kuin nyt pystyin.

Kiitos Vadelmamunkki asiallisesta kommentistasi.
Minusta taas jopa noiden trumppien ja putinien nimittely on asiatonta, täällä sekä muualla. Täällä varsinkin edellä selittämistäni syistä.
Kun se voi aiheuttaa kuilun partaalla keikkuvassa toisinajattelijassa parantumisen hidastumista. Jopa plinkki-inhoa.
Lisäksi tuo kaikki mainitsmasi ideologioiden kyseenalaistaminen on sallittua onneksi vielä meillä.

Mutta ihan eri kysymys on, onko tämä ‘me lopettajat’ se oikea paikka sellaiseen? Mainitsit natsismin ja rasismin, jotka eivät ole synnynnäisiä vikoja. Tekee mieli sanoa: Vihreä ideologiakaan ei ole synnynnäinen vika, ehkä siitäkin voi parantua. Kuten noista mainitsemistasi :smiley: Ymmärtänet leikkiä?
Mutta näistä kaikista voisimme keskustella jossakin muualla. Sopivalla kentällä, jonka ehkä päihdelinkin kaikkien keskustelujen äiti meille asettaa.
Eihän tässä ole kyse siitä, että mielipiteesi olisivat vääriä. Mielestäni tämä paikka ei ole vain oikea noin haavoja avaavalle keskustelulle.

^ Kuilun partaalla keikkuvalle triggerin lipeämiseen voi aiheuttaa ohikulkijan vääränlainen katse, vääränlainen säätila tai huono televisio-ohjelma. Itse muistan sen ihan omistakin retkahduksista. Sanomisiaan ja tekemisiään ei ihan voi alkaa valikoida sen mukaan, mikä sattuu miellyttämään sitä kamppailevaa, tai muuten voi käydä ns. vanhanaikaisesti, eli se kamppaileva alkaakin käyttää omaa tilaansa manipuloinnin välineenä.
Nyt ollaan todellakin foorumin aihepiirissä. Alkoholisti on usein manipuloinnin mestari, myös toipuessaan. Häntä täytyy mielistellä ja varoa sanojaan, koska hänellä on niin vaikeaa. Jos häntä ei miellytetä, hän saattaa retkahtaa, ja mites sitten suu pannaan!
Tämänkin muistan ihan omasta kokemuksesta.

Onko Plinkki oikea paikka? Niin. Onko Plinkki oikea paikka keskustella politiikasta? Musiikista? Urheilusta? Säästä? Ruuasta? Pihatöistä? Metsissä samoilusta? Kalastuksesta?
Eivät mitkään nuo välttämättä palstan aihepiiriin liity, kun tarkkoja ollaan. Tarvittaisiin taas listat kielletyistä ja sallituista aiheista.

Mutta loppulauseeksi takaisin tähän politiikkaan. Kyllä vihreitäkin, ja vihreää ideologiaa saa kritisoida. Kun sanoin, että ideologioita saa kritisoida, tarkoitin todellakin niitä kaikkia. Mutta silloin tulee toki myös varautua, että jollakin on vasta-argumentti.
Myös uskontoja saa kritisoida, vaikka joidenkin mielestä ei saa. Kritisoidaanhan täällä kovalla kädellä AA:takin jatkuvasti, joka kyllä kieltämättä on joskus alkanut ärsyttää jos ollut jatkuvaa ja tahallisen harhaanjohtavaa.

Eikös tuolla jossain ole sanottu, että foorumi koskee myös niitä ihmisiä, jotka seilaavat jo selkeämmillä vesillä.

Voishan tää tietysti olla palsta, jossa vain vaihtelevat kuulumisiaan vielä alkoholismin kurimuksessa eläessään ja siitä pois pyrkiessään. Sit kun olis ollut vaikka vuoden raittiina, niin menettäis kirjoitusoikeutensa ja sais potkut palstalta.

Mut sellanen tuli mieleeni, että tää Me Lopettajat alkaa oleen vähän liian eläköitynyt. Ei nuoret välttämättä keskustele tälla lailla kun täällä yleensä keskustelut nykyisin menee. - Kyllä niissä piireissä on sen verran rankat jutut, että meikäläisenkin, joka rivouksia latelee, alkaa korvat punoittamaan kun sellattii kuuntelee.

Nuorenahan se olis parempi lopettaa juopottelukin.

Mut mä löpisen nykyisin pääasiassa kanoista ja kukoista. Ne on hyviä terapiaeläimiä kenelle hyvänsä.

Kyllä mä joskus yritän jotain immeistä täällä tsempatakkin, ilman että mainitsen AA:ta.

Mut en mä oikein voi tsempata, jos ongelmana on jotta miksi juo aina olutta vaikka kaapissa on viiniäkin.

Rainerille muuten alkaa kasvaa jo kukon pöyheät pöksyhöyhenet! - Se on Sylviaa huomattavasti paljon isompi jo.

Helistin, minusta sun jutut on hauskoja ja kuvaat raitista elämää värikkäästi.
Ehkei aiheetkaan ole niin oleelliset, vaan keskustelun sävy. Tuntuu, että oikein kiihkeä mielipiteiden vaihtaminen jostain vaikka poliittisesta aiheesta muuttaa sävyn kärkkääksi ja hyökkääväksi ja se tyyli valuu muihinkin keskusteluihin ja ketjuihin liian helposti.
Tilanteet ja ihmisten kestokykykin vaihtelee, niin kannustavampi ja ystävällisempi ilmapiiri olisi minusta ihan tarpeen. Raitistuminen ja raittiina pysyminen kai kaikilla on tavoitteena, muu elämä ja toiveet sen suhteen eroaa enemmän, samoin se onko muuten asiat suht hyvin vai lisäriesana muita ongelmia, jotka vaikuttaa jaksamiseen ja siihen mihin tahtiin elämäänsä saa paremmalle tolalle.
Mikään pakko ei ole lyödä lyötyä tai rasittaa jankuttamalla jotakuta, joka ilmaisee, ettei sitä juuri nyt jaksa.

Koita jaksaa Metsänpeitto. Minä luen kirjoitteluasi, vaikka harvoin kommentoin.

Putkis 0132

Kiitos! Eiköhän tämä pikkuhiljaa tästä. Kunhan saan tämän projektini loppurutistuksen tehtyä taidan aloittaa oman ketjunkin tänne.

Foorumin keskustelun sävyyn liittyen olen miettinyt sanaa tilannetaju ja toisaalta yksilön oikeuksia suhteessa toisten oikeuksiin. Asioille on sopivia ja vähemmän sopivia tilanteita ja hetkiä. Alkoholiongelmakin pahimmillaan vie hengen ja akuutissa avunetsimisvaiheessa se saa ja sen pitää olla ykkösprioriteetti ja silloin ei liene tarpeen mikään lisätaakka. Sama homma muiden ongelmien, sairauksien tai hankalien elämäntilanteiden kohdalla. Vai miten kukin sitten toimii omassa arkielämässään, jos kohtaa uupuneita ja epätoivoisiakin ihmisiä? Yrittää tukea vai keskittyy muiden asioiden esiin tuomiseen?

Täällä on omat ketjut off topic aiheille, joten pyritään siis pitämään ne aiheet juuri niiissä varta vastan aloitetuissa ketjuissa.
Kukaan ei voine määrätä, ettei vaikkapa politiikasta saa kirjoittaa ketjuun, jonka nimi on “Politiikka, uskonto…” jos sellainen ketju on aiheelle varta vasten perustettu.

Jos jotakuta ei nämä aiheet kiinnosta tai kestokyky ei muuten riitä niistä käytävään debattiin, hänen ei tarvitse koko ketjua avata, saati ehdoin tahdoin tulla sinne keskustelemaan. Piste.

Mielestäni myös omissa ketjuissaan kukin saa kirjoittaa juuri siitä aiheesta mikä itseä kiinnostaa, oli se aihe mikä tahansa. (yleisten sääntöjen puitteissa, tietenkin)

Hei kaikki!

Kiitos kiinnostavasta keskustelunaloituksesta palstan henkeen liittyen. Hyvä kun nostatte näitä ajatuksianne esille - puhumalla yleensä löytyy paras yhteisymmärrys. Joskus on hyvä myös vähän ”tuulettaa tunteita”.

Kuten tuossa joku nostikin esille, eri ihmiset ovat eri tilanteissa raittiutensa kanssa; toiset vasta ehkä ajatuksen tasolla, toiset jo pitkään raitistuneena. Eri raittiuden vaiheissa olevat kirjoittajat ovat mielestämme tämän palstan rikkaus! Näin vertaistuki toimii parhaiten. Tuskin löytyy yhtä oikeaa tapaa raitistua, tai oikeaa tapaa kirjoittaa kokemuksistaan Plinkkiin. On vain erilaisia tapoja. Erilaisuus on siis hyvä asia, ei niinkään uhka.

Päihdelinkin Me Lopettajat -keskustelualue on tarkoitettu vertaistukeen päihteiden käytön lopettamisessa. Raitistuminen on osa elämää ja elämään kuuluu… no, koko elämän kirjo. Keskustelualueella saa tuoda omat mielipiteensä julki myös muihin elämän osa-alueisiin liittyen (esim. politiikkaan, uskontoon tai kanojen kasvatukseen), kunhan se tapahtuu Päihdelinkin sääntöjen puitteissa. Off topic -aiheisten keskusteluiden kohdalla tulee pysyä niille avatuissa ketjuissa.

Lähtökohtaisesti me täällä toimituksessa emme toimi riitojen ratkaisijoina. Keskustelut moderoidaan päivittäin ja moderoinnin keinoin puututaan keskusteluun, jos viestit on tarkoitettu henkilökohtaiseksi loukkaukseksi toisen kirjoittajan persoonaa kohtaan. Lähtökohtamme on se, että palstalla keskustelee fiksuja aikuisia ihmisiä. Ymmärrämme toki, että raittiuden alkutaipaleella mieli voi olla herkkänä. Kokemuksemme mukaan keskustelujen liiallinen kontrollointi on omiaan tyrehdyttämään hyvänkin keskustelun. Näin ollen toivomme, että jokainen ottaisi huomioon toisten keskustelijoiden tunteet siinä mitassa mitä kirjoitetun tekstin puitteissa on mahdollista.

Yhden teknisen vinkin voimme kuitenkin antaa. Keskustelualueella on mahdollista merkitä muita keskustelijoita ns. “vihamiehiksi” (joka on kyllä ikävä sana), jolloin ko. käyttäjän viestit eivät tule näkyviin. Mikäli jonkun keskustelijan tyyli ärsyttää tms., kannattaa käyttää tuota toimintoa. Toiminto löytyy painamalla käyttäjän nimimerkkiä ja sen jälkeen valitsemalla “Lisää vihamieheksi”.

Näin some-aikakaudella on vallalla ajatus, että nimimerkin suojista voi ja saa sanoa mitä tahansa. Hyvä ohjenuora nimettömänä keskusteluun lienee se, että sano toiselle asioita siten kuin olisit valmis sanomaan hänelle myös kasvokkain.

Tästäkin off topic-aiheesta voimme jatkaa keskustelua tässä ketjussa. Mukavaa viikkoa kaikille!

Ystävällisesti,
Päihdelinkin toimitus

Kiitos Päihdelinkin toimitukselle keskusteluun osallistumisesta.
Niin totta tuo, että eri vaiheissa olemme. Ja raittiutta vasta aloittava on sangen herkällä mielellä loukkaantuen sellaisesta, mikä ei ole ehkä loukkaavaksi tarkoitettukaan. Ja toistenkin puolesta.
Onhan tämä rikkaus, että täällä kirjoittelevat vasta-alkajat ja vuosikausia raittiina olleet. Varsin monista huomaa, että viina on jälkensä jättänyt. Vaikka selviä aikoja jo pitkälti takana olisikin.

Sellaista hyvää henkeä tänne toivoisi, että ei tosiaan kirjoitettaisi sellaista, mitä ei kasvokkain voisi toiselle sanoa.
Ja myöskin kunnioitettaisiin keskustelussa niitä toisinajattelijoita jättäen halveksimatta heille tärkeitä ja arvokkaita asioita. Tarkoitan nyt tuota politiikkaa ja uskontoa. Erimieltä voi olla riitelemättäkin. Varmaan kukaan ei voi sanoa, että ei olisi kohentamista tuossa omassa keskustelutaidossa. Vanha totuus, että asiat voivat riidellä, mutta ihmisten ei tarvitse.
Myös kaikenlainen vähättely ja mitätöinti on ikävää luettavaa siellä sekä muissakin ketjuissa. Hyvä kirjoittaja laittaa äkkiä jauhot kurkkuun hieman vähemmän taitavalle näppiksen käyttäjälle.

Eiköhän se tästä suju, kun tietää moderoinnin seuraavan keskustelua. Vihamieheksi merkitseminen on hyvä tietää, jos jonkun persoona käy täysin sietämättömäksi :open_mouth:

Haluaisin vielä ottaa esiin, kun Plinkin toimituskin on kuulolla, seikan tuolta vähentäjien puolelta.
Sinnehän ei tietenkään tarvitse mennä, jos aikoo totaalisesti lopettaa. Tiedän. Olen kuitenkin mennyt ja ketjuja availlut.
Parissa ketjussa ainakin esiintyy suoranaista juomisen ihannointia. Tiedä sitten mikä tällaisten kirjoittajien vaikutin on palstalla ylipäätään olla ja kirjoitella juomisestaan?
Ehkä kuitenkin hätä siitä omasta juomisesta, vaikka se luetun mukaan niin hyvin onnistuukin. Vähän häiritsee.

No, ehkä heillä on sijansa varoittavina esimerkkeiä siitä miten pahaksi hommma voi mennä, tai miten ihminen voi itseään tässä taudissa pettää.

Olen samalla kannalla ja minusta tästä on ollut ihan hyvä keskustella. Väittelyssäkin olisi hyvä säilyttää jonkinlainen kunnioitus ja ystävällisyys ja ajattelin, jos siihen löytyy joku yhteinen tahto ja pyrkimys.

Pidän ongelmana, jos mihinkään (nettiryhmään, työpaikkaan, perheeseen ym) pesiytyy tapa kovaan ja hyökkäävään kielenkäyttöön tai systemaattinen joidenkin ihmisryhmien haukkuminen ja vähättely. Se vääjäämättä vaikuttaa ainakin osaan porukasta vähän samaan tapaan kuin vaikka jatkuva jonkun ihmisryhmän haukkuminen työpaikan kahvihuoneessa. Jos paikalla on tai sinne ilmaantuu tähän ryhmään kuuluva ihminen, hänen on siellä ikävää olla ja melkein mahdonta omia ajatuksiaan esittää.
Missä menee raja jossa ilkeily ja nälviminen muuttuu systemaattiseksi kiusaamiseksi, milloin, miten ja kuka siihen puuttuu missäkin paikassa niin netissä kuin arkielämässä muualla? Joskus taas jotkut vanhat tutut ovat tottuneet kovaankin keskinäiseen keljuiluun, joka voi ulkopuolisesta tuntua pahalta riitelyltä.

Kielenkäyttö muokkaa ajattelua ja asenteitakin. Omia ja muiden. Hyvässä hengessä käydyt keskustelut lisää ihmisten välistä yhteyttä, vihamieliset enemmän katkoo sitä ja syventää poteroita.

Mun on vaikeaa ottaa muuna kuin ilkeilynä tämän ketjun avaamisen dissaamista, hyökkäävyyden tuomista tähänkin ketjuun ja teatraalisen AA-postauksen tekemistä toiseen ketjuun välittömästi, kun kirjoitin, ettei minua niin AA-aiheinen keskustelu niin haittaa. En löydä siitä sovinnollisuutta tai edes asialinjalla pysymistä, saattaa tietysti olla menneen elämän kokemukset vaikuttaa omaan tulkintaani. Tai sitten olen vain niin hemmetin tyhmä, etten tajua mistään mitään. Asia tietysti ratkeaa laittamalla halutessa estoja ja välttämällä joitain ketjuja.

Elämä ja keskustelu jatkuu, täällä ja muualla.

Hukkuva tarttuu vaikka oljenkorteen.
Ongelmaisia ihmisiä lähestytään homeopatialla, magneettirannekkeilla, onnea tuovilla amuleteilla, korkeamman voiman loihtimisella, nöyrtymiskehotuksilla rukouksiin, hengellisillä ryhmillä, puolihypnoottisten saarnamiesten parannustilaisuuksilla, käännyttäjiä tulee aina lisää.
Ikävää on se ettei edes päihdeongelmaiset ole rauhassa.
Kieltoja ei voi asettaa kun sitten olisi mahdotonta asettaa rajoja niin ettei asiallinen keskustelu ja eri vaihtoehtojen puntarointi olisi samalla kiellettyä.
Mutta menkää nyt evankelistat sanoman saattajat huoneentaulujen ja uskon oppikirjojen kauppiaat omiin ryhmärituaaleihinne paasaamaan. Kiitos.