Epäily läheisen huumeidenkäytöstä

Minulla on epäilys, että perheenjäseneni käyttää huumeita. Emme asu samassa taloudessa, joten en läheskään päivittäin pääse seuraamaan hänen elämäänsä. Tähän nyt ei varmaan kukaan osaa antaa vastausta, mutta ajattelin että olisi hyvä saada täysin ulkopuolisten näkökulmaa tähän asiaan sekä vinkkejä, miten asiaa voisi selvittää.

Tämä perheenjäsen on muuttunut todella etäiseksi viimeisten vuosien aikana. Eikä kukaan meistä oikein tiedä, että mitä hänelle oikeasti kuuluu. Viime kesänä jäi kiinni pienen kannabiskukinnon hallussapidosta, mistä epäilyt sai kunnolla tulta alleen.

Hän on juuri täyttänyt 18 ja muutti omilleen asumaan. Äitinsä ostaa hänelle paljon ruokaa ja maksaa välillä muita kuluja kuten bussikortin. Hän opiskelee, joten tuloja tulee kelasta, opintolainasta ja satunnaisesta keikkatyöstä. Rahojen pitäisi riittää peruselämiseen, mutta jostain syystä ne on aina loppu. Tätä rahankäyttöä olemme ihmetelleet jo pidempään kun sitä on tuntunut menevän paljon johonkin. Tiedän hänen käyttävän alkoholia runsaasti ja viimeksi kun näin hänet niin silmänalunen oli mustana. Kuulemma humalassa kolhinut eikä muista tapahtuneesta mitään. Näitä mystisiä loukkaantumisia on ollut pari muutakin. Hän seurustelee pojan kanssa, joka on omien sanojensa mukaan entinen huumeiden käyttäjä ja ollut vuoden kuivilla.

Viimeksi kun näimme kiinnitin myös huomiota siihen, että vaatteet olivat vähän likaiset. Ei mitkään pahimmat, mutta ei myöskään puhtaat, takista mm. tuli jtn rusehtavaa mähmää käteeni kun halattiin. Tämä on jotain, mitä ei ole ennen ollut. Vuosia on myös jo ollut ongelma ettei hän peseydy ja haju on välillä sen mukainen.

Koulussa menee vähän niin ja näin. Juuri oli viikon poissa terveydellisistä syistä, mutta ei ilmeisesti ikinä hakenut lääkärintodistusta. Kuulin yhteiseltä tutulta, joka on samassa työpaikassa että on viime kuukauden aikana ottanut vain kaksi keikkavuoroa töistä eli vähentänyt työn tekoa myös.

Testasin häntä hieman kun viimeksi nähtiin ravintolassa. Olin itse ensin paikalla ja hain kahvin. Kun hän saapui ja oli istumassa alas niin annoin vähän rahaa ja kysyin että haluaako hakea itselleen jotain. No hän haki kahvin myös. Ennen on aina antanut loput rahat takaisin pyytämättä, mutta nyt ei. Toinen perheenjäsenemme kokeili samaa hänen kanssaan tästä seuraavana päivänä ja lopputulos oli sama. Eli hieman lypsää rahaa…

Miltä tämä kuullostaa ulkopuolisen korvaan? Mitään vinkkejä, miten asiaa voisi selvittää? Itse jos kysyn niin sanoo kaiken olevan hyvin. Toinen perheenjäsenemme oli kysynyt suoraan ja hän kielsi. Tää epätietoisuus on vaan niin jäätävää ja huoli on kova.

Hei Annika89!

Huoli läheisestä on hyvin ymmärrettävää, varsinkin jos tilanne näyttää muuttuneen viime vuosien aikana. Syitä voi olla monia. Vaikeaa voi juurikin olla siinä, että muut havaitsevat muutoksia, mutta kysyttäessä asioista läheinen vakuuttaa kaiken olevan hyvin.
Joskus ihmisen voi olla vaikea avautua läheisilleen, jos kyse on jatkuvasta tai satunnaisestakin laittomien päihteiden käytöstä. Siihen voi liittyä häpeän ja kieltämisen tunteita tai sitä, ettei halua huolestuttaa läheisiään sekä pelko heidän reaktiostaan. Toisaalta kerroit, että varmaan tietoon on tullut vain yksi kannabiskukinnon hallussapito, eli vielä ei pystytä varmaksi sanomaan, kuinka vahvasti laittomat päihteet ovat mukana. Kuvaamiesi kaltaisten asioiden tiimoilta heräsi myös ajatus, että kärsiikö hän ehkä masennuksesta tms? Runsas alkoholin käyttökin voi olla keino yrittää hoitaa masennusta tms. ja toisaalta olla myös yksi sitä masennusta tms. ylläpitävistä asioista, mikä taas saattaa heijastua muihin elämän osa-alueisiin.
Ehkä hänen koulussaan on esimerkiksi koulupsykologi, jolle hän voisi puhua, jos kokee tarvitsevansa sitä?

Kuulostaa kuitenkin hyvältä, että teillä on puhevälit ja tapaatte toisianne, ja että hänellä kuitenkin on koulua ja töitä satunnaisesti. Olette ehkä perheenjäsenenne kanssa suoraan ilmaisseet hänelle mitä olette havainneet ja miksi olette huolissanne hänestä. Voisiko häneltä kysyä, mistä selvät rahahuolet johtuvat ja voisiko niihin saada jotakin selvyyttä ja pysyvyyttä? Saisikohan sitä kautta saada tietää tarkemmin, mistä on kyse ja jollakin tavalla auttaa häntä?

Muistakaa myös pitää huolta itsestänne ja jaksamisestanne. Mukavia ja aurinkoisia päiviä!