Bubrenorfiinin käyttö raskaana

MIitä tulisi tehdä, mihin ottaa yhteys? Bubren käyttöä takana monta vuotta. Raskaus jo pitkällä. En ole saanut lopetettua yrityksistä huolimatta. Alan vääjäämättä muistuttaa masentunutta ihmisrauniota, mikään ei tunnu missään enää. Neuvolassa en ottanut puheeksi koska luulin selviäväni tästä yksin ja murehdin mm. siitä miten lapsi huostaanotetaan jos huumeenkäyttöni tulee päivänvaloon. Nyt se ei enää tunnu niin huonoltakaan ajatukselta, ottaen huomioon heikkouteni. Kuitenkin kynnys on nyt korkea pyytää apua ja ottaa puheeksi, koska silloin kaikki paljastuu, myös miehelleni. Voinko soittaa a-klinikalle? En uskalla sanoa neuvolatädille mitään. En haluaisi enää vahingoittaa sikiötä.

Hei Piippari

Viestisi herättää meissä Päihdelinkin työntekijöissä suurta huolta. Kerrot riippuvuudestasi buprenorfiiniin ja että odotat vauvaa. Raskautesi on jo melko pitkällä. Olet huolissasi vaurioista, joita buprenorfiinin käyttösi saattaa aiheuttaa vauvalle ja haluaisit lopettaa käytön. Olit ajatellut lopettaa buprenorfiinin käytön jo alkuraskaudessa, mutta se onkin ollut vaikeampaa kuin kuvittelit.

Huumeriippuvuus on sairaus, josta selviäminen vaatii hyvin usein ammattilaisen apua. Riippuvuudesta selviäminen ei aina ole vain ”tahdon asia”. Se, että et ole pystynyt itse lopettamaan, ei kerro sinun huonoudestasi vaan vahvasta riippuvuudesta, jota et nyt pysty hallitsemaan. Surullista, että olet varmasti kovin yksin tämän asian kanssa, jos et voi siitä kenellekään kertoa. Tässä tapauksessa riippuvuudesta kärsii itsesi lisäksi myös tuleva vauvasi. Olet aivan syystä huolissasi tilanteesta. Pelkäät kuitenkin lastensuojelua ja että vauva otettaisiin sinulta pois.

Ymmärrämme, että olet varmasti hädissäsi, mutta tässä tilanteessa sinulla on vielä mahdollisuus toimia oikein ja antaa lapsellesi mahdollisuuden kehittyä turvallisemmin. Usein vaikean päihdeongelman otteessa on mahdotonta yksin itse tehdä päätöstä, koska riippuvuus hallitsee liikaa. Olisi tärkeää, että kerrot asiasta mahdollisimman pian joko neuvolassa tai hakeudut a-klinikalle. Käyttö tulee ilmi joka tapauksessa viimeistään lapsen syntyessä. Kun äiti käyttää päihteitä, ei lastensuojelulta voi välttyä eikä ole tarpeenkaan. Tässä tapauksessa, kuten itsekin pohdit, lastensuojelu voi auttaa sinua selviytymään raskaudesta ja myöhemmin vauvan kanssa. Lastensuojelua pelätään aivan turhaan.

Esimerkiksi ensikodit ovat mitä mahtavimpia paikkoja tuoreelle äidille, joilla on tai on ollut päihdeongelma. Tilanteesi on sitä parempi mitä vapaaehtoisemmin ja yhteistyössä ammattilaisten kanssa toimit. Voit saada apua ja tukea, jota jokainen tuore äiti tarvitsee, mutta etenkin jos on ongelmia päihteiden kanssa. Käytä siis tilaisuus hyödyksesi!

Toivomme sinulle paljon rohkeutta toimia vauvasi ja itsesi parhaaksi!

Ystävällisesti,
Päihdelinkin työntekijät

Se kaikkein tärkein taisi jäädä ylläpidon vastauksesta pois. Jos olet käyttänyt buprea raskauden aikana, on sinun oikeastaan pakko kertoa asiasta lääkäreille/hoitajille/neuvolan tädeille. Muuten riskinä on se, että vauva syntymänsä jälkeen saa niin voimakkaat opiaattivieroitusoireet, että niihin kuolee. Mutta jos opiaattien käyttösi on lääkäreillä tiedossa, lapsesi henki on helppoa pelastaa oikealla hoidolla. Siihen hengen pelastavaan hoitoon täytyy vain pystyä varautumaan hyvissä ajoin.

Voi että Piippari, ymmärrän tuskasi. Minäkin tahdoin ihan hirveästi lopettaa bentsojen käytön aikoinaan, mutta se ei tosiaankaan ole tahdonasia, kuten pl-toimitus sanoo. Pyydä apua, kirjoita vaikka lapulle jos et saa sanottua asiaa. Lapsi on maailman ihanin asia, saat niin paljon iloa ja tahtoa taistella raittiuden eteen! Ammattilaiset eivät sua tuomitse, vaan saat tukea ja jeesiä. Sun ja lapsen suhdetta pyritään ylläpitämään ja vahvistamaan kaikin keinoin. Nyt kun haet apya, sun ei tarvitse myöhemmin katua asiaa. Selviät kyllä<3 Anna ammattilaisten auttaa!