Avopuolison pelivelat

Moikka,

en oikein tiedä mistä lähteä liikkeelle kun on niin tuore ja uusi tilanne edessä. Lueskelin kaikkia ketjuja täällä ja tosi hyviä neuvoja ja tukea täällä jaetaan, joten ajattelin pyytää vähän apua.

Kävi niin, että avopuolisoni tunnusti eilen pelivelkansa, joita on vuodessa kertynyt n. 69 000€. Soitin Peluuriin, jossa sai hyviä vinkkejä peliriippuvuuden hoitamisen aloittamiseen ja jahka maanantai koittaa, puolisoni soittaa paikkakuntamme oikeusaputoimistoon. Lisäksi laitoimme eston hänen Veikkauksen tililleen - muita pelipaikkoja hän ei ole käyttänyt. Hän on ollut nuorempana samassa tilanteessa ja käynyt vertaistukiryhmässä, mutta tuolloin velan osalta puhuttiin kuulemma satasista.

Hän teki laskelmat kaikista velkojista ja velkasummista. Velat ovat tulleet perinteisesti monista vippifirmoista (voisin kirota ne kaikki paskapaikat, jotka pitäisi helvetti soikoon olla laittomia) ja joita hän on käyttänyt aina maksaakseen edellisen vipin ja pelatakseen lisää. Mikään velka ei ole vielä edennyt minnekään eteenpäin eikä kuulemma muistutuksiakaan ole vielä tullut. Lisäksi hänellä on meidän asuntomme laina, jonka on pystynyt maksamaan ainakin tähän asti.

Tein nyt laskelmia tästä tilanteesta ja ajattelen, että tärkeintä olisi saada kaikki pikkufirmat maksettua pois, koska niissä on niin päättömät korot. Sitähän kai sanotaan, ettei kannata ottaa lisävelkaa maksaakseen velkaa (ja sillähän tähän tilanteeseen on tultu), mutta eikö kuitenkin yhden isomman lainan hakeminen oikeasta pankista olisi tässä tilanteessa järkevää? Velka 16:sta eri pikkufirmasta on n. 30 200€.

Loput pelilainat ovat:
Pankin muu luotto 7600€
Toisen pankin luottokortti 5000€
Bank Norwegian 25 500€.

Koska nuo puolisoni luottotiedot ovat vielä kunnossa ja hän on vakityössä niin 30 000€ kulutuslaina pankista olisi varmaankin realistinen. Mutta onko se järkevää? Mikä tässä tilanteessa on ylipäänsä järkevää?

Olemme molemmat vakinaisissa kokopäivätöissä, palkat bruttona vähän päälle 2000€/kk. Jos lainojen maksuun menisi kuukaudessa:
Asuntolaina 410€
Bank Norwegian 505€
Luottokortti 150€
Niin 30 000€ kulutuslainan maksuun (pankin laskurin mukaan) menisi lisäksi 340€/kk/10 vuotta. Näiden jälkeen ei palkasta paljoa käteen jää… Puolisoni sanoi, ettei näe ulospääsyä tilanteesta. Onko tässä toivoa? Mitä meidän kannattaisi nyt tehdä?

Onko asunnon laina puoliksi vai vain hänellä? Tilanne on maksukykyyn nähden paha ja vaikuttaa sinun tuloihisin siten, että joudut elättämään puolisoa jos pysytte yhdessä. Lainojen yhdistely mahdollisimman isoon ja yhteen lainaan on paras ratkaisu. Jos puolisosi joutuu ulosottoon, niin häneltä viedään palkasta vain noin kolmannes, mutta silloin velkojen lyhennys kestää pitkään, ellei pääse velkasaaneeraukseen muutaman vuoden päästä. Asuntoa eivät yleensä ulosota, joten jos laina on hänellä, niin ulosotto+asuntolaina jälkeen voi jäädä enemmän käteen kuin jos yrittää maksaa velkansa nykyisillä tahdilla. Lainan määrä kuitenkin nousee ulosotossa ja nykyisillä tulotasolla hänellä on edessä se 15 vuoden taakka.

Tämmöiselle entiselle pelurille ja patologiselle valehtelijalle ainakin pari juttua särähti korvaan:
-pelivelat tulleet “vuodessa”. Tätä epäilen vahvasti, todennäköisesti pelaaminen jatkunut pidempään.
-pelaa “vain Veikkauksella”. Voihan tuo olla mutta epäilen. Jos avopuolisosi on täysin rehellinen niin ei varmaan ole ongelma näyttää tilitapahtumia ja sieltä tuskin löytyy Euteller, Trustly, Pluspay Finland tms. siirtoja.
-Satasten takia vertaisryhmässä joopa joo :laughing:

Okei sori ei ole tarkoitus vaikuttaa kusipäältä, mutta meiltä pelureilta tuo totuus tulee tiputellen, joten älä loukkaannu kumppanillesi jos kertoo “muunneltua totuutta” pehmittääkseen tuota iskua. Muista että kyseessä on kuitenkin sairaus, joka “taistelee vastaan”, joten en ihmettelisi yhtään mikäli kumppanillasi olisi vielä “ne parhaat pelitilit” auki.

Eli tosiaan enemmän kannattaa olla huolissaan tuosta pelaamisen loppumisesta ku noista veloista. En lähtisi esim. takaamaan lainoja tai yhteisvelalliseksi, ennenkuin oot satavarma että toinen tekee kaikkensa päästääkseen peleistä irti.

Mutta tarkoitukseni ei ole tosiaan demonisoida avopuolisoasi tai tuoda lisäongelmia. Ei vaan kannata olla liian sinisilmäinen tän taudin kanssa. Tähän loppuun toivotan voimia teille molemmille! Vain rehellisyydellä voitte päästä yli tästä. Pyydä toki kumppanisikin liittymään tänne, täällä on ihan jees meininki.

Olen täysin samaa mieltä Paska kaverin kanssa… Varmista että todellinen ongelma on todellakin 100 varmasti pois, se tuhoaa kaiken… Siis auta puolisoa paranemisessa joka kestää hetki kerrallaan useita vuosia, varmaankin loppu elämän.

Olen myös samaa mieltä paska kaverin kanssa.

Voi olla hankalaa saada noilla tuloilla yhtä isompaa lainaa. Oletko kuullut lumipallotekniikasta velkojen lyhentämisen suhteen? Googleta. Sillä moni ainakin päässyt hyvään alkuun jos tilanne ei aivan mahdoton ole ollut.

Tsemppiä!

Kiitos kaikille vastauksista ja tsempeistä.

Toki on hyvin mahdollista, että olen saanut kuulla vain osatotuuden kaikesta. Olen varautunut siihen, että ylläreitä saattaa vielä tulla… Mutta ainakin sovimme, että toistaiseksi pitäisin huolta meidän raha-asioista ja ottaisin hänenkin pankkitunnukset huomaani, joten avoimilta korteilta vaikuttaa. Ja niin, saattaa myös olla että pelaamista on ollut pidempään. Täytyy ottaa tuo vielä puheeksi ja myös tosiaan varmistaa, ettei niitä pelitilejä ole muualla. Ja saada myös hänet hakemaan apua tuon riippuvuuden hoitoon.

Asuntolaina on tosiaan vain hänen. Peluurissa myös sanoivat, että asunto on viimeisiä, joita ulosotetaan. Ja joo, en aio lähteä takaamaan lainoja tai maksamaan niitä - ollaan muuten kohta samassa jamassa molemmat. Ehdin kyllä antamaan jo jonkin verran laskujen maksuun ennen kuin tiesin mistä on kyse.

Varmaan huomenna saadaan vastauksia Takuusäätiöltä ja oikeusaputoimistosta, että mitä kannattaa tehdä. Tietysti tuo ulosottoon meneminen kuulostaa pahalta ja sitä koitetaan välttää. Mutta ilmeisesti se on joissain tilanteissa jopa kannattavaa jos on niin huono tilanne? Lumipallotekniikasta en ole kuullut - kiitos vinkistä, täytyy perehtyä.

Eilen oli tullut ensimmäinen ilmoitus joltain luottofirmalta, että luotto mennyt kiinni maksamattoman laskun takia. Ahdistava tilanne kaiken kaikkiaan ja puoliso tietysti ihan rikki.

Muista myös olla tukena… Rakkaus… :slight_smile:

Mietin samaa kuin Tptp ja viesteistäsi tuleekin mielestäni läpi että olet tukena ja todella välität. : ) Toivottavasti saatte asianne pian parampaan järjestykseen.

Ainiin. Ja muista että täällä on myös tuo keskustelualue Hertta, joka on tarkoitettu pelureitten läheisille tueksi.

Olipas mielenkiintoista lukea aloitus toisesta näkökulmasta.

Ensinnäkin halua sanoa, että ihanaa, kun olet toisen tukena. Se ahdistus ja asioiden salaaminen on ollu mielenterveyttä riistävää. Kumppani on hävennyt tekojaan ja samaan aikaan tuntenut pettäneensä sinut. Varmasti myös pelännyt, että kertoessaan sulle tulee “pakene ja selviydy” - reaktio ja jätät hänet.

Samaa mieltä olen muiden kanssa, että tuollaiset velat eivät varmasti ole tulleet hetkessä ja pelipaikkoja on useampi. Osittain tunnustaminen ja puolittaisten totuuksien kertominen on vain ollut helpompaa. Uskon, että kun keskustelette asioista ja olet avoin, niin myös kumppani kykenee ennen pitkää kertomaan koko totuuden.

Kuten tuossa ylempänä jo kirjoitettiin, niin susta paistaa se, että välität kuitenkin hänestä ja haluat olla tukena, se on hieno asia, vaikka varmasti samaan aikaan myös mietit, että onko tämä loputon suo.

Itsellä lähes sama tarina nyt. Aviomies peliriippuvainen ja tämä paljastui minulle ihan hiljattain. Noin 60 000 e menossa ulosottoon pikavippien ja lainojen vuoksi. Asunto meinasi mennä alta maksamattomien vastikkeiden vuoksi.

Tämän koko asian saanut pitkään pimitettyä minulta. Heittänyt roskiin minulle tulleita laskuja ja kirjeitä. Iso olikin yllätys kun omasta palkasta lähti ulosottoon monta sataa euroa. Soitto haastemieheltä sai korttitalon kaatumaan.

Alkuun vielä yritti valehdella ja pimittää tietoja. Nyt on toivottavasti kaikki esille.

Yhdessä ollaan oltu 10 vuotta ja kaksi lastakin on. Ero on käynyt monesti mielessä. Mutta siihen ei vielä olla päädytty.

Vaikka olen todella vihainen ja pettynyt niin yritän hokea itselleni että se on se sairaus mikä tämän on aiheuttanut. Vaikeaa ja raskasta on.

Velkajärjestelyyn EI pääse ennen kun velkojen ottamisesta on kulunut riittävän pitkä aika (muutamia vuosia) täytyy olla näyttää pelaamiselta “puhtaat” tiliotteet puolen vuoden ajalta.