Artikkelikokoelma alkoholismista yms.

Löysin sattumalta Juha Kemppisen kotisivut. Sivuilla on paljon mielenkiintoisia artikkeleita alkoholismista ja muistakin riippuvuuksista sekä psyykkisistä ongelmista. Kirjoittaja on päihdepsykiatri ja psykoterapeutti, jolla on mm. psykiatrian ja yleislääketieteen erikoislääkärin sekä päihdelääketieteen erityispätevyys.

Kannattaa käydä ainakin vilkaisemassa, esim. alkoholismin vaiheiden kuvaus on havainnollinen. juhakemppinen.fi/index.php?id=f717cffpv3c65f

–kh

Kiitoksia paljon KH linkistä.Tuollahan on vaikka mitä.Meen lukemaan.

Hän lainaa näköjään Rossia; juwanet.org/sosterv/alkoholi/

Rossilla on reilu etunsa, sillä hän on toipunut alkoholisti. Omaa kokemusta ei lukemalla opita!

Noin toki, mutta omasta lukukokemuksesta oli esimerkiksi minulle suurta hyötyä jo juoma-aikoina: vaikka en vielä tunnistanut itsestäni alkoholistia tai ajatellut lopettaakaan juomista kuin joskus, luettu tieto tarttui silti jonnekin takaraivoon. Oli ainakin hyvä tietää, että tietoa on saatavilla jostain.

Suurin hyöty lukemisesta on ollut toki juomisen loputtua, kun olen saanut tarkennettua kuvaani siitä, mistä minun(kin) ongelmajuomisessani saattoi olla kyse. Tieto ei ole lisännyt tuskaa, päinvastoin, kun kaikenlainen myyttisyys alkoholismin ympäriltä on karissut ja riippuvuuden kierous on tullut selvemmäksi.

Ajattelinkin pistää linkin noille Kemppisen sivuille juuri siksi, että joku muukin saattaa niistä hyötyä – jos ei heti, niin kenties viiveellä.

–kh

Tuossa Kemppinen sekoittaa käsitteitä. web.mac.com/ahuotarinen/Sivusto_ … auksia.pdf
Puhuu ensin toista ja sitten kumoten toista.
Olisi parasta pitää loppuun asti erillään alkoholismi - alkoholiongelma - alkoholin käyttö.
En myöskään löydä itselleni paikkaa sivun 3 kaaviosta.

Alkoholismia ei voida mitata juoduilla määrillä, eikä juomakertojen lukumäärillä.

Kiitos, erittäin mielenkiintoisia ja varmasti monelle hyödyllisiä näkemyksiä.

Olisin tuosta eri mieltä, jos puhutaan alkoholistista.

Alkoholismi ilmenee alkoholiongelmana, jonka tunnusmerkki on liiallinen alkoholinkäyttö. Liiallinen alkoholinkäyttö ruokkii alkoholismia ja pahentaa alkoholiongelmaa, jolloin alkoholinkäyttö lisääntyy, mikä puolestaan…

Kyseessä on siis syy-seuraussuhteiden kehä. Jos tarkastelee vain erillisiä kehän osia, kokonaisuus jää ymmärtämättä.

–kh

Lopussa Kemppisellä on varsin fiksu kalvo:

“Ilmiön selitys määrää meidän ratkaisuyrityksemme (kaikki päihdeteoriat ovat vajavaisia)”

Todella hienosti sanottu. AA:n isossa kirjassa alkoholismia on kuvattu sairausmetaforan avulla. Tuon kuvauksen mukaan kyseessä on hengellisyyden vajauksesta johtuva persoonallisuuden häiriötila, josta on seurauksena juominen. AA:n toipumisohjelma pohjautuu tähän sairausmetaforaan. Toisin sanoen alkoholismi on määritelty siten, että taudinkuva on yhteensopiva AA-ohjelman mukaisen hoitomallin kanssa. Hoitomalli on antanut hyviä tuloksia, joten tällainen alkoholimin määrittely on aivan perusteltua. :laughing: Kannattaa silti muistaa, että kyseessä on loppujen lopuksi vain metafora, eikä alkoholismin täsmällinen selitys.

Kyllä näin on. Jo pelkkä sairauskäsite on saanut paljon uutta lisääntyneen tutkimuksen myötä.
Alan johtavien tutkijoiden, eli Hazelden instituutin viimeinen käsite-suomennos löytyy tästä; avominne.fi/avominewww/tekst … avi_id=231

Ongelmaliseksi asian tekee se, että myös tavikset juovat alkoholia.
He eivätkä tietenkään sairastu alkoholismiin, vaikka määrä olisi satakertainen omaan juomamäärääsi verrattuna.
Tavikset voivat käyttää myös liikaa alkoholia, josta aiheutuu heille terveysohgelmia.

Toisaalta taas alkoholistin ei tarvitse juoda alkoholia juuri lainkaan, ollakseen alkoholisti. Riittää kun sairaus on aktivoitu.

ALKOHOLISMI EI OLE SEURAUSTA JUOMISESTA, VAAN JUOMINEN ON SEURAUSTA ALKOHOLISMI SAIRAUDESTA.

Hyvä kun toit Kemppisen tänne Kuivis.
Kemppinen edustaa vastuullista asiantuntijaa, joka ei tuo yhtä teoriaa ainoana oikeana totuutena esille. Hän esittelee eri näkökulmia/teorioita ja tuo niiden vahvuudet ja heikkoudet esille ymmärrettävällä tavalla.

Suosittelen kuitenkin kokemusta ja Matti Rossia, jota myös Kemppinen lainaa; juwanet.org/sosterv/alkoholi/

Hei myöhempien aikojen pyhä Tripla, se on vinkattu jo useissa eri yhteyksissä, mutta eihän se mitään kertaus on opintojen äiti, vai miten se sitten onkaan tässä perspenkkiläisten lahtaamisessa ja muussa propagandassa.

Kumpi oli ensin, muna vain kana?

Ajattelin mainita noista Kemppisen sivuista, koska satuin niihin eilen törmäämään enkä muista kenenkään maininneen niistä täällä Plinkissä kuluneen parin vuoden aikana. Matti Rossin sivut lienevät jo tuttuja aika monelle palstalaiselle, joten nythän meillä on siis tiedossa ainakin kaksi nettiosoitetta, joista löytyy näkemyksiä alkoholismista kaikille, jotka sellaisia kaipaavat.

Toinen asia sitten se, millaisia näkemyksiä itse kukin meistä pitää parhaana. Totuuksia taitaa olla useampia kuin yksi, joten antaa tulosten puhua. Se oma totuus toimii, jos ihminen pysyy elämässä selvin päin ja ajoittain jopa nauttii siitä. :slight_smile:

–kh

Edustat siis Rossin mallia ja omaan kokemukseen perustuvia tuntemuksia. “Oma totuus toimii.”

Tuolla Kemppisellähän puuttuu oma kokemus, siis myös oma koettu totuus.

Siinähän ne tärkeät erot!

Kuten kuivahuikka kehotti, niin lueskelin Kemppisen kirjoituksia, jotka herättivät seuraavia vaikutelmia:

 1. Ottaen huomioon Kemppisen laajan kokemuksen oli esseearkisto suppea ja esseet lyhyitä.
 2. Mielenkiintoisin artikkeli kuvaili alkoholismin myöhäisvaihetta; siinä oli pari mielenkiintoista pointtia;
  A. Alkoholistin ominaishaju. (Korvikkeet jättävät pistävän ominaishajun).
  B. Mojova ja mielenkiintoinen kielellinen ilmaisu päivän starttavalle krapularyypylle: ankkuriryyppy. Sanan
  etymologiaa olisi mielenkiintoista ja tärkeää tutkia, sillä rikkaat purjehduksen harrastajatkin käyttävät vastaavaa
  termiä joskin eri yhteyksissä.
  Kemppisen myöhäisvaihetta käsitellyt artikkeli vahvisti käsitystäni siitä, että on tärkeää ja tarpeellista tutkia kroonisten alkoholistien käyttämää terminologiaa, sillä se on mojovaa, rikasta ja ilmaisuvoimaista kieltä. Kenttätyötä onkin jatkettava Samuli Paulaharjun hengessä seuraten Anette Malisen ansiokkaasti avaamia polkuja!

Kiitos, se oli rehellinen kannanotto!

huomenta jnpk (ja ne pakolliset kuviot).

“Ankkuriryyppy”,minä tunnen tuon “piiskaryyppynä”.

Radikaalina teininä 1960-luvulla luettiin Maon “punaista kirjaa”,jossain välissä Gaddafin “vihreää kirjaa”.Nyt AA:n “sinistä kirjaa”; on tämä elo aika vitsikästä kun ajattelee.

Luulin olevani hyvinkin yksinäinen. Eilen soitti vanha tuttu,että nythän sinusta saa kaverin elokuviin.Huhu on kiirinyt,että yksi ammattijuojista on riveistä livennyt.

Nyt suihkun kautta päiväkuviin. Ja vielä 3kk sitten itkin peittojen alla,ettei elämästä jää mitään jäljelle,jos baarit viedään. Ei silti join kyllä kaksinkäsin kotonakin. Ja miten sitä ulkomaillakaan voi käydä ,jos ei juo?

No johan…hmmm, nyt menin sanattomaksi. Hui!