annatteko neuvoja

kyselisin teiltä neuvoja seuraavanlaiseen tapaukseen.mieheni on niin sanotusti tuurijuoppo eli pitkiäkin aikoja juomatta ja taas ratkeaa. nyt ollut noin 4kk raittiina ja ollu mahtavaa.nyt huomaan hänen käytöksestä et juomaan tekee mieli.kokoajan tos jtn touhuaa varmaan touhuaa jtn et viina unohtus.voinko tehdä jtn ettei hän nyt ratkea,ahdistaa. hän ei puhu,joten en voi tarjota apua tai tulee riitaa ja sit ainaki lähtee.

Hei voimaton2,

Sinua ahdistaa läheisesi alkoholinkäyttö tai pelkosi siitä. Totuushan on, että sinun ahdistuksesi, toiveesi tai kieltosi eivät vaikuta puolisosi juomiseen tai juomatta jättämiseen. Sen päätöksen hän tekee itse.
Voit kuitenkin hellittää miehesi ongelmasta. Siihen on moni sinun kaltaisessasi tilanteessa ollut puoliso löytänyt keinot suostumalla vertaistukeen esimerkikisi Al-Anonin toveriseurassa.

Näitä olen täällä ennenkin jakanut. Tietoa retkahtamisesta:
sosiaalisairaala.fi/koulutus … aisy_1.pdf
sosiaalisairaala.fi/koulutus … aisy_2.pdf
sosiaalisairaala.fi/koulutus … aisy_3.pdf
sosiaalisairaala.fi/koulutus … aisy_4.pdf

Läheisen mahdollisuudet ovat todella rajalliset tässä tilanteessa.

Vaikean kysymyksen heitit.

Amerikkalaiset patenttilääkkeet ovat luku sinänsä, voivat toimia jos niihin lujasti uskoo :slight_smile: mutta todellisuudessa vierestäkatsoja on useimmiten melko vähien työkalujen kanssa tukemassa.

Tärkeää onkin muistaa se, ettei toisen ihmisen juomisesta voi olla vastuussa, ja huolehtia siitä että oma psyyke pysyy tasapainossa, oma elämä toimii normaalisti eikä toisen ihmisen juominen, alkoholismi lohkaise siitä palasia. Leikkiin ei kannata lähteä mukaan, se on loputonta tahimista.

Apua voi antaa ihan konkreettisissa tilanteissa, kun juova kaveri sitä johonkin selkeään ja nimettyyn asiaan tarvitsee. Riskitilanteiden ohittamiseen tarvitaan asianomaiselta taitoja ja ennenkaikkea halua, uskoa omiin voimiin ja selviytymiseen… siinä voi tuki olla hyvinkin merkitykselliostä.

Samson laittoikin ihan hyviä linkkejä, joista asian teoriapuolta voi tutkistella.

Ihan siinä ensimmäisessä, (joka todellakin kannatta lukea) mainitaan mm. näin:

"…ne ihmiset, jotka pitävät juomisen syynä pysyviä, laajamittaisia ja sisäisiä tekijöitä, joita he eivät voi mitenkään
hallita (”esim. ”Minulla ei ole tahdonvoimaa enkä koskaan pysty lopettamaan juomista.”) hylkäävät pyrkimyksen raittiuteen (ja kokevat täysimittaisen retkahduksen) todennäköisemmin kuin ne, jotka pitävät lipsumisen syynä kyvyttömyyttään selviytyä kunnolla erityisistä
riskitilanteista. "

Siis kysymys on ennenkaikkea sen juopottelevan kaverin itsensä hankkimista selviytymiskeinoista ja uskosta omaan vahvuteen… vierellä seisova ei voi tilanteita ratkaista hänen puolestaan. Mutta sitä vahvistumista voi tukea, monin keinoin. Alkoholiriippuvuuden tilalle tarvitaan usein jotain muuta mielekästä tekemistä, ns myönteisiä addiktioita. Niiden toteuttamisessa ja alkoholin merkityksen vähentämisessä asianomaisen elämässä voi olla tukena.

Ja sittenkin, usein huomaa ettei voi tehdä mitään. Ei mitään muuta kuin huolehtia omasta elämästään ja pysyä itse alkoholiongelman ulkopuolella, aivan tavallisessa elämässä.

Syyllisyyksiä ei kannata päälleen ottaa, eikä kannata edes uhrata elämäänsä opetellen noita alkoholiriippuvaisen tukemiskonsteja niin paljon että se sitten taas lohkaisee omasta elämästä vapaa-aikaa jota tarvitsee ihan vaikka mielkkäisiin harrastuksiin, opiskeluun, liikuntaan ja sosiaalisiin kontakteihin alkoholiasioiden ulkopuolella elävien ihmisten kanssa -ne asiat kun auttavat itseä pysymään kunnossa.

Ota hatkat. Se on yksi vaihtoehto. Sinulla on elämä elettävänäsi ja sillä toisella omansa.

“Amerikkalaisella patenttilääkkellä” varmaan viitataan Al-Anoniin, joka on kuitenkin ihan hyödyllinen kokeiltava.

Sinä, voimaton2, et varmaan kuitenkaan voi estää miehesi retkahdusta jos tuurijuoppous iskee, etkä ole siitä vastuussa.

Al-anonista voit löytää vertaistukea ihmisiltä jotka ovat kokeneet saman, ja kokevat yhä edelleen. Ihan suomalaisilta ihmisiltä, suomalaisessa nykyajassa.

www.al-anon.fi

Hei,
Mun äiti oli tuossa tilanteessa 25 vuotta. Yritti puhua järkeä, rakasti, hoiti hommat kotona, jarjästi terapiat, katkaisut, puhui isän ryyppykavereille etteivät ottaisi yhteyttä, haki joskus kapakasta kotiin… keksi toisin samoen jatkuvasti uusia, toinen toistaan toimimattomampia vastauksia ja toimintamuotoja kysymykseesi: mitä laheinen voi tehdä? Isä joi itsens hengiltä suht nuorena miehenä. Me lapset kärsittiin kukin tavallamme ja yritettiin salailla ja kantaa perheen taakkaa.

Läheinen ei voi tehdä mitään, jos juoppo ei halua lopettaa juomista. Juoppo lopettaa juomisen, tai ainakin yrittää, vasta sitten kun oma henkilökohtainen pohjakosketus on saavutettu. Juoppo ei lopeta juomista kenenkään muun kuin itsensä toiveesta tai alotteesta. Jos haluat pysyä miehesi kanssa, valitset elämän alkoholistin kanssa. Toinen vaihtoehto on lähteä kuten basikin totesi. Jos teillä on lapsia, kannattaa harkita lähtemistä ihan tosissaan.