Amfetamiini ja kylmät kädet...

Juu, no joo…siis tiedän että verenkierto ei aina parhaimmillaan kun vetää piriä mut mua on askarruttanut jo monta vuotta sellainen juttu, kun aina kun otan ekat niin kämmenet menee ihan jääkylmiksi, muuten lämmin olo…(siis käytän nykyään noin 4 kertaa vuodessa enää) jos jollain ois joku vastaus tähän niin ois kiva tietää…ei oo kivaa nimittäin kun tuntuu et kämmenet kokoajan jäävedessä… :neutral_face: ja olen kokeillut kaikkia verenohentajia…

Etköhän sä itse jo vastannut kysymykseesi? Että se verenkierto lähtee sieltä käsistä tms? Tai sitten se piri vaikuttaa jotenkin sun tuntemuksiin sun käsien lämpötilasta?

Amfetamiini on sympatomimeetti. Eli sen vaikutukset elimistöön muistuttavat sympaattisen hermoston toimintaa, joka aktivoituu luonnollisesti esim. fight-or-flight tilanteessa, kiihdyttäen adrenaliinin ja noradrenaliinin tuotantoa. Amfetamiinin vaikutus noradrenaliinin ja dopamiinin takaisinottoon nostaa niiden pitoisuutta ja yhdessä emotionaalisesti miellyttävien vaikutusten kanssa ne aiheuttavat fysiologisesti monia vaikutuksia. Hyviä vaikutuksia tietysti on noradrenaliinin ja adrenaliinin b3 reseptori agonismi, jolla on suora lipolyyttinen (rasvaa polttava) vaikutus. Toinen positiivinen on b2 reseptorien agonismi, joka aiheuttaa keuhkoputkien laajentumisen ja parantuneen hapenottokyvyn sekä lihaksissa tehostuneen glykogeenin ja rasvan imeytymisen ja käytön energiaksi. Beta1 reseptori vaikutus on hieman kaksijakoinen; toisaalta se parantaa sydämen iskutehoa, mutta lisää riskiä “moottorin” ylikuumenemiselle ja kiinnileikkaamiselle (sydänkohtauksille jne.)

Samalla noradrenaliini ja dopamiini (joka metabuloituu adrenaliiniksi ja noradrenaliiniksi) supistavat verisuonia ääreisverenkierrossa ja ei-elintärkeissä elimissä ja tämä tuntuu esim. käsissä, munassa ja suolistossa. Verenkierto siis vähenee “turhissa paikoissa” ja siirtyy sieltä lihaksiin, jonka verisuonia noradrenaliini ja adrenaliini taas laajentaa. Tämä on se olennainen vaikutus ja välittyy pääasiassa juuri noradrenaliinin, dopamiinin ja siitä edelleen muodostuvan adrenaliinin/noradrenaliinin kautta.

Oot oikeassa, mutta en tiedä kannattaako alkoholia suositella vasodilaattoriksi verenpainetta voimakkaasti nostavien lääkkeiden kanssa. Alkoholi kun itsessään jo lisää riskiä lukinkalvonalaisille aivoverenvuodoille. No, riski tietysti jokatapauksessa pieni, mutta kuitenkin.

En tiedä kannattaako käyttää hirveästi mitään verenohentajia verenpainetta nostavien lääkkeiden kanssa. Riskit verenvuodoille vaan lisääntyy. Itellä kun käytin pitkää kuuria laihdutukseen ja oli verenohentajia käytössä, niin nokasta vuos koko ajan verta. Sisäelimet säästyi vudoilta.

Kannattaa ennemminkin ottaa jotain beta-antagonistia, jos tuntuu, että adrenaliinia/noradree on liikaa, eikä haittaa menetetty rasvanpolttoteho. Esim. propranololi, joka antagonisoi nuo vaikutukset ja laittaa kädet lämpimiksi ja munan isoksi, mutta toisaalta sitten epäselektiivisenä estää samalla rasvanpolton ja positiiviset vaikutukset lihaskudoksiin. Dopamiiniin propral ei kuitenkaan vaikuta, eli käytännössä jos noilla fysiologisilla vaikutuksilla ei ole merkitystä, saat propralin kanssa amfetamiinista vain hieman fyysisesti lempeämmän, mutta mentaalisesti aivan samalla tavoin vaikuttavan stimulantin.

Edit: Niin se piti sanoa, että toisaalta tietysti verenohentajat samassa tilanteessa vaikuttaa positiivisesti, pienentäen korkean verenpaineen aiheuttamaa lisääntynyttä infarktiriskiä (veritulppaa). Se on sellaista tarkkaa tasapainoilua oikeiden suhteiden saavuttamiseksi.