Suomi on ensimmäinen maa maailmassa, joka on ottanut tupakoinnin säätelynsä tähtäimeksi tupakoinnin lopettamisen koko maassa. Siis: savuton Suomi vuoteen 2050 mennessä.
Voisiko moista kuvitella enää alkoholin kohdalla? Kieltolakejahan on toki yritetty maailmassa heikolla menestyksellä. Ei toki ole varmaa faktaa että kieltolaki olisi suorastaan johtanut alkoholinkäytön lisääntymiseen niinkuin legendat kertovat, mutta kiistatonta lie että kulutuksen painopiste siirtyi väkeviin juomiin ja kotipolttoiseen.
Lieneekö niin, että kukin yhteiskunta tarvitsee yhden laillisen päihteen käyttöönsä? Islamilaisissa kulttuureissa toki alkoholi on enemmän tai vähemmän bannattu, mutta sitä toki saa tuntemalla oikeat piirit. Monissa islamilaisissa maissa myydään alkoholia tiskin alta, ja sitä saa nauttia piilossa; esim. omassa kodissa verhot kiinni niin ettei Allah näe.
Antaako alkoholi siis jotain hyvää, kaiken aiheuttamansa pahan lisäksi? Tietenkin antaa. Muuten kohtuukäyttöön ei pyrittäisi, eikä kukaan alkoholisti elättelisi haaveita alkoholin hallitusta käytöstä, ilman sen tuomia ongelmia.
Alkoholi on kaiken aiheuttamansa riesan lisäksi myös huomattava ilon ja nautinnon lähde, joka usein kuuluu myös sosiaaliseen kanssakäymiseen. Kaikilla meillä on ollut myös joskus hyvin hauskaa “kuninkaan” seurassa.
Tämä myönteinen merkitys lienee myös hyvä tiedostaa, kun lähdemme tekemään sitä “surutyötä” joka päihteestä eroon pääsemiseen liittyy.
Emme voi oikein kieltää sitä merkitystä joka aineella on ollut meille, emmekä varmaankaan olla niinkuin emme sitä olisi koskaan nauttineetkaan. “Ikinä en oo mitään ottanut”.
Kun jo joku läheisemme voikin muistaa, että kylläpäs olet.
Joku wanha waka Plinkkiläinen, olikohan Kahleeton, kirjoitti joskus ettei raitistuminen ole mahdollista niin kauan kun alkoholinkäyttöön liittyy mitään hauskaa, tai se antaa mitään hyviä kicksejä.
Raitistumiselle lie aika otollisin siilloin, kun alkoholikin on muuttunut nautintoaineesta pelkäksi huumeeksi, jonka käytön ainoa fokus on vierotusoireiden torjuminen. Kun pitää alkaa “juomaan itsensä selväksi”.
Noin 90 % kaikista alkoholia käyttävistä kansalaisista ei ajaudu siihen pisteeseen asti.