Alkoholiton yhteiskunta?

Suomi on ensimmäinen maa maailmassa, joka on ottanut tupakoinnin säätelynsä tähtäimeksi tupakoinnin lopettamisen koko maassa. Siis: savuton Suomi vuoteen 2050 mennessä.

Voisiko moista kuvitella enää alkoholin kohdalla? Kieltolakejahan on toki yritetty maailmassa heikolla menestyksellä. Ei toki ole varmaa faktaa että kieltolaki olisi suorastaan johtanut alkoholinkäytön lisääntymiseen niinkuin legendat kertovat, mutta kiistatonta lie että kulutuksen painopiste siirtyi väkeviin juomiin ja kotipolttoiseen.

Lieneekö niin, että kukin yhteiskunta tarvitsee yhden laillisen päihteen käyttöönsä? Islamilaisissa kulttuureissa toki alkoholi on enemmän tai vähemmän bannattu, mutta sitä toki saa tuntemalla oikeat piirit. Monissa islamilaisissa maissa myydään alkoholia tiskin alta, ja sitä saa nauttia piilossa; esim. omassa kodissa verhot kiinni niin ettei Allah näe.

Antaako alkoholi siis jotain hyvää, kaiken aiheuttamansa pahan lisäksi? Tietenkin antaa. Muuten kohtuukäyttöön ei pyrittäisi, eikä kukaan alkoholisti elättelisi haaveita alkoholin hallitusta käytöstä, ilman sen tuomia ongelmia.
Alkoholi on kaiken aiheuttamansa riesan lisäksi myös huomattava ilon ja nautinnon lähde, joka usein kuuluu myös sosiaaliseen kanssakäymiseen. Kaikilla meillä on ollut myös joskus hyvin hauskaa “kuninkaan” seurassa.

Tämä myönteinen merkitys lienee myös hyvä tiedostaa, kun lähdemme tekemään sitä “surutyötä” joka päihteestä eroon pääsemiseen liittyy.
Emme voi oikein kieltää sitä merkitystä joka aineella on ollut meille, emmekä varmaankaan olla niinkuin emme sitä olisi koskaan nauttineetkaan. “Ikinä en oo mitään ottanut”.
Kun jo joku läheisemme voikin muistaa, että kylläpäs olet. :stuck_out_tongue:

Joku wanha waka Plinkkiläinen, olikohan Kahleeton, kirjoitti joskus ettei raitistuminen ole mahdollista niin kauan kun alkoholinkäyttöön liittyy mitään hauskaa, tai se antaa mitään hyviä kicksejä.

Raitistumiselle lie aika otollisin siilloin, kun alkoholikin on muuttunut nautintoaineesta pelkäksi huumeeksi, jonka käytön ainoa fokus on vierotusoireiden torjuminen. Kun pitää alkaa “juomaan itsensä selväksi”.

Noin 90 % kaikista alkoholia käyttävistä kansalaisista ei ajaudu siihen pisteeseen asti.

Voisi. Miksi se ei muka olisi mahdollista. On ja on ollut kulttuureja, joissa alkoholi ei ole juurikaan käytössä. Toki niissä on monesti jotain muuta huumaavaa. Mutta ei välttämättä.

Näin kerran dokumentin jostain Amazonin viidakossa elävästä heimosta. Heillä ei ollut mitään huumavia aineita käytössä. Heillä ei ollut mitään syytä huumata itseään. Tai paeta todellisuutta…

Kyllähän se vaatisi suurta muutosta, että Suomesta tulisi edes suurinpiirtein alkoholiton maa. Mutta ei se ole mitenkään mahdotonta.

Se vaatisi suurta asennemuutosta. Historia kyllä osoittaa, että vastaavia kulttuurisia muutoksia on tapahtunut ympäri maailmaa monesti. Usein ne liittyy uskonnolliseen murrokseen.

Jos nyt voisi äänestää alkoholista kyllä vai ei, niin äänestäisi ei. Eli siis Suomesta kaikki viina pois…

Viimeisistä pulloista taisteltaisiin veripäissä. Tappoja ja tappeluja syntyisi… Mutta jos lopussa olisi alkoholiton yhtesikunta, niin se olisi vaivan väärti.

En kyllä lyö vetoa tuon kehityksen puolesta.

No mut jos ihan realistisesti aateltas, kun alkoholi kuitenkin kuuluu suomalaisen kulttuurin ohella koko länsimaiseen kulttuuriin. Ja osin itämaiseenkin.

Kieltolaki tuli mainittua. Ei se lisännyt koko kansan juomista, mutta toki kulutuksen painopiste siirtyi väkeviin joita on helpompi juoda salaa ja valmistaa itse (kiljun kautta).

Ameriikan kieltolain aikaan toinen AA:n perustaja tohtori Bob Smith kirjoitteli itselleen pirtureseptejä lääkärin arvovallallaan. Päihdeaddiktio löytää aina keinot.

Alkoholiton yhteiskunta kuulostaa yhtä utopistiselta kuin toimiva kommunismi: kuulostaa hienolle ja toimii paperilla; käytäntö sen sijaan on eri asia.

Jokainen saa - ja ennen kaikkea voi - tehdä valinnan omien -ismiensa suhteen. Pakottamisella / kieltolaieilla ei saada aikaan oikeastaan yhtään mitään muuta kuin hieno ja voimakas vastareaktio.

Alkoholi on kiistatta myrkky. Maksa alkaa polttamaan alkoholia nopeasti kun se havaitsee sitä joutuneen elimistöön. Jos alkoholi tulisi nyt uutena aineena ja sitä arvioitaisiin samoin kuin muitakin uusia ruoka-aineita niin samoilla turvakertoimilla “terveellinen” annos rajoittuisi yhteen teelusikalliseen päivässä 50 kg ihmisellä (0,5 g).

Tämä selviää asiantuntijan kirjoituksesta prof. Jouko Tuomisto →

mv.helsinki.fi/home/tammisol … 090106.pdf

Kieltolain aikana alkoholin valmistus, myynti,markkinointi ja maahantuonti oli kielletty. Sen sijaan alkoholin käyttöä ei oltu kriminalisoitu ja kun sitä ei edes paheksuttu niin laki lienee yksi epäonnistunempia historiassamme.

En usko että alkoholiton yhteiskunta toteutuu ainakaan lähimmän 500 vuoden aikana.