Alkoholisti omaishoitajana????!!!!!

Heips!
Mitä voin tehdä…alkoholi on ongelma, en kyllä juo itse, mutta silti tuntuu et juuri minulle se on ongelma. Veljeni juo. En asu hänen kanssa, enkä enää jaksa valvoa miettien miten “pelastaisin” rakkaan veljeni.
Mutta nyt on käynyt ilmi, että alkoholisti veljeni on ryhtymässä sairaitten vanhempiemme omaishoitajaksi. Siis todellakin…ALKOHOLISTI OMAISHOITAJANA!!! En keksi keinoa miten tämän typeryyden voisi estää kun vanhemmat itse tahtoo näin. Uskovat kai raukat, että poika näin voisi lopettaa juomisen.

Tilanne on akuutti…apua!!!

Miksi? Saako hän siitä jotain etua, vai ajatteleeko hän todellakin vanhempiensa etua? Kuka hyötyy, vai voisiko ehkä (tämä on siis ihan pikkupikku mahdollisuus, jonka heitän) olla veljellesi hyväksi ottaa vastuuta toisesta ihmisestä?

Miksi? Saako hän siitä jotain etua, vai ajatteleeko hän todellakin vanhempienna etua? Kuka hyötyy, vai voisiko ehkä (tämä on siis ihan pikkupikku mahdollisuus, jonka heitän) olla veljellesi hyväksi ottaa vastuuta toisesta ihmisestä?

Ihan tuon tekstinpätkän suhteen en arvaa ottaa kantaa puoleen eikä toiseen - puhumattakaan siitä että ehdottaisin jotain ratkaisua. Mutta jatka pohdintaa, ehkä sieltä tulee jotain toteuttamiskelpoista.

Näin äkistään alkoholistina tulee mieleen, että jos ei osaa ottaa vastuuta itsestäänkään, kuinka sitten muista. Onko kyse toivorikkaasta utopiasta vaiko hyväksikäytöstä?

Omaishoitajan työ on “normaaleillekin” erittäin raskasta ja vastuunalaista. Kuinkahan alkoholisti siitä selviää?

Vaikea juttu, jos vanhemmat uskovat raskaan hoitotyön raitistavaan vaikutukseen. Olisikohan koeaika paikallaan?

Jaksatte amatöörit asiaa pähkäillä. Minäpä kerron, viranomaiset päättävät. Ja lisäksi, jotkut juovat ja jotkut eivät. Jos ei kiinnosta niin ei kiinnosta. Turha täällä on roikkua…

No, kun kysytään niin eipä se paljon näppistä rasita vastata. En tiedä, onko siitä apua, mutta tyhjän saa pyytämättäkin.

Miksi on niin varmaa, että ko. asia edes viranomaisia kiinnostaa? Loppujen lopuksi se viranomainenkin on ihminen ja pahimmassa tapauksessa vain kumileimasin. Helpolla pääsee jo ei tarvitse tehdä muuta.

Kiitos kun jaksoitte vastata. Yritän nyt kertoa enemmän tilanteestani. Meitä on siis kahdeksan sisarusta. Vanhukset ovat 84 ja 80 ja asuvat vielä omillaan. Toimeen tulevat mitenkuten…joutuvat mm soittamaan ambulanssin kun isä kaatuilee, eikä pääse ylös eikä äiti pysty auttamaan. Millään ilveellä he eivät halua palvelutaloon asumaan.
Meistä sisaruksista kaikilla on tietty omat työt ja kukaan ei asu samalla paikkakunnalla kuin vanhukset.
Nyt on sitten syntynyt tämä kuningasidea, että yksi pojista (työtön alkoholisti, jolla on kaikki asiat aina rempallaan) muuttaisi vanhusten luo ja alkaisi näitten omaishoitajaksi. Vanhustyönjohtajan ja kotisairaanhoidon johtajan kanssa on asiasta jo pidetty palaveri, mutta eihän ne tiedä alkoholismista.

Kyllä minäkin uskon, että isä haluaa tämän alkoholistipoikansa ottaa siipiensä suojaan, mutta pelkään että vanhukset ei jaksa kuitenkaan katsella sitä örveltämistä sitten .

Siinä voi käydä niin että vanhat heikkokuntoiset vanhukset joutuvat hoitamaan ja huolehtimaan vielä pojastaankin.

Ketä siinä kokouksessa oli läsnä, oliko teitä muita sisaruksia? Vaikenemalla alkoholismista ei nyt tässä tilanteessa auta ketään. Tuntuu ihan hurjalta ajatukselta että alkoholistipoika muuttaisi iäkkäiden vanhempiensa hoidettavaksi. Koska niin päinhän se sitten olisi. Vanhemmat vielä kantaisivat jatkuvaa huoltakin pojasta.

Mun mielipide on, että nyt kannattaa puhua asiat auki. Kertoa niille asiasta päättäville ammattilaisille että mikä on tilanne. Ihan kaunistelematta.

Olisikohan järkevin ottaa puheeksi viranomaisten kanssa alkoholismi?Sitä ennen kaikki sisarukset pyöreän pöydän ympärille pohtimaan tilannetta.Aikuisina ihmisinä puhua asiat halki joka kantilta.Mitä tehdään sitten jos tulee retkahdus?Jos alkoholismi kaikkien tiedossa siitä on vaan pakko pystyä puhumaan.Kaikkein pahin tilanne varmaan,jos asiasta vaietaan,sitten sattuu jotain ja syytetään alkoholistia sattuneesta.Vastuu siirretään sille joka on kaikkein heikoin lenkki.Kaunis ajatus kumminkin,että hän haluaisi alkaa vanhempiaan hoitamaan.Miksei hän siihen kykenisikin,mutta varasuunnitelmat myös hyvä miettiä.
Toivottavasti löydätte kaikkia tyydyttävän ratkaisun.

Komppaan tytteliä. Alkoholismista on pakko puhua, koska muuten vanhempasi hoitavat ja mahdollisesti myös rahoittavat hänen sairauttaan.

No nii, kirjoitin pitkän sepustuksen tästä ongelmastani ja nyt se katosi bittiavaruuteen :blush:

Yritän siis uudelleen. Tästä omaishoitaja-asiasta on kokousta jo pidetty, mukana kunnasta joku vanhustenhuollon johtaja ja kotisairaanhoidonjohtaja, vanhukset ja veljeni. Alkoholismista tuskin puhuttiin.
Meillä sisaruksilla on jo kokous sovittuna, mutta vasta parin viikon päähän. Kukaan muu ei voi ryhtyä vanhusten omaishoitajaksi kun kaikilla on työt ja perheet.

Minä taidan ainoa jolla on todella tiedossa tämä veljen alkoholismi muutenkin kuin vain kuulopuheiden perusteella.
Otin veljen joskus vuosia sitten töihin (silloin sillä oli vielä perhe).
Neljä päivää meni, sitten retkahti. Yritti kyllä tehdä duunia sillä asenteella että AINAHAN NÄITÄ HOMMIA ON KÄNNISSÄ HOIDELTU!
Viisi päivää jaksoin jotenkuten katsella, oli yötkin meillä kun eihän se kännissä voinut rattiin lähteä( sillä itsellään ei kyllä ole "estoja "kännissä ajamisen suhteen). Pyysin, määräsin , huusin , puhuin, soittelin naapureihin että sille EI SAA TARJOTA MITÄÄN KAHVIA VÄKEVÄMPÄÄ. Lopulta kuskasin sen kotiinsa kun sammui jo aamuseitsemältä vessaan…kuudelta väitti vielä olevansa työkuntoinen. Silloinen vaimonsa vain totesi, että tätähän heidän elämä on ollut jo yli kymmenen vuotta, mikään ei hänelle tullut yllätyksenä!!!

En tiedä miten pystyisin luottamaan siihen ettei vanhukset joudu kestämään tätä samaa örvellystä. Rollaattorilla voi olla vaikea päästä vessaan jos omaishoitaja makaa sammuneena oven edessä :imp: :imp:

Nimenomaan!

Entäpäs jos soittaisit maanataina esim sille kotisairaanhoidon johtajalle ja kertoisit saman mitä meillekin. Sen jälkeen päätös ei ole sinun käsissäsi enää.

Onko veljesi itse myöntänyt alkoholisminsa? Kaikki viitteet kertomassasi menee vähintään tuurijuoppouteen, mikä on yksi alkoholismin muoto. Veljelläsi on varmasti aito huoli vanhemmistasi, mutta onko hän oikea hoitamaan heitä? Tuskin. Jos vanhempanne ovat oikeasti liikuntarajoitteisia, esim. kaupassa käynti tai wc, niin sisarusten voisi olla aika lyödä viisaat päät yhteen ja miettiä oikeaa hoitopaikkaa vanhemmillenne. Maksoi mitä maksoi. Veljesi taas saa apua kun sitä itse haluaa.

Huomioikaa myös että veljenne ei ole vain mikään surkea vätys vaan sairastunut avuntarvitsija.