Alkoholisteja kuntoutettava!

Järvenpään sosiaalisairaalan ylilääkäri painotti muutama päivä sitten Hesarissa alkoholistien kuntoutustarvetta ja painotti, että alkoholiveron tuotosta (n. 1 Mrd €) vain 15% ohjataan kuntoutukseen. Olen täysin samaa mieltä. Mielestäni valtion tulee osoittaa kunnille vähintään 300 M € vaikeimmin kuntoutettavien päihdekuntoutukseen. Vakituisessa työssä olevat/suureläkeläiset huolehtikoon itsestään. Tuki on suunnattava pätkätyöläisille, pitkäaikaistyöttömille ja pieneläkeläisille. Mielestäni tukipakettiin kuuluvat seuraavat alakohdat:

  1. Vitaminointi- ja ravitsemusohjelma: jos maanantaina käy terveyskeskuksella/A-klinikalla heittämässä hetulaan viikon monivitamiinipläjäyksen saa viikon ajaksi viisi henkilökohtaista lounasseteliä, jota käytettäessä henkilöllisyystodistus esitettävä. Lounassetelipaikkoja on missä vaan - jopa maamme pienimmässä kaupungissa Kaskisissa. Syrjäseuduilla asuville syrjäytyneille voitaisiin antaa viikottainen 50 € kuponki ruokakauppoihin. Sitä ei voisi käyttää alkoholiostoksiin ja kuponkia käytettäessä olisi henkilöllisyys todistettava. Ohjelman avulla saataisiin syrjäytyneiden alkoholistien ravitsemustilanne kuntoon.

  2. Kylpylälomaohjelma. Jokaiselle syrjäytyneelle alkoholistille voitaisiin kustantaa vuosittain kolme viikon pituista kylpylälomaa kuntoremonttiperiaatteella parhaimpiin kylpylöihin niiden huippusesonkien ulkopuolella. Ohjelman avulla syrjäytyneet alkoholistit virkitäytyisivät henkisesti.

  3. Varsinainen kuntoutusohjelma. Nykyisiä kuntoutuspaikkoja tulisi lisätä ja järjestää niihin ravintolatasoinen ruokailu → motivoituneet alkoholistit kuntoutuisivat paremmin.

Alkoholistien kuntoutusohjelma palvelisi maallisten tavoitteiden lisäksi myös hengellisiä tavoitteita, sillä Jeesus painottaa vähäosaisista huolehtimisen tärkeyttä!

Aamen for this, ja tätähän toteuttaakin jotkut kansalaisjärjestöt, ja tietysti Veikko Hurstin aloittama työ. :slight_smile:

Yhteiskunnallisesti myös päihdehuoltolainsäädäntö tähtää tähän, mutta siinähän on se että yhteiskunta järjestää vain sen verran huoltoa/hoitoa, että lakipykälät edes näennäisesti toteutuvat.

Tuo kohta 1. toteutuu periaatteessa sosiaalihuollossa ja monenlaisessa päihdekuntoutujien hoidossa (mm. kotihoito), mutta se edellyttää vakinaista osoitetta ja asuinpaikkaa. Kodittomat irtolaiset jäävät paitsioon.
By the way, koko viikon vitamiiniannosta ei ole mahdollista tankata ennakkoon; etenkään vesiliukoisten B- ja C-vitamiinien osalta. Niitä pitäis tankata joka päivä.

Ravintolatasonen ruokailu? No kyllähän kuntoutuslaitoksissa ihan hyvää ruokaa saa, siis sellasta perusruokala-tyylistä mättöä. Sitä syö myös henkilökunta. :slight_smile:

  1. Mitä olen näköhavaintoja tehnyt on köyhien alkoholistien ruokavalio hyvin makkarapainotteista. Tämä on kansallinen häpeä, sillä halvimpien makkaralaatujen lihapitoisuus - esim. uunilenkit - on n. 8-10%. (Lihaan verrattavat ainesosat ovat lähinnä koneellisesti prässäämällä luusta erotettua prässilihaa). Makkarapainotteisella ruokavaliolla tulee puutostila! Köyhät alkoholistit olisikin jollakin keinolla vitaminoitava ja nähdäkseni lounasseteleohjelma olisi tähän oiva keino!
  2. Korvikkeiden käyttäjien elämäntilannetta leimaa köyhyys ja maamme korvikkeiden käyttäjistä suuri osa on pk-seudulla (Lasol-pakolaisuus). Tähän on saatava muutos ja rakennettava riittävästi Sällikotien tapaisia tukiasuntoja pk-seudulle ja aluekeskuksiin. Tämä voidaan rahoittaa alkoholiverotuksen voittovaroilla.
  3. Kimmokkeen raitistumiselle/kohtuukäytölle saattaa antaa hoitojakso. Köyhiä alkoholisteja saataisiin varmasti hoitoon, jos heitä houkuteltaisiin hoitopaikkoihin gourmettasoisella ruokailulla (paremmalla kuin mitä lounasseteleillä saa).
  4. Korvikealkoholistit olivat 1970-luvulla työttömäksi jääneitä itä- ja pohjoissuomalaisia Helsingin rakentajia. Heidän heitteellen jättönsä on kansallinen häpeä!

Tää on kyllä ihan totta. Halvat makkarat ja einekset ylipäätään on aika ravintoköyhää ruokaa: aineksina pitkälle prosessoituja hiilihydraatteja ja huonoja rasvoja. “Lihana” niihin menee tosiaan kai jonkinnäköstä teurasjätettä.
Mä itse vältän nisäkkäiden lihaa koska olen tällanen viherpiipertäjäkettutyttö-ituhippi, mutta nautin sen sijaan mieluusti kalaa ja joskus vähärasvaista siipikarja-leikkelettä. Suosittelen näitä muillekin, miksei myös köyhille alkkiksille.
Esim. tonnikala- tai sardiinipurkin saa lenkkimakkaran hinnalla, ja vaikka siinä on sisältöä grammoissa vähemmän, se on proteiinipitoisempaa, ravitsevampaa ja pitää nälkää paremmin.

Kohdasta 2. taidan olla samaa mieltä, ja mikäpä estää kohtaa 3. ehdottamasta päättäjille. Kohdasta 4. en osaa sanoa enkä tiedä, mutta kuulemma 1960- ja 1970-luvulla rappioalkoholisteissa oli jopa sotaveteraaneja, joita sitten paleltui hengiltä Helsingin kaduille.
SE on jo häpeä ja kauheaa. :neutral_face: