Alkoholismi aiheuttaa psykoottisuutta

Alkoholin haitoista sisäelimien - lähinnä haiman ja maksan - kannalta ollaan valistettu kiitettävästi. Alkoholin haitoista aivoille (pikkuaivoatrofia, joka pahimmillaan ilmenee rollaattorin käyttönä ja isoaivoatrofia, joka pahimmillaan ilmenee dementiana [n. puolella kroonikkoalkoholisteista on jonkin asteinen dementia]) ei ole valistettu riittävästi. Kokonaan skipattu aihe on alkoholin aiheuttama psykoottisuus (lue mielisairaus). Itselläni päivittäisen juomisen kautena (1994-1998 ja 2001-2003) se ilmeni seuraavasti:

 • juoppohullukohtauksen aikana juoksin alasti taloyhtiöni sisäpihalla
 • juoppohulluuskohtauksen aikana olin kuristamassa koiraa, minkä seurauksena minut vietiin sairaalan kautta mielisairaalaan viideksi päiväksi
 • vuosien yksinjuopotteluperiodin aikana, jolloin katsoin Psykon kirjoittelin satoja reseptejä Norman Batesin voileivistä ja heitin reseptit lattialle (asunto täynnä A4-saastetta) epärealistisena kuvitelmana perustaa Norman Batesin voileipähotelli
 • vuosien yksinjuopotteluperiodin aikana suunnittelin ostavani nakkikioskin ja jäätelökiskin ja muodostavani ne konserniksi, jonka ainoa tavoite liiketaloudellisesta tuloksesta riippumatta on myydä tappiolla jäätelötötteröitä nakkikioskille ja laatia konsernitilinpäätöksiä
 • kroonisen juomisen aikana fantasioin aina, että olen koiran tutkimusapulainen (koira tekee ostensiivista tutkimusta)
 • kuukausien yksinjuopotteluperiodin aikana fantasioin muuttamisesta onnelliseen suomalaisten päihdeyhteisöön Kööpenhaminassa, jossa kävisin töissä “kylmällä”, nauttisisn kannabista unilääkkeeksi ja herkuttelisin joka päivä kaakaojuomilla ja kananpojilla
 • esimerkkejä on paljon lisää

Sisuskaluni ovat siinä kunnossa, kuin en olisi koskaan juonut. Pikkuaivojen atrofia on lievää (näkyy kallokuvissa ja tuntuu krapulassa huimauksena), dementiaa ei ole (psyk. lääkärien haastattelujen mukaan) MUTTA: alkoholin krooninen käyttö on aiheuttanut psykoottisuutta, jonka vuoksi on määrätty milloin Levozinia milloin Promatsiinia ja milloin mitäkin. Missään Alkon valistuslehtisessä en ole nähnyt varoitusta aivovaurioista (jotka usein edeltävät sisuskalujen vaurioita) ja ennen kaikkea en ole nähnyt niissä varoitusta MIELENTERVEYDEN häiriöistä. Mielenterveyden häiriöistä yleinen on (ei omakohtaista kokemusta) psykoosien ohella alkoholiparanoidia, joka ilmenee mm. aiheettomana mustasukkaisuutena, joka sitten aiheuttaa tarpeetonta väkivaltaa. Miksi Alko ei valista aivojen surkastumisesta/todellisuuden tajun pettämisestä alkoholin liikallisen käytön seurauksena?

Tässä olisi hyvä käsikirjoitus TV-ohjelmaa varten. Nykyisin tulevat alkoholismia käsittelevät ohjelmat kuten mm.: katkolle, aamusydämmellä ja se keskusteluohjelma, jossa julkkikset alkkikset ja ei-alkkikset kertoivat tuntemuksiaan eivät herätä tarpeeksi. Alkoholistina kaipaisin juuri tuonlaista tietoa. Aivan uutta on minullekin, että aivoissa tapahtuvat muutokset edeltävät sisuskalujen tuhoutumista. Mediaan pitäisi saada paljon ja usein ihmisiä kertomaan mainitsemistasi kokemuksista, lääkäreitä kertomaan miten alkoholi vaikuttaa fysiologisesti, psykologeja mitä elämässä tapahtuu kun juo. Lisää todellista tietoa ja todellisia tarinoita.

Olen kyllä aivan samaa mieltä. Oikeastaan vasta tänne keskustelupalstalle eksyessäni sain tietää, että mielenterveysongelmat voivat johtua alkoholista! Mikä on siis aivan uskomatonta, ettei sitä ihmisille kyllin selvästi valistuksessa kerrota. Juopottelu-uransa aloittava teini ei piittaa maksavaurioiden vaarasta, mutta osaisi ehkä yhdistää paniikkikohtauksensa alkoholiin, jos joku olisi niistä joskus maininnut, ja kenties harkitsisi uudestaan uusilla tiedoilla, että aloittaako sitä uraa vai ei.

Yleensä Lasolarskan kirjoitukset ovat itsessäni herättäneet lähinnä huvittuneisuutta/ovat hyvää viihdettä tai sitten menevät niin yli, jotta lukeminen jää puolitiehen mutta nyt oli mielestäni kirjoitus todella hyvä.

Usein varoitellaan Kannabiksen psykoosi riskeistä (jotka ovat keskimäärin olemattomat verrattuna muihin substansseihin), sekä tietyti Amfetamiinin aiheuttamista psykooseista, jotka ovat täyttä totta jo lyhyehkönkin käytön jälkeen, mikäli siihen on taipumusta.

Mutta missä hitossa on varoitukset Alkoholi psykooseista, Alkoholi paranoidisesta käyttäytymisestä tai Alkoholi hallusinaatioista, joilla en siis tarkoita varsinaista delirium tremenstä “juoppohulluus kohtausta” Mielestäni aihe on niin mediassa kuin nuorten päihdevalistuksessakin täysin sivuutettu aihe.

Alkoholi on väärin käytettynä yksi pahimmista huumeista jotka laukaisevat mielenterveysongelmia. Varsinkin nuorilla, joilla aivojen kehitys on vielä kesken, jälki seuraamukset myöhemmällä iällä voivat olla hyvinkin vakavia.

Minäkin Lasolarskan tavoin toivoisin keskustelua aiheesta selkeesti enemmän. Ainakin omalle lapselleni, kun hän teini-ikään tullessaan tulee kohtaamaan tämän maan alkoholi myönteisen ilmapiirin, niin tulen parhaani mukaan kertomaan faktat minkä keskushermosto myrkyn kanssa ihmiset ovat tekemisissä, vaikka se siideripullo kuinka viattomalta näyttäisikin.

Viina on laillistettu huume, jonka käyttö Suomessa on hyväksyttyä ja jopa suotavaa. Kun viinaa käyttävät kaikista yhteiskuntaluokista ja ikäryhmästä n.12-100 tulevat ihmiset, niin sellaista asiaa kuin hulluus ja viina ei haluta liitää yhteen. Kaikesta valistuksesta huolimatta mielenterveyden häiriöt ja sairaudet ovat asioita jotka edelleen mieluiten käsitetään ei minulle eikä läheisilleni kuuluvana asiana. Eihän nyt herranjaumala tavallinen viinaa juova ihminen voi olla riskissä sairastua mielenterveydeltään. Hulluksihan tulevat vain hullut :unamused: Parempi on, kun ollaa hys, hys hiljaa ja kaikki saavat rauhassa juoda annoksensa… ja kauppa käy ja verorahat virtaa…

Tunnetuillakin henkilöillä on mielenterveys pettänyt liiallisen alkoholin käytön vuoksi. Muutamia esimerkkejä:

 • Ozzy Osborne linnoitautui hotelliin juomaan kahdeksi viikoksi Black Sabbathista erottamisen jälkeen (nyttemminhän tämä perushörhö on raitistunut)
 • Paul “Gazza” Gascoigne kuvitteli 42-vuotiaana - ja pahasti alkoholiongelmaisena - pystyvänsä treenaamaan vielä itsensä nopeasti maajoukkuekuntoon
 • Ahti Karjalainen - jo niin dementoituneena ettei pystynyt opettelemaan tekstinkäsittelylaitteen (sähkökirjoituskone, jossa pieni näyttö) käyttöä - kuvitteli potkujensa jälkeen pystyvänsä idänkaupan konsultiksi. Konsulttiharha voi olla yleinenkin. Tiedän erään insinöörin, joka sairaalassa ollessaan (alkoholin takia kuinkas muuten!) haaveili urasta freelancer-tarjouslaskentakonsultina. Matti Nykänenkin - ennen laulajan uraa - käytti konsultin nimikettä.
  . Bror Wahlroos - joka aloitti työpäivänsä viskilasillisella ja siirtyi sitten esikuntineen Pataässään - kuvitteli itsestään liikoja. Sairastumisen jälkeen raitistuttuaan hän totesi Suomen Kuvalehdessä, että olisi pystynyt terveenä estämään surullisen kuuluisan Valco-kuvaputkitehtaan perustamisen.

Jo em. esimerkit - muut muistanevat paljon lisää - osoittavat, että todellisuuden taju (psykiatrian terminä realiteetin testaus) voi alkoholismin seurauksena pettää fyysisestä kunnosta, varallisuusasemasta tai koulutustaustasta riippumatta. Alkoholipulloihin ei voi painattaa varoitustekstejä (koska pienpanimoille ja pienille viinitaloille/tislaamoille tämä toisi kilpailuhaittaa suuriin alkoholitaloihin nähden). Sen sijaan Alkoihin ja suuriin ruokakauppoihin laitettavilla kylteillä ja esitteillä saataisiin varoittaminen edullisesti toteutettua.

Tietoiskuja tv:ssä voitaisiin harkita. Esim. monet kävelykykynsä menettäneet miehet/perheet joiden lapsi on huostaanotettu/psykiatrisen historian omaavat alkoholistit suostuisivat mielellään kohtalaista haastattelupalkkiota vastaan esiintymään julkisuudessa - mm. kroonikkoalkoholisti Pettersson suostui Palmen murhan tiimoilta mielellään haastatteluihin koska sai niistä hyvät viinarahat ja Nikita Fouganthinekin on julkisuushakuinen, koska haastatteluista saa hyvin rahaa pörräämiseen yöelämässä! Olennainen osa tietoiskuja olisi alkoholistien kallokuvien esittäminen. (Esim. Mellerillä oli viimeisen kirjansa mukaan n.80% aivoista tuhoutunut).