Alkoholi ja väkivalta

Tänä vuonna ehkäisevän päihdetyön viikon teemoina ovat turvallisuus ja tapaturmat. Juodaanko meillä tosiaan niin paljon, ettemme uskalla liikkua yleisillä paikoilla ilman pelkoa väkivallasta tai yleisestä epäviihtyvyydestä? Olemmeko vaaraksi sekä itsellemme että toisillemme? Minkälaisia kokemuksia sinulla on? Tutustu myös tietopankin artikkeliin 243 Alkoholi ja väkivaltaisuus sekä Reino Sirénin kirjoittamaan julkaisuun Alkoholi väkivaltatilanteissa.

Menee ehka hilkun verran aiheen viereen, mutta pistanpa kokemuksiani toisenlaisen alkoholikulttuurin maasta. Iranissa alkoholi on laitonta ja litran viinapullosta heilahtaa hakki 6kk:ksi. Lisaksi julkisella paikalla paihtymyksesta rapsahtaa 40 raipaniskua. Alkoholia on kuitenkin saatavilla (pimeasti) ja ihmiset sita juovat.

Kieltolain hyvana puolena nain sen, etta ihmiset, jotka juovat, eivat tee sita julkisesti. Julkinen alkoholinkaytto/paihtymys aiheuttaa paljon enemman ongelmia kuin alkoholinkaytto sinallaan - esim aloituksessa mainittu “yleinen epaviihtyvyys” (huh mika termi :smiley:) ja paattomat vakivaltarikokset lahes satunnaisia ohikulkijoita kohtaan - ja miksipa ei muutkin rikokset, kun jengi, etenkin nuoret, dokailee ulkona niin helposti saadaan kuningasideoita rikkoa paikkoja tai pollia jotain - jotain, mita ei selvinpain tehtaisi.

Lisaksi julkinen alkoholinkaytto ja sekaisin oleminen tekee dokaamisesta entista hyvaksytympaa, jopa siihen pisteeseen etta sekaisin oleminen on ‘siistia’ nuorten mielesta ja jotkut jopa esittaa olevansa enemman sekaisin kuin ovat saadakseen hyvaksyntaa… Samalla vertaispaine dokaamiseen vaikuttaa entista vahvempana ja laajemmin.

On tuosta kieltolaista varmasti ongelmansakin, tulonlahde jarjestaytyneelle rikollisuudelle ja viinatrokarien tekemat rikokset (esim velanperinta yms huumekuvioista tutut ilmiot), mutta selvasti silla on hyvatkin puolensa ja nakyy, ettei ‘antaa menna’-taysvapauskaan mikaan paras ratkaisu ole.

Lopuksi viela, etta kieltolaki ei ole ratkaissut paihdeongelmaa millaan tavalla. Siina missa meilla Suomessa on puliukkoja, Iranissa on saman verran heroinisteja. Ehka ainoana erona on etta heroiinin voimalla ei hairikoida samalla tavalla mutta toisaalta se pitaa nistit tiukemmin otteessaan ja tappaa helpommin overeihin yms…

Onniina: Muuta köyhään dubaihin. Ja pysy siellä kans.

Ja simsalabim ja akrabadabra! Päihdeongelma on pois ja tilanne parani kertalaakista!
Sehän on niin helppoa hankkiutua eroon päihdeongelmastaan, mitä täällä oikein valitetaan ? Kas, kun en tuota aiemmin tajunnut. Nyt kaikki joukolla hankkiutumaan eroon päihdeongelmista. Ja sitten virkeänä vapaaehtoistyöhön. Jihuu. Life is good. :smiling_imp: :smiling_imp:

Mikset sinä sitten vedä?

Ajatella muuten, minun ihan lähisuvustani löytyy ainakin kaksi ihmistä, jotka ovat lapsuudessaan sairastaneet keripukin. Ei, he eivät ole sotasukupolven edustajia, vaan nuorempia. Ihan lähiperhepiirini ihmisistä löytyy heitä, jotka ihmettelivät vasta ihan muutamia vuosia sitten ensimmäistä appelsiinia, ja miten ihmeelliseltä se yksi siivu appelsiinista maistui, kun se yksi appelsiini jaettiin koko perheen kesken.

Hämmentävää on ollut myös kuunnella sitä miten köyhistä maista suomeen tulleet ihmiset kauhistelevat sitä miten kalliita suomalaiset hedelmät ja vihannekset ovat, miten suppea ruokavalikoima täällä on, ja miten täällä ei näy kuin viisi tv- kanavaa. :unamused: Sekä sitä miksi täällä ei saa pureskella khattia.

Hei,

tämä viestiketju on tarkoitettu alkoholin ja väkivallan yhteyden pohtimiseen, ei muutaman keskustelijan keskinäiseen kinaamiseen.

Asiallisempaa linjaa jatkossa keskusteluun!

Terveisin,
Päihdelinkin toimitus

Oon kyllä ihan samaa mieltä. Mikä ihmeen pakkomielle on joillakin vetää kolmansien maiden köyhyys syyllistäväsä ja äärimoralisoivassa päähänhakkaamistarkoituksessa joka aiheeseen kun pitäisi puhua suomen sisäisistä asioista, kuten esimerkiksi alkoholin ja väkivallan yhteydestä?

Olette.

Pakko kirjoittaa vaikka tämä menee ihan ohi väkivallasta ja päihteistä. Mulle tuli viestejä lukiessa mieleen se kun lapsena ei syöny lautasta tyhjäksi ja joku aikuinen sano että: syö nyt, afrikassa kuollaan nälkään.

?

Eikö ne sitten kuole jos syön lautasen tyhjäksi? Vai että, syö nyt ja kuvittele syödessäsi ne nälkiintyvät afrikan lapset…Syö niin että napa paukkuu ja ole tyytyväinen kun sulla on ruokaa kun ei kaikilla ole.

Mulla on flunssa ja koskee päähän ja pyydän anteeksi jos tämä ei liity mihinkään.

Aina jollakulla on asiat huonommin kuin meillä, teillä. Ei se tarkoita että tässä voi olla onnensa kukkuloilla, kun ei meidän maassa ole nyt sota. Typerää ajatella että pitäisi tuntea jotain omituista kiitollisuutta siitä että on katto pään päällä, kun asunnottomiakin on, ettei saa valittaa kun on ainakin se katto… Henkilökohtaiset kriisit on aina henkilökohtaisia, niitä ei lievennä tieto siitä että intiassa on paljon köyhyyttä…

Toivottavasti joku löysi jutun pointin, en tajua kohta tätä kirjoitusta itsekään.

Kyllä sitä mitä alkoholi ja väkivalta tekee on tullut nähtyä kun isä kännipäissään hakkas äidin päätää asfalttiin niin että korvasta lähti kuulo, niin olisipa joku tullut siihen tilanteeseen sanomaan että hei lopeta dokaaminen niin kaikki pelastuu? Se on pirun helppoa sanoa kun ei taida olla omia kokemuksia asiasta. Isäkin aina aa- han eksyessään tuli uskovaiseksi kunnes seuraavat äidin tienaamat rahat oli juotavissa… Piti kirjoittaa vähän itse aiheesta mutta ymmärsin mitä jäljetön ajaa takaa…
Voitaisiin esim. ajatella ensiksi että suomessa on hyvin, päihdehuolto, mielenterveystyö, vanhustentyö ym. kohillaan eikä esim. sairaaloissa lopetusuhan alla( se ehkä auttaisi alkoholismiin ja väkivaltaankin). Voisin sanoa että herää ja haista ruusua… ja päästä se katti ulos. Joka ikinen päivä saadaan lukea enemmän ja enemmän kuinka huonosti valtiomme voi, esim. itsemurhat, aseella ampujat jne. Yksi uutinen oli että suomessa on 100 000 75 vuotiasta naista jotka asuvat köyhyyden rajoilla ja vähän ylikin. Ja kaikki ne tapaukset mitkä ei ylitä uutiskynnystä…