Alkoholi ja koronaepidemia

Hei,
välitämme THL:n tiedotteen.


Arviolta 600 000 suomalaista käyttää alkoholia niin paljon, että haittojen riski on kohonnut. Koronaepidemian aikana ja poikkeusoloissa alkoholia kohtuullisesti käyttävien kulutus voi huomaamatta liukua haitallisen käytön puolelle. Poikkeustilanne voi myös lisätä niin alkoholista riippuvaisten kuin riippuvuudesta toipuvien riskiä lisätä juomista tai aloittaa juominen uudelleen.

Alkoholin käyttö lisää vakavan koronataudin riskiä

Alkoholin haitallinen käyttö heikentää perusterveenkin ihmisen vastustuskykyä. Alkoholin haitallinen vaikutus voimistuu entisestään, jos henkilöllä on lisäksi muita riskitekijöitä, kuten tupakointia tai ylipainoa.

Krooniset sairaudet, kuten hengityselinsairaudet sekä maksa-, munuais- ja verenkiertoelimistön sairaudet lisäävät riskiä vakavaan koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin ja sairaalahoidon tarpeeseen.

Rutiinit auttavat hallitsemaan alkoholinkäyttöä epidemian aikanakin

Pidä kiinni rutiineistasi ja luo tarvittaessa uusia. Keinoja koronaepidemian aikaisen stressin helpottamiseen löytyy tällä hetkellä paljon netistä ja sosiaalisesta mediasta. Kunnat ja järjestöt tarjoavat esimerkiksi erilaisia auttavia puhelimia sekä neuvontaa ja kohtaamisia etäyhteyksin.

  • Älä juo alkoholia päivittäin ja tee jokaisesta lasillisesta tietoinen valinta.
  • Älä käytä alkoholia tunteiden säätelyyn, kuten ahdistuksen tai stressin hallintaan. Juomisella on taipumus lisätä huonoa oloa.
  • Pelkäätkö retkahtavasi juomaan poikkeusaikana? Jos retkahdat, mieti mikä sai sinut retkahtamaan ja miten voisit estää tilanteen uusiutumisen. Palauta mieleen ne syyt, miksi lopetit ja mitä lopettaminen sinulta vaati, ja miten siinä onnistuit.

Jos huolestut omasta tilanteestasi, ota rohkeasti yhteyttä aikaisempaan hoitopaikkaasi tai esimerkiksi järjestöjen tarjoamiin auttaviin puhelinpalveluihin ja muihin tukipalveluihin.

Jos sinulla on päihderiippuvuus ja/tai hoitosuhde, pidä kiinni hoitosuunnitelmastasi. Katso hoitopaikkasi tai kotikuntasi verkkosivuilta, miten palvelusi toimivat poikkeusaikana. Aukioloajoissa ja yhteydenpitotavoissa voi tapahtua nopeitakin muutoksia.

Jos tuttu palvelusi on poikkeusaikana muutettu etäpalveluksi, sitoudu siihen. Etäpalvelut eivät ehkä tunnu samalta kuin kasvokkaiset kohtaamiset, mutta palvelusi palaa vielä ennalleen. Toisille etäpalvelut sopivat kasvokkain kohtaamista paremmin ja voivat helpottaa avun piiriin hakeutumista.

Kuinka monta alkoholiannosta on riskikäyttöä?
ks. kaavio THL:n sivulta.

Lisätietoa ja tukea alkoholiongelmiin koronaepidemian aikana

Valtakunnallisesti verkossa toimivista neuvontapalveluista löydät tietoa Päihdelinkin Internet-palvelujen listalta.

Tietoa oman kotikuntasi palveluiden aukioloajoista ja yhteydenottotavoista poikkeusaikana saat kunnan verkkosivuilta.

Vähennä vähäsen – Opas alkoholinkäytön vähentäjille
Alkoholilaskuri
Päihdeneuvonta-puhelin (24 h) puh. 0800 900 45
10 henkilökohtaista kysymystä alkoholinkäytöstä
Yli 65-vuotias - Arvioi alkoholin käyttöäsi. Mittari alkoholin käytön itsearviointiin
Huoli ja jaksaminen koronavirusepidemian aikana

Toimi näin, jos epäilet sairastuneesi koronaan

Lue ohjeet kansalaisille koronaviruksesta

Jos oireesi ovat lieviä, lepää ja sairasta kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. Vältä sosiaalisia kontakteja. Kun oireet ovat loppuneet, pysy kotona vielä ainakin yksi päivä.

Soita terveyskeskukseen heti, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, hengitysvaikeuksia ja yleistilasi heikkenee.

Valtakunnallisesta neuvontapuhelimesta 0295 535 535 saat yleistä tietoa koronaviruksesta ja terveysasioista. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Lisätietoja voit kysyä myös omalta terveysasemaltasi. Katso soittoajat kotikuntasi verkkosivuilta, sillä aukioloajat ovat voineet muuttua poikkeusaikana.