aikuisten selviämis- ja katkaisuhoitoasema on ainutlaatuinen

Turun Sanomat 20.12 2010 02:30:48

Salossa tammikuun alussa avattava A-klinikkasäätiön pyörittämä aikuisten selviämis- ja katkaisuhoitoasema on ainutlaatuinen Varsinais-Suomessa ja edelläkävijöihin se kuuluu koko maassakin.

Selviämisasema vuoteineen, suihkuineen ja vessoineen on karunpuoleinen, mutta siisti ja lämmin. Se on ihmisarvoinen vaihtoehto putkalle. Nöyryyttävään tilanteeseen joutunutta ihmistä ei pidä nöyryyttää vielä entisestään kaltoin kohtelulla. Poliisitkin vapautuvat muuhun työhön kuin juopuneiden valvontaan.

Tärkeintä kuitenkin on, että Salossa on samalla tontilla tarjolla koko päihdehoidon paketti katkaisusta kuntoutukseen. Selviämisasemalla vietetyn yön jälkeen hoitohenkilökunnalla on otollinen hetki puhua jatkohoidon puolesta. Katkaisuun pääsee vain oven avaamalla.

Salo ja Somero näyttävät muille kunnille mallia myös ennakkoluulottomuudellaan. Kaupunkien asukkaat pääsevät A-klinikkasäätiön kuntoutukseen mutkattomasti ilman maksusitoumusta. Eli tie on tehty heille tälläkin tavoin mahdollisimman helpoksi.

On hyvä, että edes jossakin kehitellään uusia hoitokäytäntöjä ja investoidaan niiden toteuttamiseen. Ilman kunnon puitteita ja voimavaroja eivät päihdeongelmat ratkea. Tilanne pahenee Suomessa tasaista tahtia. Eniten lisääntyy nuorten naisten ja eläkeikäisten ongelmajuominen. Pelkällä putkakuurilla ei niitä todellakaan ratkaista.

Salossa samaan pakettiin kuuluvat kuntoutusosasto ja asumisyhteisö, jossa kaikkein pahimmin asiansa sotkeneet ihmiset voivat rauhassa harjoitella uutta elämää.

A-klinikkasäätiön Länsi-Suomen aluejohtaja Hannu Ranta on syystä ylpeä kertoessaan, että lähiasukkailta ei ole tullut ensimmäistäkään valitusta naapurustoon rakentuneesta päihdehuoltoyksiköstä. Yleensähän naapurit nostavat suuren äläkän, jos alueelle on tulossa tämäntyyppinen hoitolaitos.

A-klinikkasäätiö uudistaa parhaillaan toimintastrategiaansa. Toivottavasti luvassa on lisää uusia, raikkaita ratkaisuja, joissa hoito on mahdollisimman mutkattomasti asiakkaiden ulottuvilla. Salon malli sopii varmasti muillekin paikkakunnille.