Äidistä tuli kyyninen paska

Vuosikausia sain siistejä kertomuksia, liiankin aukottomia, mihin rahat menevät ja miten työpaikat jätetään. Viimeisten vuosien aikana minusta on tullut kyyninen paska, en usko enää sanaakaan. Enkä valokuvia, joilla esitetään asioita todeksi.

Tyttäreni on yli 30-vuotias, joten en hänen elämäänsä enää voi ohjata uomaansa. On mennyt luottotiedot, työpaikka ja kohta varmaan asuntokin, jollei saa otetta asioista. Elämänhallinta on aivan kuralla: amfetamiinia, viinaa, tupakkaa ainakin, muusta en tiedä. Selivä vieroitusoideita on ja erittäin epäsosiaalista käyttäytymistä (varastamista), joten koko suku varuillaan. Muuttunut nuoruutensa mittaan kiltistä ja herkästä älyköstä paatuneeksi itsetuhoiseksi varkaaksi ja pahoin addiktoituneeksi.

Tyttären pitkä parisuhde kesti 10 vuotta, ja hän lähti siitä kävelemään vain löytääkseen vielä huonomman. Taitaa saada turpiinsa, mustelmista päätellen. Pitkän parisuhteen aikana nämä ongelmat alkoivat, oli kumppanilla opiaattikäyttäjän historia, eikä vain sitä. Viimeiset vuodet käyttivät (rahankulukista päätellen) yhdessä. Annoin ennakkoperintöä ja maksettiin tyttären velkoja pois. Ja lisää vain kehtaa pyytää.

Enää en anna rahaa. En jaksa kuunnella valhetarinoita. Laitoin estot eri kontaktivälineisiin. Odotan, että tokeentuu tai jotakin. Ja varmasti tapahtuu.

Hei AnnaManna

Olen pahoillani tyttäresi tilanteesta. On varmasti todella raskasta seurata oman lapsensa luisumista huumemaailmaan ja siihen liittyvien lieveilmiöiden pariin (mm.rikokset).

Olethan muistanut ahkea apua ja tukea itsellesi? Aikuisen lapsen tilanteeseen ja päätöksiin on vaikea vaikuttaa - raitistumisen tulee lähteä itsestä. Mutta oman jaksamiseesi voit vaikuttaa. Voisi olla hyvä jutella esim. Irti huumeista ry:n läheistyön keskuksen työntekijän kanssa. Vilpolan viestien lukeminenkin voi auttaa löytämään vertaistukea, vaikka tämä palsta aika hiljainen onkin nykyisellään. Täältä Päihdelinkistä löytyy myös läheisen huoneentaulu, saisitko siitä voimaa? Minkälaisesta avusta ajattelet, että sinä voisit hyötyä tässä tilaneessa?

Voimia sinulle ja hyvää kesää!

Yst.terv. Tiia / Plinkin tiimi

Kiitos palautteesta ja neuvoista. Olen hakenut itselleni apua, vaikka koronan ja kesän vuoksi työterveyden toiminnot jäissä.

Vertaistukea on kanssa, kun parilla kaverilla ollut sama tilanne aikuisten lastensa kanssa. Fiksuja, koulutettuja nuoria vailla tulevaisuutta, siltä tuntuu. Ensin bilehuumeita ja luullaan tilanteen olevan hallinnassa. Ei ole, ei yhdelläkään. Meitä “kyynisiä paskoja” on sitten useampia, ja tarinoissa juonet aika samanlaiset. Ikävällä ja surullisella tavalla sama stoori.

Sen vielä sanoisin tuon suht raivokkaan purkaukseni perään, että koko kaaos paljastui viimeinkin. Tiedän että nämä ongelmat ratkeaa vain tyttären itseoivalluksella ja ajalla. Jos oivallusta raitistua ei tule, ollaan kädettömiä. Jos aika loppuu, se on sitten siinä.

Tsempit muillekin, jos samaa kaaosta joudutte sivusta seuraamaan.

Kyyninen paska uskoi pari päivää. Yhteys tyttäreen, joka sanoi olevansa katkolla viikon. Tiedän, ettei mistään saa tietää, onko toinen oikeasti katkaisuhoidossa vai ei. Pyysin kuvaa omasta huoneesta, sain jonkun nettikaappauskuvan hostellihuoneesta. Ei näytä ainakaan olevan tämän alueen A-klinikan tiloista. Korona-aikanakaan läheisiä ei päästetä.

Pötypuhetta. Kelan tuet tuli keskiviikkona, riittävät varmaan viikon. Kirjoitusvirheistä päätellen joku muu kirjoittaa tekstarit. Sellaisia sanoja, joita tytär ei koskaan käytä. Julmaa, erittäin julmaa. Veikkaan sitä parikymppistä täyspummia, jonka kanssa seurustelee ja narkkaa. Sitä, joka sanoo ettei eläkkeet tai työt kiinnostam, toisaalta sinne asti ei tolla menolla ennätä.

Mä en ymmärrä. Mä en sääli. Niin itsekästä ja lyhytnäköistä elämää. Oli niin yököttävä viimetapaaminen juhannuksena. Ja nämä valheet oksettavat. Pitää pistää kanavat kiinni taas. Niin muut kyynisen paskan tittelii kantavat äidit neuvovat. Mitä muutakaan tässä voi tehdä?