AHDISTUS

Juu täällä samanlainen ahdistunut kansa aina olen ollut köyhä opiskelija liekkö johtuu mun peliongelmasta tai siis liittyy. :frowning:

Itse aloitin lukioikäisenä rayn pelien pelaamisen, sitten armeijan jälkeen sorruin nettipeleihin ja siinä samassa vielä rayn pelejä harrastellut. :frowning:

Ei surkia mä olen tyhmä asun yksin justiinsa vuokran ja muut laskut onneksi sain maksettua tälle kuulle, mutta sitten eillen se taas iski nimittäin pelipirulainen ja pelinhimo, kait mun on myönettävä et nyt vihdoin itselleni et mä olen pelisairas, ja siitä on päästävä eroon. Netissä tullut kaikkia eri kasinoita kokeiltua ja sossustaki kerran pelaamisen takia joutunut rahaa pummia ja elänkin nimittäin opintotuella ja opintolainalla ja tiedän että niillä eläisi mainiosti opiskelujen aikana kun käyttää rahansa viisaasti. Alkoholia minä oon joskus kokeillut ei ole mun juttu maistuu pahalta ja tupakkaa kansa kokeillut ei maistu hyvälle, mutta niiden sijasta mulla on helvetinmoinen pelisairaus, josta olisi päästävä eroon.

Faktahan on että pienelläkin rahalla pärjää jos sen osaa visaasti käyttää ja tiedän itse sen helvetin hyvin, mutta sitten kun pitää olla tää pelisairaus ja pahat pelinhimot niin sitten se on aina menoa, vaikka tiedän sen että pitemmällä aika juoksulla peleistä jää häviölle mä vaan sorrun ja sorrun…

Toivottavasti paranen sairaudestani, tämän sairauden lisäksi minulla on lääkäri todennut skitsoaffektian ja pakko-oireisen häiriön, mutta lopetin aikoinaan sielä terapiassa käynnin kun se oli niin helvetin kallista yksi kerta maksoi aina sen 85 e, mutta toisaalta kyllähän tuollainen summa pitäisi laittaa oman terveyden hoitamiseen eikä peleihin. Välillä minulla on ollut sairauteni kanssa parempiakin kausia, jossain vaiheessa söin lääkkeitä, mutta niistä oli vain haittaa ja ne veti ainakin peratsin veti psykoosiin ja sitten oli jokin toinen lääke olikohan se zyprexa antoi yöllä kyllä unen, mutta aamulla oli niin paska olo että lopetin niidenkin käytön.

Juu näiden kolmen sairauden suhteen on kyllä elämässäni ollut parempiakin kausia välillä, välillä olen ollut jopa pitkiäkin kausia pelaamatta, mutta sitten kun elämässä on noi kaksi muuta sairautta ja sitten kun ahdistus iskee sitä ehkä ikään kuin tulee pelattua sitten ja pakenee hetkeksi ongelmia niihin, mutta faktahan on että niillähän ne ongelmat pahenevat.

Lukuisia kertoja on tullut sanottua itselleni että nyt ja nyt mä lopetan pelaamisen, mutta paskat se on jäänyt vain yrittämiseksi, velkani olen aina maksanut, mutta velkaantunut olen myös pelaamisen takia, mä en tahdo jaksaa enään tätä elämää, mulla ei oikeen tahdo olla yhtään ystäviäkään en tiiä onko ne pelien takia kadonneet, mutta jo yläasteajoilla olin koulukiusattu ja silloin olin vielä ihan tunnollinen poika enkä edes harrastanut pelaamista, mutta sitten vain jotenkin muutuin ja nykyään on niin rikollinen olo että kyllä masentaa, mä en ole mitään rikoksia tietenkään koskaan tehnyt, mutta kun rupeaa miettimään mun pelaamista ja pelitapaa niin kyllä siinä huono omatunto tullee, mä haluasin pois tästä pelihelvetistä, uusia tuulia elämään, uusia ystäviä, uusia harrastuksia ja sellaisen työn josta saa kohtuullisen toimeentulon ja samalla tyytyväinen itseeni, tällä hetkellä olen työharjoittelussa ja joskus pitäisi valmistuakin ja tradenomiksi opiskelen paljon ei olisi enään jäljellä elikkäs enään opinnäytetyö ja tää harjoittelu alta pois ja sit yks kurssi, mut voi helvetti soikoon nää sairaudet taitaa pilata mun koko elämän, ei sitä jaksa enään ehkä olen väärällä alallakin kun en enään tiedä rahan arvosta mitään tai siis oikeasti tiedän, mut oon miettinyt että pelaan liikaa tunteella enkä järjellä ja siks siinä ei ookkaa mittää järkiä.

Terveisin yksinäinen opiskelijamies…

Ps:
Toivottavasti elämäni kirkaistuisi vielä parempaan suuntaan, osastolle en halua paranemaan, koska yksi veljeni on kiertänyt eri osastoja ku sillä on kans epilepsia ja skitsoaffektia tai jotain sellaista ja sillä on niin karuja kokemuksia niistä paikoista että siksi itse nyt pelkään että jos menen ongelmistani puhumaan psykiatrille se määrää mut hullujen huoneelle, mutta jotain hoitoa ehkä tarvisin, hoitona ainakin ystäviä joiden kanssa voisi viettää parempaakin elämää kun pelaamista. Tsempiä teille kaikille jotka painitte saman ongelman kanssa nyt meidän tulisi keksiä keino sen ongelman selättämiseksi ja lopettaa pelaaminen kokonaan, juu empä tiiä oliko tässäkään mitään järkeä tulla tänne tuntojaan purkamaan, mutta jotenkin se helpottaa kun saa kertoa omasta ongelmastaan.

SUOMESSA PELAAMINEN PITÄISI KIELTÄÄ KOKONAAN, JOTTA EI OLISI LIIKAA MEITÄ PUMMEJA ELI RAYN KONEET PITÄISI SAADA POIS AINAKIN JULKISILTA PAIKOILTA KUTEN KAUPOISTA.

SIINÄHÄN NE LAPSUKAISETKIN SITTEN NÄKEVÄT VÄÄRÄÄ ESIMERKKIÄ AIKUISILTA JOS EI NIITÄ KONEITA KOSKAAN VIEDÄ POIS KAUPOISTA. JA RAY KIITTÄÄÄ JEE JEE KU KANSA SAIRASTUU PELAAMISEN VUOKSI TAI EI KAIKKI MUTTA TOSI MONI SILTI.

En analysoi sen enempää koko tekstiä vaan kommentoin tuohon isolla kirjoitettuun, että Suomessa pelaaminen ja koneiden kieltäminen olisi vaihto-ehto. Kuitenkin suurin osa ihmisistä pystyy tiputtamaan kolikon automaattiin, ottamaan lasin viiniä tai polttamaan savukkeen jäämättä niihin koukkuun.

Hei, hyvä että opiskelut sinulla kohta jo loppusuoralla. Olen itsekin pelannut paljon, ja välillä tulee sorruttua. Pitää vain tehdä plan olla pelaamatta ja yrittää pysyä siinä parhaansa mukaan. Jos välillä pelaa, niin turha mennä täysin pöntöstä alas, vaan yrittää parhaansa ja jatkaa eteenpäin. Rahansa voi käyttää erilaisiin asioihin ja pelaaminen on yksi. Mieti tarkkaan paljon haluat pelata vai haluatko pelata yhtään rahojasi. Itse koen että parasta on kun en pelaisi ollenkaan, silti tekee mieli pelata :smiley: ristiriitaista. Ja mitä kavereihin tulee, niin yritä parhaasi siinäkin ja juttele samanhenkisille tytöille/pojille. Ja jos ei ole kavereita niin sitten ei ole, turha ottaa stressiä, sen itsekin huomannut…

Muutama huomio viestistäsi:

  • Lukiossa lintsattu ne tunnit jolla lauserakenteita käytiin lävitse. No ei vaineskaan, varmasti sinulla on tarpeeksi ongelmia muutenkin, että tälläiseen jaksaisi kiinnittää huomiota. Kuitenkin, viestisi olisi huomattavasti mukavampi lukea jos se ei sisältäisi yli 12 rivin virkettä.

  • Ongelmat poikii ongelmia. Eli sinullakin on ollut (mt-)ongelmia ennen kun peliriippuvuus syntyi. Minulla oli sama juttu ja niin monella muullakin. Tämä on hyvä tiedostaa sairauden hoitamisessa. Eli kun pääkoppa on kunnossa niin oireetkin (peliriippuvaisuus) katoaa tai vähintään helpottuu.

  • Kanna vastuu virheistäsi. RAY:n syyttäminen toimii varmasti kanavana purkaa pahaa oloa ja en kyllä syyttömäksi tätä yhdistystä julistaisikaan. Päätöksen laittaa se kolikko sinne automaattiin olet kuitenkin tehnyt sinä, eikä kukaan muu. Syyn vierittäminen muiden tahojen niskoille ja vastuun vältteleminen eivät auta sinua ongelman hoitamisessa. Pikemminkin: näytä itsellesi ja muille, että olet vahva ja näiten rahasieppojen saavuttamattomissa.

  • Itsellesi myöntäminen on alku. Tätä alkua kannattaa jatkaa niin, että kerrot ongelmasta yhdelle luotettavalle taholle, mielellään jollekkin läheiselle ihmiselle. Puoliso, vanhemmat tai hyvä kaveri. Jos tälläistä ei löydy niin peluuri ja ga-ryhmät auttaa myös, tosin näiten käyttöön voi olla suuremmat kynnykset.

Näkisin, että olet käytännössä samassa tilanteessa kuin minäkin vuosia sitten. Huomaat itsestäsi peliriippuvaisen merkkejä ja olet pelannut ehkä 3- tai 4-numeroisen summan rahaa. Tämä tekee tuntuvan loven kukkaroon ja ajatus siitä, mitä tällä rahalla olisi saanut voi katkeroittaa. Minulla on sinulle hyviä ja huonoja uutisia: Et ole pelannut vielä kauaa tai onnistunut tuhoamaan elämääsi, talouttasi ja ihmissuhteitasi. Huonot uutiset ovat sitten ne, että näin käy jos et lopeta nyt. Ja tarkoitan siis nyt, eikä huomenna tai ensi viikolla. Yleinen klisee on, että ihmiset tuleevat tänne foorumeille pelattuaan ja huomaavat miten monilla ihmisillä on kymmeniä tai satoja tuhansia velkaa pelaamisen takia. Tästä sitten ajatellaan että “eipäs mulla noin huonosti menekkään” ja sitten huomataan vähän ajan kuluttua että ikävästi siihen suuntaan ollaan menossa. Olen käyttänyt foorumia nyt n. vuoden ajan ja täällä on pari hyvää esimerkkiä tästä.

Mitäpä sitten pitäisi tehdä? No ensinnäkin, lopeta pelaaminen. Ja lopeta siis kaikki pelit, sekä nettipelit että automaatit. Älä aseta itsellesi viikottaisia tai kuukausia rajoituksia, “voin pelata tämän ja tämän verran” vaan ryhdy absoluuttiseen absolutismiin. Tämän jälkeen vaikeuta pelaamista. Paras ratkaisu on tehdä pelaamisesta mahdotonta (antaa rahat & tili jonkun luotettavan ihmisen haltuun). Tämä ei harmi kyllä yleensä toimi, koska a) vaikeuttaa liikaa elämää ja b) ei olla tarpeeksi syvällä pelihelvetissä eli toisin sanoen, ei olla hävitty tarpeeksi rahaa, jotta oltaisiin valmiita tehdä näin suuria uhrauksia. Peliautomaatit + nettipelit on vaikea yhdistelmä, koska mitään varmaa kikkaa ei ole (paitsi tuo minkä juuri mainitsin). Sulje kaikki käyttämäsi nettipelien tilit ja lopeta käteisen rahan käyttäminen on varmasti hyvä alku.

Kunhan tähän saakka on päästy, täytyy ongelmaa alkaa työstämään psyykkisellä tasolla. Eli, ensinnäkin älä edes koeta verrata tilannettasi muiten pelaajien tilanteisiin. Älä myöskään syyttele muita tahoja tai ihmisiä tai edes itseäsi. Aika usein näkee sen, että sanotaan “peliriippuvaisuus on sairaus, joten pelaan enkä voi sille mitään”. Tämä on tälläinen noidankehä, joka pitää katkaista. Eli älä syyttele sairauttasi tai “oikeuta” itseäsi pelaamaan koska olet peliriippuvainen. Tämä sairaushan koostuu hyvin pitkälti ns. itsekusetuksesta. Eli sanot ja luuletkin, että et halua pelata. Pelipiru kuitenkin syöttää sellaisia jänniä ajatuksia sinne korvien väliin. Totuus on kuitenkin, että mikäli haluat lopettaa pelaamisen niin tässä maailmassa ei ole mitään syytä miksi sinun pitäisi enää ikinä pelata yhtäkään kolikkoa. Älä lankea mihinkään itsekusetuksiin kuten “olen heikko joten pelaan”. Olet tasan niin vahva kun haluat olla.

Suuri ongelma on myös, että ei tiedosteta minkä takia pelataan. Toiset pelaa ajan vietteenä. Toiset koska haluaavat voittaa rahaa. Kolmannet jännityksen ja voiton tuoman hyvän olon vuoksi. Kysy myös itseltäsi: haluatko voittaa pelaamisen vai häviämisen. Ei minulla ainakaan pelaamisen aikoinani huono olo tullut pelaamisesta. Se tuli siitä häviämisestä. Älykkäänä ihmisenä varmaan voitkin tiedostaa näiden kahden yhteyden. Kumpikin on siis sama asia. Jos pelaat, niin häviät. Mitä kauemmin pelaat, sitä enemmän häviät. Paras tapa voittaa on siis olla pelaamatta. Mieti paljonko vuodessa säästyy rahaa kun et pelaa. Ajattele kaupassa kun kävelet peliautomaatin ohi: “taas säästän 20 euroa”.

Ota myös yhteyttä mt-toimistoon. En tiedä paljoa sairaudestasi, mutta kuulostaa siltä, että asialle kannattaisi tehdä jotain. Kävin itse vuosia psykoterapiassa (lopetin n. 1kk sitten) lukuisien ongelmien takia ja näistä viimeisimpänä tuli peliriippuvaisuus. Psykoterapia ainakin on ilmaista ja varmasti auttaa. Jos saat hoitoa sairauteesi ja muihin elämäsi ongelmiin, tulee peliriippuvaisuudenkin päihittämisestä helpompaa. Ja älä tosiaan mene siihen, että syyttelet sairauksia kaikista ongelmistasi. Ei ne sairaudet sinun puolesta laita kolikkoa automaattiin tai tee talletusta kasinolle. Ne varmasti vaikuttaa ja etenkin hoitamattomana, mutta loppukädessä se olet aina sinä joka sitä kättäsi ohjaa. Tiedosta tämä ja olet varmasti voiton puolella. Monet sairaudet ovat hyvin hoidettuna lähes oireettomia, joten laita elämäsi kuntoon sen sijaan että värjöttelet nurkissa ja mussutat yksinäsi “ku mulla on sellanen ja sellanen sairaus”.

Kirjoitin aika suoraa tekstiä. Mutta sitä tämä tilanne vaatii. Lempeät sanat eivät valitettavasti sinua (tai peliriippuvaisia yleensäkään) auta, toivottavasti suorempi suhtautuminen toimii herätyksenä. Lue palstaa ja etsi vinkkejä joita voit soveltaa omaan tilanteeseesi. Pyri aktiivisesti tekemään elämästäsi parempaa ja siihen, että et pelaa. Lopettaminen on hidas prosessi, mutta sinulla on hyvät mahdollisuudet toipua mikäli teet oikeat valinnat ja pääset ongelman juuriin käsiksi. Itsetutkiskelua kannattaa harrastaa. Suosittelen myös, että kirjoittelet tänne aktiivisesti. Pidä vaikka lukua montako päivää olet ollut pelaamatta. Kerro myös niin hyvät kuin huonotkin uutiset, avoimesti.

Tulipas tekstiä. Toivottavasti tästä on pitkällä tähtäimellä jotain apua.

:confused: