AA:n hengellisyyden häpeily

AA on hengellinen yhteisö. AA:n ohjelmassa ja perinteissä ei ole mitään hengellisyyden vastaista lausumaa.
12 askelta ja 12 perinnettä on julkisesti kaikkien luettavissa eikä niissä ole mitään salaista.
Jokainen AA:n askeliin tutustunut tietää varmasti että ohjelma on hengellinen.
Miksi sitten osa itseään AA-laisiksi sanovista kiertää asiaa kuin kissa kuumaa puuroa? Väittäen ettei AA ole hengellinen ?
Yritetään selittää ja kieroilla ja sanoa että Jumalan kieltävä voi hyväksyä hengellisen ohjelman? Mitä hävetään. Onko maallistuminen niin pitkällä että uskoa ei voi tunnustaa nimettömänäkään?
AA:han voi tulla vaikka ei vielä usko mutta sinne tullaan etsimään uskoa ja se löytyy. Mutta AA ei tue uskosta luopumista milloinkaan.

Nimimerkki Jartsi kertoo jättäneensä AA:n. Samoin hän kertoo jättäneensä puolueensa. Niin on joskus tehtävä jos ajatukset ja ohjelmat eivät kohtaa. On etsittävä kunnes löytää. Mutta voi myös itse muuttua ja palata. Meillä on kokemuksia niistä jotka ovat kapinoineet ja palanneet uskon äärelle. Hyväksyneet se että omat ajatukset olivat vain kapinointia.

Niin… miksi ihmiset eivät “tunnusta väriä”, kuten asia joskus ilmaistaan?
Minulle tuollaisen asian kanssa ei ole muistaakseni juuri ongelmia tullut. Oman maailmankatsomukseni olen parhaan ymmärrykseni mukaan koonnut, ja marssijärjestys on ollut se, että kun sen olen itse hyväksynyt niin liittymiset erilaisiin yhteisöihin ovat sitten tapahtuneet sen mukaan onko niiden periaateohjelmat olleet yhteensopivia minun ajatusteni kanssa. Ei ole sitten tarvinnut miettiä miten voisi jotain lausekkeita tulkita päinvastaisiksi ja itselle sopiviksi.

Jos jonain päivänä maailmankatsomukseni muuttuisi täsmälleen päinvastaiseksi kuin se nyt on, luultavasti liittyisin myös AA:han. Sen ohjelma on, myönnän, juuri sellaisen katsomuksen ja tavoitteiden voimassaollessa, erittäin looginen ja johdonmukainen.

Puolueiden suhteen tilanne on aivan sama. Olen ollut jäsenenä, mutta kun sitten huomasin etteivät omat ajatukseni käy yksiin ohjelman kanssa, niin lähdin hiljaa pois. No, asioihin voin ottaa kantaa ja vaikuttaakin olematta jäsenenä missään. Eteen tulee tilanteita, joissa joudun valinoillani jotain puolta tukemaan, vaalit nyt ovat yksi sellainen.

Silloin on sitten vaan äänestettävä sitä ohjelmaa joka on lähinnä omaa ajattelua, mutta valinnanvaraa toki vielä on.

Kokonaan eri asia on se, että asioihin voi vaikuttaa ja kantaa voi ottaa ihan yksityishenkilönä, tehden yhteistyötä eri asioissa aina tilanteen mukaan, sitoutumatta mihinkään ohjelmiin ja tavoitteenasetteluihin.

.

Kaukaa sivusta asioita seurailevana sanoisin että monet sitä ideologiaa mieltymystensä mukaisiin suuntiin kiskovatkin. Mutta kun kiskomistoimintojen voimavektorit sojottavan täysin mielivaltaisiin (ellei jopa mielipuolisiin) suuntiin, on niiden voimien resultantti kutakuinkin nolla. Joten ei se ideologia juurikaan taida siirtyä kovinkaan äkkinäisesti, ainakaan ilman korkeampien voimien apua.

Tosin idea sinällään on hyvä. Ensimmäiset kirjoittajat toivat julki huolensa että AA-laiset eivät tunnusta väriä eli AA:n hengellisyyttä. Nyt kaiketi he ja monet lukijat odottivat ratkaisua että AA-laisia ryhdytään pikaisesti kouluttamaan ja muokkaamaan, kunnes oppivat ideologiaa kunnolla noudattamaan. Mutta mitä vielä, tässä ehdotettiin ratkaisua että muutetaan sitten ideologiaa.

AA:n puolesta sanon että kaikki eivät häpeile eivät kä kieroile uusein jäsenten tpoivossa. Kyllä suurin osa on rehellistä väkeä ja sanoo suoraan mitä ohjelma sisältää. Ja tuovat esille AA:n kirjallisuutta jossa se on selvästi sanottu.
Thimo, ei ne ole mitää 30-luvulla painettuja kirjoja ja ohjelmia. Painovuoden voi tarkistaa ja voi varmistaa sen ettei niitden sisältöä ole AA:n toimesta kumottu. AA-kustannus on hyvin tarkka että kaikki sen materiaali on opillisesti sitä mikä juuri tänä päivänä on ohjelma ja perinteet ja tarkoitus ja kannaotot hengellisyyden puolesta tai vastaan.

Vaikka AA ei ollut minulle kuin vahingoksi mielenrauhalleni niin sellaiselle joka on hengellisen katsomuksen varma tunnustaja se voi olla erittäin hyvä.
Elämäntapa asioiden on parasta olla samoilla perusteilla kuin kaiken muunkin ajattelun ettei tarvitse itsensä kanssa joutua riitaan. Tai ei tarvitse sulkea silmiä ja korvia ja olla ajattelematta.

AA -ideologian muuttaminen ei ole todennäköistä. Se on levinnyt juuri hengellisenä liikkeenä ja jos se keikahtaa sen olisi rakennettava koko ohjelma ja perinteet ja kaikki kannat uudestaan. Helpompaa on tehdä sitten uusi liike joka sitä kaipaa.

.

Tästä asiasta on puhuttu joku tuhannen vuotta.

Eikö siitä ollut joku juttu raamatussakin… että vaikka Pietari kuinka kielsi niin kukko lauloi vaan… vai miten se meni.
Hmm…
Mukavia pohdinnan aiheita, tietysti.

Onhan se vähän sellaista… ensin liitytään hengelliseen järjestöön, ja sitten aletaan häpeillen selittämään että ei tämä nyt pohjimmiltaan niin kovin hengellinen ole… ja toivotaan ehkä mielessä etä jospa tapahtuisi ihme ja se muuttuisi ei-hengelliseksi…

En oikein ymmärrä.

Monenlaiseen järjestöön olen kuulunut, mutta en sentään mukana ollessani ole häpeillyt minkään ohjelmia. Joistakin olen lähtenyt, kun ovat ajatukset periaatteellisella tasolla ristiin menneet -ja olen myöntänyt erehtyneeni v alinnan suhteen.

Mutta, yleensä olen sitten lähtenyt ihan vaan laiskuuttani, kun en ole viitsinyt mukana toimia. Sovinnossa poistunut ja ajatellut että ehkä joskus ja jossain yhteydessä sitten taas… näkeepähän tuon.

Valinnan varaa kun on, kyllä yhteisöjä riittää joka lähtöön. Ja ihan hyvin ihminen pärjää vaikkei liittyisi mihinkään, ihmissuhteita, vertaistukea, kansalaistoimintaa, vaikuttamista, keskinäistä avunantoa jne taitaa olla itse asiassa järjestöjen ulkopuolella tänäkin päivänä enenmän kuin organisoiduissa yhteisöissä.

Mutta, kukin oman katsomuksensa mukaan, ja mitäpä niitä valintojaan häpeilemään, itse valittujahan ne sentään ovat.

.

Jos etsii harrastuspiiriä ajanvietteeksi voi ensin tutkailla ohjelmat ynnämuut. Mutta jos on vaikeuksia päästä eroon viinasta saattaa olla viisainta ottaa vastaan se apu mikä on tarjolla, etenkin kun mitään kytkykauppaa ei edellytetä vaan hengellinen ohjelma on vapaaehtoinen.

AA-ohjelman synnystä:

aasuomi.fi/index.php?option= … Itemid=116

Ohjelman sanotaan olevan vapaaehtoinen ja lisäksi mm. toinen askel osoittaa jo sanamuodollaan ohjelman olevan vapaaehtoinen. “Opimme uskomaan…”, eihän ihminen voi mitenkään etukäteen tietää oppiiko uskomaan vai eikö opi.

No sokeakin nyt sen näkee, että AA on hengellinen järjestö. Yhdysvalloista lähtöisin vielä niin mitä voi odottaa? Kokouksetkin (ainakin ulkomailla) ovat vieläpä kirkon tiloissa.

Ei tämä vielä ole itselleni ollut liian häiritsevää, koska muuten en sielä kävisi. Kyllä minulla juomisen syytkin ovat hengellisiä, niin minulle on aika luonnollista, että siihen löytyvät lääkkeet ovat muunmuassa hengellisiä. Eli mietiskely, terapia (kokousten muodossa), lukeminen. Muut lääkkeet ovat fyysisiä kuten liikunta ja oikeanlainen ravinto.

Jaa, …

En minä millään muotoa hengellisyyttä häpeä. En myöskää astunut AA:n kynnnyksen yli liittyäkseni johonkin hengelliseen järjestöön, vaan pikemminkin ratkoakseni varsin hankalaa päihdeongelmaani. Hyvän avun sainkin. Tuo AA:n hengellisyys toki ahdisti minuakin, ennen kuin ensimmäistä kertaa oven avasin. Paremmin asiaan tutustuttuani toki huomasin, että AA:ssa oli mukana kovin monin tavoin hengellisyyteen suhtautuvia. Monelle nämä “jumalat ja kamalat” olivat paljon kovempi pala kuin minulle.

Näin jälkikäteen olen aivan tyytyväinen, että korkeammasta voimasta olen kuullut AA:ssa kovasti monipuolisia näkemyksiä. Oma käsitykseni on kirkastunut, eikä keskustelu Jumalasta enää ihmeemmin aiheuta angsteja. Saman olen pannut merkille muissakin AA:laisissa. Ateistit ovat entistäkin tiukempia ateisteja ja uskovat vakaita uskovaisia. Innokkaimmat näkevät jopa enkeleitä ympärillään. Jokaiselle kai se oma tapa suhtautua hengellisyyteen sallitaan.

Varsinaisia kristittyjä on AA:ssa varsin niukasti, vaikka joku osallistuu jopa seurakunnan toimintoihinkin. Niitä kristittyjä nimittäin on Suomessa aika niukasti. Enemmän on sellaisia, jotka jostain syystä haluavat maksaa kirkollisveroa saamatta sen ihmeempää vastinetta rahalleen. Kaiken kaikkiaan AA:n toimintaan osallistuvat ovat aikamoinen läpileikkaus tavallisista suomalaisista. Mahdollisuus erilaisten näkemysten kuuntelemiseen on rikkaus myös näissä hengellisissäkin asioissa. Jos kerran jumalajutut jotain ihan angsteihin asti ahdistaa, kannattaa kyllä pohtia, mitä asian tiimoilta on lapsena jäänyt hampaankoloon. Ei ne hampaankolot nimittäin sillä puhdistu, että laittaa pään pensaaseen . :smiley:

Smokki ja Sikari ei todellakaan ole häpeillyt hengellisyyttään, kyllä hän on avoimesti “tunnustanut väriä”. Kuten rehellinen ihminen tekeekin.

Ole n kai sen ennenkin sanonut, mutta sanotaan vielä kertaalleen;
Jos ajattelutapani ja maailmankatsomukseni keikahtaisi aivan päinvastaiseksi nykyisestä, niin suurella todennäköisyydellä menisin mukaan AA:n toimintaan.

Silloin sen ideologia, ohjelma ja perinteet, lähetyskäskyä myöten, olisivat aivan luonnollista toimintaa.
Ja jos siihen menisin, niin uskonpa, etten kuuluisi niihin jotka yrittävät selittää ohjelmaa joksikin muuksi kuin mitä se on.

Hengellisen “kaikki valta on peräisin korkeammalta voimalta” ajattelun pohjalta AA:n toiminta ja sen julkaisemat opit ovat erittäin loogisia ja tarkoitukseensa sopivia.

Myös sen organisaatio, sisäänrakennettuine askelineen joissa anetaan tehtäväksi hankkia yhä uusia jäseniä, on erittäin toimiva.

En siis menisi väittämään että AA:ssa on mitään vikaa.
Se, että se pyrkii vaikuttamaan ihmisten ajatteluun ja maailmankatsomukseen aivan eri tavalla kuin ne järjestöt jotka minä omia ajatuksiani läheisemmiksi koen, ei ole mikään vika - se o n vai n yksi tosiasia muiden joukossa ja se siitä.

Aa:n jäsenistö osaa mainostamisen ja jäsenhankinnan. Erittäin hyvin. Tämä plinkin keskustelupalsta on hyvä osoitus siitä. AA:ta tehdään tunnetuksi, nimi nostetaan esille jokaisessa ketjussa, väsymättä ja taukoamatta. Vaikka asioista olenkin kovasti eri mieltä, ja tavoitteeni ovat aivan erilaiset, niin tekniselle suoritukselle ja propagandan eri muotojen hallitsemiselle annan täydet pisteet.

Monella järjestöllä ja puolueella olisi opittavaa AA-liikkeeltä. Ja tämän sanon aivan kunnioituksella.

Onko? Mitä yhteisöjä on viinasta eroon pääsemiseen tai viinasta erossa pysymiseen keskisuuressa kaupungissa? Otin esimerkiksi Jyväskylän joka on samaa kokoluokkaa kuin kotikaupunkini. AA-kokouksia näkyy olevan 36 viikossa. Mitään muita viikottaisia kerhoja tai kokouksia en tiedä enkä tiedä miten niitä etsisi (joko niitä ei ole tai ne eivät mainosta).

Usvakumpareen paarustaja esitti kysymyksen varmasti ihan rehellisessä mielessä.
Kun kuitenkin olen ajatellut etten ryhdy mainostamaan mitään toimijoita niin totean vain että minäkin tiedän Jyväskylästä löytyvän ihan joka päivälle päihteetöntä toimintaa, päihdeongelmia ehkäisevää toimintaa ja päihdeongelmia korjaavaa toimintaa. Ja tietysti voidaan kysyä, onko todella pakko liittyä johonkin jos aikoo olla käyttämättä päihteitä.

Olen poikennut Jyväskylässä parissakin päihteidenvastaista toimintaa harrastavassa paikassa, ja silloin näyttivät hyvinkin aktiivisilta. Mutta, siitä on jo vuosia joten tieto voi olla vanhentunutta.

Olisi mukavaa keskustella täällä asioista ilman mainostusta, vaihteeksi, joten yritän omalta osalta pidättäytyä … niinpä, sorry, usvakumpareen paarustaja, en nyt sitten vastannut kysymykseesi.

Jyväskylää ensialkuun:

jyväskylän a-kilta Päivätoimintakeskus on auki vuoden jokaisena päivänä klo 8.00 – 21.00

Vertaistukea päihdeongelmaan ja toimintaa päihteettömään päivään.

Mahdollisuus pelata biljardia, korttia, ym.

Jäsenillä mahdollisuus kohottaa kuntoaan salilla sekä nikkaroida puu-/metalliverstaalla sekä päiväruokailuun.
Osallistutaan omiin sekä A-Kiltojen Liiton järjestämiin tapahtumiin.

Kartanolta löytyy 8 tukiasuntoa päihteistä eroon pyrkivälle ihmiselle.

Sauna lämpiää ti , ke, la

Naisille:
Tiistaisin klo 14.00 – 19.30 toimintaryhmä A-Kilta toiminnasta kiinnostuneille naisille, sauna myös lämpimänä naisille.


Nuorisopalvelut
Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut
Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluilla on nuorille ohjattua toimintaa, tietoa ja neuvontaa nuorisotiloilla, kerhoissa, leireillä, retkillä, vaikuttajaryhmissä ja verkkopalveluissa. Toiminta on avointa kaikille nuorille, se on pääasiassa maksutonta ja toiminnasta vastaavat koulutetut nuorisotyöntekijät. Nuorisopalvelujen toiminnat on tarkoitettu pääasiassa 13–18 –vuotiaille.

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut - nuorisotilat
Nuorisotilat toimivat nuorten kohtaamispaikkoina kaupungin eri alueilla ja ne ovat avoinna kaikille nuorille useana iltana viikossa. Turvallisessa nuorisotyöntekijän ohjaamassa tilassa voi tavata kavereita, pelata erilaisia pelejä, kuunnella musiikkia, katsella televisiota, käyttää internetiä ja tehdä läksyjä. Tiloilla on myös kerhoja, teemapäiviä, yökahviloita, retkiä sekä pienryhmätoimintaa. Alueilla tehdään monialaista yhteistyötä ja muun muassa helpotetaan alueen seiskoja siirtymään alakoulusta yläkouluun ryhmäytysten avulla.

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut - Etsivä nuorisotyö
Etsivän nuorisotyön ohjaajat ohjaavat ja neuvovat 15-25 –vuotiaita tukea tarvitsevia nuoria.
Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut - Sosiaalinen vahvistaminen
Sosiaalinen vahvistaminen eli Sohva on Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluissa kokonaisvaltaista lapsen ja nuoren elämänhallinnan tukemista. Elämänhallinnan tukemisessa on vahva ennaltaehkäisevän työn näkökulma. Sosiaalista vahvistamista toteutetaan monialaisella yhteistyöllä. Toimintamuotoina ovat muun muassa pienryhmä- ja kerhotoiminta.

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut - Osallisuuskasvatus
Nuorisovaltuustossa ja nuorten osallisuusryhmissä toimivat nuoret, jotka ovat kiinnostuneet ottamaan kantaa ja vaikuttamaan niin lähiympäristöönsä kuin asioihin laajemminkin. Osallisuuskasvatuksen koordinaattorit toimivat koulujen oppilaskuntien hallitusten kanssa ja tarvittaessa auttavat niitä koskevissa asioissa.

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut - Nuorten katupäivystys
Nuorten katupäivystys Synkkis on pääosin perjantai-iltaisin asuinalueilla, puistoissa ja nuorten kokoontumispaikoissa tapahtuvaa etsivää nuorisotyötä. Nuorisopalvelujen ja seurakunnan nuorisotyöntekijät sekä Synkkis-vapaaehtoiset kohtaavat nuoria heidän vapaa-aikanaan siellä missä nuoret ovat. Tarkoituksena on keskustella, seurata tapahtumia, puuttua ja auttaa tarvittaessa.

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut - Kulttuurinen nuorisotyö
Kulttuurisella nuorisotyöllä tuetaan nuorten itseilmaisua sekä nuorten omien aloitteiden ja ideoiden toteutumista. Kulttuurinen nuorisotyö tarjoaa areenoita nuorten tuottamalle kulttuurille Jyväskylässä.
Vanhempain Olkkarit
Murkkuikäisten nuorten vanhempien kohtaamispaikkoja. Olkkareissa keskustellaan osanottajien toiveiden mukaisista teemoista ja aiheista.
Nuoreten matalan kynnyksen ohjausmalli - OhjausLaturi
OhjausLaturi on perusopetuksen jälkeisen nivelvaiheen pudokkuutta ennaltaehkäisevää moniammatillista ohjaustyötä tukeva toimintamalli.
NuortenLaturi.fi
NuortenLaturi.fi on tiedotus-, tieto- ja neuvontapalvelu. NuortenLaturin seudullisessa verkkopalvelussa asiantuntijat vastaavat nuorten kysymyksiin muun muassa terveyteen ja ihmissuhteisiin liittyen. NuortenLaturin tapahtumakalenteria selaamalla saa tietoa erilaisista harrasteista, tapahtumista, kerhoista tai leireistä. Nuorisopalvelut vastaa seudullisen palvelun ylläpidosta.

Ev.lut. seurakunnan koululaistyö
Ev.lut. seurakunnan nuorisotyö
Jyvälän Nuoret ry
Kerho- ja leiritoimintaa lapsille ja nuorille
YAD, Young Against Drugs
Nuorten ehkäisevän huumetyön yksikkö
Nuorisotalo Cafe Center
Kahvila antaa nuorisolle mahdollisuuden kokoontua vapaa-ajan viettoon päihteettömästi.
“Oikeaa palvelua oikeaan aikaan”

Päihdekuntoutusohjelmien kehittämisprojekti Päihke on Jyväskylän A-killan, Jyväskylän katulähetyksen, Jyväskylän Seudun Päihdepalvelusäätiön, Tekevä-säätiön, Vaajakosken Suvanto ry:n ja Väentupa ry:n yhteistyöhanke vuosille 2003-2006.

Hanke kohdistuu ensisijaisesti Jyvässeudulla asuviin päihdeongelmaisiin. Tavoitteena on kehittää olemassa olevia päihde- ja tukipalveluja sekä rakentaa päihdekuntoutujan kokonaisvaltaisen kuntoutumisen kannalta toimivia ja joustavia yhteistyökäytäntöjä järjestöjen kesken.

Jyväskylän Jokikievari
Matarankatu 6
40100 Jyväskylä
040 653 7629
jstry.yhdistysavain.fi
Avoinna ma–pe klo 8–18, la klo 8–15

Mielenterveysyhdistys Kello ry
Kivääritehtaankatu 10 B k1,40100 Jyväskylä
p. 044 – 282 1119
sp. mtykellory.net

Päihdepalvelut

Päihdepalveluja on saatavissa kaikilla JYTE:n terveysasemilla sairaanhoitajien ja lääkäreiden vastaanotoilla. Terveysasemien yhteystiedot näet täältä. Terveysasemilla toimii myös päihdehoitajia, joiden vastaanottojen yhteystiedot näet tämän linkin kautta.

Täysi-ikäisten päihteidenkäyttöön liittyvissä akuuteissa tilanteissa yhteydenotto tapahtuu aina omalle terveysasemalle. Päivystyspalveluja ovat palvelu- ja hoidon tarpeen arviointi, hoitovaraukset, hoitoon saattaminen, päihdetestaukset sekä läheisten ohjaus ja neuvonta. Neuvontaa ja ohjausta annetaan arkipäivisin myös puhelimitse.

Sovatek-säätiön palveluihin hakeudutaan ensisijaisesti terveysaseman päihdehoitajan hoidontarpeen arvion kautta

Lisätietoa nuorten päihdepalveluista ja nuorisovastaanotosta.

jyvaskylanseurakunta.fi/tapahtumat

jyvaskylanseutu.fi/kannat/liikuntaseurat/

jyvaskyla.fi/neuvonta

asukastoimikunnat.koas.fi/blog/tag/paihteeton/

Ensiaskel toimintayksikkö:
Henkilökunta

Yksikkömme henkilökuntaan kuuluvat toimintayksikön vastaava, ensisuojan toiminnasta vastaava sairaanhoitaja, kuusi vakituista päihdetyön ohjaajaa, kuusi määräaikaista päihdetyöntekijää sekä osa-aikainen siistijä. Määräaikaiset työpaikkamme ovat tarkoitettu pitkäaikaistyöttömille osana kokonaiskuntoutusta. Tarjoamme myös työelämän harjoittelupaikkoja sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille. Henkilökunta on yhteinen Ensiaskel asuntojen ja ensisuojan kanssa.
Erityispiirteet

Ensisuojatoiminta ja tuettu asuminen lähtevät kohtaamisesta, palveluohjauksesta sekä tuesta, joiden avulla pyrimme mahdollistamaan ihmisarvoisen asumisen ja sitä kautta mahdollisuuden koko elämän muutokseen. Ensisijaisena kohderyhmänämme ovat asunnottomat päihdeongelmaiset, jotka tarvitsevat tukea asumisen onnistumiseen. Yksikkömme on päihteetön, mutta palvelua saa myös päihtyneenä.

Ensisuoja on avoinna ympäri vuorokauden. Se tarjoaa yösijan sekä asiakaslähtöisen palveluohjauksen tarvittavien palveluiden pariin. Avustamme sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa, asunnon saamisessa sekä päihdekuntoutukseen pääsemisessä.

Ensiaskel yksikön tuettu asuminen on itsenäistä asumista, jota tuetaan ja valvotaan tarpeen mukaan ympäri vuorokautisesti. Asukkaille on nimetty omat ohjaajat, jotka tukevat asiakkaiden arkea ja kuntoutumista yhdessä laadittujen palvelusuunnitelmien pohjalta.

Tuetun asumisen päätehtäviä ovat vuokranseuranta, löydettyihin päihteisiin puuttuminen sekä asuntojen siisteyden ja järjestyksen ylläpitäminen. Vuokrasopimuksessa ja yksikön järjestyssäännöissä mainittujen pelisääntöjen tarkoituksena on ensisijaisesti pyrkiä estämään asiakasuhteiden katkeamiset, häädöt tai vuokraoikeuden purkamiset sekä turvata kaikille asukkaille oikeus viihtyisään ja rauhalliseen asuinympäristöön.
Paikkamäärä

10 ensisuojapaikkaa, vastaanottoasunto sekä 50 tuettua asuntoa.

Jyväskylän Katulähetys ry
Ensiaskel
Kankitie 9, 40320 JYVÄSKYLÄ
puh. 0400 232 832

Etappi
Vähämäentie 78, 40500 JYVÄSKYLÄ
puh. 040 775 0379

Kalliomäki
Koluntie 105, 41120 PUUPPOLA
puh. 040 593 4954

Koluntie 99
Koluntie 99, 41120 PUUPPOLA
puh. 0400 942 612

Köhniö
Köhniönkatu 2, 40630 JYVÄSKYLÄ
puh. 040 591 7476

Myllyjärvi
Roninmäentie 2, 40500 JYVÄSKYLÄ
puh. 0400 604 391

Nurmela
Nurmelankuja 92, 41940 VESANKA
puh. 040 777 6163

Rasila
Vanhatie 13, 40530 JYVÄSKYLÄ
puh. 040 591 7476

Salmiranta
Mäystintie 12, 40520 JYVÄSKYLÄ
puh. 040 562 1112

Takalaiton
Kolmospesänkatu 6, 40520 JYVÄSKYLÄ
puh. 040 510 2987

Normal_7b52b8eb-1d63-4d2f-90b0-cfee01aad790
Kotisivu: yad.fi
Perustamisvuosi:
Toimiala: nuoriso- ja opiskelijajärjestöt, sairaus- ja potilasyhdistykset, neuvontajärjestöt
Kohderyhmä: nuoret
Jäsenmäärä:
Jäsenmaksu:
Osoite: Lutakonaukio 3
Jyväskylä
Yhteyshenkilö:
Julkaistu/päivitetty: 11.8.2016

ehyt.fi/fi/l%C3%A4nsi-suomi

Kahvila Lutakko

Lutakon kahvilan on tarkoitus toimia rentona vapaa-ajanviettopaikkana nuorille asiakkaille. Kulttuurin näkökulmasta katsottuna kahvila tarjoaa kulttuurikokemuksia ja elämyksiä, lähinnä elävän musiikin kautta, ilman taloudellista kynnystä. Päihteettömien tapahtumien ja toiminnan kautta nuorissa halutaan herättää ajatus vastuullisesta vapaa-ajanvietosta.

Kahvila Lutakko
Schaumaninkatu 3, 40100 JYVÄSKYLÄ
Puh 014 617 866
jelmu.net/kahvila

Avopalveluyksikkö Aino

Avopalveluyksikkö Aino on osa Ensi- ja turvakotien liiton Pidä kiinni® -hoitojärjestelmää, joka on kehitetty päihteitä käyttäville raskaana oleville naisille ja alle kolmevuotiaiden lasten perheille.

Toiminnan tavoitteena on:

Ehkäistä ja minimoida sikiövaurioita tukemalla
äidin päihteettömyyttä raskausaikana
Vahvistaa vanhemman ja vauvan välistä vuorovaikutusta
ja vanhemmuutta perheissä, joissa toisella tai molemmilla vanhemmilla on päihdeongelma
Tukea perheen päihteetöntä arjessa selviytymistä

Raskaana oleville naisille tarjotaan etsivän työn tukea. Etsivä työ on odottavan äidin ja lähiomaisten kanssa työskentelyn lisäksi joustavaa viranomais- ja verkostoyhteistyötä. Raskausaika on naisen ja miehen valmistautumista vanhemmuuteen. Tavoitteena on saada äidit luopumaan päihteistä raskauden ajaksi ja näin tehdä ennaltaehkäisevää työtä päihteiden aiheuttamien sikiövaurioiden välttämiseksi. Odottaville äideille järjestetään vertaisryhmätoimintaa ja yksilö- ja parikeskusteluita.

Vauva- ja pikkulapsiperheille tarjotaan avokuntoutusta, johon sisältyy ryhmätoimintaa ja kotiin tehtävää työtä. Äidin, isän ja lapsen välistä vuorovaikutusta tuetaan toiminnallisin menetelmin ja keskustelujen avulla. Kotiin tehtävä työ on osa Ainon perhekuntoutusta. Kuntoutus sisältää päihdeseulat tai alkometripuhallutuksen. Ryhmätoiminnassa asiakas saa ammatillisen kuntouttavan työskentelyn rinnalla vertaistuen kokemuksen.

Kuntoutus on lastensuojelun avohuollon tukea, josta sovitaan yhdessä perheen sosiaalityöntekijän kanssa. Lisäksi yhteistyötä tehdään muiden hoitotahojen ja perheiden lähiverkoston kanssa. Ainossa työskentelee moniammatillinen tiimi.

Vauvaperheiden päihdekuntoutusta on tehty Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n avopalveluyksikkö Ainossa yli 10 vuotta. Tulokset ovat hyviä, sillä suurin osa vanhemmista kuntoutuu hyvin.

Avopalvelu Aino tarjoaa myös ammatillista koulutus- ja konsultaatiopalvelua sosiaali- ja terveysalan työntekijöille.

kssotu.fi/versova/media/VAPAAEHTOISEKSI.pdf

.

^^Kiitos listasta. A-killan päivätoimintakeskuksesta vertaistuen saantipaikkana ei voi sanoa puolesta eikä vastaan ellei käy kokeilemassa. Seurakunnan järjestämät keskusteluryhmät maan ja taivaan välillä olevista aiheista saattaisivat auttaa jos murheita pitäisi päästä jollekin kertomaan. Monille kohderyhmille on useampia kokoontumis- ja toimintamuotoja, vanhoille, kiukkuisille turjakkeille on tarjontaa niukanlaisesti.

En tuosta löytänyt ainuttakaan alkoholista irtipääsyyn keskittyvää keskusteluryhmää. Ilman ohjaajaa tai ohjelmarunkoa ja tiukkoja sääntöjä (kuten AA:ssa) ei sellainen yleensä kauan pystyssä pysyisikään.

mies metsänreunasta kirjoitti

Tällä lopettajien keskustelupalstalla sinulla ja AA:lla on yksi yhteinen ja alkoholistille tärkein tavoite: raittius. Raittius antaa sitten alkoholistille mahdollisuuden toteuttaa mitä erilaisimpia tavoitteita, niitäkin, jotka nousuhumalassa suunniteltuina ovat jääneet tyhjiksi kupliksi.

Ryhmissä jaamme kokemuksemme, voimamme ja toivomme

Asia ei taida olla edes tuossa suhteessa noin.
Raittius löytyi jo, ei se ole enää tavoite johon olisin vasta matkalla.
Ihan sama kuin olisin ottanut tavoitteeksi päästä Jyväskylään (jossa näkyy olevan monenlaista toimintaa raitistuneellekin), en kai sitten enää keskellä Jyväskylän kaupunkia pitäisi edelleen tavoitteena päästä Jyväskylään?
Kun tavoite on saavutettu, on kai suunta taas eteenpäin -ellei sitten ole sitä mieltä että tässä se oli, minun elämäni, enää ei tehdä mitään.

AA:n tavoitteet raittiuden suhteen olivat koko ajan niin erilaiset omieni kanssa, ettei niillä minun elämässäni käyttöä ollut.

Olennainen ero oli siinä että halusin päihdeongelmattoman elämän, en sellaista jossa päihdeongelma olisi loppuiän tautina mukana ja sitä pitäisi veulata keskustelu- tms ryhmissä hautaan asti.
Maailmankatsomukseni sitten taas on päinvastainen AA:n kanssa, en nähnyt aiheelliseksi ryhtyä muokkaamaan käsityksiäni sen ohjelman mukaisiksi, varsinkaan kun päihdeongelmieni korjaaminen ei missään tapauksessa edellyttänyt puolenvaihtoa noissa asioissa.

Otsikon aiheeseen, AA:n hengellisyyden häpeilyyn, sitten taas ei tämä liity. Kun en kuulu AA:han, niin ei minun tarvitse heidän hengellisiä julistuksiaan häpeillä. Eikä tietenkään henkiin uskovilla, itse maailmankatsomuksensa valinneilla, ole mitään aihetta selvää propagandaansa hävetä. Ongelma syntyy vain jos yritetään uusien jäsenten toivossa todistaa hengellistä käännytysohjelmaa sellaiseksi että se sopisi myös päinvastaiseen tarkoitukseen. Siinä syntyy selitysten sotkussa varmasti hävettäviäkin tilanteita.

Jos hengellisestä kirjallisuudesta yritetään tehdä ateisteille tai agnostikoille sopivia , “helpommin nieltäviä”, versioita, niin eivät ne siitä miksikään muutu -ei ole tarkoituskaan. Hengellistä opetusta ja käännytystä ne edelleen ovat, mukamas huomaamattomammassa muodossa. Yleensä kuitenkin yritykset ovat aika läpinäkyviä ja hiukan huvittaviakin.

Kannatan sitä että tunnustetaan vaan kukin rehellisesti väriä ja pysytään avoimina maailmankatsomustenkin suhteen. Rehellisessä keskustelussa ja vuorovaikutuksessa voimme vaikka jotain uutta löytää ja laajentaa ymärrystämme.

Missä kohtaa Nimettömät alkoholistit -teoksessa on sanottu, että askeleet ovat ainoastaan ehdotuksia :question: