marketwatch.com/story/5-secr … 2012-08-20
SAN FRANCISCO (MarketWatch)
Kursiivina olevat lisäykset ovat minun lisäyksiäni. Lihavoinnit minun tekemiäni.
“Onnellinen sijoittaja” ei ole oksymoroni (sanaparin sanojen välinen ristiriita eikä onnellinen alkoholisti - sen sijaan esim. pienipalkkainen monialaspesialisti on). Tyytyväiset sijoittajat eivät välitä siitä, mitä muut ajattelevat, paitsi ehkä syynä tehdä päinvastoin. Omaa tunne siitä, missä olet ja suunnitelma päästä sinne minne haluat esim. päivittäisestä Tenoxin käytöstä ajoittaiseen Tenoxin käyttöönäläkä anna egon tukkia polkua.
“Rahan tavoittelu ei tule viemään sinua onnellisuuteen,” sanoi James Altucher, arvopaperikauppias ja taloudellinen kommentaattori. Hänen nyrkkejä käyttävä Altucherin luottamuksellinen blogi — osaksi gonzoa, osaksi Gandhia — käsittelee psykologiaa, ihmisluontoa, ja rahan käyttöä sekä sen väärinkäyttöä.
“Sinun täytyy olla ensiksi onnellinen” Altucher lisäsi, “tai ainakin sinun on tiedettävä, mikä saa sinut onnelliseksi ja sinulla on oltava itsestäsi hyvät perustiedot ennen kuin voit alkaa sijoittamaan menestyksekkäästi.”
Avoimmuus tarpeistasi ja haluistasi johtaa suurempaan tyytyväisyyteen. Liian usein menemme ihmisiä miellyttävään rooliin, murehtien sitä, mitä mieltä muut ovat meistä tai pelkäämme loukkaavamme muita — jopa silloin kun maksamme heidän neuvonannoistaan tai palveluistaan. Se voi toimia peruseloonjäämistaktiikkana, mutta ei kovin suuremmoista väkevöityyn, toteutettuun moderniin elämään, puhumattakaan rikkaaseen sijoitussalkkuun.
Altucher: “Mitä vähemmän laitat rajoja itsesi ja onnellisuutesi välille, sitä todennäköisemmin olet menestyvä sijoittaja.”
Salaisuus #1: Älä välitä, mitä muut ajattelevat
On melko helppoa olla huomioimatta niiden kirkkaiden kasvojen vuodatusta televisiossa, jotka kertovat sinulle mitä ajatella, miltä näyttää ja ketä pelätä. Kytket vain tv:n irti. Tätä amerikkalaista Serve The Community elämänhallintaa alkaa Suomenkin tv:ssä olla luvattoman paljon.
On paljon vaikeampaa jättää huomiotta se, mitä muut ajattelevat — sinusta. Jos sinua pidetään fiksuna sijoittajana, et helposti tunnusta virheitä. Ollaksesi kilpailukykyinen rikkaan lankosi kanssa saatat ottaa sellaisia riskejä, joita sinun ei pitäisi. Meneminen laumaa vastaan on vatsalle kovaa jos poissa suosiostasi olevat osakkeet säilyvät sellaisina pitkään.
Me kaikki haluamme tulla kuunnelluiksi ja kunnioitetuiksi, haluamme positiivista palautetta ja lämpimiä pörröisiä silityksiä. Tuollaiset ulkoiset tyydytykset tuntuvat mahtavilta — mutta ne aiheuttavat riippuvuutta; jäät haluamaan enemmän ja enemmän.
Keskity sisäiseen tyydytykseen [Suomessa Frank Martela painottaa sisäisen motivaation ensisijaisuutta— näin kontrolloit sisäisen äänesi äänenvoimakkuutta. Hellitä egostasi, tai ainakin säädä se alas.
Altucher: “Jos olen vakuuttunut siitä, että olen kaupankäynnissäni oikeassa, kyseessä on ego. Jos luulen markkinoita hulluiksi ja että osakkeen pitäisi nousta, kyseessä ego. Olet järjetön, jos kuvittelet voivasi muuttaa vuorovedet valtameressä.”
Hän lisäsi: “Sijoittamisessani on paljon vähemmän egoa mukana. En yritä todistaa mitään kenellekään. Olen pettynyt sijoittajana joka päivä, mutta omia sääntöjäni seuraamalla, mikään ei vaikuta minuun paljoa.”
Salaisuus #2: Ole rehellinen
Kuuluisassa artikkelissaan Harvard Business Review’ssä vuodelta 2010 , “How Will You Measure Your Life?”, nyt samannimisessä kirjassaan, Harvardin businesskoulun professori Clay Christensen omisti suuren määrän tilaa sille, kuinka elää rehellistä elämää, tai kuten hän sitä kutsuu “poissapysymistä vankilasta.”
Christensen kirjoitti: “On helpompaa pidättäytyä periaatteissasi 100% ajasta kuin 98% ajasta. Jos alistut siihen, että ‘vain tämän kerran’… tulet katumaan sitä, mihin päädyt. Sinun täytyy määritellä itsellesi, mitä edustat ja piirtää rajat turvallisessa paikassa.”
Rehellisyys työssä, yhteisössäsi, perheesi kanssa — ja sijoittamistemme kanssa — on paljon vaivattomampaa kun olemme rehellisiä itsellemme siitä, mitä olemme ja mitä haluamme.
“Rehellisyys on tehnyt minulle enemmän rahaa kuin minkäänlainen epärehellisyys olisi tehnyt” Altucher sanoi. “Pitkässä juoksussa, voit tehdä rahaa vain olemalla rehellinen. Rehellisyys on tie päästä sopimukseen.”
Äläkä rajoitu taloudellisessa varallisuudessa perinteisiin reitteihin: Wall Street tarvitsee enemmän sinua kuin sinä tarvitset sitä.
“Ihmisten on tehtävä rehellisiä arvioita kyvyistään,” Altucher sanoi. “Jos olet tarpeeksi fiksu sijoittaaksesi menetyksekkäästi, olet tarpeeksi fiksu tekemään rahaa toisellakin tavalla.”
Salaisuus #3: Älä omaa ostajan katumusta
Jos ostit osakkeita ja kaupankäynti kääntyi sinua vastaan. Nuole haavasi ja opi virheestäsi. Vrt. retkahdus - ei pidä jumittua vaan ottaa opiksi
“Kun on tappiollinen päivä, on taipumus ajatella ettei voitollista päivää tule enää koskaan,” Altucher sanoi. “Sinulla ei voi olla mitään tekosyitä. Teit kaupan, olet mukana kaupankäynnissä, menetät rahaa. Sinun on mentävä eteen päin ja seuraava päivä alkaa tuoreena.”
Kaduttavia asioita meillä kaikilla on ollut useita. Katumus ei ole haavoittuneen egon heijastuma. Kyräilyn sijaan, analysoi mikä meni pieleen ja tee kotiläksysi paremmin ensi kerralla.
Salaisuus #4: Toimi omana asianajajanasi
Raha punoutuu psykologiaamme kaikkein syvimmällä tasolla. Jos vanhempasi riitelivät rahasta tai eivät tienneet, kuinka hoitaa talouttaan, sinun luultavasti on annettava itse itsellesi investoimiseen liittyvä luottamus ja tiedot. Ja tuon kaltaisilla tiedoilla ladattuna olet ehkä valinnut taloudellisen neuvonantajan tai välittäjän hoitamaan sijoitussalkkuasi.
Tuossa ei ole mitään väärää. Ongelmia seuraa luottamisessa maksettuihin asiantuntijoihin ja itsesi lannistamisesta. Korota ääntäsi puhuttaessa sinulle annetusta sijoitusneuvosta, aivan kuin kyseenalaistaisit lääkärin tai automekaanikon sinulle suosittelemat menettelytavat. Haluttomuus perätä vastausta siitä, miten sinun salkkusi on sijoitettu on hyvä tapa tulla erotetuksi rahoistasi. Taloudellinen neuvonantaja on vertaisesi, ei vanhempasi.
“Jos jokin asia, kuten raha, on sinulle tärkeä, sinun on saatava opastusta ja tällöin voi käydä kunnollista keskustelua,” Altucher sanoi. Vrt. alkoholistilla tulee olla oikeus tasokkaseen päihdehoitoon ja jos sitä ei voida antaa on tämä myönnettävä ja annettava alkoholistille kunnan maksusitoumus yksityiseen terveydenhoitoon.
Salaisuus #5: Älä pelkää
“Sijoittaminen on huonoa terveydellesi,” Altucher sanoi. “Jokainen projisoi markkinoille lapsuuttaan. He tuovat lapsuuteen liittyvän vihansa markkinoille, ja markkinat jakavat kaiken, mitä tuot niille.”
Markkinoilla pelkosi on toisen kaverin voitto. Älä aseta itseäsi huonoimman mahdollisen tapauksen tilanteisiin missä olet huolestunut rahattomaksi tulemisesta, typerältä näyttämisestä, tai työsi menettämisestä.
“Omaa joukko periaatteita ja järjestyssääntöjä, joiden mukaan elät, jotta täytät ainakin järjestyssääntösi” Altucher sanoi.
Altucherin oma periaate noudattaa kahta raidetta: Hän koettaa pitää rahat yrityksissä, joiden toimitusjohtajat ovat rakentaneet busineksen aikaisemmin, ja joissa osake ei ole yliarvostettu ja joissa myyntitrendit ovat näkyviä ja suotuisia. Sitten hän vastaa tähän kysymykseen: “Mitä pelättävää minulla on tässä sijoituksessa?” Mikä tarkoittaa, että mikä voi mennä pieleen kaikkein moraalittomimassa tapauksessa?
“Kun sijoitat, markkinat laittavat sinut tähän ‘taistele tai pakene’ syndroomaan,” Altucher sanoi. “Mutta ei ole mitään syytä pelätä. Sinun on aina vedettävä itsesi takaisin tästä. Jopa tappiollisena päivänä olet yhä elossa.”
Tähän liittyen: eivät “asiantuntijat” aina peruspirjoja fiksumpia ole edes siinä hommassa, mistä saavat palkkansa. Ylivoimaisesti parhaan tiedeluennon sain “puliukolta”, jonka veli oli hiljattain väitellyt. Tutkielma Kotitalouksien sijoitusvalintojen rationaalisuus Helsingin pörssissä osoitti, että maamme piensijoittajat rökittivät menestyksessä 2013 Suomen rahoitus- ja vakuutuslaitokset selkeästi. Tutkimuskirjallisuuden mukaan itseluottamus aiheuttaa eniten tappioita - mitä alhaisempi itseluottamus sitä menestyvämpi sijoittaja.
Siksi kuntiin olisikin perustettava itseoppineiden kokemusasiantuntijoiden ylipsykiatrien virat, ja nämä ylipsykiatrit saisivat heittää psykiatrien lausunnot papersilppuriin joko potilaiden asiattomana nälvintänä tai epäasiantuntevana huuhana ja B-lausunnot olisivat päteviä vain jos sekä psykiatri että ylipsykiatri ovat samaa mieltä potilaan päihdeasioista.