2000-LUVUN KIPULÄÄKKEET

Onko tällä vuosituhannella keksitty yhtäkään tehokasta kipulääkettä vai onko se vaan niin että nykyäänkin käytetään todella vanhoja keksintöjä,tarkoitan näillä kipulääkkeillä sellaisia todella tehokkaita kivun lievittäjiä enkä nyt jotain panadolia tai buranaa.
Onko maailmalla kuinka paljon parempi valikoima kipulääkkeitä kuin suomessa?
Just luin että jostain käärmeen myrkystä kehitellään jotain suhtkoht tekokasta kipulääkettä missä ei ole sivuvaikutuksia,mutta se on vasta testattu hiirillä joten tuskin sekään ihan sivuvaikutukseton on.
tässä on vielä siitä uudesta kehitelmästä todella pieni jutun tynkä tiede.fi/uutiset/4823/kaarme … _kipulaake

Oxycodone 1.5–2.0
Methadone (acute) 3-4
Morphine (IV/IM) 4
Diamorphine (Heroin; IV/IM) 1.9–4.3
Hydromorphone 5
Oxymorphone 7
Methadone (chronic) 7.5
Levorphanol 8
Buprenorphine 40
Fentanyl 50–100 0.1–0.2 mg
Sufentanil 500–1,000 10–20 μg
Etorphine 1,000–3,000 3.3–10 μg
Carfentanil 10,000–100,000 0.1–1.0 μg

Tosa ois kaikki morfiinia vahvemmat aineet ja 4:ssä viimeisessä vielä millä määrällä kerroin vastaa 10mg:tä morfiinia suun kautta otettuna. Esim 0.1mg - 0.2mg fentalyyniä vastaa 10mg morfiinia. tuon sufentanilin nyt jotenkin ehkä voisi vielä annostella johonkin tiputuspussiin, mutta tolla Carfentanililla alkaa olemaan jo melko sormi suussa annostella :smiley: ei ihan silmämääräisesti annostella :laughing: tosin nämä on vain opioideja. entiedä onko sitten keksitty jotain vielä vahvempia, mutta kyllä tuolla 100 000 kertaa vahvempi kuin morfiini pitäisi jo pärjätä isompienkin kipujen kanssa :sunglasses: :sunglasses:

mut eiks noi addien luettelemat lääkkeet oo kaikki just niitä vanhoja lääkkeitä,minua kiinnostaisi että onko 2000luvulla keksitty mitään uutta tehokasta lääkettä edes ulkomaiden markkinoille kun tuntuu että kaikki kipulääkkeet mitä suomessa on käytössä on jostain 1920-1960 luvun välissä keksittyjä troppeja,eikö tosiaankaan nykyaika ole keksitty mitään tehokasta lääkettä vaikka oxycontiinin tehoista.

Eikö näillä jollain masennuslääkkeillä ole keksitty sitä "kipua"liveittävää käyttö tarkoitusta myös? eli sopisko ne tohon gatekoriaan vaikka nekin taitaa olla vaan vanhojen lääkkeiden uusia sovelluksia nekin.

Jos oikein aletaan pilkkua nussimaan, niin tulevatkin lääkkeet on vain “jalostettu” jostain vanhasta. Toki noista lepteistä jne on “keksitty” / huomattu myös olevan apua muihinkin vaivoihin kun ne on alunperin tarkoitettu. Mutta ei sekään kyllä ole siltikään “uusi” lääke. Onhan nyt myös viikko vai koska sitten? kun suomessa oli lakiehdoitus tjsp sille sativexille, mikä on vain thc:ta liuotettuna ja suihke muodossa. Tämän prosessin väitetään olevan mukamas ei kannabis, vaikka kuitenkin täysin sitä on, eli eipä ole sekään uusi lääke, kyllä sitä rikkaruohoa on kasvanut tuhannet ja tuhannet vuodet… Samaten kuin myös tuo käärmeen myrkyissä oleva kipua lievittävä vaikutus.
Entiedä sitten onko joillakin näillä uusilla tutkareilla joillakin kipua lievittäviä vaikutuksia, lääkeainelistaanhan ne on lyöty, mutta ei varmasti koskaan kuitenkaan määrätä kenellekään.
Tiedän, että pointtina oli etsiä joku täysin uusi lääke, ei mikään rinnaste / jalostettu lääke jostain vanhasta.
Täytyy sanoa, ettei tule kyllä yhtäkään ihan täysin uudella periaatteella toimivaa lääkettä, tai kasvista tjsp tehtyjä löytöjä mitkä olisivat päätyneet suomeen kipulääkkeeksi, saatika edes koko maailmassa.
Kyllähän näitä lääkkeitä yhdistellään ja koitetaan saada sivuvaikutuksia aina pienemmäksi jne, mutta sekin on vain sen vanhan jatkokehittämistä, tosin näistäkään ei tule mieleen edes yhtä uutta kipulääkettä.

Tällaisia löytyi, 2006 ja 2008 vuonna olevia löydöksiä millä olisi kivun kannalta lievittäviä vaikutuksia, mutta tuskin kumpikaan on päätynyt edes ihmiskokeisiin tai ainakaan sellaisiin mistä uutisoitaisiin. Tämä kuulosti kyllä tosin mielenkiintoiselta, veisi täysin kaikki kivut pois, tosin ei puhuta aiheuttaisiko riippuvuutta jne eli ei olla varmaan testattu edes rotilla? kuitenkin ilmenee, että jotain sivuvaikutuksia on. kuitenkin melkoinen juttu, saa vetäistä vaikka sahalla käden poikki eikä tunne kipua :unamused:

"14.12.2006 06:00
Mutaatio vie kivun

Kipukokemus näyttää olevan yhden geenin aikaansaannosta.

Asia paljastui, kun Geoffrey Woods Cambridgen yliopistosta kollegoineen otti dna-näytteitä pakistanilaissuvun jäseniltä, jotka eivät ole koskaan tunteneet kipua. Yksi koehenkilöistä oli performanssitaiteilija, joka pystyi muun muassa pistämään puukon kätensä läpi ilman tuskia.

Jokaiselta tutkitulta löytyi mutaatio SCN9A-geenissä, joka vaikuttaa ns. jänniteherkkään natriumkanavaan. Kudostutkimukset osoittivat, että kyseinen geenivirhe pysäyttää natriumkanavan toiminnan, mikä puolestaan näyttää estävän kivun tuntemisen.

Tutkijat toivovat, että löydön avulla voitaisiin kehittää sivuvaikutukseton puudutusmenetelmä."

Toinen mielenkiintoinen on myös tuolla tiede sivustolla: http://www.tiede.fi/uutiset/3367/morfiinia_tehokkaampi_kivunlievittaja_loytyi
Pätkä kirjoituksesta:

"Kun frap:ia tutkiva Mark Zylkan johtama yhdysvaltalaisryhmä ja Vihkon suomalaisryhmä yhdistivät voimansa, selvisi että kyseessä oli yksi ja sama molekyyli. Tämä avasi aivan uusia mahdollisuuksia kivun säätelyn tutkimiseen, sillä suomalaisryhmällä oli jo valmiina poistogeeninen hiirikanta, jolta pap puuttui.

Kuten tutkijat jo ounastelivat, näiden hiirten huomattiin olevan poikkeuksellisen herkkiä kivulle. Kun niille annettiin pap-entsyymiä ruiskeena, kipu lieventyi. Vaikutus kesti useita päiviä.

Lisäksi tutkimusryhmät onnistuivat selvittämään, kuinka pap toimii hermosoluissa. Se muuttaa kipua tuottavaa adenosiinitrifosfaattia (atp) kipua hillitseväksi adenosiiniksi.

Pap:ia voitaisiin ehkä käyttää kipulääkkeenä sellaisenaan, mutta se pitäisi injektoida elimistöön. Seuraavaksi tutkijat yrittävät löytää molekyylin, jolla olisi sama vaikutus, mutta jonka voisi ottaa myös suun kautta."

^ Edit: tuosta adesoniinista näyttää olevan lääke nimeltään adenocor, mutta sitä käytetään ilmeisesti vain rytmihäiriöihin jne, ja näyttää sisältävän melkoiset sivuoireet! jopa nuo mitkä ovat useammalla kuin yhdellä kymmenestä…

Kiitosta Addielle vaivan näöstä,mutta kai se vaan on todettava että ei niitä uusia troppeja oikein ole ja jos on niin ne ovat pieniä muunnelmia vanhoista ,mutta on se vaan jotenkin hölmön tuntuista että me syömme 50-100vuotta sitten keksittyjä lääkkeitä eikä nykyaikana ole oikein vastaaviin pystytty,outoa,todella outoa.

Kyl se taitaa vaan niin olla että fentanyyli ja johdokset ovat edelleen yleensä niitä kaikkein tehokkaimpia lääkkeitä yleisesti kipuihin. Vanhoja kuin mitkä. Vaarallisuudesta ja muista syistä johtuen (teinien laastarileikit - kuolema) ymmärrettävästi kovin avokätisesti määrätä. Paitsi joihinkin kiputiloihin tietysti kannabistuotteet voivat olla vieläkin tehokkaampia, mutta niilläkin on stigmansa.

Yksi kaveri kovasti pöllytteleekin kannabista ja se just sanoi mulle kerran että sil on sellenen joku höyrysti millä pystyy tietyllä lajikkeella ja tietyllä lämpötilalla hoitamaan kipua melko tehokkaasti ilman huumaavaa vaikutusta ,mutta sanoi heti perään että mitäs järkeä siinä on mutta on mahdollista kuitenkin ja että jotkut lajikkeet auttaa nukkumaan hyvin jne… eiks suomessakin jotkut harvat ja valitutkin saa kannabista just kipuihin,kerran katoin jonkuu dokumentin missä ukko veti sellasesta pussista sitä kannabis huurua muistaaksen ms tautiin tai johonkin mistä sille kipuja tuli,onkohan toi kuinka kallista toi lääke kannabis?(kai tän verran saa hinnasta keskustella kun on kuitenkin ihan lääkinnällisestä keskustelusta kyse eikä mistää katu tavarasta/päänsekotus mielessä haastella)

On saanu tähän asti suomessa erityisluvalla Bedrocania, joka on muuten ihan törkeen hintasta. Ja ton vaadittavan paperisodan takia ei niitä käyttäjiä niin hirveästi ole. Nyt on tosin tulossa uus lääkkeellinen kannabisvalmiste joka saanee myyntiluvan koko EU:n alueelle, eli pitäs tulla suomeenkin, eikä mitään erityisvirittelyjä tarvita kun ihan normaali respa.

Ei ole hyvä asia jos on todella hyvä kipukynnys. Ammattilaisen sanomana. En tunne monenlaista kipua. Huomaan lihasten tulehtuneen vasta, kun tuntuvat paremmalta ja käyn lopulta terkkarilla. Samoin monet muut vaivat ehtivät mennä paljon pidemmälle, koska en jaksa vain valehdella sairaalassa että “kyllä näin luun liikkuvan”… Tämä ei edes ollut vale. Aluksi koen että koko paikkaa ei ole olemassakaan; aivan kuin tiikeribalsamia olisi laittanut. Joku osa on vain pois välistä.

Sen sijaan pidempiaikainen kipu tuntuu inhottavina muljauksina, puutumisina, väsymyksenä, nykimisinä yms. Lämmönnousuna, nesteen kertymisenä niveliin ja lopulta sellainen koko kropan tykyttävä särky jossa ei voi olla missään asennossa… Ei sattunut luun katkeaminen eikä moni muu asia. Olen kersasta asti ollut mustelmilla, koska ei vain tarpeeksi satu törmäily; en monesti edes tiedä mistä mustelmat olen saanut. Tietyt kivut tuntuvat, mutta vain hetken; vielä… Turvaudun akupunktioon, kylmä-kuuma pusseihin ja normi särkylääkkeisiin… Vatsa vain hiukan kärsii.

Tarkoitat varmaan suuhun suihkutettavaa Sativex tuotetta mikä ei ole kuulemma lähelläkään niin hyvä kuin bedrocan (väittävät jopa sen olevan ei kannabis, koska kannabis on uutettu nestemäiseksi… noh, kierretään porsaanreikiä näin sitten).

Tarkoitat vaporisaattoria, minkä voi ihan suomestakin tilata ja suurimmissa kaupungeissa on näitä bongi/piippu jne kauppoja mistä saa noita ostettua, tietty saa ulkomailta halvemmallakin. LAADUISSA on isoja eroja näissäkin, eliittiä on volcano, muistaakseni hinta 499€ ja 599€ jos digitaalinen lämmönsäätö. Erittäin kätevä, sätkästä menee hukkaan noin 50% savuista, vapolla saa sen täyden hyödyn (esim moni bedrocania jne käyttävä käyttää näitä tuotteita, [Poistettu hintatietoja -Päihdelinkin moderaattori] millä hinnalla saisi aika hyvin itse kasvatettua ganjaa tai ostettua muualta. tosin laadusta ei tiedä jos ei itse kasvata tai erittäin hyvä tuttu).
Sativa pohjaiset tai puhtaat sativat eivät ole lääketieteellisesti kipuja lievittäviä ja nukahduttavia vrt esim hybridiin mikä on paljon indicaan päin kääntyvä tai puhdas indica lajike. indica pistää yleensä jumin, mutta vie kyllä kipuja ja auttaa unettomuuteen erittäin hyvin, suosittelen kaikille niille kokeilemaan ketä kärsii akuutista unettomuudesta, kenelle ei ole enään apua mistään määrästä bentsoista. Paljon parempi vaihtoehto kuin bentsot / leptit. olkoonkin vaikka sitten laitonta, nimittäin tuota bedrocania ei ihan helposti saa, ja ihmiset kenellä siihen resepti on, niin voidaan laskea suomessa varmaan kymmenissä, ei ainakaan tuhansia. MS potilaat käyttävät paljon. Suomen nihkeän suhtautumisen kannabikseen, on valitettavaa, siitä olisi monelle suuri hyöty, varsinkin meille kroonikkopotilaille ja vaikeista nukahtamisoireista kärsiville. ja monelle muullekin, koukkuuntuminen on hyvin vähäinen ja sivuoireita ei juuri lainkaan, toleranssikaan ei nouse kovin korkealle ellei aamusta iltaa viikosta toiseen hiisaile. ihan ok kerran pari viikossa käytettynä.
Tuosta vaporisaattorista, juurikin volcanosta, niin siinä on juuri sellainen pussi mihin täyttyy thc ja kaikki muu paska jää laitteeseen, eli hyvä keuhkoille jne. Tosin satunnaispössyttelijällä ei ole harvemmin varaa ostaa 600e laitetta, mutta esim bedrocania käyttävät varmasti omaavat tälläisen, säästö on kuitenkin huima ja määrät eivät tarvitse olla niin suuria, siinä 0.1 - 0.3g luokkaa. Idea perustuu siihen, ettei kukintoa polteta, vaan se kuumennetaan, että thc höyry pääsee nousemaan siihen pussiin missä on sitten se suulake mikä irroitetaan sitten laitteesta. toisiksi vähiten kuluttava on varmaan perus vesibongi.
Itse jos poltan erittäin akuuttiin unettomuuteen esim 4-5 yötä ja nukkunut yhteensä vain about 4h niin käytän pitkiä papereita ja aktiivihiilifiltteriä, vaikka kyllä muuten poltan tupakkaa, suodattaa tervat yms pois, helpompi pitää keuhkoissa savua kauempaa, monia saattaa alkaa yskittämään se rööki + ganja (varsinkin kukinto) pelkästä esim rizzla paperipakkauksesta revitystä pahvista mistä pyöritetty ns filtteri.
Bedrocanista löydät paljon tietoja googlettamalla, melko paljon MS potilaiden kertomuksia yms.
Tosin tähän lääkkeeseen ei itsellä olisi varaa ei sitten ei millään :confused: Mielestäni tällä ei saa edes sitä 700e / vuosi omavastuu juttua täyttymään, eli helvetin kallis vuosien mittaan.

Jatkan tähän vielä, eikös juuri tuo Sativexin käsittely ollut viikko vai kaksi sitten, että otetaanko se suomeen lääkeainekäyttöön. Monia artikkeleja lueskeltuani tuosta ja bedrocanista niin monet lääkärit haluisivat kirjoittaa sitä, mutta eivät halua saada sitä kuvaa itselleen, että puoltaa kannabista koska voi olla haitallista uralla :imp:
Mutta kuitenkin jotkut voivat ohjata lääkärille ketä voi sen määrätä / ohjata missä voi hakemuksen tehdä bedrocanille ja siihen sitten joku uskaltava lääkäri puoltamaan.

Lyrica ainakin ilmestyi Yhdysvaltain markkinoille syksyllä 2005 ja hyväksyttiin Euroopassa 2004.
Tosta vois päätellä et pregabaliini on 2000-luvun kipulääke ja tehokas sellanen. Käytetään krooniseen kipuun, neuropaattiseen kipuun, perioperatiiviseen kipuun ja migreenin. Pfizerä vielä rankaistiin siitä, että Lyricaa käytettiin niin moneen vaivaan.

Ihmettelen vaan että miks ei oo kolmioo paketis. Ite syön 300mg päiväs ja kyl sil pään saa sekasi 600+ annoksilla.

au.ibtimes.com/articles/274304/2 … IBi8W8xq24
Mikäs se tää on? onko jollaa tietoa tästä lisää?

Nopeasti lukasin että olis verrattavissa vicodiniin mitä jenkkilässä määräillään paljon, vähän kuin oxycontin täällä, mutta vaan 10kertaa voimakkaampi.
“Vicodin Hydrokodoni 2,5 mg - 10 mg ja parasetamoli 750 mg. Toimii kuten yllämainittu Panacod, mutta hydrokodoni on myös itsessään voimakas kipulääke. Sen on todettu olevan 1,5 kertaa ekvivalenttia määrää oraalisesti annostelua morfiinia voimakkaampi analgeetti.[4] Vicodinia ei myydä Suomessa.”

Eli about yks tollanen ois kuin ottais ~50mg oxyconttia ja ei sisällä mitään parasetamolia kuin esim vicodin.
Jos siis nyt oikein ymmärsin…
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hydrokodoni

Eli siis 92 vuotta sitten kehitetty lääke…

92 vuotta sitten :smiley:

Niin siis kun ketjun aihehan oli, mitkä on 2000luvulla “löydetty”. Ei esim mitä on vaan alettu tekemään nykyään lääkkeeksi tai alettu käyttämään eri tarkoitukseen. Kuten esim se käärmeenmyrkky jne (no ohan ne käärmeetkin olleet aika kauan, ei olla vaan vielä saatu hyödynnettyä / kehitettyä sitä vielä ihmiselle turvallisesti toimivaksi.)

Voihan tänne nyt laitella sellaisia uusia 2000luvulla markkinoille tulleita lääkkeitä vaikka sen toiminta periaate olisikin jostain 1920 luvulta jos sitä on jotenkin merkittävästi paranneltu vaikka tai muuten vaan saatu jollakin keinolla ihmiselle turvallisemmaksi taikka tehokkaammaksi kivun hoidon kannalta kun se orginaali keksintö.

Miten addie muuten toi sun ensimmäiselle sivulle laittamaa vahvuustaulukkoa tulkitaan?eli kun esim ton bubren kohdalla on 40 että onko se 40 kertaa vahvempaa kuin morfiini siis mg vs mg vai miten kun sit taas oxyconttiinin kohdalla on vaan 1.5-2.0 tai jotain sen suuntaista kun olen kännyn kanssa kirjottamassa niin en pääse tarkastamaan eli eikö oxy ole kun puolet vahvempaa kuin morfiin??? Väännä kokemattomalle rautalangasta :slight_smile: tai voi joku muukin vastata jos viitsi.