15 askeleen ohjelma onnellisiksi aikoville

Onnellisuutta voi tavoitella opettelemalla luopumaan asioista, jotka tekevät meille hallaa, aiheuttavat häpeää tai vaikeuttavat elämää – jopa huomaamattamme.

Kyky luopua jostakin haluamastaan on onnen olennainen osa. Bertrand Russell.

Me pidämme kiinni asioista, tunnetiloista ja tavoistamme, jotka ironisesti aiheuttavat meille kipua, stressiä ja turhaa kärsimystä. Sen sijaan että osaisimme päästää irti, takerrumme tapoihimme kaksin käsin. Opettele luopumaan asioista, jotka eivät palvele sinua ja hyvinvointiasi ja uskalla kokea muutos itsessäsi. Aloita vaikkapa näistä:

1. Luovu tarpeesta olla aina oikeassa

Monet meistä eivät kestä olla väärässä – senkään uhalla, että se loukkaisi muiden tunteita. Aina kun sinulle tarve haastaa riitaa sillä, kuka on oikeassa ja kuka väärässä, ajattele näin: “Olenko mieluummin oikeassa, vai olenko mieluummin hyväntahtoinen ihminen?”

2. Luovu tarpeesta hallita kaikkea

Opettele luopumaan tarpeesta kontrolloida kaikkea ympärilläsi – tilanteita, tapahtumia, ihmisiä. Ovat he joko sitten rakkaitasi, työtovereitasi tai sitten tuntemattomia, anna heidän olla sellaisia kuin he ovat. Ketään ei voi muuttaa, ihmiset voivat vain itse muuttua niin halutessaan. Jos sallit kaiken ja kaikkien olla sellaisia kuin ovat, sinunkin taakkasi kevenee. Sinun ei tarvitse hallita kaikkea.
15 asiaa, joista sinun tulisi luopua ollaksesi onnellinen

3. Luovu syyllistämisestä

Opettele syyllistämästä toisia siitä, mitä sinulla on tai ei ole, mitä tunnet tai et. Lopeta voimiesi kuluttaminen turhaan syyllistämiseen ja ota vastuu omasta elämästäsi. Älä anna muiden ihmisten tekojen vaikuttaa sinuun! Ole vahva ja itsenäinen.

4. Luovu itsetuhoisesta ajattelutavasta

Yleensä kaikista pahin ja ilkein vihollinen olemmekin me itse – ja ajatuksemme. Kuinka moni satuttaakaan itseään negatiivisen ja toistuvan itsetuhoisen ajattelutavan takia, haukkumalla itsensä maan rakoon ja toivomalla omaa katoamistaan täältä maan päältä? Älä siis aina usko omia ilkeitä ajatuksia itsestäsi. Olet hieno sellaisena kuin olet – ja olet paljon arvokkaampi, kuin mitä omat rumat sanasi sinusta väittävät. Uskalla katsoa itseäsi peiliin ja hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet. Luovu itsetuhoisista ajatuksista ja teoista, sillä miksi satuttaisit sitä kaikista tärkeintä ihmistä elämässäsi?

5. Luovu rajoittavista luuloista

Luovu ajattelemasta mitä voit ja mitä et voi tehdä, mikä mahdollista ja mikä mahdotonta. Tästä edespäin älä anna omien epävarmuuksiesi tai rajoittavien luulojesi pysäyttää sinua ja jäädä vangiksi tilanteisiin. Levitä siipesi ja lennä, vapaana.

6. Luovu valittamisesta

Opettele lopettamaan turhasta valittaminen: ihmisistä, tilanteista, tapahtumista mitkä tekevät sinusta onnettoman, surullisen ja masentuneen. Kukaan ei voi tehdä sinua onnettomaksi, yksikään tapahtuma ei voi tehdä sinua surulliseksi jos et anna niin tapahtua. Älä aliarvioi positiivisen ajattelutavan voimaa!

7. Luovu turhasta kriittisyydestä

Luovu tarpeesta kritisoida tapahtumia tai ihmisiä, jotka ovat erilaisia kuin sinä. Me kaikki olemme erilaisia, silti samanlaisia. Me kaikki haluamme olla onnellisia, rakastaa ja tulla rakastetuksi ja me kaikki haluamme tulla ymmärretyiksi. Me kaikki haluamme jotain ja meiltä kaikilta halutaan jotain.
15 asiaa, joista sinun tulisi luopua ollaksesi onnellinen

8. Luovu tarpeesta tehdä vaikutus

Lopeta yrittämästä niin kovasti olla jotain sellaista mitä et ole, jotta ihmiset pitäisivät sinusta. Se ei toimi niin päin. Sinä hetkenä kun lopetat yrittämästä olla jotain mitä et ole, kasvojesi päältä tippuu naamio, joka on peittänyt sinut itsesi. Sinä hetkenä kun hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet, löydät ympäriltäsi ne ihmiset, jotka pitävät juuri sinusta ja ovat sinun arvoisia ystäviäsi.

9. Luovu muutoksen vastaisuudesta

Muutos on hyvästä. Se auttaa sinua liikkumaan paikasta A paikkaan B. Se saattaa olla ensin pelottavaa, mutta luota siihen että muutos auttaa sinua kehittymään ihmisenä ja kaikkia ympärilläsi olevia. Seuraa onnea, luota muutokseen – älä vastusta sitä.

10. Luovu leimaamisesta

Älä enää tuomitse tai leimaa tilanteita, tapahtumia, paikkoja tai ihmisiä, joita et ymmärrä, jotka ovat mielestäsi pelottavia tai outoja. Yritä olla avoin, äläkä tuomitse ketään tai mitään suoralta kädeltä. Mieli toimii vain ollessaan avoin.

11. Luovu peloista

Pelko on vain illuusio, jota ei ole olemassa – sinä itse luot sen, ruokit sitä ja annat hallita sinua. Vanha sanontakin menee: Ainoa asia mitä meidän tulee pelätä, on pelko itse.
15 asiaa, joista sinun tulisi luopua ollaksesi onnellinen

12. Luovu tekosyistä

Anna kaikille tekosyillesi heti potkut. Sinä et enää tarvitse niitä. Tekosyyt vain rajoittavat elämää ja valintojen tekoa, tarmoa ja motivaatiota. Sen sijaan että kasvaisimme ja kehittyisimme ihmisinä, me valehtelemme itse itsellemme käyttäen kaiken maailman tekosyitä. 99, 9 prosenttisesti käyttämämme tekosyyt eivät edes pidä paikkansa.

13. Luovu menneisyyden haikailusta

Menneisyydestä on hyvin vaikea päästää irti. Etenkin silloin kun menneisyys näyttää paremmalta, kun taas tuleva pelottavalta. Mutta fakta on, että aina tämä hetki on ainoa todellinen asia, mitä meillä nyt on. Uskalla elää, äläkä jää katsomaan taaksesi – ei kannata kävellä eteenpäin selkä menosuuntaan päin. Tärkeintähän on matka, ei määränpää.

14. Luovu riippuvuudesta

Sinä hetkenä kun osaat irrottaa sinua kahlitsevista tarpeista ja riippuvuuksista, saavutat rauhan. Muista, ettei rakkaus ja riippuvuus kulje käsi kädessä: et voi olla kenestäkään riippuvainen. Harjoittelu tekee mestarin, anna itsellesi aikaa.

15. Luovu elämästä elämääsi muiden mukaan

Liian moni meistä elää elämää, joka ei ole heidän omansa. He elävät elämäänsä niin kuin muut meiltä odottavat, mitä muut ajattelevat olevan parasta meille. Esimerkiksi monet vanhemmat vaativat lapsiaan harrastamaan harrastuksia, joita he itse olisivat halunneet harrastaa tai sysäävät meitä opiskelemaan sellaista alaa, joka näyttää hyvältä ansioluettelossa. Ystävämme, vihollisemme, opettajamme, työtoverimme, seurustelukumppanimme, valtio tai media sysäävät meitä elämään elämää, jonka he luulevat olevan meille parhaaksi.

Älä käännä selkääsi sisäiselle äänellesi, intuitiollesi. Älä yritä miellyttää vain muita toimimalla vain muiden ihmisten odotusten mukaisesti, vaan elä oma elämäsi.

Niin totta. Ja niin vaikeaa.

Mainio askelohjelma joka sopii muillekin kuin päihderiippuvuudesta toipuville; jopa ihan “taviksillekin”. Tämän tyylisiin törmää toisinaan monissakin eri yhteyksissä. Minulle tuli tästä mieleen esim. Varpu Tavin ja Kukka Laakson kirjassa “Maanantaisoturit” ehdotetut teesit. Nämäkään ladyt eivät ole päihderiippuvaisia eivätkä sellasia koskaan olleetkaan, vaan kyseessä on itse asiassa kuntoilu+ruokavaliokirja. :slight_smile:
Silti siinäkin kyse on elämänmuutoksesta, parampaan pyrkimisestä. Se on se todellinen point of the view monenlaisessa ihmisen kehityksessä.

Tässä sitten puolestaan eräs minulle aikoinaan kolahtanut 9. teesin rypäs, jonka palautan mieleeni usein tänä päivänäkin. Tässä on kyseessä enempi elämän käytäntöihin perustuva rautalanka-ohjeisto:

 1. Maailma rakentuu puhumalla, neuvottelemalla ja sopimalla. Opi siis puhumaan, neuvottelemaan ja sopimaan.
 2. Sopimuksista kannattaa pitää kiinni, sillä niiden rikkomisesta sauraa harmia.
 3. Muita ihmisiä kannattaa kohdella jokseenkin sillä tavoin kuin itseään toivoo kohdeltavan.
 4. Kaikissa tilanteissa on olemassa vaihtoehtoja, joista pitää valita. Muita vaihtoehtoja ei yleensä ole kuin ne, jotka ovat tarjolla.
 5. Valintoja ei kannata liian pitkään vetkuttaa.
 6. Ihmisellä pitää olla tavoitteita, joita kohti pyrkiä. Ilman tavotteita ei ole tulevaisuutta.
 7. Elämä on lyhyempi kuin luuletkaan, eikä sitä kannata sotkea joutavalla koheltaimisella.
  8, Opiskelu kannattaa.
  9, Kukaan ei ole ongelmiensa kanssa yksin. Aina löytyy joku toinen, joka on tai on joskus ollut samanlaisessa tilanteessa. Sellaisen toisen kanssa puhuminen yleensä helpottaa.

(kirjasta: Pekka Sauri : “Yölinjalla - selviytyjän käsikirja” )

Vinetto, kysyit, mikä noissa on vaikeinta. Se jäi mieleen pyörimään. Minulle vaikeinta ehkä, jos pystyn olemaan rehellinen, ovat:

2. Luovu tarpeesta hallita kaikkea

Omassa pienessä maailmassani haluaisin, että kaikki toimisivat mukavasti sen mukaan, mitä minä haluan. Olen vielä kaiken lisäksi usein väärässä. Että paremmin menee usein, jos ihmiset ovat minun haluni unohtaneet tai yksinkertaisesti ohittaneet.

5. Luovu rajoittavista luuloista

Tämä on aika suuresti rajoittava tekijä. Me varmasti luulemme, että pystymme, tai emme pysty, johonkin.

8.
Luovu tarpeesta tehdä vaikutus

Miehen elämässä vaikutuksen tekeminen on yksi eniten motivoivista tekijöistä. On uskomatonta, kuinka moni kiipeilee uraportailla, urheilee ja rikastuu vain siksi, että haluaa tehdä vaikutuksen. Milloin kehenkin. Minulle siis ainakin tämä on ollut suuri tekijä.

13.
Luovu menneisyyden haikailusta

Jep. Meneisyys oli mukavaa. Kesät lämpimiä. Naiset kuumia ja vitsitkin nauratti paremmin. Lisäksi juoksin yli 3000 cooperissa ja näytin nuorelta leijonalta. Menneet on menneitä. Hyvin on nytkin.

15. Luovu elämästä elämääsi muiden mukaan

Tämä on vähän sama, kuin tuo “8. Luovu tarpeesta tehdä vaikutus”. Aika paljon on tullut painettua, ja kärsittyäkin, kun on olettanut, että muut olettavat minun toimivan tietyllä tavalla. Vastuuntunnosta ei ole aina pitkä matka hyväksynnän hakemiseen. Vastuuntunnossa ei ole mitään vikaa. Siinä on, jos asioiden hoitamisella kerjää hyväksyntää.

Ketostixin kirjaama Pekka Saurin lista oli erittäin hyvä myös. Ne ovat niin universaaleja, että niitä on turha asettaa paremmuusjärjestykseen. Laitan tähän kaksi, joita monen tuntuu olevan vaikea ymmärtää:

4. Kaikissa tilanteissa on olemassa vaihtoehtoja, joista pitää valita. Muita vaihtoehtoja ei yleensä ole kuin ne, jotka ovat tarjolla

Meille ei monesti kelpaa tarjolla olevat vaihtoehdot. Pitäisi olla vielä “jotain muuta”. Mitä muuta, ei sitten olekaan niin kovin selvää.

7. Elämä on lyhyempi kuin luuletkaan, eikä sitä kannata sotkea joutavalla koheltaimisella.

Tämähän on keski-ikäisen paljon koheltaneen miehen mielessä harva se sekuntti.

Hyvää päivän jatkoa kaikille!

Mihin hävisi ne askeleet?? Vinetto voitko laittaa linkin mistä löysit… Kiitos!!

Perskule, Runeh, kiva nähdä! Kerroppa jossain välissä kuulumisia…=) T. Basilica

JOOO, minä myös kaipaan Vineton askelia. Jäin niitä miettimään, kun niissä oli niin paljon purtavaa, enkä kerennyt mitään kommentoida. En oikein päässyt edes yksimielisyyteen itseni kanssa siitä, että mikä kohta on minulle vaikein. Joten onnellisuusaskeleet kiiruusti takaisin, kiitos. :smiley:

poistettu tarpeettomana.

Deletoin vahingossa mutta nyt palautettu.

En tiedä mikä noista onnellisuusaskelista tosiaan on se vaikein omalla kohdalla, koska kaikki ovat haastavia. Ja ihan jokaisen askelen kohdalla näen muutoksen tarvetta omalla kohdallani edelleenkin, vaikka juuri samankaltaisten teesien kanssa olen työskennellyt minäkin.

Jotenkin näen tuon myös sellaisena kokonaisuutena, että kun yhdestä kohtaa saa vyyhdin aukeamaan, niin se kuljettaa automaattisesti seuraavan haasteen äärelle.

Kesto-onnelliseksi ei myöskään näitä toteuttamalla tule, vaan ne toimivat parhaiten päivityssysteemillä. Elämäntilanteet ja olosuhteet muuttuvat, ne asettavat meidät jatkuvasti valintojen eteen; miten minä tämän maailman, ihmiset, tapahtumat ja omat tunteeni koen. Takerrunko vai vai annanko mennä? Annanko vapauden itselleni ja muille tuntea, kokea sekä nähdä asiat omalla tavallaan?

Onnellisuuden teemaa on hyvä myös itselleen tarkentaa, mitä se on? Mielestäni tällaisilla itsensä kehittämisohjelmilla ei tavoitella sellaista pikaonnea, jota esimerkiksi päihteistä usein haetaan tai alati nauravaa thinkpositivevalkoinenhammasrivistöä, vaan jotain enemmän.

Mielestäni onnellisuus on elämän vaihtelevuuden hyväksyvää sisäänpäin hymyilevää onnellisuutta, jonka varassa ihminen voi kannatella itseään suuren murheenkin keskellä. Perusonnellinen ihminen uskaltaa surra pettymyksiään ja menetyksiään luottaen elämän hyvään perusvireeseen ja siihen, että parempikin aamu on varmasti tulossa. Ja niin se tulee.

Onnellinen ihminen luo ympärilleen hyvää oloa ja harmoniaa. Hänen onnensa ei kerskaa, eikä ylvästele, mutta ei järin pyytele anteeksikaan. Onnellisella ihmisellä on hyvä olla itsensä kanssa sekä yksin että toisten seurassa.

Niin ja lisäisin vielä sen, että nuo onnellisuusaskeleet tai oikeastaan luopumisenaskeleet ovat minusta todella hyviä ja aivan asian ytimessä. Uskoisin, että nämä voisivat olla antoisia myös työyhteisössä mietittäväksi ja sovellettavaksi. Minun työpaikalle nuo ilmestyvätkin heti huomenissa… :smiley:

Hei vaan basi ja kiva että muistat! :slight_smile:
En ala tätä ketjua tuhertamaan omilla jutuillani tätä viestiä enempää.

Tässähän tämä on mennyt, paljon on sattunut kaikenlaista… On tämä ihmeellistä tämä elämä, mitä kaikkea se tuokaan odottamatta.
Mullahan on elämä mennyt ihan reisille sen takia koska olen itse yrittänyt olla ruorissa. Ei tätä show.ta itse pysty määräämään, nyt olen sen ymmärtänyt.

Mulla jäi oma kuntoutuminen pahasti kesken, laiskuuttani kun en käynyt ryhmissä, silloin muutama vuosi sitten kun raitistuin. Ajattelin että kyllä minä tässä pärjään ilman AA.ta. Itsekeskeinen jästipää!

Retkahdin tänä vuonna, onneksi vain muutamaksi päiväksi ja se oli kyllä opettavainen retki. Menin sitten onneksi heti ryhmään, kun tajusin etten yksin tästä nyt selviä ja sen jälkeen on sattunut pelkästään hienoja ja uskomattomia asioita! Upeita ihmisiä, kertakaikkiaan!

Nyt tahkon siellä sun täällä ryhmissä, parhaani mukaan ja hittolainen mistä olen jäänyt paitsi. Oikein harmittaa!
Tuollainen ohjelma olisi pitänyt kuulua jo peruskouluun :slight_smile:

Seurailen täältä taustalta aina välillä tätä palstaa. Raittiina kun ei meinaa tuo aika enää riittää :slight_smile:

Kiitos vinetto kun askeleet löytyy taas, hienoa luettavaa!

Kaikkea hyvää kaikille ja tsemppiä, päivä kerrallaan!

Tottahan nyt sinut muistan. Olit aika aktiivinen ja jutskailtiin samoissa ketjuissa paljonkin. Sitten hävisit ja aika ajoin olen miettinyt, että mitähän sinulle kuuluu. Hyvältä kuulostaa, tulipa iloinen mieli puolestasi. :smiley:Jos se sen retkahduksen vaati, niin sitten se vaati. Kaikkea parasta sinulle.:slight_smile: